Ковачки получи 3 години условно за 16 млн. лв. данъци

Христо Ковачки

© Дневник

Христо КовачкиСофийският градски съд осъди Христо Ковачки на три години условно за укриване на 16 млн. лв. данъци. Присъдата е за това, че Ковачки е подавал справки-декларации с невярно съдържание с цел да избегне плащане на ДДС в особено големи размери. Съдът му наложи и глоба от 20 000 лв. и конфискация на една десета от имуществото. Решението може да се обжалва.


Присъдата не спира производството срещу Ковачки в комисията за конфискация на незаконно придобито имущество "Кушлев". По нейно искане през септември 2010 г. съдът запорира имоти, акции и дялове в дружества на Ковачки за 143 млн. лв.


Отделно през февруари тази година бяха запорирани други акции за 13 млн. лв. Комисията проверява бизнесмена с интереси в енергетиката дали собствеността му отговаря на законните му приходи. Имуществото на Ковачки може да бъде конфискувано, ако се открият разлики и след окончателното произнасяне на всички съдебни инстанции за укритите данъци.


Прокурорът по делото Маргарита Немска заяви, че обвинението е доволно от присъдата, макар и условна. Тя обясни, че прокуратурата ще прецени в 15-дневния срок дали да обжалва. Близо два часа съдия Александра Йорданова чете присъдата на бизнесмена, като описваше всяка фактура от 2005 до 2008 г., приложена към делото.

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nea
  nea
  Рейтинг: 557 Неутрално

  И сега дали ще бъдат платени тези данйци заедно с всички дължими лихви? Май това сте забравили да попитате...

 2. 2 Профил на ages
  ages
  Рейтинг: 981 Неутрално

  Прав е американският посланник. Ако беше бай Манол с магазинчето на ъгъла щеше да си лежи присъдата и за 500 000 укрити данъци.

  Защо ако не да?!
 3. 3 Профил на kulan
  kulan
  Рейтинг: 932 Любопитно

  За кокошка няма прошка...за милиони , няма закони !!!

  Това е целта на оня скрития, предателя, покритият с храчки и срам !!!

  чюфютю-комуно-фашизо-демократичната паплач, обича да стриже овцестадото ! Подстрига ли се днес ?!! Беееееееееееееееегом ! Найс, а ?!
 4. 4 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  Интересно защо има само условна присъда при условие, че има укриване на данъци в особено голям размер? Щом 16 милиона са малко, колко трябва да са укритите данъци за да се стигне до ефективно лишаване от свобода? 160 милиона? 160 милиарда?

  Условна присъда при такова престъпление е просто подигравка.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 5. 5 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Както е добре известно - правосъдието у нас е безпощадно към едрата престъпност!
  В случаят с другаря Ковачки, направо кръвожадно.....
  ........................
  Комедия, поредното изплюване на магистратите в лицата на т.н. "почтени данъкоплатци", на които бе осигурена още една възможност да се почувстват като пълни идиоти.

  Не съм магаре;-)
 6. 6 Профил на petkan
  petkan
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Червената подлога и перач на червени банкноти Ковачки пак се измъкна безнаказано. Няма да забравим жалките му напъни да се прави на политик с измислената и несъществуваща партия "Лидер". Явно искаше да си подсигури гърба, но с тези пари и с тази корумпирана съдебна система, той си е подсигурен отвсякъде.

 7. 7 Профил на solen
  solen
  Рейтинг: 463 Весело

  До коментар [#4] от "Nikolay UK":

  Ами според магистратите числата 1, 6 и 0 са малки

 8. 8 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Аз като си забавя декларацията с един ден и ме глобяват с няколко стотин лева.
  Този подал фалшива декларация и икономисал 16 милиона и го наказват условно!!!!!
  Ба си и правосъдието!
  Май трябва американския посланик да стане за 5 години генерал губернатор за да се разчистят тия авгиеви обори!!!

 9. 9 Профил на Tademan
  Tademan
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Аз съм готов на 4 г. условно за 15 млн. !!! Някой ще качи ли ?

 10. 10 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1476 Гневно

  За злоупотреби над 20 хиляди разстрелваха поне до 1960 година. Май пак за това плачем.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 11. 11 Профил на Tademan
  Tademan
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Още 5-6 г. докато децата им поемат нещата в свои ръце и ще станат пак строги мерките, защото ще ги е страх да не им вземат откраднатото и "узаконено" от тях.

 12. 12 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1476 Разстроено

  "Близо два часа съдия Александра Йорданова чете присъдата на бизнесмена, като описваше всяка фактура от 2005 до 2008 г., приложена към делото."

  За 3-те години условно едва ли си е струвало толкова четене. Жените съдийки - страхливи, мъжете - подкупни. Не знам докъде ще я докараме с тази съдебна система. България тотално е абдикирала от законността и никакви революционни действия няма да я върнат там. Трябва да се подготвим за тежка окопна война в продължение на поне още 20 години. Яко сме се изродили.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 13. 13 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  ...дали ще се върне на битака в Димитровград след тази несправедлива присъда...там държеше павилионче, докато един ден не разбра и бе подпомогнат, че трябва да се заеме с енергийните дела на страната. Както г-н Цветанов и г-н Борисов един ден разбраха, че трябва да се заемат с управлението на страната и бяха подпомогнати при образуването на съотвтната формация ГЕРБ...дано се оправят нещата.

 14. 14
  ****

  Този коментар беше изтрит в 09:40 на 15/04/2011 от неговия автор.

 15. 15 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Прокурорът по делото Маргарита Немска заяви, че обвинението е доволно от присъдата, макар и условна...
  чл. 255, ал. 3 във вр. с ал. 1 НК
  Наказанието не е съответно на тежестта, на конкретното посегателство, начина на осъществяването му, както и на степента, на обществена опасност на подобни прояви с оглед ръста и динамиката им напоследък. Не са били съобразени всички обстоятелства, които по смисъла на закона имат значение за отговорността на дееца. Тази голяма снизходителност няма да способства за постигане целите на наказателната репресия, посочени в чл. 36 НК. Съобразно Тълкувателно решение № 1 от 07.05.2009 г. на ВКС по т. д. № 1/2009 г., ОСНК - Субекти на данъчните престъпления са: ..."данъчно задължените по силата на съответния данъчен закон лица, които следва да заплащат определен от този закон данък по реда и в сроковете, предвидени в него. Нарушенията на тези задължения, когато разкриват определена степен на обществена опасност, са криминализирани чрез посочените наказателноправни норми". Бланкетната норма на разпоредбата на чл. 255 от НК следва да се изпълни с конкретен фактически състав от материалноправна норма на друг нормативен акт в областта на данъчното право. Поради това е абсолютно задължително в обстоятелствената част на обвинителния акт да бъдат посочени фактите, които обуславят съставомерността на деянието и участието на обвиняемия в осъществяването му (в този смисъл ТР № 2/2002 г., т. т. 2-4).
  С оглед изложеното задълженията за формулиране и доказване на обстоятелствата по чл. 102 от НПК са в тежест на прокурора и разследващите органи съгл. чл. 103 от НПК.
  Наказателният кодекс има за задача да защитава от престъпни посегателства личността и правата на гражданите и цялостния установен в страната правов ред. За осъществяване на тази задача Наказателният кодекс определя кои общественоопасни деяния са престъпления и какви наказания се налагат за тях и установява случаите, когато вместо наказание могат да бъдат наложени мерки за обществено въздействие и възпитание.

 16. 16 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1137 Разстроено

  За тази "ДЕМОКРАЦИЯ" ли скахме по площадите ????
  Крал с височайше благоволение - добре.
  Станал милионер - добре .
  С какво този малоумник е допринесъл за благоденствието и просперитета на България и българският народ и на работниците си????С това , че е осигурявал работниците си за здравни и пенсионни осигуровки на минимална работна заплата????
  Ами нали в конституцията пише , че държавата ни е социална???
  Или конституцията служи за тоалетна хартия на олигарха Ковачки и съдилите го "юристи''????
  Има ли честни икономисти и статистици , които да изчислят , къде би била България и какъв би бил стандарта на българите , ако не бяха тези псевдосемократични промени ???? Само не ме лъжете , че щяхме да сме на равнището на Северна Корея. То е все едно либийците след 20 години да сравняват стандарта си на живот с днешният , след като олигасите от НАТО и САЩ им окрадат петрола !!!

 17. 17 Профил на nikif
  nikif
  Рейтинг: 474 Гневно

  Тия полуидиоти, да не кажа пълни идиоти май са слънчасали. Три години условно за укриване на 16 000 000лв данъци. Имам чувството, че се намирам в някаква паралелна вселена и сънувам. Щипя се,! Не, не сънувам. Всичко е реално. Да живее нашата реформирана, честна, безпристрастна, неподкупна, така наречена съдебна система!

 18. 18 Профил на johny6
  johny6
  Рейтинг: 418 Неутрално

  При такова правосъдие и при такава извратена демокрация е неминуема появата на нещо като Хитлер.

 19. 19 Профил на kitaec_
  kitaec_
  Рейтинг: 470 Неутрално

  А другаря бойко борисов се пенявеше,че ще вкара Ковачки в затвора,да,ама не

 20. 20 Профил на Светослав
  Светослав
  Рейтинг: 420 Неутрално

  Съдът посъветва хората да не си плащат данъците. Само приходите от лихвата, която може да се спечелят от едни 16 милиона лева сигурно вложени на депозит в банка, при 5% лихва са 800 000 лв. Като си платиш глобичката от 200 000 лв, си на печалба със 600 000 лв.

  Да не говорим колко пари може да си направиш ако парите се олихвяват в продължение на няколко години.

  И така с решението на съда относно възнагражданието на Доган и укритите данъци на Ковачки се потвърждават две неща:

  1. Корупцията е напълно легална
  2. Плащането на данъци е нежелателно

 21. 21 Профил на babagicka1
  babagicka1
  Рейтинг: 418 Весело

  Доколкото си спомням Ал Капоне беше осъден на 11 г. за укриване на данъци.....но не в тази държава и не от български съд...Ковачки се опитва да му подражава (пурите и горилите) , но бутафорния български съд не допринася много за гангстерския му имидж......

 22. 22 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1289 Гневно

  А ние си спиме сладко!Не знам дали има по-търпелив и загубен народ от нас.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK