Агенцията по храните: Следващият стандарт ще е за лютеницата

архив

© Асен Тонев

архив



Следващият стандарт, който ще въведе Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), най-вероятно ще бъде за лютеницата. Това стана ясно от интервю на директора на ведомството д-р Йордан Войнов пред агенция "Фокус".


"Проучваме възможността следващият стандарт да е за лютеницата, защото тя е национален продукт. Всяко българско семейство консумира лютеница. Знаем, че в градовете и селата наесен също изготвят лютеницата в домашни условия. Така че би било добре, ако наистина има стандарт и за този продукт. Но за това тепърва ще проучваме какви са възможностите", заяви д-р Войнов. 


По думите на Войнов за един месец, откакто съществува и работи Агенцията, най-важната задача на контролния орган е било изготвянето на стандарта за хляба. "За първи път от 1989 г., тоест след повече от 20 години, бе утвърден стандарт за такъв естествен продукт като хляба без консерванти, без подобрители, избелители и т.н. Аз смятам това за сериозен успех като начало за агенцията", коментира д-р Войнов.




Той съобщи, че хлебопроизводителите ще пуснат първите партиди хляб по стандарта "България" на Велики четвъртък. Първоначално беше обявено, че това ще стане по-скоро, но после се оказа, че най-вероятно първите стандартни хлябове ще излязат на пазара около великденските празници. 


Няма отказ от идеята храните, които се предлагат в детските градини, да са с продукти по стандарти, посочи още Войнов пред агенцията. Става дума за млечните, месните продукти и хляба.


"Искаме нашите деца да консумират качествена храна. Работим в това направление. В момента се изработва нова наредба за храненето в детските градини от колегите в здравното министерство. Ние сме дали нашите предложения за храните. Искаме в участието на търговете за храни да има задължително и представител на агенцията. Аз мисля, че за следващата учебна година това би било реалистично", посочи той. 

Коментари (94)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
    'ΕΡΕΒΟΣ
    Рейтинг: 4176 Гневно

    В на4алото беше смешно,сега е траги4но.Има ли някой който да казва 4е сега децата му ядът по ка4ествен хляб от преди година ?!!

    Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
  2. 2 Профил на Танас
    Танас
    Рейтинг: 1441 Любопитно

    Агенцията по храните: Следващият стандарт ще е за лютеницата
    ===========================================
    А за картофите и свинската мас кога ще се въведе стандарт ?

    Цацарoff - Оставка ! >:-)
  3. 3 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 3764 Неутрално

    Проблема при лютениците са сгъстителите, а иначе и сега има истинска лютеница , около 14 лв./кг.. На хората пак няма да им хареса, защото сме бедни и ще ни е скъпо. Аз приветствам всички стандарти, така се възпитава култура на храненето, но липсва обществен дебат, затова пак ще пожънат критики.

    12 години стигат! София има нужда от промяна.
  4. 4 Профил на Читател
    Читател
    Рейтинг: 2660 Неутрално

    Интересното е, че всеки стандарт се въвежда доста бавно и това се отчита като успех. Толкова ли е сложно да се изготвят рецептурници за всички основни промишлено произвеждани хранителни продукти и да се пуснат наведнъж или на серии, а не първо - за колбасите, после - за млякото, после за хляба, лютеницата и така до края на века.

  5. 5 Профил на СДС
    СДС
    Рейтинг: 1444 Неутрално

    Купих си от всички възможни марки лютеница, от любопитство , исках да ги тествам.
    в повечето установих силно присъствие на някакво мазно вещество, нещо като олио, но най-вероятно палмово масло, та се отказах да ги ям.
    в смисъл, ако искам да направя резервите си от тлъстини около ханша още по-солидни,
    направо ще си купя мас или плуващи в мас меса.

    nemo malus felix, minime corruptor.
  6. 6 Профил на Читател
    Читател
    Рейтинг: 2660 Неутрално

    До коментар [#3] от "a.nice":

    Можеш ли да споделиш марки? Прави ми впечатление, например, че в "Билла" няма колбаси по стандарта "Стара планина"... Това ми се струва като бойкот на търговски вериги към националните хранителни стандарти.

  7. 7 Профил на metalogy
    metalogy
    Рейтинг: 654 Неутрално

    А бахура?

    колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
  8. 8 Профил на Лодка в гората
    Лодка в гората
    Рейтинг: 1197 Весело

    Този коментар,за лютеницата ме затруднява,а и баба ми почина без да завещае рецептите си,така ,че съм пас!

  9. 9 Профил на bohem
    bohem
    Рейтинг: 753 Гневно

    Данчо Войнов - Тъпия е по - тъп и от Галош.Боже мили тоя тъпунгер откога взе да разбира и от лютеница.Положението не се влошава, то става безнадеждно.

  10. 10 Профил на mihomen
    mihomen
    Рейтинг: 1079 Неутрално

    Първо стандарта на човешкият живот в България да променят!После идва реда на всички други!

  11. 11 Профил на Dehumanizer
    Dehumanizer
    Рейтинг: 1441 Неутрално

    До коментар [#2] от "tanas":

    За картофите има кой да отговаря.

    «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
  12. 12 Профил на Танас
    Танас
    Рейтинг: 1441 Весело

    До коментар [#11] от "Dehumanizer":
    Знам но знам и как ще се казва '' Стандарт Банкя '' или
    '' Компир Банкя ''

    Цацарoff - Оставка ! >:-)
  13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 5754 Разстроено

    в лютеницата по магазините няма нищо от истинската рецепта освен солта !!!

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  14. 14 Профил на prodanov_
    prodanov_
    Рейтинг: 524 Неутрално

    До коментар [#4] от "Читател":

    Що не го напрайш ти като е лесно?! Нали тряя да се следи дали се спазва.

    До 9. ІХ. 1944 г., тази паметна дата, българският народ се намираше на ръба на една бездънна пропаст! След девети той направи съдбоносната крачка напред! - Тато
  15. 15 Профил на ПАСТОРА
    ПАСТОРА
    Рейтинг: 833 Неутрално

    Тези се смятат за много велики с написването на една рецепта, която има пожелателен характер. Ако ще ми стандартизират доматеното пюре "ХОРО" от преди 1990г. наречено лютеница - "Благодаря"
    Както и друг път съм писал - много по-важно е продукта да е добре етикиран, а агенцията да следи за съответствието на съдържанието с етикирането и солени санкции за несъответствие. Тогава всичко ще си дойде на мястото - и кучешките салами и сиренето с палмово масло.

  16. 16 Профил на dudo
    dudo
    Рейтинг: 1441 Любопитно

    Най-добрият стандарт е домашната лютеница на баба. Правеше я от български домашни зеленчуци, щото други не е имало. И ядяхме български боб, български чесън и български картофи. Също домати, праскови и чушки. Също свинско и телешко. И лещата беше българска, и оризът. Не ща боб от Шанхай и телета от Буенос Айрес! Ууууууууу! И македонски домати! НЕ!

    Дудо ви обича!
  17. 17 Профил на B52
    B52
    Рейтинг: 1535 Весело

    Значи започнаха недоразуменията със "Стара Планина" и колбасите. Продължиха с "България" и хляба.
    Като оправят олиото, червения пипер, и чубрицата (всичките "уникално български" хората ще успеят да си спретнат една "сертифицирата" циганска баница.
    Така много народ ще се възрадва и благодари на Лидера.

    Да здраствует тов. Борисов, самой большой Компир в мире!!

    He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
  18. 18 Профил на conserva
    conserva
    Рейтинг: 549 Неутрално

    Едно време на село, пък и по-късно по градовете всяко семейство си правеше негова си собствена лютеница. Ако ние българите нямаме разни видове сирена, поне имаме поне 100 вида лютеница. Така че не ни трябват стандарти, ами да се захващаме през есента, а защо не и още от лятото да си правим домашна лютеница, и то няколко вида; с моркови или пък без моркови, само от червени пиперки, или пък от червени пиперки и домати, с или без люти чушлета, с или без магданоз. И така нататък.

  19. 19 Профил на Apolon ot Tiana
    Apolon ot Tiana
    Рейтинг: 853 Неутрално

    Луд не умалява, цените също!
    Рецептурници имаше преди 1990 г и се спазваха.Имаше само един случай, при който се слагаше тоалетна хартия в кремвиршите и директорът на месокомбината "Родопа" се казваше тогава сиотлежа гяволука в затвора.Иимапе голям обществен резонанс и случаят се преподаваше в Симеоново.
    Сега всичко се прави за умиление на публиката и глад за народа.Следва стандарт за бензина и и за дизела.Ще се казва Лукойл - Златев.

    apoloniy
  20. 20 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 3764 Неутрално

    До коментар [#6] от "Читател":

    Абсолютно е така. Веригите нямат полза от стандартите, защото така избягват сравненията цена/качество. /дерони, царска серия пише с жълти лъскави букви, ако не бъркам/. Без нишесте себестойноста ще и се качи с 60-70%. Същото важи и за кетчупа.

    12 години стигат! София има нужда от промяна.
  21. 21 Профил на ПАСТОРА
    ПАСТОРА
    Рейтинг: 833 Неутрално

    До коментар [#6] от "Читател":

    Не е бойкот! Просто няма нещо, което да е хубаво и евтино, а платежността на народа не е висока и скъпите и качествени храни не са по джоба му. Така потреблението е ниско и брака е висок, което от своя страна рефлектира в зареждането. Същото ще се получи и с лютеницата. Ще се напише един стандарт по който никой няма да произвежда, а ще се предлагат досега произвежданите "трапезни смеси" под различно наименование.
    Не искам да бъда разбран погрешно. Не съм против стандартите, а смятам, че по съществено е да се упражни контрол бърху производството на предлаганите продукти.

  22. 22
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  23. 23 Профил на Dehumanizer
    Dehumanizer
    Рейтинг: 1441 Весело

    До коментар [#19] от "Apolon ot Tiana":

    Абе може и да се спазвали, ама не е било такъв проблем да се следи за това защото имаше два вида сирене, два вида кашкавал, три-четири вида хляб, четири-пет вида салами. Лютеницата беше само един вид. Сега от всичко има десетки и стотици видове, правени в стотици фирми и фирмета, повечето от които разбойнически.

    «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
  24. 24 Профил на МАРИЗ
    МАРИЗ
    Рейтинг: 524 Неутрално

    Хубава работа е стандарта. Разбираме, че до момента България не е съществувала и трябват стандарти и закони.
    Има един стандарт обаче, за който хубостниците от "елита" няма дори да се досетят.
    Това е стандарта за качество на властта и количеството на съставките и.
    Така както никой стандарт не допуска болни съставки от луди крави, заболели от грип птици и заразени свине, така и властовия стандарт не трябва да допуска изобщо свине, бройлери и всякаква мърсотия в законодателната, изпълнителната, съдебната, президентската и медийната власт.
    До момента в който няма стандарт за власт, ще ни зашеметяват с идеи за рецепти от хранително-вкусовата промишленост, а даже може да ни превърнат и в стандартен промишлен продукт.

  25. 25 Профил на Кецалкоатъл
    Кецалкоатъл
    Рейтинг: 848 Неутрално

    Стандарт за това, стандарт за онова... Оставам с впечатление, че "стандарт" е някаква дума с магически заряд, която малцина могат да обяснят, още по-малко могат да я ползват "на ползу роду", но мнозина са убедени в необходимостта от нея - друга дума с подобно описание е "абракадабра"

    Като за начало биха могли да проконтролират онова, което се предлага като "козунак" на пазара! Пред "тъмната Индия" на неговите съставки лютеницата е таратор същи

    "Яйцата са ти в мивката" (съпругата ми)
  26. 26 Профил на epoc
    epoc
    Рейтинг: 1441 Весело

    В готварските книги от едно време има поне 7-8 различни рецепти за лютеница, коя от тях точно ще стандартизират?

    Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
  27. 27 Профил на Читател
    Читател
    Рейтинг: 2660 Неутрално

    До коментар [#21] от "ПАСТОРА":

    Хората трябва да имат избор. Ако частникът мисли за своята печалба, без оглед качеството на вложените продукти, то държавата трябва да предлага алтернативна грижа. За покупателната способност си напълно прав, ала за здраве плащаме всички (а храната има ключова роля за последното).

  28. 28 Профил на bohem
    bohem
    Рейтинг: 753 Весело

    До коментар [#22] от "Раз печки, раз кюнци":
    Кой не скача е от Герб.

  29. 29 Профил на NWO
    NWO
    Рейтинг: 810 Неутрално

    само този стандарт ни липсваше да тръгне Световната икономика... тая малоумна агенция ролята и е да следи дали храните са качествени и дали няма да отровят населението с тях, тоя малоумник решил и той да се прави на Миро Мършата... стандарти щял да ми въвежда, смотаняк, хайде първо да си свършиш работата и след това да се занимаваш с глупости които не са ти работа....

    http://www.blitz.bg/news/article/118884
  30. 30 Профил на VellEll
    VellEll
    Рейтинг: 753 Неутрално

    До коментар [#1] от "EREBUS":

    Какъв ти е фъкиния проблем, че ще има утвърден стандарт ? Аз мога да си позволя и искам да ям качествена храна и държа да има такава по магазините !!

  31. 31 Профил на Dr_Doolittle
    Dr_Doolittle
    Рейтинг: 1565 Неутрално

    Стандартът за месни продукти е ‘Стара Планина’, този за хляба е ‘България’ . А за лютеницата по дедукция трябва да е ‘Баба Вуна’ ...

    http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
  32. 32 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 3764 Неутрално

    До коментар [#21] от "ПАСТОРА":

    Дали не печелят повече от тяхната смляна на място кайма, защо изобщо да предлагат по стандарт. Така си пробутват и изостаналите меса. Аз мисля, че бойкотират стандарта при месата.

    12 години стигат! София има нужда от промяна.
  33. 33 Профил на Елена
    Елена
    Рейтинг: 1441 Весело

    До коментар [#16] от "dudo":

    Дудо, кое не ти харесва в аржентинския родопски боб не мога да разбера?!?!?!?

    А иначе стандарти трябва да има, но е необходим и строг контрол дали се спазват. Защото ако имам възможност и искам да си купя качествена лютеница, дори и на по-висока цена, искам да съм сигурна, че тя наистина ще отговаря на съответния стандарт.

    "You must be the change you want to see in the world" Gandhi
  34. 34 Профил на ARRI
    ARRI
    Рейтинг: 1441 Весело

    Ако я забърка бабчето, гарантирам, че ще е истинска лютеница. А тази по новия стандарт ще е поредния бълвоч.

    Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
  35. 35
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

  36. 36 Профил на D Day
    D Day
    Рейтинг: 410 Неутрално

    Ако въведат стандарт, доматеното пюре да е от български домати, а не от китайско доматено пюре, всичкО е фалирало.

    НЯМА ТРАДИЦИОННА БГ ЛЮТЕНИЦА, 90% Е С КИТАЙСКО ПЮРЕ!!!

    We will accept nothing less than full victory.
  37. 37 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 3764 Неутрално

    Няма смисъл да се политизира тази тема. Тези са първите, които правят нещо по въпроса и ги поздравявам. Ядеме храна с много ниско качество, с добавки забранени в редица страни. Аз настоявам за редица промени в законодателството, но да се започне от общественото говорене, постоянно и на висок глас. Който има време да пусне "хидрогенирани мазнини" и "аспартам". Масово се консумират от деца.

    12 години стигат! София има нужда от промяна.
  38. 38 Профил на Елена
    Елена
    Рейтинг: 1441 Весело

    До коментар [#35] от "ARRI":

    Здравей, АРРИ
    Прати ми някое друго бурканче от лютеницата на бабчето ти, че моята баба спря да прави последните години, а съм зажадняла за домашна лютеничка

    "You must be the change you want to see in the world" Gandhi
  39. 39 Профил на Читател
    Читател
    Рейтинг: 2660 Неутрално

    До коментар [#37] от "a.nice":

    Аспартамът, учудващо, присъства дори в разтворими витаминни комплекси.

  40. 40 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
    彼得。斯托亚诺夫
    Рейтинг: 505 Неутрално

    До коментар [#16] от "dudo":

    ми не си съвсем прав. много от "бабините" рецепти са неправилни. телешкото от буенос айрес е много, ама много по-вкусно от бг телешкото. и тн и тн. да не отиваме от една крайност в друга - че всичко бг е най-най-най.

    -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
  41. 41 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 618 Неутрално

    На пазара има лютеници, които се правят без сгъстители - повечето са от района на Стара Загора и Хасково.
    Може би на първо място трябва да се посочи "Велика" на Дерони - Ст. Загора - срещал съм я в много вериги.
    Лютениците на Марко също са без сгъстители.

  42. 42 Профил на ARRI
    ARRI
    Рейтинг: 1441 Весело

    До коментар [#38] от "Елена":

    С удоволствие лично ще ти донеса , само че през есента . Вече всичко съм изял . Без майтап .

    Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
  43. 43 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
    彼得。斯托亚诺夫
    Рейтинг: 505 Неутрално

    До коментар [#39] от "Читател":

    а какво да се сложи там - глюкозен сироп от царевица? да не би да е по-полезен. детето тр все пак да не се отвращава от лекарството.

    -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
  44. 44 Профил на Звезделин
    Звезделин
    Рейтинг: 180 Неутрално

    Eдно време имаше и стандарти и хубава храна, бай Тошо беше забранил да се продава кисело мляко в пластмасови кофички че били вредни и го продаваха само в стъклени буркани

    http://www.facebook.com/profile.php?id=100002296945149
  45. 45 Профил на ARRI
    ARRI
    Рейтинг: 1441 Неутрално

    E951 : Аспартам (Aspartame)


    Изкуствените оцветители попадат в две категории. Насипните подсладители като манитол, сорбитол, ксилитол и хидрогенирана глюкоза са с приблизително до захарта калорично съдържание и я заменят в множество преработени храни, но не се абсорбират толкова лесно от организма. Алкохолите на захарта, хидрогенираната глюкоза и ксилитолът всъщност помагат да се предотвати появата на кариес. Въпреки това тези насипни подсладители могат да причинят диария ако се използват в голямо количество.

    Интензивните подсладители като аспартам, ацесулфам К и захарин на практика не снабдяват организма с калории и са главно използвани в диетични продукти. Точно тези интензивни подсладители предизвикаха в последно време нежелани реакции и са причина за безпокойство.

    Аспартамовите субститути на захарта предизвикват притеснителни симптоми, които варират от загуба на паметта до мозъчни тумори и въпреки че Американската асоциация за храни и лекарства (FDA) го определя като “безвредна” добавка, аспартамът е една от най-опасните субстанции пробутана на нищо неподозиращото общество.

    Аспартамът е интензивен подсладител, около 200 пъти по-сладък от захарта. Използва се по света в продукти от типа на софт напитките и нискокалоричните продукти от 1974. Одобрен за използване за пръв път във Великобритания през 1982г. Познат е под името Нутра Суит (NutraSweet), аспартам или Е951.

    Въпреки, че е широко използван, 75% от нежеланите реакции към хранителни добавки, които са били докладвани на FDA са свързани аспартам. Тези реакции включват: главоболие / мигрена, световъртеж, гърчове, гадене, мускулни спазми, наддаване на тегло, обриви, депресия, умора, раздразнителност, тахикардия, проблеми със зрението, затруднено дишане, паник атаки, световъртеж, загуба на паметта и болки в ставите.

    http://otrova.org/index.php/2009/04/е951-аспартам/

    Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
  46. 46 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
    彼得。斯托亚诺夫
    Рейтинг: 505 Неутрално

    До коментар [#18] от "conserva":

    не ща. противник съм на натуралното стопанство.

    -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
  47. 47 Профил на Звезделин
    Звезделин
    Рейтинг: 180 Неутрално

    То и затова който са храниха при комунизма живеят до 80-90 години, а младите от фалшивите храни пукат като мухи

    http://www.facebook.com/profile.php?id=100002296945149
  48. 48 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
    'ΕΡΕΒΟΣ
    Рейтинг: 4176 Неутрално

    До коментар [#30] от "VellEll":

    И аз съм за стандартите.По ред на важност оба4е.Когато се направи национален стандарт за политици тогава ще вярвам на стандартите предложени от тях.Ако стане стандарт който строго да предвижда 4е политиците ще са малко по 4естни и работливи,малко пове4е патриоти и малко по малко крадци 4ак тогава ще ме занимават стандартите за вси4ко друго.

    Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
  49. 49 Профил на Мустафанка
    Мустафанка
    Рейтинг: 1441 Неутрално

    Няма нищо по-вкусно от българската домашна лютеница. Ял съм преди години в няколко български села, дори съм присъствал на част от самият процес по правенето й, който е доста дълъг.

    За съжаление, по магазините се продават някакви невероятни бъркочи с по 10 Е-та в тях, които успяват да докарат само цвета, но не и вкуса на истинската лютеница.

    Мислех си, че причината в магазините да няма лютеница, която поне малко да прилича на домашната, е че много би се оскъпила, ако се прави по класическата технология.

    Наскоро обаче си купих от Македнония нещо, което се казваше "Айвар" и имаше същият вкус, като българската домашна лютеница. Освен това не беше никак скъпа - един голям буркан струваше около 5-6 лева.

    Значи все пак можело да се създаде домашна лютеница в недомашна обстановка.

    Това означава, че търговците само и единствено поради мързел и безахаберие бълват тази отрова по магазините, която на всичкото отгоре не е и вкусна.

    Обезателно трябва да се създаде стандарт за лютеницата и тези оранжеви бъркочи да се забранят.

    Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
  50. 50 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
    彼得。斯托亚诺夫
    Рейтинг: 505 Неутрално

    До коментар [#3] от "a.nice":

    ами то е въпрос на избор. а иначе хубавата храна никъде не е евтина (дори спрямо средния доход на съответната страна). моето вчепетление е, че дори доста на запад от нас предпочитат достъпността на храната пред качеството и "еко"/"натурално"

    -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
  51. 51 Профил на ПАСТОРА
    ПАСТОРА
    Рейтинг: 833 Неутрално

    До коментар [#37] от "a.nice":
    Напълно те подкрепям, че е време да започне да се говори за качеството на храните. Народът е казал, че детето, ако не плаче, майка му няма да му даде да суче. Така, че ако не се повдигне въпросът в обществото, той няма да бъре разрешен.
    В "новите демокрации" като цяло бе занижен контролът върху храните, което позволи в мрежата да се пускат всевъзможни боклуци. Вчера имаше статия която информира, че страни като Словения и Унгария обвиняват големи фирми в бранша като "Кока Кола", "Милка" и други, че предлагат на техния пазар стоки с по-ниско качество, отколкото в собствените си страни.
    Ако в Германия се открие несъответствие или вредност в предлаганата храна, може да се стигне дори до закриване на фирмата. Показателен е примера отпреди месеци, когато в млякото бяха открити неразградени лекарства.

  52. 52 Профил на Читател
    Читател
    Рейтинг: 2660 Неутрално

    До коментар [#40] от "512":

    Една от мерките за борба срещу глобалното затопляне и високите цени на храните, в които се калкулира и горивото, е повечето храни да се произвеждат близо до мястото на консумацията. Нима месото от животни, отглеждани по европейски стандарт (ферми, които са сертифицирани от ЕС), е по-скъпо и некачествено от това от Южна Америка?

    А колкото до аспартама - потърси инфо за него в Мрежата и после пак ще коментираме дали е полезен, още повече - за децата.

  53. 53 Профил на Читател
    Читател
    Рейтинг: 2660 Неутрално

    До коментар [#51] от "ПАСТОРА":

    Като говорим за нови и стари демокрации и храни - вземи за пример продукта, наречен "Активиа". В САЩ фирмата-производител "Данон" бе осъдена, че рекламата е подвеждаща (за внушаваните ползи от консумацията му). У нас - той е нещо като стандарт от добрата хранителна диета, най-вече при жените.

  54. 54
    ****

    Този коментар беше изтрит в 18:10 на 19/04/2011 от неговия автор.

  55. 55 Профил на Apolon ot Tiana
    Apolon ot Tiana
    Рейтинг: 853 Неутрално

    До коментар [#24] от "МАРИЗ":

    Мариз, ами то няма да имаме такъв продукт в България. Да затваряме магазините намиращи се на София 1000, бул. "Княз Ал. Дондуков" 1 и 2 и на София 1000, пл. "Народно събрание" 2, докато не оправим складовете на едро намиращи се на Позитано, Врабча, Стамболийски, Пл. България 1, Раковска, бул. Витоша 18 и всички други складчета, че да я започнем отначало. И преди това да изобретим една добра лаборатория и еталонен център за обществения интерес.

    apoloniy
  56. 56 Профил на biss Mark
    biss Mark
    Рейтинг: 1469 Неутрално

    Аз одобрявам. Между другото не е ли време да патентоваме лютеницата. Познавам много чужденци, които я харесват и одобряват повече от кетчупа и доматените пюрета.

    Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
  57. 57 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 3764 Неутрално

    До коментар [#45] от "ARRI":

    Само да добавя, че се съдържа в 99% от дъвките, бозата, детския фервекс/разтворим/, във почти всички дребни бонбони, кока-кола лайт, във всички евтини безалкохолни. За най-голям ужас надписа " без захар" у нас е все още реклама.

    12 години стигат! София има нужда от промяна.
  58. 58 Профил на mi6osp
    mi6osp
    Рейтинг: 1097 Неутрално

    Задължително следващият стандарт трябва да е за министрите и премиера.

    Когато някой е глупав,то е за дълго!
  59. 59 Профил на Звезделин
    Звезделин
    Рейтинг: 180 Неутрално

    Тия западняци на изтровиха

    http://www.facebook.com/profile.php?id=100002296945149
  60. 60 Профил на radoslavdj
    radoslavdj
    Рейтинг: 466 Неутрално

    Хубаво си правят стандарти те, обаче в същото време не си вършат другата работа. Типичен пример са субсидиите за земеделските райони.

  61. 61 Профил на mi6osp
    mi6osp
    Рейтинг: 1097 Неутрално

    До №4: Това ,което се пробутва за стандарт, е просто прах в очите и пълна глупост. Защото един стандарт за даден продукт може да бъде изпълнен само ако има стандарти за суровините , стандарти за контрола и ако ВСИЧКИ СТАНДАРТИ се спазват. А такива стандарти няма. Няма я системата от стандарти, била БДС или друга ,затова нищо произведено не може да бъде стандартно.Няма и съответните контролиращи органи.
    Така че има само един недоучил тъпанар, който опитва да прави пиарна тема: властта се грижи за хората.
    А реалният резултат е ясен- правилните фирми ще изкарат на пазара правилните продукти с нови, много по- правилни цени. Да направиш днес лютеницата с Йордански пипер, Иранско доматено пюре, Индийски лук и сол от Тунис и да направиш след седмица същия продукт, но с материали от Египет, Македония, Турция и Полша и да очакваш да са с еднакви качества- трябва да си магьосник.

    За да има стандартни български колбаси, хляб, сирене, кашкавал, лютеница, ..... трябва преди всичко да има стандартн и и български суровини.
    А такива няма и няма и да има , особено след тази мърша.
    След миро мършата върви гладът.

    Когато някой е глупав,то е за дълго!
  62. 62 Профил на Perfanov
    Perfanov
    Рейтинг: 581 Неутрално

    FD&C Act и FPLAе това, от което се нуждаем.

    .
  63. 63 Профил на ПАСТОРА
    ПАСТОРА
    Рейтинг: 833 Весело

    До коментар [#53] от "Читател":

    По отношение на рекламите - думи нямам. Там също нямаме никакъв контрол, въпреки че имаме съответна държавна институция. Периодично изникват рефрени като "Уау" "превъзходно" "актив"
    Например - актив бейби.
    Специално за "Активия" има нова бактерия - "активо регуларис"

  64. 64 Профил на kirkor
    kirkor
    Рейтинг: 581 Неутрално

    От лютеница всички разбираме! Следва стандарт за лапада и копривата!

  65. 65 Профил на vlakexpres
    vlakexpres
    Рейтинг: 524 Гневно

    Предстои да се създаде стандарт и за екстрементите на българите. Който не отговаря на стандарта - глоба за него!

  66. 66 Профил на Димитър
    Димитър
    Рейтинг: 638 Неутрално

    Стандарти трябва да има. Те трябва да са задължителни и който ги наруши да му се отнема лиценза.

    :-)
  67. 67 Профил на ПАВЛА
    ПАВЛА
    Рейтинг: 1441 Неутрално

    До коментар [#3] от "a.nice":

    При домашната няма сгъстители,просто бъркаш и чакаш течността да се изпари,а, и консерванти няма...

    При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
  68. 68
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

  69. 69 Профил на demonoid - чао тирани!
    demonoid - чао тирани!
    Рейтинг: 754 Весело

    И на това ли ще вдигат цената? Ето го стандарта:

    Необходими продукти и инструменти (за една доза. Ние обикновено правим по три):

    15 кг домати, тип „Рома“ (по-месести са и са по-продуктивни)
    10 кг червени чушки (може и със зелени, но червените са по-сладки. Ако правите лютеницата със зелени чушки, ще трябва да добавите повече захар)
    5 кг патладжан
    1 л олио
    1 кафена чашка сол
    2 кафени чашки захар
    голяма тава – нашата е с размери 60 х 40 х 10 см, което прави 24 литра
    гребло за бъркане – колкото може по-дълго, за да не ви опръска сместа, когато се пече
    огнище и дърва
    мелачка за месо (по-добре е с кухненски робот, че с мелачката е много уморително)
    казан за варене на бурканите


    Начин на приготвяне:

    Етап 1: печене и белене на чушките и патладжана

    Преди да се започне същинската работа, трябва да се подготвят продуктите. Първата работа е да се опекат чушките и патладжана и да се обелят. След като се опекат и обелят, чушките и патладжаните трябва да се смелят. Смлените чушки и патладжани могат да се смесят в един съд и могат да се съхранят в хладилник за другия ден, ако сте решили да разделите работата си в два дни.

    Етап 2: мелене на доматите

    Доматите трябва да се измият и също да се смелят с мелачката. Рецептата на баба ми не предвижда изчистване на семките и люспите и всичко се вкарва в лютеницата. Ако държите все пак да премахнете семките и люспите, вероятно сместа ще се получи по-течна и ще се наложи да се вари по-дълго време.

    Етап 3: изваряване на домата

    Същинската част по приготвянето на лютеницата започва с изваряването на домата. Огнището вече е запалено, смлените домати се изсипват в тавата и тя се поставя на огъня. В началото сместа е много водна и е добре да се изварява на силен огън, за да стане по-бързо. Водата се отделя отгоре и в началото не е необходимо да се бърка, но като започне да се сгъстява, сместа трябва да почне да се бърка равномерно и постоянно. Процесът по изваряването трае от 30 до 60 минути, в зависимост от силата на огъня.

    Етап 4: варене на лютеницата

    След като се изварят доматите, се добавят смлените чушки и патладжани и така приготвената смес отново се вари и бърка. Огънят все още е добре да е силен и бъркането – непрекъснато, за да не загори сместа. Този етап продължава около час. Тънкият момент за познаване кога е постигната точната гъстота на лютеницата, е когато при бъркане с греблото, в тавата остава следа, която не се затваря и се вижда дъното й. Това означава, че етапът е завършил.

    Етап 5: пържене

    След като лютеницата е достигнала необходимата гъстота, в тавата се изсипва олиото. На практика този етап по нищо не се различава от предишния, освен, че вече бъркаме лютеницата с олио. Той също продължава около час, но тук е добре да оставим огъня малко да поотслабне, за да се изпържи зеленчукът по-добре и за да не пръска олио. Когато сместа започне отново да се сгъстява и греблото да оставя следи по дъното на тавата, се добавят солта и захарта. Захарта се слага, за да убие киселия вкус на домата.

    Етап 6: пълнене на бурканите

    След като готовата лютеница поизстине, трябва да се насипе в буркани.

    Етап 7: стерилизация

    За да запазим вкусната лютеница за зимата, трябва да я стерилизираме. Затворените буркани се поставят в метален казан, пълен с вода и отново се слагат на огъня. След като водата заври, се оставят да поврат 15-20 минути, след което се свалят от огъня и се изваждат от казана. Така приготвената лютеница може да издържи до следващото лято и цяла година да бъде вкусна храна за цялото семейство.

    http://whynot-reflect.blogspot.com/
  70. 70 Профил на Десен
    Десен
    Рейтинг: 1441 Неутрално

    НА мен ми е чудно лютеницата която Малинчо изнася за САЩ, дали ще трябва да отговаря на "новия" стандарт или не?

    Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
  71. 71 Профил на P.S.
    P.S.
    Рейтинг: 469 Неутрално

    Ако е като този за киселото мляко.. айде няма нужда. Скоро оставих в хладилник едно "на баба" от тия кремавите кутийки уж по БДС стандарт.. седя отворено 1 седмица без да пусне грам вода и без да се развали.. докато го ядях после се чудих дали не съм купил хладилник с функция "стазис" като от някоя фантастична книга

  72. 72 Профил на ПАСТОРА
    ПАСТОРА
    Рейтинг: 833 Весело

    До коментар [#69] от "demonoid":

    Бъркаш! Това е рецепта за кьопаулу, щом има имам баялдъ.

  73. 73 Профил на onia_s_konja
    onia_s_konja
    Рейтинг: 532 Неутрално

    Искаме стандарт и за "филия с лютеница"!!! Желаем най-сетне стандартизирани "гуменки" и "платн(ь)енки"

    Първо преди, след това - после.
  74. 74 Профил на kyphacah71
    kyphacah71
    Рейтинг: 581 Неутрално

    нишесте с домати е по-точно казано !!

  75. 75 Профил на solen
    solen
    Рейтинг: 518 Гневно

    ..."Така че би било добре, ако наистина има стандарт и за този продукт. Но за това тепърва ще проучваме какви са възможностите", заяви д-р Войнов."...
    =======================

    Този господин Войнов да не е ядрен физик, та тепърва ще проучва?!?!

    На неговата позиция трябва да има поне 70% готов отговор.

    Ако "тепърва ще проучва" май или той си е сбъркал професията, или ние - хората, на които плащаме

  76. 76 Профил на Белият Негър
    Белият Негър
    Рейтинг: 810 Весело

    Аз искам стандарт за политически словесен и духовен онанизъм.
    Справка: Я.Янев.

    Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
  77. 77 Профил на Darth Plagueis
    Darth Plagueis
    Рейтинг: 3785 Неутрално

    До коментар [#30] от "VellEll":

    Проблема, който очевидно няма как да схванеш е, че само един от всички въведени стандарти на Миро Ирландеца е истински стандарт по БДС. Всички останали, включително и този, са от някакви агенцийки под негово командване, които са напълно зависими от него, а стандартите служат за натиск над фирми и разчистване на конкуренция. Защото не са стандарти, и съответно няма точни критерии за покриването има, а единствено субективни. Така това леке може да каже на всяка една фирма, която не инвестира в Герб, че не покрива стандарта и й отнема правото на етикет. Вече много фирми го разбраха и съответно почти всички фирми бойкотират Стара Планина, като се изключи Тандем, чиято инициатива е всъщност въпросния стандарт. Като допълнителни бонуси за Мирко и за приятелчетата му производители имаме поскъпване, което се обяснява с някакво качество, което обаче не съществува.

    Ако искаше да свърши някаква работа, щеше да ползва или готовите стандарти по БДС от преди 20 години, или да поиска от тях нови. Но такива запитвания към БДС не е имало, и няма и да има, защото БДС не е под контрола на Миро Ирландеца и не може да изнудва бизнеса.
    Схващаш ли проблема?

    Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
  78. 78 Профил на trifon74
    trifon74
    Рейтинг: 753 Неутрално

    Досега въведените "стандарти" нито направиха продуктите по-вкусни, нито по-качествени, нито ги доближиха до истинския вкус, който помним от времената на хубавите храни в лоши опаковки.
    Единственият ефект е в разместването на пластовете в хранителния бизнес и излизането на преден план на нови играчи.
    Административна намеса в "свободен" пазар - път към ада постлан с "добри" намерения.

  79. 79 Профил на diogen_1
    diogen_1
    Рейтинг: 581 Неутрално

    До коментар [#37] от "a.nice":

    ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  80. 80 Профил на Варна
    Варна
    Рейтинг: 982 Неутрално

    Моят стандарт за лютеница е Велика на Дерони, Стара Загора. Едросмляна, без консерванти ( тъй пише..)и невероятно вкусна и истинска ! Само дето е скъпичка, но и посреднощ да ми я поднесат я хапвам като елексир..

    " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
  81. 81 Профил на ПАВЛА
    ПАВЛА
    Рейтинг: 1441 Неутрално

    До коментар [#69] от "demonoid":

    Ще ви дойда на гости,от мен - ракията,образно казано...В цялата тази прекрасна работа ми се губи морковът. От него идва сладостта...

    При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
  82. 82 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 3764 Неутрално

    До коментар [#39] от "Читател":

    Лютеницата наистина е Велика. А еднакво вреден е и цикламата е953. Понеже не може да се избегне всичко, аз съм се спряла на подсладителите /+ цикламат/, хидрогенираните мазнини и мононтриевия глутамат.

    12 години стигат! София има нужда от промяна.
  83. 83 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 3764 Неутрално

    До коментар [#67] от "pavla":

    Естествено, аз съм правила. Един път. Предпочитам да си купя, ако има.

    12 години стигат! София има нужда от промяна.
  84. 84 Профил на xflood
    xflood
    Рейтинг: 1102 Неутрално

    До коментар [#45] от "ARRI":

    +++

    Също така се твърди, че аспартамът причинява Алцхаймер.
    Също отхвърлено от FDA, познай защо

    Fail with honour then succeed by fraud
  85. 85 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 3764 Неутрално

    До коментар [#51] от "ПАСТОРА":

    Сега културата на хранене се възпитава в семейството. Аз искам още в средното у-ще да се разяснява какво е това здравословно хранене. А за двойния стандарт в качество, според мен на най-високо ниво мирише. Не трябва под една и съща марка, да се продават стоки с различно съдържание.

    12 години стигат! София има нужда от промяна.
  86. 86 Профил на Отнесен
    Отнесен
    Рейтинг: 907 Неутрално

    До коментар [#78] от "trifon74":

    "Досега въведените "стандарти" нито направиха продуктите по-вкусни, нито по-качествени, нито ги доближиха до истинския вкус, който помним от времената на хубавите храни в лоши опаковки. "

    Не си разбрал точно смисъла на съществуването на тези стандарти. С тях се отстраняват от тези продукти определени съмнителни вещества, които с храната се вкарват да текат във вените на хората по около 3 пъти на ден, 7 дни в седмицата, 365 дни в годината. Аз лично виждам в това главната причина за високата заболеваемост на населението.

  87. 87 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 3764 Неутрално

    Цикламата е Е952, само да уточня.

    12 години стигат! София има нужда от промяна.
  88. 88 Профил на demonoid - чао тирани!
    demonoid - чао тирани!
    Рейтинг: 754 Весело

    Хайде да не бъркаме "стандарт" с "търговска марка". Стара планина си е чиста търговска марка, а не стандарт.

    http://whynot-reflect.blogspot.com/
  89. 89
    ****

    Този коментар беше изтрит в 18:08 на 19/04/2011 от неговия автор.

  90. 90 Профил на Quo Vadis?
    Quo Vadis?
    Рейтинг: 1051 Неутрално

    До коментар [#39] от "Читател":

    аспартама е най-малко вредния заместител на захарта така че се ползува масово и за разлика от останалите не е канцерогенен.
    Ако имаш проблем с бъбреците е желателно да го избягваш но това важи и за другите храни/диети който също не са препорачителни при определени заболявания.
    Според мен би трябвало по скоро агенцията да следи за съответствие м/у посоченото и действителното съдържание и напр. за отклонение над 5% от посоченото в съдържание да има жестоки глоби.
    Тогава сте има смисъл и въвеждането на стандарти по които който има желание може да произвежда.

  91. 91 Профил на fawni42
    fawni42
    Рейтинг: 466 Весело

    А по-следващия за майонезата.

  92. 92 Профил на MoX
    MoX
    Рейтинг: 409 Весело

    Земеделският министър Мирослав Найденов реши да въведе стандарт за слънчогледовите семки.
    Дълго се чудеше как да го нарече. Първо му хрумна "Български", после "Слънчогледови", на третия път - "Семки".
    "Ще се нарича Български слънчогледови семки" - помисли си находчивият Найденов и се развълнува от своята находчивост.

  93. 93 Профил на bgpainter
    bgpainter
    Рейтинг: 1530 Весело

    До коментар [#8] от "globus":

    Мога да ти я споделя... ако ми остане малко време лятото правя, при родителите си, но рядко се дореждам до нея да я ям

    Жената е покана за щастие
  94. 94 Профил на Лодка в гората
    Лодка в гората
    Рейтинг: 1197 Весело

    До коментар [#93] от "bgpainter":

    Супер!Вземай разрешение от министър Найденов и я мятаме!При мен ,в планината има чудесни условия!





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK