Юристът Тодор Коларов оглави комисията "Кушлев"

Тодор Коларов

© Анелия Николова

Тодор КоларовПремиерът Бойко Борисов освободи Стоян Кушлев от поста председател на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, и назначи на негово място Тодор Коларов.


Причината за решението е извършената от Главния инспекторат на Министерския съвет проверка, която установи, че Кушлев работи в конфликт на интереси. Инспекцията показа, че той е назначил трима души роднини на съпругата си шесто коляно в комисията.


По искане на комисията по корупция в парламента Върховния административен съд започна дело срещу Кушлев в средата на март. Поводът беше констатацията на депутатите, че от 1993 г. до Стоян Кушлев е председател на клубния съвет на сдружението "Царски ловен клуб", а от 2004 г. е в управителния съвет на Националната развъдна асоциация по овцевъдство. Това обаче е абсолютно недопустимо за висш държавен служител.
Съдът поиска от парламентарната комисия доказателства за назначенията на роднини. Депутатите имаха няколко неуспешни опита да изслушат Кушлев по тези  обвинения, като на едно от първите заседания, на които той не се яви им изпрати писмо без конкретни отговори с обяснението, че има затруднения в говора и много работа.


Срещу Кушлев имаше и сигнали, че в последните три години често е взимал месечни възнаграждения от 9 хил. лв. най-вероятно на основание неразпределен фонд работна заплата. В началото на февруари парламентарната комисия за борба с корупцията изнесе информация, че за петте и половина години начело на държавното звено Кушлев си е докарал над 500 хил. лева под формата на заплата и допълнително материално стимулиране.


За да се изясни основанието за получаване на тези суми, депутатите от комисията поискаха Сметната палата да направи одит на разходите на звеното на Кушлев през последните три години.


Освен това се оказа, че Кушлев, който навсякъде се представя за професор, всъщност никога не е получавал това научно звание от Висшата акредитационна комисия.


Според закона за отнемане на незаконно придобито имущество, председателят на комисията се назначава от премиера и има 5-годишен мандат.


След като беше обявено назначаването на Коларов той дойде в парламента и се срещна с представители на ГЕРБ, Атака и "Синята коалиция". Председателят на парламентарната комисия за конфликт на интереси Валентин Николов ("Атака") коментира, че очаква новият шеф на комисията да освободи назначените от Кушлев негови роднини. Николов определи Коларов като "млад човек, амбициозен" и му пожела да разчисти къщичката, в която цари шуро-баджанащина. Според него забавеното отстраняване на Кушлев е било заради невъзможността да се намери подходящ човек за негов наследник. Депутатът посочи, че комисията ще удължи проверката си срещу Кушлев, независимо от това че вече е отстранен.


Останах с добри впечатления от новия председател на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, изглежда ми интелигентен човек. Това каза пред журналисти съпредседателят на "Синята коалиция" Мартин Димитров. Той подчерта, че Коларов трябва да бъде принципен, да не показва никакви пристрастия и да не се поддава на какъвто и да е натиск, "трябва да работи по ясни правила без никакви колебания". На въпрос намира ли за притеснителен фактът, че Коларов е работил като съветник в посолството на САЩ, лидерът на СДС отговори, че това е гаранция, че той не е сътрудничил на бившата Държавна сигурност. Не смятам, че това ще му навреди, напротив, натрупал е опит и е работил в точната посока, каза още Мартин Димитров. Той допълни, че бившият председател на комисията Стоян Кушлев отдавна е трябвало да бъде освободен от поста. "Не мога да разбера защо толкова много години трябваше да бъде тази мъка, разгеле, това се случи", добави депутатът.


Зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Искра Фидосова каза че е разговаряла вчера с Коларов. "Говорихме, че трябвада се спазват стриктно законовите процедури и принципи, без да се дава предимство на определени сигнали, които умишлено да се забавят." За роднинските назначения в комисията Фидосова каза, че това е работа на новия председател.Кой е Тодор Коларов


Тодор Коларов е с дългогодишен юридически стаж, преподавател е във ВСУ "Черноризец Храбър". Има магистърска степен по право от Сoфийския университет "Св. Климент Охридски", докторска степен от Пловдивския университет "Пайсий Хилендарски" и обучения в Джорджтаунския университет, Вашингтон, САЩ и в Кингс Колидж, Лондон, Великобритания. Бил е юридически анализатор в Световната банка.


От януари 2004 г. до настоящото си назначение е юридически съветник в Посолството на САЩ в България. Има множество специализации и публикации в областта на наказателното право. Роден е на 26 май 1974 г. в Карнобат.


Владее английски и ползва френски език. Семеен, с едно дете.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK