Ковачки получи 3 години условно за 16 млн. лв. данъци

Христо Ковачки

© Дневник

Христо КовачкиСофийският градски съд осъди Христо Ковачки на три години условно за укриване на 16 млн. лв. данъци. Присъдата е за това, че Ковачки е подавал справки-декларации с невярно съдържание с цел да избегне плащане на ДДС в особено големи размери. Съдът му наложи и глоба от 20 000 лв. и конфискация на една десета от имуществото. Решението може да се обжалва.


Присъдата не спира производството срещу Ковачки в комисията за конфискация на незаконно придобито имущество "Кушлев". По нейно искане през септември 2010 г. съдът запорира имоти, акции и дялове в дружества на Ковачки за 143 млн. лв.


Отделно през февруари тази година бяха запорирани други акции за 13 млн. лв. Комисията проверява бизнесмена с интереси в енергетиката дали собствеността му отговаря на законните му приходи. Имуществото на Ковачки може да бъде конфискувано, ако се открият разлики и след окончателното произнасяне на всички съдебни инстанции за укритите данъци.


Прокурорът по делото Маргарита Немска заяви, че обвинението е доволно от присъдата, макар и условна. Тя обясни, че прокуратурата ще прецени в 15-дневния срок дали да обжалва. Близо два часа съдия Александра Йорданова чете присъдата на бизнесмена, като описваше всяка фактура от 2005 до 2008 г., приложена към делото.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK