В Красно село са недоволни от новия устройствен план на района

В светлокафявата част в момента има градинка, която е предвидена за жилищна площ според новия проект за устройство на жк Красно село

© Кадастър

В светлокафявата част в момента има градинка, която е предвидена за жилищна площ според новия проект за устройство на жк Красно селоЗащо не ни попитахте преди да започнете да правите нов устройствен план? Защо детската площадка до кооперацията ми е предвидена за ново жилищно строителство? Защо не правите градинки, а сте предвидили блокове?


Това бяха част от въпросите, които жителите на жк Красно село отправиха към архитекти на общината по време на първото обсъждане на нов проект за подробен устройствен план на района в четвъртък вечер. Това е вторият цялостно изготвен проект след  1978 г., отбелязаха от общината. "Оттогава насам всеки, който е искал да има някаква инвестиционна инициатива, я е правил и си е възлагал за собствена сметка изменения на плана за неговия или съседните парцели", каза пред "Дневник" Николай Каменов, началник отдел "Устройство на територията, кадастър и регулация".


Затова администрацията на Красно село е възложила изготвянето на нов проект. "Старият не може и не се е реализирал до момента", призна ръководителят на наетия екип арх. Венета Кавалджиева. Новият план е подготвян две години. В него са предвидени подземни гаражи, велоалеи, както и нови жилищни сгради, срещу които протестират живеещите в комплекса.
"Територията е наситена достатъчно със сгради", призна Кавалджиева. Вината обаче не била в нейния екип, тъй като правата за строеж били вече издадени. След това изказване последваха недоволни възклицания и подхвърляния от гражданите.


Въпреки че срещата беше предвидена като "публично изслушване", тя приличаше повече на надвикване между двете страни.  "Това е първата среща и всеки може да даде възражения, които ще бъдат взети предвид", опита се да успокои хората Николай Каменов.


Жителите на бл. 221 също са сред недоволните от проекта, който предвижда детската площадка до блока им да се превърне в жилищна кооперация. "Ние събираме пари, купуваме катерушки, чистим, изрязваме излишните клони на храстите и дръвчетата. Елате да видите – асфалтът е до такава степен занемарен, че някое дете ако падне, ще си счупи крака" , оплака се живеещата в блока Вили Григорова. Според нея "общината целенасочено няма никаква грижа за тази градинка от години насам", за да може да се застрои.

Това е градинката до бл. 221 в жк Красно село, върху която новият проект за устройство на района предвижда жилищна сграда

© Личен архив

Това е градинката до бл. 221 в жк Красно село, върху която новият проект за устройство на района предвижда жилищна сграда


Хората не разбират защо парцелът е частна собственост, след като площта е отчуждена през 1967 г. когато е построен и блокът. На всеки  от собствениците е даден апартамент, а земята е станала общинска. "Искаме да знаем кой е настоящият собственик на парцела?", попита Цветанка, която е жив свидетел на отчуждаването на парцела.


От общината не отговориха на този въпрос, както и откога имотът е частен. "В новия проект дори намалихме предвидената площ за строеж на това място спрямо предходния план", каза по този казус арх. Кавалджиева. Каменов пък призна, че има "технически грешки по кадастъра", но те ще бъдат коригирани.


Хората от бл. 221 си спомниха случай отпреди 7 години, когато "дойде един господин от Хасково, който започва да забива колци в градинката за предстоящ строеж". След като съседите проверили в съда нотариалните актове установили, че претенцията към парцела идва от правнук на един от обезщетените. "Подадохме жалби навсякъде и изведнъж всичко спря. Сега всичко се повтаря", каза още Григорова.


Следващото обсъждане на устройствения план ще бъде на 12 май, когато се очаква да присъства и главният архитект на София Петър Диков. Дотогава всеки, който не е доволен от проекта, може да изпрати възражение до Столична община. "Планът влиза в сила, когато го гласува общинският съвет и когато няма възражения за съответната територия. Когато има възражения, влиза в сила, когато се произнесе съдът", заяви арх. Николай Каменов.

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Тия от общината някой ден ще ни продадат и гащите. Явно докато не се създаде народен обичай: "Украси клоните на най-близкото до дома си дърво с общинар.", така ще е.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 2. 2 Профил на dmarev
  dmarev
  Рейтинг: 418 Неутрално
 3. 3 Профил на зограф
  зограф
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Явно, архитектите са напълно подвластни на едрия капитал,
  срещу обещания за нови строежи, хонорари, апартаменчета, магазинчета и т.н.
  А много от нашите строителни предприемачи отдавна не живеят в България.

 4. 4 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#1] от "Dehumanizer":

  Ако в Странджа тричат кучета, защо в София не тричат общинари. С кметовете барабар. Нямаше ли такъв стар шопски обичай. 5. 5 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 932 Весело

  съм ногу горд чесъм израсъл в таквоз ревулюцьонно и красно село...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 6. 6 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  накрая от 'Красно село' ще остане само селото - бетонно, грозно и с накацали коли по тротоарите.

  защо всеки район на София има кмет, при положение че от него нищо не зависи? каква функция има Столична община за София, при положение че с администрацията градската среда не става по-добра, а напротив.

 7. 7 Профил на Анна Тодорова
  Анна Тодорова
  Рейтинг: 726 Гневно

  опитват се да го направят като Бели брези, погледнете на сайта на Архитектура и градоустройство двата плана и сравнете,така ще видите какво целят
  Аз също присъствах на представянето на плана за частта от Ст.Тошев към Борис,която беше предната вечер( в сряда) не само,че се надвикваха хората ами нямаше кой да им отговори на справедливо гневните въпроси отправени към архитекта на общината и към ръководителките на наетия екип.
  Градинката срещу 36то СОУ(детска площадка построена преди година) също е предвидена за подземен паркинг,а върху него са отредили да е място за УПИ на съседен частен имот.Явно паркинга ще служи само за целите на бъдещо изградена кооперация...
  Аз лично залепих на входовете на блока предупреждение към хората,че да идат на обсъждането в4ера.
  Взеха ни за тотални идиоти

  bravy
 8. 8 Профил на Анна Тодорова
  Анна Тодорова
  Рейтинг: 726 Неутрално

  а това,че по плана може да се възразява до 12 май не отговаря на истината тъй като датата на публикуване на проекта на устройствения план е 29 март а срокът заложен за възражения за целите на съда е 1месец ,което ще рече-29 април.Възраженията се приемат в рамките на този срок.
  Възможно е и по протокол от общественото обсъждане да се вземат предвид предложения от комисията по плана,но те нямат сила пред съда(особено ако са оспорвания се губи смисъл)
  А това,че има възражения нищо не спира по процедурата

  bravy
 9. 9 Профил на blueman
  blueman
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Лошо е когато от нещо хубаво се прави политика. Ако се запознаете по-подробно със самия план ще разберете, че тези които ще пострадат са няколко миризливи кафенета и няма нищо като градинки, които ще се превръщат в блокове...

 10. 10 Профил на Анна Тодорова
  Анна Тодорова
  Рейтинг: 726 Неутрално

  е не,това вече е цинично
  До коментар [#9] от "blueman":
  Влез и погледни сам градинката срещу 36то Максим Горки,която в момента е с детска площадка и на която е предвиден подземен паркинг(под чуждо УПИ-което се дава за чуждо сега)
  Това се намира на улица Пирински проход и Стефан Тошев

  bravy
 11. 11 Профил на coffee.bean
  coffee.bean
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Анна Тодорова , дайте линк към тези планове , да видят всички за какво се надига вой ?

 12. 12 Профил на iskra_fen
  iskra_fen
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Обръщам внимание на журналиста, че не отразява правилно събитието. Вярно, че материята е сложна за разбиране, но така се манипулира общественото мнение.

 13. 13 Профил на iskra_fen
  iskra_fen
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#8] от "Анна Тодорова":

  Това, на което сте присъствали, е обществено обсъждане То се сътои от две части. Първо се разглежда плана, след две седмици главния архитектви чете протокола от районния съвет, в който са описани всички жалби и становището на администрацията. Тези материали се изпращат в ДАГ и въз основа на решенията на общинския експертен съвет се изготвя план- Този план се обявява в ДВ. В случая ДАГ си позволява без да е разпоредено в закона, поради много жалби и по давление на СОС, да прави обществено обсъждане след или успоредно със първото обявяване в ДВ. И в двата случая имате право на възражения, с които до голяма степен ще се съобразят.

 14. 14 Профил на fuall
  fuall
  Рейтинг: 213 Гневно

  До коментар [#9] от "blueman":
  Не се прави политика , а публична дискусия.Освен това , мога да те уверя , че абсолютно никъде в района , посочен на снимките , няма "миризливи кафенета" и отлично се вижда на графиката , че точно голяма част от градинката е предвидена за застрояване.Като не си наясно по въпроса, не пиши!Аман от прости провокиращи форумни драскачи!

 15. 15 Профил на boriasch1
  boriasch1
  Рейтинг: 8 Гневно

  За трите плана по-долу срокът за възражения от заинтересувани лица е до 29 април, паралелно тече процедура по обществено обсъждане, в рамките на която всеки може да направи писмено становище в 14-дневен срок от датата на представянето на проектите /12, 13 и 14 април/.

  С плана на "Красно село-север" можете да се запознаете тук:
  http://sofia-agk.com/esoft/planove/displayImage.php?folder=podrobni/2011/PRZ-KRSELO_SEVER/

  "Красно село", частта между бул."България" и "Тошев" :
  http://sofia-agk.com/esoft/planove/displayImage.php?folder=podrobni/2011/PRZ-Borovo/

  "Бъкстон-триъгълника":
  http://sofia-agk.com/esoft/planove/displayImage.php?folder=podrobni/2011/PRZ-Bakston/

  Има много новопредвидени строежи върху зелено за премахване, но това зависи от нашата активност. Не позволявайте да продължи бетонирането на жилищните комплекси!

 16. 16 Профил на boriasch1
  boriasch1
  Рейтинг: 8 Гневно


  "Бъкстон-триъгълника":
  http://sofia-agk.com/esoft/planove/displayImage.php?folder=podrobni/2011/PRZ-Bakston/

  Има много новопредвидени строежи върху зелено за премахване, но това зависи от нашата активност. Не позволявайте да продължи бетонирането на жилищните комплекси!

 17. 17 Профил на Анна Тодорова
  Анна Тодорова
  Рейтинг: 726 Неутрално

  няма да позволим а ще си напишем аргументираните становища срещу произвола на определени хора в район Красно село

  bravy
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK