Правителството ще търси начини за облекчаване на вноса на горива

Правителството ще търси начини за облекчаване на вноса на горива

© Красимир ЮскеселиевЩе се търси решение за облекчаване на вноса на горива чрез позволение за директен импорт при адекватно плащане на акцизите от страна на вносителите. Това става ясно от съобщение на Министерството на финансите след среща на работната група за обсъждане на мерки за поевтиняване на горивата, цитирано от агенция "Фокус".


Облекчаването на условията за внос беше поискано от превозвачите, както и от част от търговците. Според тях действащите в момента правила, които изискват вносителите на бензин или дизел да имат регистриран данъчен склад, ограничават импорта, тъй като увеличават инвестициите на компаниите. За облекчаване на вноса се обяви и министърът на икономиката Трайчо Трайков. Досега идеята срещаше отпор в Министерството на финансите заради опасението, че така ще се увеличи контрабандата.


На днешното заседание на работната група е решено да се върви към възстановяване на ДДС на турските превозвачи, които зареждат в България. Преди няколко седмици от финансовото министерство казаха пред превозвачи, че това няма как да се случи. Днес обаче от ведомството съобщиха, че външно министерство ще изпрати нота до турската страна, с която информира за намерението на България да започне "незабавни преговори за подписване на споразумение за възстановяване на ДДС при ограничен обхват само за горива и смазочни материали и при спазване на принципа на реципрочност и пропорционалност". Според превозвачите и търговците на горива мярката ще увеличи потреблението на дизел в страната, което щяло да намали цените.


Същият ефект трябва да има и друга мярка, която първоначално беше отхвърлена от експертите на финансовото министерство, но днес получи подкрепа - спазване на ограниченията за количеството гориво, с което турски камиони могат да влизат в страната. За целта ще бъде променен Законът за митниците.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK