Принципът на информираното съгласие все още не работи за родилките

Принципът на информираното съгласие все още не работи за родилките

© Красимир ЮскеселиевРаждащите жени в България по закон не могат да бъдат подлагани на никакви медицински процедури, без да са дали официалното си информирано съгласие за тях. Това потвърдиха представители на организациите за защита на правата на родилките "Естествено" и "Родилница" в съвместна пресконференция с Българския хелзинкски комитет. На практика обаче предписанията на Закона за здравето относно информираното съгласие не се спазват в нито едно родилно отделение в България, алармираха организациите.


Според тези предписания, лекарите са задължени да обясняват на раждащите жени смисъла, рисковете и страничните ефекти, както и възможните алтернативи на всяка предложена медицинска процедура. Тази информация трябва да бъде дадена по разбираем начин. Родилката има право да приеме само за част от предложените процедури, съгласието й може да бъде оттегляно по всяко време и трябва да бъде дадено свободно, без натиск и заплахи, защото в противен случай е невалидно, поясниха представителите на двете организации.


В съответствие с тези изисквания на закона в момента всяка болница, в която се извършват раждания, има готов формуляр за информирано съгласие, който се предлага на жените при постъпването им в родилното отделение. В сегашния си вид обаче той не може да послужи за защита на пациентските им права, смятат организаторите на кампанията. Съдържанието на документа е различно в различните болнични заведения, но никъде той не съдържа информация за същността на процедурите, с които пациентката се съгласява, нито за възможни рискове или алтернативи.
Използваните в момента формуляри се подписват анблок, без възможност за отказ от едни процедури и приемане на други. Документът често изисква от пациентите да поемат отговорност за рискове, за чиято вероятност не биха могли да имат предварителна информация – например подписвате, че не сте алергични към никакви медикаменти, в което няма как да сте сигурни.


Според активистите от "Естествено" и "Родилница" основен проблем е практиката формулярът за информирано съгласие да се връчва на жените едва при постъпването им в болницата, когато раждането е вече започнало и те не са в състояние тепърва да задават въпроси, нито да се концентрират за трезва преценка. "Раждането не е събитие, което връхлита жените неочаквано, каза Снежана Данева от сдружение "Естествено". Те имат достатъчно време да се подготвят за него и да бъдат предварително информирани и попитани за медицинските процедури, които биха могли да го съпъстват."


В момента отказът на жените да подпишат информираното съгласие, описващо всички възможни интервенции в пакет, нерядко се схваща като цялостен отказ от медицинска грижа от страна на персонала. "Отношението към пациентки, които демонстрират информираност и настояват за правата си, става много лошо, манипулативно и води до възможни негативни последствия за здравето на майката и бебето", каза още Снежана Данева. Димитър Йорданов, който е присъствал на раждането на дъщеря си преди две години в столична болница, разказа, че екипът първоначално е отказал да направи нужните шевове на съпругата му след раждането с аргумента, че щом семейството е отказало други рутинни интервенции, явно е против медицината като цяло. След това на родилката е било предложено да я зашият без упойка.


Според организациите проблем е също и че при отказ от страна на пациента да подпише блоковото информирано съгласие, болницата не може да получи пари от НЗОК по съответната клинична пътека. Това на практика означава, че желанието на жената да откаже определена медицинска интервенция при раждането се тълкува като отказ от здравноосигурителните й права.


През ноември миналата година организациите "Естествено" и "Родилница" стартираха кампанията си "Инфогласност", която цели да повиши информираността на раждащите жени относно пациентските им права и да въздейства върху институциите за тяхното ефективно гарантиране. В отговор на писмата на организациите здравното министерство е разработило нов документ за информирано съгласие, който включва възможността за "информиран отказ". Според представителите на двете организации обаче несъвършенствата на досега съществуващия модел все още не са изгладени. Те призовават за създаването на работна група с участието на юристи, лекари, пациенти, представители на НЗОК и здравното министерство, която да изработи правно издържан текст, способен реално да защитава правата на родилките.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Sir Humphrey
  Sir Humphrey
  Рейтинг: 608 Неутрално

  Това с информираното съгласие е пълно лицемерие. Само родилка-лекар може да разбере това, за което бива информирана

 2. 2 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 881 Неутрално

  Как ли се информират голямата част от родилките? Имам пред вид ромските. Какви ли формуляри трябват, та да се изпълни закона? Много ми е интересно да науча.

  heruvim
 3. 3 Профил на skrezh
  skrezh
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Не само сред ромските родилки ще има такива, които няма да се информират. Но ще има много повече раждащи жени, които ще прочетат и разберат. Така че нека формулярите да спазват закона, оттам нататък е въпрос на лична отговорност.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK