Безработните са намалели с 10 хил. души през март

Безработните са намалели с 10 хил. души през март

© Цветелина БелутоваБроят на безработните, регистрирани в бюрата по труда, през март е намалял с 9 877 души спрямо февруари. Това съобщи пресцентърът на Агенцията по заетостта. Общият брой на безработните е 352 493 души или 9.52% от икономически активното население.


Положителна тенденция е, че намалява безработицата сред младежите (до 29 г.) и хората в предпенсионна възраст (над 50 г.), които традиционно си намират работа най-трудно.


Основната причина за спада е отварянето на нови места покрай търсенето на кадри за летния сезон. Благодарение на това през март на работа са постъпили близо 24 хил. души, което е с около 10 хил. повече спрямо предходния месец. Около две трети от тях са наети от частни фирми. Останалите са започнали да се трудят по програми за субсидирана заетост, показват данните на Агенцията по заетостта.
Най-голямо търсене на кадри има в преработващата промишленост, където са обявени 2 619 места. В селското стопанство, търговията, хотелите и ресторантите също са започнали да наемат повече хора. Заради подготовката за летния сезон местата в туризма са се увеличили 6 пъти, а в земеделието 2.5 пъти спрямо февруари.


По линия на международната инициатива "Десетилетие на ромското включване 2005-2015 г." на работа са постъпили 960 роми. От тях 597 души са били включени в различни програми и насърчителни мерки за заетост от Закона за насърчаване на заетостта.


155 души са наети по новата мярка за разкриване на "зелени работни места", т.е. за дейности, свързани с намаляването на вредното влияние върху околната среда и опазването й. За всеки нает на такава позиция министерството на труда плаща по 240 лв. на месец в продължение на половин година.


През март безработицата остава най-ниска в София, Габрово, Стара Загора, Варна, Бургас и Пловдив. В 18 области нивото й е над средното за страната. Най-трудно си намират работа хората в Смолян и Търговище.

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на plh
  plh
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Значи пак отрицателен демографски прираст!

  plh
 2. 2 Профил на Ангел Тодоров
  Ангел Тодоров
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Интересното в случая е как точно смятат и какъв е броят на икономически активното население и как беше коригиран този брой след оповестяването на данните от националното преброяване на населението? Броят на безработните само по броя на регистрираните лица в бюрата по труда ли си смята? Ако са верни изнесените данни ми се струва, че страната би трябвало да е във видим икономически подем и по сайтовете за работа да бъде пълно с обяви за търсене на работници и служители, заплатите, а от там и цените да растат. Сами се сещайте кое от изброените е вярно.

 3. 3 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 859 Неутрално

  Трябва да са измрели от глад...

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 4. 4 Профил на veseling
  veseling
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#1] от "plh":

  Ще намалеят ми, като има места само по някакви програми. Истината е, че свободни работни места НЯМА. Всеки се е заловил и се стиска където е. Никакво раздвижване на пазара на труда. Има някакви смахнати "работодатели", които пускат обяви за да държат под стрес собствения си персонал, както и да напомнят за себе си, че все пак ги има. Има десетина работодателя, които пускат обяви за едни и същи места постоянно и във всички сайтове. Има и едни други постоянно пресъстващи, занимаващи се с трафик на хора и измами.

 5. 5 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 653 Неутрално

  ...тоест продължаваме да намаляваме като население, да емигрираме, да се пенсионираме..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 6. 6 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1067 Весело

  До коментар [#2] от "angel_to":
  ак беше коригиран този брой след оповестяването на данните от националното преброяване на населението?

  Броят на безработните само по броя на регистрираните лица в бюрата по труда ли си смята?
  =============================
  данните за броя за населението не са излезли официално ,това бяха неофициални данни ,чак юни/юли ще излязат официалните данни ...има доста инфо в нета за безработицата и методологията ,която се измерва ...

 7. 7 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  До коментар [#5] от "ostin22":

  Благодарение на това през март на работа са постъпили близо 24 хил. души, което е с около 10 хил. повече спрямо предходния месец.
  =============================
  ти не четеш ли ...

 8. 8 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  До коментар [#2] от "angel_to":

  между другото след оповестяване на официалните данни за населението и взимането им за база при изчиляването на безработицата ,тя ще спадне поне с един пункт ...

 9. 9 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1341 Весело

  Това е невъзможно - няма как да са емигрирали само 10 000 души!

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 10. 10 Профил на Song
  Song
  Рейтинг: 434 Весело

  И къде отидоха?

  Чудото - това е събитие,описано от хора,чули за него от други,които не са го видели.
 11. 11 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Ей тва българския песимизъм и недоволство нямат граници просто.

  Ако е лоша новина псуват и мрънкат, ако е хубава - "аа тва няма как да е вярно"...

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 12. 12 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 747 Весело

  До коментар [#11] от "abadobata":

  Ами от 65г официално ни се съобщават откровенни лъжи за
  новини, ти как искаш да реагират хората на поредната стъкмистика?

 13. 13 Профил на Мурано
  Мурано
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Просто е изтекъл срока в който могат да получават помощи (1година)... След това спират да ходят да се подписват защото няма смисъл - пари (200 лв.) не дават.

  "На народите с къса памет, преходите им са много дълги!" - Д-р Тони Филипов
 14. 14 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3136 Весело

  Ама вие не четете бе! И песимистите, и оптимистите.
  Те ви есенцията:

  ...Основната причина за спада е отварянето на нови места покрай търсенето на кадри за летния сезон. Благодарение на това през март на работа са постъпили близо 24 хил. души, което е с около 10 хил. повече спрямо предходния месец. Около две трети от тях са наети от частни фирми. Останалите са започнали да се трудят по програми за субсидирана заетост, показват данните на Агенцията по заетостта...

  С две думи - сезонна работа и субсидирана заетост.
  Толкоз!

 15. 15 Профил на NWO
  NWO
  Рейтинг: 754 Любопитно

  6000 емигрирали + 4000 умрели?

  http://www.blitz.bg/news/article/118884
 16. 16 Профил на moon74
  moon74
  Рейтинг: 560 Неутрално

  В България няма пазар, а пазарлък на труда. Ако минималната работна заплата скочи пет пъти, което е нормално, тогава можем да говорим за пазар на труда. А иначе скритата безработица е поне два пъти повече от официалната. Наскоро синът ми се върна от Франция и Италия. Цените там са като у нас, а средните им заплати - седем-осем пъти по-високи от нашите. За какъв пазар на труда говорим, да ме извинява Агенцията по заетостта? Стойността на труда у нас е ниска, защото демокрацията ни дойде даром и защото българите все се надяват да откраднат отнякъде по нещо.

 17. 17 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1228 Весело

  До коментар [#14] от "xm...":

  Оказва се, че при нас летния туристически сезон започва през.....март!?…

 18. 18 Профил на trifon74
  trifon74
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Тези клоуни само симулират някакво присъствие и дейност .
  Никой не ги бръсне за сливи , нито глупавите им фантасмагористични "програми" .
  Хората дори не си правят труда да се регистрират в тъпите им бюра.
  Пускат някакви натъкмени лъжестатиститечски данни и говорят разни баналности и клишета.
  Търсят начин да си оправдаят заплатите, уж че работят нещо.

 19. 19 Профил на Трудно е да бъдеш бг
  Трудно е да бъдеш бг
  Рейтинг: 480 Весело

  И що така? Да не би да са измрели от глад вече?

 20. 20 Профил на RockyCoast
  RockyCoast
  Рейтинг: 541 Весело

  ...Въпреки кризата гръцките пенсионери, държавни чиновници и работещи в частния сектор ще получат по 200 евро бонуси за Великден....За държавните служители се припомня, че 13-ата и 14-ата заплата ще бъде значително по-ниска. Съгласно новите разпоредби за всеки работещ в държавния сектор ще бъдат отпуснати общо само 1000 евро (250 евро бонус за Великден, 250 евро надбавка за отпуск и 500 евро Коледен бонус). Уточнява се, че 1000 евро ще получат само онези, които имат брутни заплати под 3000 евро....Ето къде са част от намалелите безработни у нас-работят във "фалиралата" Гърция...аз поне познавам доста които заминаха там и не смятат да се връщат.

  .
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1341 Весело

  Питат Тотю Младенов кога ще свърши кризата в социалната сфера.
  - Когато безработните нахранят гладните - отговаря той.
  - Не, Младенов. Когато гладните изядат безработните.
  / Любослава Русева - Дневник - 13.04.2011 г. - Анализи /
  ===========================================
  Вчера се смях много на това но май е права авторката

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 23. 23 Профил на NWO
  NWO
  Рейтинг: 754 Гневно

  До коментар [#8] от "capitalist":
  когато излезне реална статистика за населението ще излезе увеличение на безработицата защото на Х регистрирани в бюрата по труда ще излезе по-малка база население, когато се окаже, че има над 300 000 безработни в рамките на реално 1 500 000 останали в БГ в трудоспособна възраст - 20% - като това ще е официалната тъй-като знаем че има около 150 000 души които са трайно безработни и са се отказали да си търсят работа.... кенеф

  http://www.blitz.bg/news/article/118884
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на NWO
  NWO
  Рейтинг: 754 Гневно

  едновременно с това ЦвЦв ни уведомява, че щяло да има допълнително стимулиране за полицаите което нямало да се облага с данъци! герберастките продажници в моммента си купуват и манипулират изборите и си купуват вярността на копоите срещу народната любов! излизайте на улицата!

  http://www.blitz.bg/news/article/118884
 26. 26 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1067 Весело

  До коментар [#23] от "NWO":

  имах предвид ,че безработицата на евростат за бг ще спадне,а тази по нси ще се увеличи малко след като се обявят новите данни за населението ,но предвид добрите преспективи до 2 месеца и по бг статистиката и по евростат ще е под 8 % ....

 27. 27 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  До коментар [#24] от "NWO":

  а! Излизайте на улицата!
  =============================
  излизай ти ,ако ти стискА ,аз и почти всички около мен са доволни ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО ...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK