ВАС отмени уволнението на шефа на Софийския апелативен съд

ВАС отмени уволнението на шефа на Софийския апелативен съд

© Надежда ЧипеваВърховният административен съд (ВАС) отмени днес решението на Висшия съдебен съвет (ВСС)  за уволнението на председателя на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов.


Той беше отстранен на 18 януари, защото дъщеря му Анна Пенгезова е получила право на строеж в Приморско като нуждаеща се. Бяха разкрити четири случая на "бедни" родини на магистрати, на които общината е дала право да строят край морето. Пенгезова единствена е получила парцел в ромската махала и не го е застроила.


Решението на ВАС подлежи на обжалване. Мотивите на съда са, че ВСС не е формулирал достатъчно добре наличието на нарушения. Според ВАС съдебният съвет не е мотивирал с кои точно действия Пенгезов е нарушил Етичния кодекс на магистратите и Закона за съдебна власт. Съдът напомня, че че основно правило при налагане на дисциплинарно наказание е, че дисциплинарната отговорност е лична и се носи за лични действия, а в решението на ВСС са установени единствено действия на дъщерята на Пенгезов.
"ВСС е извършил единствено позоваване на нравствения дълг към детето. Този извод не може да замести необходимостта от установяване и мотивиране на деянието, а без това не може да се установи неговата противоправност - в случая нарушение на етичните правила, вината и причинната връзка между това деяние и установения противоправен резултат", пише в мотивите към решението на съда.


Мотивите, с които ВСС свали Пенгезов бяха, че е уронил престижа на съдебната власт. те го обвиниха в това, че е нарушил Етичният кодекс на магистратите.


Защитата на отстранения съдия пък напомни, че дъщерята му е единствена от 250 души, получили право на строеж в Приморско заради жилищни нужди, която се е отказала от него. Друг мотив на защитата беше, че е изтекла двегодишната давност за наказване на Пенгезов тъй като дъщеря му е получила правото на строеж през 2005 г.


Останалите магистрати, чиито роднини са получили право на строеж в Приморско, са Николай Урумов, Панайот Генков и Андрей Икономов от Върховния административен съд. Дъщерята на Урумов Деница Урумова, която строи хотел край морския бряг, също е съдия – в окръжния съд в Благоевград. Преди седмица тя беше уволнена от Висшия съдебен съвет, но останалите трима още не са наказани.Коментари (113)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на gench
  gench
  Рейтинг: 515 Гневно

  Дайте мотивите, да се порадваме на логиката на "независимия" съд...

 2. 2 Профил на atb
  atb
  Рейтинг: 423 Гневно

  Браво!
  Влезеш ли в тая система си като Господ. Магистратите крадоха и продължават да крадът - наказание няма. Друг откраднал 16 милиона ДДС - съдията присъжда "строга" присъда от 3 год. условно. Това го няма в целия свят - въпреки това последствия за съдиите никакви.
  Т.е. има последствия - 13 и 14-та заплата като награда!

 3. 3 Профил на naso_fr
  naso_fr
  Рейтинг: 450 Гневно

  Боклуци!
  Много ясно, че непосредствено преди празниците ще съобщят поредния абсурд на родния съд.
  Това е шепата хора, пречеща на целия народ!
  До кога?

 4. 4 Профил на rhiad
  rhiad
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Евала, в България правосъдието винаги възтържествува. Чужди капитали и инвестиции тук трудно ще докараме, но измамници и престъпници, които да бъдат пазени и глезени със сигурност ще набавим в излишък.

  Модераторът е ПЕДЕРАСТ!
 5. 5 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2809 Неутрално

  УВОЛНЕНИЕ НА ВСИЧКИ СЪДИИ И НАЗНАЧАВАНЕ НА НОВИ,КАТО НОВИТЕ СЕ ПРОВЕРЯВАТ,ДА НЯМАТ ПОНЕ ТРИ ПОКОЛЕНИЯ ВРЪЗКИ С КОМУНИСТИТЕ!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 6. 6 Профил на аз
  аз
  Рейтинг: 506 Неутрално

  дали няма да е по-добре да закрием съда и всичките ни дела да се гледат някъде на запад. може и да е малко по-скъпо, но ще е къде -къде по-добре.....

  from all the things i've lost i miss my mind the most
 7. 7 Профил на Спеакер
  Спеакер
  Рейтинг: 886 Неутрално

  Гарван Гарвану око не вади.

 8. 8 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1391 Гневно

  поредната намеса на уорлик в сувернитета на майка българия . . . ффф

 9. 9 Профил на atb
  atb
  Рейтинг: 423 Неутрално

  До коментар [#6] от "аз":

  Като вземеш в предвид кражбите и далаверите, които ще секнат при всички положения ще ни излезе дори по-евтино.

 10. 10 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Гоце, Бърборино Велчев и останалите "демократични" индивиди да продължат да говорят, колко не е прав Уорлик за двоен стандарт в България.
  Разбира се Уорлик не е прав за двоен стандарт. В България има "комунистически" стандарт.

  Миша
 11. 11 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3850 Весело

  Те ви и Великденския заек от цилиндърчетоооо....

 12. 12 Профил на evkalipt
  evkalipt
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Моментално да се закрие "независимия" съд.

 13. 13 Профил на leko_uchuden
  leko_uchuden
  Рейтинг: 506 Неутрално

  да сега ВСС ще кажа ми какво да направим, като всички знаем, че нарочно уволняват неправилно, за да отбият само номера и за да направя услуга на такива като пенгезов.

  справка - прокурор цеко йорданов - по същата схема.

 14. 14 Профил на leko_uchuden
  leko_uchuden
  Рейтинг: 506 Неутрално

  РЕШЕНИЕ

  № 5677
  София, 21.04.2011

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  Върховният административен съд на Република България - Седмо отделение, в съдебно заседание на четиринадесети март две хиляди и единадесета година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ:
  ТАНЯ ВАЧЕВА
  ЧЛЕНОВЕ:
  ИВАН РАДЕНКОВ
  СОНЯ ЯНКУЛОВА
  при секретар Маринела Цветанова
  и с участието
  на прокурора Огнян Атанасов
  изслуша докладваното
  от съдията ИВАН РАДЕНКОВ
  по адм. дело № 1435/2011.


  Производството е по реда на чл. 145 от Административнопроцесуалния кодекс (АПК) във връзка с чл. 323, ал. 1 от Закона за съдебната власт (ЗСВ).
  Образувано е по жалба на Веселин Славов Пенгезов срещу решение по протокол № 2 от 18.01.2011 г. на Висшия съдебен съвет (ВСС), с което по т. 22.1. е прието, че с действията и бездействията си, Пенгезов, административен ръководител – председател на Апелативен съд, гр. София, е нарушил чл. 5, ал. 5 от Правилата за професионална етика на съдиите в България (ППЕСБ), в сила до 20.05.2009 г., както и правила т. 5.6 и т. 5.7 от Кодекса за етично поведение на българските магистрати (КЕПБМ), действащ от 20.05.2009 г., и е допуснал накърняване престижа на съдебната власт – дисциплинарно нарушение по чл. 307, ал. 3, т. 3 и т. 4 ЗСВ и по т. 22.2. на основание чл. 308, ал. 1, т. 5 ЗСВ му е наложено дисциплинарно наказание „освобождаване от длъжност като административен ръководител”.
  В жалбата се правят оплаквания за незаконосъобразност на обжалваното решение на ВСС поради съществено нарушение на административнопроизводствените правила и противоречие с приложимите материалноправни норми на ЗСВ – основания за отмяна по чл. 146, т. 3 и т. 4 ЗСВ. Жалбоподателят прави довод, първо, че е изтекла давността за образуване на дисциплинарно производство по чл. 310, ал. 1 ЗСВ. На второ място, че не е налице негово действие или бездействие, което да е довело до виновно неизпълнение на служебните задължения по смисъла на чл. 307, ал. 2 ЗСВ или до накърняване престижа на съдебната власт по смисъла на чл. 307, ал. 3, т. 4 от същия. Твърди, че не е налице тежко нарушение и вина. На последно място доводът в жалбата е, че е налице нарушение на чл. 313, ал. 1 ЗСВ, тъй като дисциплинарният състав, в нарушение на закона, не е изслушал привлеченото към дисциплинарна отговорност лице, нито е приел писменото му обяснение преди постановяване на решението за налагане на дисциплинарно наказание.
  Ответникът – ВСС, моли жалбата да бъде отхвърлена като неоснователна.
  Представителят на Върховната административна прокуратура дава заключение, че жалбата е неоснователна.
  Върховният административен съд счита жалбата за допустима – подадена е от надлежна страна, в срока по чл. 323, ал. 1 ЗСВ и срещу подлежащ на съдебно оспорване административен акт.
  За да се произнесе по същество съдът установи от фактическа страна следното:
  Дисциплинарното производство е образувано по предложение от 01.06.2010 г. на петима членове на ВСС. В него е посочено, че постоянната комисия към ВСС „Професионална етика и превенция на корупцията” е установила, че дъщерята на председателя на Апелативен съд, гр. София, Веселин Пенгезов - Анна Пенгезова, е придобила право на строеж в гр. Приморско в нарушение на тогава действащата нормативна уредба, което обстоятелство е станало известно на нейния баща. Счетено е, че с поведението си Пенгезов е допуснал нарушения на чл. 5, ал. 5 ППЕСБ, както и на правила т. 5.6 и т. 5.7 КЕПБМ и са налице данни за допуснати дисциплинарни нарушения по чл. 307, ал. 3, т. 3 и т. 4 ЗСВ.
  С решение по т. 7.1. по протокол № 21 от 03.06.2010 г., на основание чл. 316, ал. 2 ЗСВ, ВСС е образувал дисциплинарно производство за налагане на дисциплинарно наказание на Веселин Пенгезов и по т. 7.2. е избрал дисциплинарен състав. Образувано е дисциплинарно дело № 18/2010 г. За изясняване на фактите и обстоятелствата относно извършеното нарушение дисциплинарният състав е провел шест заседания – на 29.06.2010 г., 07.09.2010 г., 05.10.2010 г., 09.11.2010 г., 23.11.2010 г. и 30.11.2010 г. В хода на производството е разпитал свидетелите Маргарита Серафимова, общински съветник в Общински съвет Приморско и бивш заместник-кмет на община Приморско, Иван Григоров, председател на Върховния касационен съд в периода 2000-2007 г., Лиляна Димова, кмет на община Приморско, бивш общински съветник в Общински съвет Приморско, и Атанас Петров, председател на Общински съвет Приморско в периода 2004-2005 г. и е събрал писмени доказателства във връзка с подлежащите на установяване факти.
  С решение № 10-00-001/13.01.2011 г. дисциплинарният състав е предложил на ВСС да приеме, че с действията и бездействията си Веселин Пенгезов, административен ръководител – председател на Апелативен съд, гр. София, е нарушил чл. 5, ал. 5 от ППЕСБ, в сила до 20.05.2009 г., както и правила т. 5.6 и 5.7 КЕПБМ, действащ от 20.05.2009 г. и е допуснал накърняване престижа на съдебната власт – дисциплинарно нарушение по чл. 307, ал. 3, т. 3 и т. 4 ЗСВ и да му наложи дисциплинарно наказание по чл. 308, ал. 1, т. 5 ЗСВ – „освобождаване от длъжност като административен ръководител”. В мотивите на решението дисциплинарният състав е приел от фактическа страна, че производството е образувано в сроковете по чл. 310, ал. 1 ЗСВ – до шест месеца от откриването, но не по-късно от три години от извършването на нарушението. Приел е, че дъщерята на привлеченото към дисциплинарна отговорност лице - Анна Пенгезова, е подала молба-декларация до кмета на община Приморско с искане за учредяване право на строеж за задоволяване на жилищни нужди в град Приморско (съществуването на декларацията е установено с официално писмо от кмета на общината, от което е видно, че под № К-01-236/25.03.2004 г. е заведена такава декларация от името на Анна Пенгезова). Установено е, че последната е посочила адрес по местоживеене в гр. Приморско с дата на адресната регистрация 19.07.2005 г., като от обясненията на собственичката на недвижимия имот, на адреса на който е регистрирана Анна Пенгезова, е видно, че същата никога не е живяла на този адрес. По силата на договор с община Приморско от 29.09.2005 г. за отстъпване право на строеж е учредено право в полза на Анна Пенгезова да построи предвидената по плана за застрояване сграда в общински недвижим имот УПИ 3, кв. 48 по плана на град Приморско. Имотът e с площ 563 кв.м, а дължимата за заплащане сума е 2195.70 лв., която е платена. Въз основа на протокол № 27 от заседанието на комисия „Професионална етика и превенция на корупцията” към ВСС от 31.05.2010 г. от изслушването на съдия Пенгезов е прието за установено, че последният е бил уведомен от самото начало за начинанието на дъщеря си, която е започнала реализирането на строежа и до изтичането на срока на правото на строеж е изляла основа на жилищна сграда. Приел е за установено от разпита на свидетелите Серафимова, Димова и Петров, че правото на строеж е отстъпено по действащата наредба, издадена от Общински съвет Приморско, но декларацията-молба за отстъпването му не е намерена.
  Относно съществуването или не на обществена нагласа у жителите на община Приморско за действията на магистрата, дисциплинарният състав е приел, че от разпита на посочените свидетели не може да се направи категоричен извод, че такива нагласи липсват, макар в обясненията си свидетелката Димова да казва: „Това, че излязоха имената на магистрати просто е някаква случайност”, както и в показанията си св. Петров да посочва, че съдия Пенгезов не е използвал служебното си положение и не е влиял върху процедурата за отстъпване право на строеж на дъщеря му Анна Пенгезова. В мотивите дисциплинарният състав е посочил, че през 2007 г. е образувана прокурорска преписка за неправомерно отстъпени права на строеж от кмета на община Приморско по инициатива на общински съветници и е образувана втора прокурорска преписка по сигнал от гражданин, които прокурорски преписки са обединени и районната прокуратура в Царево е извършила проверки. Дисциплинарният състав е приел, че правилата за професионално поведение изискват магистратите, особено ръководителите на органите на съдебната власт, да поддържат доверието на обществото, като избягват всякакви действия, които накърняват достойнството на тяхната професия и които биха застрашили тяхната репутация и независимост. Приел е, че магистратите ежедневно упражняват власт, която се отразява върху съдбата на гражданите, поради което обществото не би се съгласило да предостави тази власт в ръцете на хора със спорна репутация и затова поведението им, както в службата, така и извън нея трябва да бъде съобразено с обществените очаквания за морал и почтеност. Предвид горното, дисциплинарният състав е счел от правна страна, че има достатъчно основания да приеме, че е налице нарушение на КЕПБМ по отношение на принципите почтеност и благоприличие, защото поведението на засегнатия магистрат „най-малко категорично се отклонява от приетото разбиране за нравствен дълг за грижа към дете, което вече е навършило пълнолетие, но все още учи”. Въз основа на изложеното е приел, че с действията си Веселин Пенгезов, в качеството си на административен ръководител – председател на Военно апелативен съд, гр. София до 09.06.2009 г. и председател на Апелативен съд, гр. София, е допуснал дисциплинарно нарушение, регламентирано в КЕПБМ и в ППЕСБ, като е нарушил чл. 5, ал. 5 ППЕСБ, в сила до 20.05.2009 г., както и на правила т. 5.6 и 5.7 КЕПБМ в сила от 20.05.2009 г. и по този начин е допуснал накърняване престижа на съдебната власт, заради което следва да носи дисциплинарна отговорност на основание чл. 307, т. 3 и т. 4 ЗСВ. Посочено е при определяне вида и размера на дисциплинарното наказание, че е отчетен негативният обществен резонанс, манифестираната остра публична реакция и несъмненото обществено недоверие, предизвикано от действията и бездействията на привлеченото към дисциплинарна отговорност лице, поради което е предложено наказание по чл. 308, ал. 1, т. 5 ЗСВ „освобождаване от длъжност като административен ръководител”.
  На заседание от 18.01.2011 г. ВСС е изслушал решението на дисциплинарния състав, докладвано от члена на Съвета - Светла Данова, непосредствено след това, без да са направени изказвания от присъстващите членове на ВСС, е проведено тайно гласуване, при което с 15 гласа „за”, 4 гласа „против” и 3 гласа „въздържали се” ВСС е приел обжалваното в настоящото съдебно производство решение за налагане на дисциплинарно наказание на Веселин Пенгезов.
  Върховният административен съд, седмо отделение, като прецени доказателствата по делото поотделно и в тяхната съвкупност и разгледа доводите на страните, намира за безспорни по делото следните факти:
  В периода 2005 – 2007 г. политиката на община Приморско е била да се привличат външни хора с цел общината да се отдели като самостоятелна община от Царево и Созопол. Действията на общинските власти са били насочени към механичен прираст на населеното място - привличането на лица, които да бъдат жилищно устроени с цел да заживеят трайно на нейната територия. В периода до 2007 г. право на строеж е предоставено на около 250 човека. В този период – до 2007 г., е действала Наредба за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество, приета от Общински съвет Приморско, издадена на основание отменената с ДВ, бр. 101 от 16.11.2004 г. разпоредба на чл. 37, ал. 1 от Закона за общинската собственост (ЗОС). Наредбата е предвиждала правомощие на кмета на общината да предоставя право на строеж, без да е необходимо съгласието на общинския съвет (текстът на наредбата е приобщен към доказателствата по делото). Съгласно чл. 30, ал. 1 от наредбата право на строеж на граждани с установени жилищни нужди, по реда и при условията на глава II на Правилника за прилагане на Закона за общинската собственост (ППЗОС отм. ДВ, бр. 23 от 18.03.2005 г.), се учредява без провеждане на търг и по цени, определени от Общинския съвет и по глава VII на Правилника за прилагане на Закона за държавната собственост (ППЗДС). Това става въз основа на подреждане на нуждаещите се лица в картотека по чл. 8 ППЗОС (отм.) след предложение на комисията по чл. 9 от същия. Изискването за учредяване право на строеж, съгласно нормативната уредба, е лицето да има адресна регистрация на територия на община Приморско и да има жилищна нужда по смисъла на ППЗОС (отм.), т.е. за учредяване право на строеж се изисквало картотекираните лица да отговарят на законовото изискване за жилищна нужда, а не да разполагат с доходи под жизнения минимум (да са „социално слаби”). За учредяване право на строеж на кандидатстващото лице не се е изисквало същото да има местожителство в населеното място минимум 5 години. Това изискване законът поставя към населените места от 0, I и II функционален тип (чл. 5, ал. 1, т. 6 ППЗОС отм. във връзка с чл. 37, ал. 4, т. 1 ЗОС, отм., ДВ, бр. 54 от 2008 г.), докато град Приморско е населено място от III функционален тип. Поради това от формална страна изискването е било само за адресна регистрация на територията на общината без срок за това, а жилищната нужда се е преценявала от комисия към общината.
  Безспорно е, че на 25.03.2004 г. Анна Веселинова Пенгезова, тогава на 19 години, пълнолетна, е подала молба-декларация за отстъпване право на строеж в град Приморско, като молбата е заведена с вх. № К-01-236/25.03.2004 г. във входящия регистър на общината. Пенгезова е имала адресна регистрация в град Приморско от дата 19.07.2005 г. на адрес „Ропотамо” № 30, чиито собственици не познава и където никога не е живяла. Със заповед № 1038/13.09.2005 г. кметът на община Приморско е отстъпил на Анна Пенгезова право на строеж върху общински урегулиран поземлен имот 3, кв. 48, с площ от 563 кв.м; имотът не е на „първа линия”, не е атрактивен, няма инфраструктура, намира се в т. нар. „ромски квартал”. На 29.09.2005 г. е сключен договор между община Приморско и Анна Пенгезова за придобиване правото на строеж срещу заплащане на сумата от 2195,70 лв. внесена от приобретателя.
  Не се оспорва факта, установен по твърдения на Пенгезов, че той е уведомен от дъщеря си за това нейно начинание и че тя му е поискала две хиляди лева, за да заплати правото на строеж. Веселин Пенгезов, след като разбрал, че дъщеря му има възможност да придобие право на строеж в град Приморско, й дал в заем сумата от 2000 лева, с което правото на строеж е заплатено.
  Безспорно е, че правото на строеж не е реализирано. До момента на придобиване на публичност на факта на придобиване на правото на строеж от Анна Пенгезова в имота е отлята единствено бетонна основа на сграда. След обществения скандал за незаконността на учредените права на строеж в град Приморско по своя инициатива Анна Пенгезова е подала молба за отказ от правото на строеж и по споразумение с общината същото е било върнато в патримониума на община Приморско.
  Не се оборват от доказателствата по делото показанията на свидетелите Серафимова, Димова и Петров, разпитани от дисциплинарния състав, в които те категорично отричат да са познавали бащата на кандидатстващата за право на строеж Анна Пенгезова и заявяват, че не знаят същият да е осъществявал лични директни или индиректни контакти с работещите в общината. По делото няма данни името на Анна Пенгезова като кандидат за право на строеж да е свързано с това на Веселин Пенгезов в качеството му на магистрат и ръководител на Военно-апелативен съд, София. В отговор на въпрос относно възмущение от жителите на град Приморско във връзка с незаконно отстъпеното право на строеж на Анна Пенгезова, свидетелката Димова не посочва такива факти.
  Безспорно е също, че в обществото съществува негативно обществено мнение относно придобиването от висши магистрати, съответно от техни роднини по права линия, в т.ч. и от дъщерята на Веселин Пенгезов, на право на строеж в общински имоти, разположени в землището на община Приморско. Не се спори, че в обществото е създадено впечатление за задоволяване на интереси на магистрати и на интереси на техните близки чрез заобикаляне на закона. Тази обществена нагласа безспорно влияе отрицателно върху интегритета на съдебната власт и уронва нейния престиж.
  При така установените безспорно факти по делото съдът приема следното досежно законосъобразността на решението на ВСС:
  Преди всичко следва да се посочи, че ВСС в решението си е приел нарушение на чл. 307, ал. 3, т. 3 и 4 ЗСВ. Решението е взето на 18.01.2011г. От 29.12.2009г. алинея 3, която визира видовете дисциплинарни нарушения е алинея 4. Следователно нормата, която регламентира дисциплинарните нарушения е чл. 307, ал. 4, т. 3 и 4 ЗСВ.
  Дисциплинарната отговорност е вид юридическа отговорност, която се ангажира при доказано дисциплинарно нарушение. За да бъде доказано дисциплинарното нарушение и ангажирана дисциплинарната отговорност на едно лице е необходимо да се установи от фактическа страна деянието - действие или бездействие, от обективна страна да се докаже противоправността на това деяние, т.е. да е налице обективно несъответствие между правно дължимото и фактически осъщественото поведение, от субективна страна да е налице вина на дееца – умисъл или небрежност, да е установен правнорелевантен резултат (вреда) и да е налице причинна връзка между деянието и резултата. С оглед на това, за да е законосъобразен актът, с който се налага дисциплинарно наказание, следва да установява посочените елементи на дисциплинарната отговорност и органът да е изложил мотиви за всеки от тях.
  В случая ВСС е приел, че с поведението си жалбоподателят е извършил дисциплинарни нарушения по чл. 307, ал. 4, т. 3 и 4 ЗСВ –нарушение на КЕПБМ и действие или бездействие, което накърнява престижа на съдебната власт. Няма спор, че две дисциплинарни нарушения могат да се осъществят с едно деяние - действие или бездействие. В случая характера на двете твърдяни нарушения – на етичните правила и уронване престижа на съдебната власт предполагат възможността с едно деяние да са осъществени и двете нарушения. Мотиви в тази насока органът не е изложил. Единствено в диспозитива на решението на дисциплинарния състав е посочено, че магистратът, като е нарушил етичните правила, „по този начин е допуснал накърняване престижа на съдебната власт”. Дори и да се приеме, че според ВСС Пенгезов с едно деяние е осъществил двете твърдяни нарушения първото, което е необходимо, за да се ангажира дисциплинарната му отговорност, е установяването по безспорен начин на извършено от него деяние, което осъществява нарушението.
  Твърди се нарушение на етичните правила. Етичните правила са норми с морално-оценъчен характер, а не правни норми. Етичните норми нямат хипотеза, диспозиция, санкция. Те предписват определен резултат, но не формулират конкретно поведение. ВСС е приел за дисциплинарно нарушение нарушението на т. 5.6. КЕПБМ „Магистратът следва да се въздържа от всякакви действия, които биха могли да компрометират честта му в професията и обществото” и на т. 5.7. КЕПБМ „Магистратът трябва да е с безукорна репутация”. В обжалваното решение ВСС не е посочил какви действия Веселин Пенгезов е извършил, а е следвало да се въздържи от извършване, и какви е пропуснал да извърши, а е следвало да извърши във връзка с начинанието на пълнолетната си дъщеря, за да се прецени, че тези действия нарушават етичните правила и са довели до нарушение на правилата за благоприличие и почтеност. Би могло да се приеме, че Пенгезов е бил длъжен, с оглед качеството му на съдия и още по-големите изисквания към него като административен ръководител, да прояви взискателност към желанието на дъщеря си за придобиване на имот и да предвиди последиците от нейните действия, като се въздържи да й съдейства или възприеме активна позиция като родител, за да я разубеди. Но органът не е изложил мотиви досежно деянието. Единственото, което е посочил е: „има достатъчно основания да (се) приеме, че е налице нарушение на КЕПБМ по отношение на принципите почтеност и благоприличие, защото поведението на засегнатия магистрат най-малко категорично се отклонява от приетото разбиране за нравствен дълг за грижа към дете, което вече е навършило пълнолетие, но все още учи”. С това се изчерпва от фактическа и правна страна обосноваването на дисциплинарното нарушение, за което е наложено дисциплинарното наказание на жалбоподателя. ВСС на заседанието, на което е прието обжалваното решение, не е изложил допълнителни мотиви към тези на дисциплинарния състав, поради което цитираното по-горе изречение в решението на дисциплинарния състав изчерпва мотивите на органа. ВСС, вместо да обоснове дисциплинарното нарушение от фактическа страна като формулира извършеното деяние от привлеченото към дисциплинарна отговорност лице, е подменил изясняването на обстоятелствата от фактическа и правна страна с позоваване на нравствения дълг към детето, без да изложи мотиви в какво се състои нарушаването на този дълг и защо то представлява нарушение на почтеността и благоприличието по смисъла на Етичния кодекс, съответно уронва престижа на съдебната власт.
  Основно правило при налагане на дисциплинарно наказание е, че дисциплинарната отговорност е лична, и се носи за лични действия. В решението на дисциплинарния състав са установени единствено действия на дъщерята на привлеченото към дисциплинарна отговорност лице Ана Пенгезова, които не са предмет на дисциплинарното производство. ВСС не извежда фактическите действия, които осъществяват личното поведение на дисциплинарно наказаното лице, довели до причиняване или съпричиняване на негативния резултат. Органът, в контекста на дължимото от гледна точка на етичните правила поведение, би могъл да обсъди единствения обективен факт – даването на необходимата за закупуване на правото на строеж парична сума, но не го е направил. След като е установил наличие на правнорелевантен резултат – уронване престижа на съдебната власт, органът не е формулирал деянието и не е изложил никакви мотиви досежно неговата противоправност и причинна връзка с вредата.
  Дисциплинарно наказващият орган е длъжен във всеки конкретен случай на твърдяно дисциплинарно нарушение на КЕПБМ да запълни етичната норма с фактическото съдържание на деянието. Това е изискване за законосъобразност на акта. В противен случай би се стигнало до налагане на наказание, без да е установено нарушението, а с оглед на това и без да може да се установи причинната връзка между противоправния резултат и личното поведение на магистрата. Съдът няма компетентност да извършва тази преценка вместо дисциплинарно наказващия орган. Съдът, като проверява законосъобразността на акта за налагане на дисциплинарно наказание е длъжен да провери фактическите констатации на административния орган относно релевантното поведение съответстват ли на данните по делото, правилно ли е приложен материалния и процесуалния закон, както и да провери спазването на законовите предели на дискрецията на органа. Той не може да определя кое поведение на магистрата представлява нарушение на моралните норми. Това е и разликата между съдебната проверка за законосъобразност на един акт, установяващ нарушение на етични правила и налагащ наказание за него, и обществената оценка на същото това нарушение. Обществената оценка санкционира директно поведението, а съдебният контрол е за законосъобразността на акта, който налага наказанието за това поведение.
  Видно от изложеното ВСС не е изследвал, формулирал и доказал фактически осъщественото лично поведение на магистрата и не го е преценил от гледна точка на дължимото поведение съобразно етичните правила. Вместо да обоснове наличието на нарушение от гледна точка на изпълнителното деяние ВСС е извършил единствено позоваване на нравствения дълг към детето. Този извод не може да замести необходимостта от установяване и мотивиране на деянието, а без това не може да се установи неговата противоправност - в случая нарушение на етичните правила, вината и причинната връзка между това деяние и установения противоправен резултат.
  Налагането на наказание за неформулирано деяние, за което се твърди, че е извършено лично от магистрата и което е в несъответствие с етичното правило представлява нарушение на материалния закон, тъй като е наложено наказание в противоречие с разпоредбата на чл. 307, ал. 1 ЗСВ. Материалната незаконосъобразност на оспорения акт е основание за неговата отмяна. Тази материална незаконосъобразност не дава възможност на съда да се произнесе по твърденията досежно погасителната давност, както и относно обосноваността на дисциплинарното наказание „освобождаване от длъжност като административен ръководител” от гледна точка на вида на нарушените морални норми.
  С оглед на изложеното съдът счита, че оспорваното решение на ВСС следва да бъде отменено като незаконосъобразно – постановено в нарушение на материалния закон.
  Воден от горното и на основание чл. 172, ал. 2, предложение второ АПК, Върховният административен съд, седмо отделение,

  РЕШИ:


  ОТМЕНЯ решение по протокол № 2 от 18.01.2011 г. на Висшия съдебен съвет, с което по т. 22.1. е прието, че с действията и бездействията си, Веселин Славов Пенгезов, административен ръководител – председател на Апелативен съд, гр. София, е нарушил чл. 5, ал. 5 от Правилата за професионална етика на съдиите в България, в сила до 20.05.2009 г., както и правила 5.6 и 5.7 от Кодекса за етично поведение на българските магистрати, действащ от 20.05.2009 г. и е допуснал накърняване престижа на съдебната власт – дисциплинарно нарушение по чл. 307, ал. 3, т. 3 и т. 4 ЗСВ и по т. 22.2. на основание чл. 308, ал. 1, т. 5 ЗСВ му е наложено дисциплинарно наказание „освобождаване от длъжност като административен ръководител”.
  РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред петчленен състав на Върховния административен съд в 7-дневен срок от съобщаването му на страните.

  Вярно с оригинала,
  ПРЕДСЕДАТЕЛ:
  /п/ Таня Вачева
  секретар:
  ЧЛЕНОВЕ:
  /п/ Иван Раденков
  /п/ Соня Янкулова
  И.Р.

 15. 15 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 715 Неутрално

  Мръсни долни боклуци! Само Господ наказва в тази страна - и само той си знае как!

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 16. 16 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Зачудих се колко ли от роднините на съдиите от ВАС са получили имоти като социално слаби.

 17. 17 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1546 Неутрално

  До коментар [#1] от "gench":

  Е малък мотив ли е, че никой не може да отговаря за действията на пълнолетните си деца!?

 18. 18 Профил на liolio
  liolio
  Рейтинг: 506 Неутрално

  това решение е доказателство , че в България съда е независим и взема решения единствено съобразени със закона , другото е ала бала и дрънкания на неграмотни лумпенизирани хора

 19. 19 Профил на Боно Нончев
  Боно Нончев
  Рейтинг: 666 Весело

  До коментар [#14] от "leko_uchuden":

  Многоо точно, съдът си го казва - това, че ПЪЛНОЛЕТНАТА ти дъщеря е пренебрегнала законите не значи, че си виновен лично ти.

  А явно ВСС не е направил никакво разследване, и просто ей така да уволни шеф на съд е крайно неправилно, пък било и под натиска на публиката.

  ЗАКОНИТЕ УПРАВЛЯВАТ ДЪРЖАВАТА, ако нямаме закони, нямаме и държава.

 20. 20 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Какво значение има какво постановяват като в България съд няма и още по-малко има правосъдие.
  Правото тук е термин без значение на една клика тъпанари които уреждат личните си сметки, гарантират своята власт и това никой да не ги безпокои докато си цоцат от народа и държавата.
  България и съд...! Да бе да

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 21. 21 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 1125 Гневно

  Ало,САС лие?Не,ВАС е!Е,и на вас да ви *** ****** и тъй нататък!

 22. 22 Профил на gench
  gench
  Рейтинг: 515 Гневно

  До коментар [#17] от "svoboden":

  Комикс, тук става дума за морал и етика, не за наказателна отговорност... Като чета глупостите на герои като тебе и ми се повръща. Сещай се как върховен съдия в щатите или германия ще остане на поста си при подобна случка.

  И стига сте повтаряли, че съдът съдел според закона - той трябва да съди в духа на даден закон, а не "по буквата на закона"... и затова съдебната система в БГ не работи - щото винаги ще намериш как да прочетеш даден закон като дявола - евангелието. Всяко друго мнение е ала бала дрънкания на хора, които или нямат идея от право, или защитават статуквото, макар и с фалшиви тези. Баста!!!

 23. 23 Профил на atb
  atb
  Рейтинг: 423 Неутрално

  До коментар [#18] от "liolio":

  Това решение е доказателство само за едно - че гарван гарвану око не вади.
  Да не мислиш, че от ВСС не са знаели, че мотивите им ще паднат. Всичко е един цирк за пред публиката.

 24. 24 Профил на petkan
  petkan
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Пълнолетните им дечица са назначени в съдебната система по протекция на татковците. Така че нека да не оневиняваме татковците. Ако не беше Пенгезов, щерка му щеше ли да получи този парцел. Ами какво стана с Урумови? Там щерката уж я махнаха от длъжност, но татенцето остана. Писна ни от тези боклуци, крайно време е да се направят промените, за които ни дават зор и от САЩ и от ЕС. С тази бездействаща съдебна система няма да стигнем далеч. Една шепа корумпета пречат на цял народ да живее нормално. Трябва ли да ги търпим повече. Какво правят управляващите по този въпрос. Или само се оправдават от години с "независимия" съд? Този съд не е независим, щом ние му плащаме заплатите. Да се махат и да дойдат неопетнени млади хора!

 25. 25 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 838 Неутрално

  ДНЕВНИК И КАПИТАЛ ТРЯБВАШЕ ДА РЕАГИРАТ МНОГО ПО-ОСТРО И ГНЕВНО!

  Това си техното разследване тяхна е заслугата за разкриването на тези високопоставени корумпирани магистрати и сега НЕЗАВИСИМИЯТ СЪД ПЛЮ ВЪРХУ ЦЕЛИЯТ ИМ ТРУД!

  Жалко за журналистите които положиха толкова усилия.

  СРАМ И ПОЗОР ЗА СЪДА! ПРИ ТОВА ВАС! НАГЛО! ВАС СЕ ПРОЧУ СОПРАВДАВАНЕТО НА ДОГАН така че какво друго да очакваш от тях!

 26. 26 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 672 Неутрално

  "ВАС отмени уволнението на шефа на Софийския апелативен съд"

  Като нема кой да уволни ВАС, той ще се гаври с НАС.

  Проклета да е Русия!
 27. 27 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1546 Неутрално

  До коментар [#22] от "gench":

  Ти наистина ли мислиш, че в САЩ или Германия върховните съдии носят отговорност ако децата им извършат престъпление или неморална постъпка!?

 28. 28 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Системата е гнила.
  Колко съвремено звучи това? За някого е крайно!
  "Ако някой презре и отхвърли предначертаната държавна система демократска република и състави партии за деспотско-тиранска или конституционна в смисъл - монархична система, то и такива ще се считат за неприятели на отечеството ни и ще се наказват със смърт."
  Из "Нареда проектоустава на работниците
  за освобождение на българския народ" -
  наказателен закон, § 3 - Васил Левски

  До кога ще търпим такава гавра с порядъка в държавните дела?

 29. 29 Профил на GRUBO
  GRUBO
  Рейтинг: 535 Неутрално

  До коментар [#14] от "leko_uchuden":

  Благодарим за постваното решение. Някой идиот ти е сложил минуса, като авно не желае да се публрикуват факти ...

  А иначе от текста става ясно, че съда добре мотивирано е отменил акта на ВСС. И тук идва логичния въпрос - кой изготви заповедта на тези основания? Но както каза някой по-горе, сигурно е, че ВСС умишлено са направили такова калпаво уволнение. Напрактика всеки от нас може да мотивира отмяна на такава левашка заповед за уволнение... припявам си тихичко "мафия, мафия, мафия ..."

 30. 30 Профил на deroto90
  deroto90
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#27] от "svoboden":

  Ами най малкото си подават оставката, а не водят дела за да се защитават.

 31. 31 Профил на nicoleta
  nicoleta
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Тези съдий са като Господ несменяеми и безнаказани.Не се учудвам защо ЕС не уважават решениата на българските съдий.

 32. 32 Профил на gench
  gench
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#27] от "svoboden":

  естествено, оставката е носене на отговорност, от срам и неудобство пред обществото... ама какво си говорим, тези думи отдавна нямат реален смисъл в българския език.

 33. 33 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Ето и още един бисер на "правосъдната ни сиситема":
  http://www.bivol.bg/component/flexicontent/item/764.html

  ВСС "оправда" прокурор Първолета Никова
  Тревожен сигнал за Шенген: подозрения за теч на информация от прокурори към разследвани Прокурорката по делата "Красьо" и "Галеви" - интимна приятелка на гангстер от Биволъ Четвъртък, 24 Февруари 2011 10:59 4722 посещения Етичната комисия на Висшият съдебен съвет излезе със заключение, че прокурор Първолета Никова не е нарушила Етичния кодекс на магистрата с връзката си с бургаския гангстер Рангел Станчев.

  Биволъ съвместно с австралийската телевизия ABC интервюира наблюдаващия прокурор по делото за ОПГ с участието на Рангел Станчев и "оризовия барон" Светлозар Лолов. Прокурор Ангел Георгиев обясни какво се е случило на 26 юни 2010, когато Станчев е задържан в дома на Никова в 8 часа сутринта.

  След като е установено, че Станчев не се намира в жилището си, екипът по задържането му го открива в дома на Никова. Прокурорката е доста нервна и арогантна спрямо полицаите, които претърсват квартирата и изземат вещи на Станчев: мобилни телефони и компютър.

  По време на описа на вещите Никова слага няколко шоколадови бонбона в джоба на Станчев с думите "Вземи тези бонбони, за да има какво да описват полицаите"

  Не е известно дали полицаите са описали бонбоните, но Станчев очевидно ги е изял на гладно, защото веднага след ареста получава хипергликемична криза и високо кръвно налягане, поради което постъпва в болница. Това е причината прокурор Георгиев да поиска по-меката мярка за неотклонение домашен арест, вместо нормалната за такъв вид престъпления мярка: задържане под стража.

  Пред Mediapool шефът на комисията Цони Цонев заявил, че по време на изслушването прокурорката е заявила, че не е знаела за диабета на Станчев. Първолета Никова е признала, че е дала "два·бонбона" на приятеля си, защото не успели да закусват преди идването на полицията.

  Версията, че Никова не е знаела за диабета на Станчев издиша, защото познанството на двамата не е инцидентно, а датира от години. Станчев "се мутрее" в Бургас не от вчера - казва прокурорът, но не е бил задържан като заподозрян до момента на ареста му при Никова.

  Според източници на Биволъ от морския град, прокурор Никова често е виждана да придружава Станчев в "мутреенето". Двамата се разхождат из града в мерцедеса на Светлозар Лолов, "мозъкът" на ОПГ, в която Станчев е бил "въоръжената му ръка". Никова и Станчев се познават поне от 4 години, твърди прокурор Георгиев. Не е възможно Първолета Никова, която е бивш следовател от бургаското следствие да не знае кой е Лолов - скандален бизнесмен, разследван за контрабанда на ориз и публична фигура, носител на приза "Бург на годината" за 2006 г.

  Разследването е установило също така, че на 10-ти юни 2010 Рангел Станчев е откарал семейство Лолови на турската граница, оставил ги е там и се е върнал в Бургас. Лолови успяват да избягат в чужбина, тъй като очевидно е имало теч на информация от разследващите органи към тях. Днес те са издирвани от Интерпол за участие в ОПГ за имотни и данъчни измами, изнудване, рекет и побой. По преписката все още няма внесен обвинителен акт, тъй като голяма част от измамените са чужди граждани и установяването на щетите е сложна и бавна процедура.

  При всички тези факти прокуратурата би трябвало да разследва Никова за възпрепятстване на правосъдието, в случая с осуетяването на мярката за неотклонение на Станчев и да я провери подробно като възможен източник на теча на информация за разследването на ОПГ на Лолови-Станчев, което не е приключило.

  Става въпрос за това, че представител на съдебната власт подпомага заподозряни за престъпници, а не за етика и личен живот, както се опитва да внуши с решението си ВСС.

  Коментар на Бивола: Казусът "Никова" е изключително тревожен в контекста на усилията България да стане надежден страж на шенгенските граници. Никакви технически мерки не могат да помогнат, ако прокурори, които вече имат достъп до шенгенската информационна система, поддържат топли връзки с бандитите. Така те могат да ги предупреждават за готвени срещу тях акции не само в България, но и в страните от Шенген. На този фон искането на Франция и Германия за обвързване на членството в Шенген с прочистване от корупцията и организираната престъпност изобщо не е някакъв злобен каприз. Не е каприз и отказът на съдебната власт в лицето на ВСС да се самопрочисти - тя е така обвързана в зависимости, че много малко са здравите елементи, които могат да го направят. Отговорността в случая е на управляващите, които поради политически сметки предпочитат да се договарят и да инструментализират съдебната власт, вместо да проведат нужната дълбока реформа на съдебната система.

  Проклета да е Русия!
 34. 34 Профил на friday
  friday
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#19] от "pi314_":

  Виновен си драги, виновен, ако детето ти, па било то и пълнолетно е пренебрегнало законите, както казваш. И по божиите, и по човешките си виновен. Тука не говорим за вкарване в затвора, а за понижение в длъжност. И още нещо. Какъв магистрат може да бъде този индивид , скрил далаверата си зад щерката (и тя също магистрат). И този ще правораздава. Море дърво неокастрено. Китайски закони май трябват. Иначе няма оправия.

 35. 35 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  А защо трябва да бъде уволнен?
  Дъщеря му е пълнолетна, а и съдиите не получават пари от държавата, за да издържат пълнолетните си деца, за да може държавата да има претенции. ако се налагат някакви ограничения съврзани с публична длъжност то те трябва да се компенсират - свички роднини на съдиите до девето коляно получават държавна издръжка и не правят нищо.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 36. 36 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 782 Весело

  Лъснаха му авторитета на съдията, с кадифен парцал, намазан с прясно лайно!
  Сега ще има морала да говори "отвисоко"..
  Пфу !

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 37. 37 Профил на liolio
  liolio
  Рейтинг: 506 Неутрално

  защо не говорите за Цецковите апартаменти - лично негови , придобити с пари от корупция , защо не се възмущавате от него , за спестените му пари , екскурзии и ремонти , защо , защото сте манипулирани овце , дрънкащи едно исъщо нещо без капка размисъл , където глупостта е образец, там разумът е безумие

 38. 38 Профил на Лодка в гората
  Лодка в гората
  Рейтинг: 1162 Гневно

  За такива няма Разпети петък!

 39. 39 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Пречат ни политиците и гнилата съдебна система, създадена от същите тези " политици". Съдебната ни система е гнила. Превърнала се е в политическа арена - http://www.dnevnik.bg/analizi/2010/12/26/1017062_reiting_ili_pravosudie_-_predresheniiat_izbor/

 40. 40 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#22] от "gench":

  Изобщо, в България на престъпниците не им трябват адвокати, защото тяхната функция явно е поета от съдиите.

 41. 41 Профил на friday
  friday
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#37] от "liolio":

  Един мъж заминава за командировка и оставя на жена си един робот:
  - Като му кажеш "Льольо давай" той почва, като му кажеш "Льольо спри"-спира.
  Заминал мъжът и жената след няколко дена казала:
  - Льольо, давай!
  И Льольо почнал. Казала:
  - Льольо,спри!
  - НЯМА!
  - Льольо, казах СПРИ!
  - НЯМА!
  Върнал се мъжът след 2-3 месеца и гледа на партера вратата отворена и един мъж с тиган на гъза и го попитал:
  - Какво става? Защо е тоя тиган?
  - Ш-ш-т, Льольо броди.
  Та и по този форум така - Ш-ш-т, Льольо броди.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 43. 43 Профил на jagor
  jagor
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Лошото е, че повечето, които се пените на пенгезов и на корумпираните ни магистрати и политици, бихте направили същото, ако бяхте на тяхното място. Ама не сте, и затова грачите по форумите. Маскари!

 44. 44 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1284 Любопитно

  Българите се делят на дви големи групи - досегаеми и недосегаеми!
  ДОСЕГАЕМИ са: хлебари, месари, млекари, овчари, трактористи, шофьори, шивачи, готвачи, ковачи, копачи, стругари, зидари, мазачи, фаянсаджии и прочее - милионна маса НАРОД!
  НЕДОСЕГАЕМИ са: министри, депутати, политици, банкери, съдии, адвокати, митничари, тарикати, полицаи, спортисти, сводници, проститутки, наркотрафиканти и пласьори - хилядна маса ЕЛИТ!
  Принадлежността към едната или другата група се определя от ДЕБЕЛИНАТА НА ПОРТФЕЙЛА !

 45. 45 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Какво е станало в Приморско е ясно. Обаче, тестът за българската съдебна система ще бъде дали ще намери начин да отстрани този човечец.

 46. 46 Профил на papech
  papech
  Рейтинг: 63 Неутрално

  " Беше поръчано аз да бъда отстранен и членовете на ВСС изпълниха поръчката. Мотивите им са смехотворни и незаконосъобразни! За да мога да се защитя, обвинението трябва да е конкретно - къде, кога, как и какво съм извършил. След като гръмна скандалът, отидох да видя къде е отстъпеното право на строеж на дъщеря ми. Установих, че е в ромската махала. Е, прилича ли ви на “уреден” от мен парцел, на който за 5 г. нищо не е и построено? Никой не си зададе този въпрос. А в изявлението си пред медиите след заседанието Георги Шопов от ВСС неглижира даже факта, че дъщеря ми се отказа от правото си на строеж. Нямало значение! Как да няма - нали се претендира, че е нанесена някаква щета на общината."
  В.Пенгезов

 47. 47 Профил на papech
  papech
  Рейтинг: 63 Неутрално

  "Дисциплинарният състав приема, че с действията и бездействията си съм нарушил правилата за професионална етика на съдиите, в сила до май м. г. и Кодекса за етично поведение на българските магистрати и с това съм накърнил престижа на съдебната власт. Никъде не видях какви точно са действията, с които съм нарушил правилата, и какви са бездействията. Излиза, че ме наказват за състояние - че съм баща на дъщеря си. Това е правно нелогично и абсурдно. И много опасно."
  Веселин Пенгезов

 48. 48 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1512 Разстроено

  Ебаси противната новина преди Великден! И пак съдебна. И пак от Българския съд. Коя е най-силната дума, която да низвергне хората, работещи в това миризливо съдебно блато?!

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 49. 49 Профил на denim1104
  denim1104
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Да го попитаме - къде учеха дъщерите му - от къде къщите му , как пътува съпругата му по шопинг турове и то все по скъпи дестинации - има много да се пита - две държавни заплати - а харчове прекалено - от къде бе Пенгезов - пари ?

 50. 50 Профил на papech
  papech
  Рейтинг: 63 Неутрално

  Излиза, че щом не си строил, отказал си се от правота да строиш си мафиот и баща ти е виновен за това. С какво е по-честен Цветанов? С какво е по-почтен? Хайде съда да мери всички с един аршин! Прочетете какво престъпление е направил Пенгезов! Никакво! Не съм му адвокат, но да те омаскарят така, не е човешко! И съда поправи тази нечовешка постъпка!

 51. 51 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Не се нахвърляйте срещу съда. Той е отсъдил съобразно закона. За бой и еб*не са членовете на ВСС, които са допуснали дисциплинарното наказание на Пенгезов да бъде мотивирано със слабости в основната му част - описание на деянието, което нарушава въведени задължения за Пенгезов. За бой и еб*не са и законотворците на КЕПБМ с тия улави формулировки.

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 52. 52 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#28] от "latch059":
  Минусите ви са за Апостола, ли?
  Който не е чист, убивам го. И работа трябва, работа! - до Д. Хр. Попов и Централния комитет в Букурещ, 16.IX.1872 г.
  Трябва изпит за всеки. Защото има примери: Днес е човек, а утре - магаре. -до Д. Хр. Попов, 30.V.1871 г.

 53. 53 Профил на papech
  papech
  Рейтинг: 63 Неутрално

  "Кой е дал поръчката да ви отстранят?

  - Министър Цветанов си е внушил, че като ръководител на Софийския апелативен съд мога да нареждам на съдиите как да си решават делата, най-вече определени дела. Неколкократно съм му обяснявал, че аз единствено администратирам дейността на съда, а съдиите решават делата според фактите и закона. Явно не може да го разбере - свикнал е на йерархия и подчиненост.

  - Колко пъти ви се е обаждал г-н Цветанов за дела?

  - С г-н Цветанов се познаваме от 1998 г., когато бе в МВР, а аз - военен съдия. Но сегашната история започна през януари 2010 г. Получих обаждане от Германия от г-н Цветанов, който ми съобщи, че двамата с премиера са пред кабинета на Ангела Меркел и очакват да ги приеме. Пожелах успех на срещата. Тогава ми бе зададен въпросът: "Ще работим ли в екип?" Отговорих, че не мога да разбера точно питането. Молбата на министъра беше да се срещнем на следващия ден, като се върне от Германия. Срещнахме се - аз ходих в сградата на МВР и това може да се провери по входящите им дневници. Разговорът се въртеше главно около Антон Петров-Хамстера и предстоящото гледане на мярката му за неотклонение. Цветанов ми каза, че имат доказателства срещу Антон Петров (задържан тогава по делото за "Наглите", включително и анонимни свидетели, но в настоящия момент не могат да ги покажат на съда. Но този човек бил много опасен и трябвало да бъде задържан. Отговорих, че така не може да стане в съда.

  - Твърдите, че вътрешният министър директно е поискал от вас съдът да задържи един човек само защото МВР казва, че е опасен престъпник?

  - На практика - да. На следващия ден, ако не се лъжа, 28 януари - когато беше делото за ареста на Хамстера, около 10 без 15 ми звънна Цветлин Йовчев (председателят на ДАНС). И ми каза: Г-н Пенгезов, искам да ви съобщя, че срещу вас има анонимен сигнал за получен подкуп. Отговорих му, че това въобще не ме вълнува, а анонимните сигнали аз обикновено ги хвърлям в кошчето. Той ми каза: Няма нищо смущаващо, но просто да ви уведомя. Разговорът приключи, в 10 ч започна делото и мярката на Антон Петров-Хамстера беше променена от съда в по-лека. След това започна офанзивата по "Октопода". С Цветан Цветанов не сме имали конкретни разговори по това дело. С мен се среща друг човек, когото няма да назова."

 54. 54 Профил на papech
  papech
  Рейтинг: 63 Неутрално

  "И той ли от изпълнителната власт?

  - Не, от законодателната. Той много настояваше да бъдат задържани всички, и най-вече Николай Велков - не зная защо. Отговорът ми беше същият - делото ще се реши съобразно доказателствата и закона. В крайна сметка, доколкото си спомням, бяха задържани само двама души.

  - Алексей Петров и Марчело Джотолов.

  - Да. Тогава започна истерията. Жена ми се върна вкъщи и каза, че е извикана от кадровика на ДАНС. Той й съобщил, че Цветлин Йовчев не желае да работи повече с нея и искали да напусне незабавно. А жена ми беше атестирана с най-високата оценка малко преди това. Посъветвах я да не подписва молбата за напускане - нека я уволнят дисциплинарно. На следващия ден кадровикът отново е ходил при нея, казал й е, че тя работи със секретни материали и може да й се случи нещо.

  Тогава аз се обадих на Цветан Цветанов, попитах го защо искат да уволняват жена мир кой го прави. Той ми отговори: Ти знаеш ли каква заплаха има срещу мен и на мен колко ми е тежко? Казах му, че въобще не знам за какво става дума и пак попитах защо искат да уволнят жена ми. Министърът каза, че решението е взето съвместно от премиера, него и Цветлин Йовчев.

  - За жена ви, която бе в пресцентъра на ДАНС?

  - Да. Тогава я посъветвах да подпише заявлението за доброволно напускане. Тя го направи и всички бяха много доволни.

  Последваха медийните атаки на Цветан Цветанов, че един магистрат поддържа връзки с "Октопода". Появих се и на една първа страница като глава на "Октопода" в съдебната власт. Междувременно разбрах откъде е всичко - прочетох СРС-тата, в които беше записан разговор в килията между Николай Велков и един от братята Дамбови. При този разговор Николай Велков съобщава на другия, че ме познава и ще потърси съдействие от мен. На базата на тези реплики Цветанов явно ме е причислил към "октоподите". Но етичната комисия на ВСС започна проверка и установи, че нямам нищо общо нито с Николай Велков, нито с когото и да е друг. Заявил го е включително самият Велков. И обяснил, че знаейки, че са подслушване, са ме накиснали, за да дискредитират по някакъв начин съда чрез мен. Но г-н Цветанов има слаб оперативен опит в оперативните игри - той никога не е бил истински полицай, само е носел папки. А е и много мнителен и приема всичко едно към едно. Това личи от всичките му действия. Така започна голямата война. Имам сведения, че след това Цветанов се е срещал с членове на съвета и им е казал, че Пенгезов трябва да бъде отстранен. Е, във вторник поръчката беше изпълнена. Получи се странно съвпадение - 15 души ме избраха и 15 ме отстраниха."

 55. 55 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 3031 Неутрално

  До коментар [#27] от "svoboden":

  А това, че е знаел за извършеното от дъщеря му и съзнателно го е прикривал???

 56. 56 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 686 Неутрално

  До коментар [#34] от "friday":

  Дъщеря му на тоя не е магистрат. От бедните само Урумова беше младши съдия във ВОС. Решението на ВАС е перфектно. Тези приказки за щерката и отговорността на бащата минават само в кръчмата. Дисциплинарната отговорност не е наказателна, но изисква установяване на конкретно деяние и виновно поведение. Адм.наказващият орган /ВСС/ е следвало да обоснове връзката между отстъпеното право на строеж и Пенгезов. Това че дал 2000.00лв на дъщеря си да плати не го уличава в нищо. Това, че дъщеря му е излъгала в декларацията, че живее в Приморско, пак не уличава Пенгеза. Разликата между Булгаристан и другите европейски държави не е в правораздаването, щото при тази хипотеза и тези НА нема съд в Европа, който да постанови друго рвшвние, а в хората. Ако това се беше случило в Германия, тейкото одма щеше да подаде оставка. Тук малоумника чека да го накажат, че да обжалва. Виновни са си ВСС, щото като протестираха съдиите от Апелативен съд-София против назначаването му и то със същите аргументи - има съмнителна репутация, глупендерите от ВСС го назначиха. Тези ала-бала /за щерката и отговорността на бащата/ можеха да минат при преценката - подходящ ли е тоя боклук за адм.ръководител на АС-София. Е тогава не минаха и сега заради публиката уж го отстраниха от поста адм.ръководител. Фактът, че беше отстранен само от ръководството на съда, а не уволнен е също показателен. Ако у ВСС-то са считали за установено по несъмнен начин нарушението, то за същото е следвало да го уволнят. Кво ще рече - уронил дрън дрън и не стаа за ръководител, ма за съдия е перфектен!

 57. 57 Профил на friday
  friday
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#42] от "liolio":

  Не съм го измислил бе пич. Нали съм глупав , чукнах на гуглето да видя как ти е името на български и то ми излезна на първо място. И понеже ме подразни със защитата на този търтей на снимката ти го пуснах, като закачка. Нищо лично.
  И един съвет към защитниците на Пенгезов. Я нека опитат да се запишат, като крайно нуждаещи се в Приморско за някое местенце. На мене парашута не се отвори, сигурно щото съм прост и ще им разваля фасона. Опитайте и вие по умните.

 58. 58 Профил на sion1972
  sion1972
  Рейтинг: 727 Весело

  До коментар [#25] от "merkel":

  В другата тема Дневник били проводници на нечии интереси , тук добрите били..Абе вас всички ви обзе шизофрения.

  Заедно Ипон и Ин ще ни управляват во веки веков! Амин!
 59. 59 Профил на sion1972
  sion1972
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Не съм видял някъде по света да отстранят някой щото ПЪЛНОЛЕТНИТЕ му роднини били еди какви си..Човек се съди по неговоте собствени дела..Пенгезов го отстраниха щото каза доста неудобни истини за Цецо Крадецо и за бившия вече шеф на ДАНС...Тия комунистически методи дето се пробват да ги прилагат ГЕРБ им е минало времето отдавна..

  Заедно Ипон и Ин ще ни управляват во веки веков! Амин!
 60. 60 Профил на Yankee
  Yankee
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#44] от "Дедо Либен":

  Определя се от принадлежността към БКП-ДС

 61. 61 Профил на sion1972
  sion1972
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Едно не мога да разбера аз..На Пенгезов дъщеря му направила незнам си какво / ама не била дъщеря му и не била магистратка и не го била направила/ и трябва да бъде махнат..Боко цяла България го чу как осуетява митническа проверка и слага чадър над Мишо Бирата/Бог да го прости човека/ и няма проблем..Тц , тц , интересна работа..

  Заедно Ипон и Ин ще ни управляват во веки веков! Амин!
 62. 62 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 686 Неутрално

  До коментар [#59] от "sion1972":

  Какви пък чак неудобни "истини" е казал за Цецо-крадецо, че не мога да се сетя. Ако трябва да сме откровени, тоя боклук Пенгъзов хич не е за съдия. Има много сигнали срещу него още от времето, когато беше шеф на ВС. Че дъщеря му е получила благинката точно заради него също е ясно. Ма това, което предполагаме не може да е аргумент за съда. Аз искрено се надявах ВАС да намерят некой аргумент, че да потвърдят решението на малоумниците от ВСС, ма то просто няма такъв. Та решението е отменено не щото Пенгъзов е чист като сълза, а щото няма правно основание за това.

 63. 63 Профил на sion1972
  sion1972
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#62] от "potrebitel1":

  Именно за това говорех..В правото се борави с факти и аргументи .Не с догадки и емоции..С Цецо се бяха поскарали , както и с Цветлин Йовчев .Пенгезов директно ги обвини , че са му звънели и оказвали натиск..Това ако се потвърди в нормална държава , най-малкото което може да им се случи на двамцата е да се разделят с постовете си..Мен ме дразни двойният аршин - единият го чува цялата държава в продължения на дни и прокуратурата я нема никаква , другият е отстранен на база какво направила дъщеря му..

  Заедно Ипон и Ин ще ни управляват во веки веков! Амин!
 64. 64 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1225 Гневно

  Крайно време е присъдите на българските съдии да се издават не в името на българският народ , а ''В името на българската МАФИЯ''.
  Крайно време е НАТО да спре да бомбардира Либия , а да започне бомбардировки на българските съдилища , а снайперистите му да започнат масов отстрел на български съдии , прокурори и тям подобни менте юристи !!! Нека ЕС да оправи първо собственният си заден двор , а след това да гледа към други континенти!!!
  Искаме ЕС да забрани мафиотската българска правосъдна система и гледане на българските дела в съдилищата на ЕС от западноевропейски съдии и юристи!!!

 65. 65 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1225 Любопитно

  А бе пъпеш смотан , мислиш ли че факта , че си манипулирал гласуването на постовете си те прави по-малък пъпеш ???

 66. 66 Профил на friday
  friday
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#56] от "potrebitel1":

  Прав си. Ама ми е криво. Това е положението.

 67. 67 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1391 Весело

  Свирено чичо !!! От цялата шумотевица само ще си остане лафа '' и внимавай да не направиш некоя пенгъзица ''

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 68. 68 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1225 Любопитно

  До # 63 - еврейчето1972- бе то хубаво с факти и аргументи , ама вие що не съдите арабите с факти и аргументи в международният съд , ами ги думкате направо с бомби и ракети??? Защото докато ги осъдите и се молите на вашият бог Яхве , те ще ви изколят до един , нали ???
  Не се ли сещаш , че докато българската правосъдна система започне да отсъжда според очевадните престъпни факти и аргументи с които ежеминутно я затрупва родната българска МАФИЯ нерзделна част от която е и тя, до края на века от България камък върху камък няма да остане ???
  Или Вие евреите искате да унищожите българите в знак на "благодарност" ,че не ви пратиха в газовите камери през Втората световна война???

 69. 69 Профил на sion1972
  sion1972
  Рейтинг: 727 Весело

  До коментар [#68] от "kimba3":

  Кои са тия "Вие евреите"?! Щото аз съм българин..Нещо си се объркал ми се струва Съда във всяка една държава по света , трябва да съди според доказателствата..Всякакви други аргументи водят до липса на праворъздаване и липса на държавност..Няма виновни по презумпция ..Презумпцията е точно обратната.

  Заедно Ипон и Ин ще ни управляват во веки веков! Амин!
 70. 70 Профил на sion1972
  sion1972
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#64] от "kimba3":

  Между другото , точно този тип изказвания и начин на мислене няма нищо общо с демокрацията и цивилизованите общества А с лумпенизирани субекти нормално общество не се прави.Стремежа за тотален контрол над всичко и всички , използвайки лостовете на държавата води до Северна Корея.Приятен път.Там ще се чувстваш в нормалната за теб среда.

  Заедно Ипон и Ин ще ни управляват во веки веков! Амин!
 71. 71 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 686 Неутрално

  До коментар [#66] от "friday":

  И на мен ми е криво. Знаех, че нема как да се потвърди такова решение на ВСС, но се надявах върховните съдии да се направят на луди и заради обществения интерес да го потвърдят. Не можем обаче да се сърдим, че спазват закона. Заспалите журналя требе да се събудят и ката ден да пращат некой репортер на Съборна, да виси там и да пита изгъзените къдровици от ВСС: Бе що го назначихте тоя за шеф на АС, като срещу него имаше дисциплинарно производство за нарушение /то си беше чисто престъпление/, с което уронил престижа на съдебната власт /то пък един престиж/ и след като колегите му от АС бяха против. Требе да се иска и изменение в ЗСВ. Не може снемането от длъжност адм.ръководител да е свързано само с дисциплинарна отговорност. В случаи като този общественото мнение трябва да е достатъчно и ВСС като кадрови орган на съдебната власт трябва да може да освободи назначения от него ръководител без да събира доказателства. По-полезно за обшеството е да го освободят от тази длъжност, пък бил той и невинен, отколкото да го държат на същия пост щото са некадърни и не могат да съберат доказателства. Вече ако искат да го уволнят като съдия е друга работа и трябва да се ползва от защитата, която му дава закона.

 72. 72 Профил на sion1972
  sion1972
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#71] от "potrebitel1":

  Е това е мнение с което на 100% съм съгласен.Въпроса е защо беше назначен Пенгезов на този пост.А не да се търси някакъв формален повод сега , за който беше ясно че липсват правни аргументи.

  Заедно Ипон и Ин ще ни управляват во веки веков! Амин!
 73. 73 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1225 Весело

  До сион1972- Колкото до "българското" ти аватарче , ти да си чувал момче еврейче да се кипри с аватар от рода на балкан 1972; родопа 1972 ; люлин 1972; витоша 1972...

 74. 74 Профил на 077888888888
  077888888888
  Рейтинг: 672 Весело

  Четохте ли в днешния в-к Уике-д как същия честен смешник участва в схема за открадване на имоти?

  Нямам думи!!

  Всеки съдия-на бесилката!!!!

  Да изгоним паплачта ГРОБ и спасим Родината.
 75. 75 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 999 Неутрално

  Малко народ прави разлика между закон, морал и религия в България... Викам да вземем за съветник на Главния Прокурор, на Министерството на правосъдието и ВАС Негово Превъзходителство м-р Уорлик. Та дано демократично и критично пишещите тук най-накрая се успокоят духом и тялом...Амин! Дай Боже!

 76. 76 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1425 Любопитно

  А кой е председател на ВАС??????????????

 77. 77 Профил на hyram1
  hyram1
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Болшевики ,мутри, прукорори, на които Дянков даде допълнителни заплати на нова година ,а не се разплати с бизнеса ,с което стотици хора спечелили парите с труа си останаха без кавато и да е заплата ,алчни банкери с заплати двеста хиляди на месец,тотална полицейщина , данаци до дупка,смазан бизнес,,бедни и уплашени за бъдещето си граждани . Това е днес България.

 78. 78 Профил на gb35
  gb35
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Ама защо се чудите бе хора? То ЦРУ-то и Уорилк са виновни. Какво лошо е направил съдът!

 79. 79 Профил на sion1972
  sion1972
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#73] от "kimba3":

  Не съм виновен аз за тесните ти познания..Ако смяташ , че понеже ти асоциираш Сион с евреите , то това е меродавното тълкувание , ще трябва да те разочаровам..Почитател съм на "Матрицата". Ника е като името на последният останал град на хората , които се борят за свободата си и за правото на съществуване на човека като индивид..Та пак да ти кажа - това че кръгозора ти и мисленето ти стигат до някаква конспирация е последна моя грижа..Всеки има право да няма познания

  Заедно Ипон и Ин ще ни управляват во веки веков! Амин!
 80. 80 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1225 Любопитно

  До #79 - Извинявай за подозрението , но с коментарите си ми даде достатъчен повод , да те помисля за поредният форумен манипулатор , което между впрочем не е изключено , защото кой нормален човек казва на черното бяло ???
  Колкото до Сион от "Матрицата" , сам се сети в чии ръце е открай време ХОЛИВУД и чии интереси пропагандира. Сам си отговори , защо последният град на човечеството според сценария се нарича Сион , а не Фуджияма , Хималаи , Урал , Анди , Кордилиери , или родоначалникът на всички съвременни градове - шумерският град УР например. Нали уж е търсена някаква символика? И накрая сам си отговори , има ли шанс този последен човешки град да оцелее без ценностна система ??? А кой определя кое е право и кое криво в едно общество? Нали ефективнатаправосъдна система - без нея то ще загине !!! Как мислиш , щеше ли да оцелее градът България с мафиотизираната си съдебна система , ако бе последният град останал на света???

 81. 81 Профил на sion1972
  sion1972
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#80] от "kimba3":

  Да ти кажа никога не съм се замислял , че някой може да ми свърже ника , с нещо с което ти го свърза..Това за мен е достатъчно.Да не говорим , че не всеки Петър е свети Петър Явно нещата не са само черни и бели , та е нормално всеки да има позиция по определени неща..Въпрос на лична оценка на събитията..Все едно аз да кажа че си поредният форумен манипулатор , защото изопачаваш значението на ника ми На едно мнение сме за ефективната правосъдна система..Просто не харесвам крайностите..Единственото , което искам е решенията на съда да се взимат на база обективни доказателства , факти и аргументи , а не под диктовката на някой , под натиск от общественото мнение или под парични стимули..Трябва да вярваме в съда ..Всяко друго нещо , означава че нямаме държава и държавност..И на мен не ми е приятно като гледам меко казано странни решения , но никога няма да си позволя да призова за това да разстреляме всички съдиии..Или да сложа всички хора , работещи в съда под общ знаменател.Нито е честно , нито е вярно.

  Заедно Ипон и Ин ще ни управляват во веки веков! Амин!
 82. 82 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2662 Любопитно

  Въпрос с нулева сложност: под какъв псевдоним живурка самоопределилата се, но благословена от политиците каста на недосегаемите в България?

 83. 83 Профил на krokich
  krokich
  Рейтинг: 251 Неутрално

  Огромна наглост от страна на "независимия съд". С такива решения ние си оставаме бананова република. Съдебната система е вмирисана от ВАС.

 84. 84 Профил на friday
  friday
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#71] от "potrebitel1":

  И пак си прав. Но нали, божем, в живота човешки трябва да има и морал. В правораздаването най-вече. На всички , дето цитират алинеи и букви от разни измислени закони, ще кажа, че ако има някой виновен за 20 годишния грабеж в тази държава, това е съдебната власт в цялото и величие. Една държава се крепи на три крака – законодателна, изпълнителна и съдебна власт. Махнете на трикракото столче едното краче и ще видите резултата. Какъв Цецо, какъв Боко, какъв Санишев, какъв цар, какъв Костов, какъв Жан (спирам списъка е безкраен). Ама Жан и Костов направили лоша приватизация. Ама и те, и следващите след тях били крадливи, влючително настоящите. А къде е съдебната система в цялата тая каша, наречена преход. Според мен тя съзнателно си е избрала ролята на кучето около царската трапеза. Нали знаете пада по някое кокалче, че и по-повече, зависи от послушанието. А колко са били послушни ще ги познаете по банковите сметки и по имотите. И по тъпия поглед.

 85. 85 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1225 Весело

  До - ясдх1972- Остава сега да ме излъжеш , че българският мафиотизиран съд взема решенията си според фактите и доказателствата , а не според диктата на мафията и парите под масата .
  Иначе ти си вярвай , никой не ти пречи . В библията е написано , че ако един човек имал вяра колкото синапено зърно и кажел на планината да се премести от тук-там , тя щяла да го стори... Не чул и видял някой който да го е сторил. Може пук ти да си първият ...
  Помниш ли случаят "Борилски"? Как мислиш , ако Франция беше подходила към казуса само с гола вяря в аморалната българска правосъдна система , а не с малко КЬОТЕК , къде щяха да са сега садистите убийци , независимо от перфектните доказателства събрани от френската полиция ? В затвора , или на свобода ? А иначе , ти си вярвай , вярата в химери е хубаво нещо , но не и на чужд задник.
  Според мен , вместо зад всеки български съдебен състав , да седят Франция , Германия ,или Австрия с остена , много по-ефикасно ще е разпускането на българската правосъдна система . Доживотната забрана за пратикуване на юридическата професия на хора с български дипломи и гледане на делата в стрните от Западна Европа!!!

 86. 86 Профил на sion1972
  sion1972
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#85] от "kimba3":

  Помниш ли случая О Джей Симпсън?! Беше едно мега дело срещу легенда на американският футбол , който беше обвинен че е убил жена си..В края на краищата , адвокатите му използвайки пропуски в разследването докараха нещата до там че съдът го оправда..Няколко години по късно , друг съд постанови по гражданска жалба че трябва да изплати милиони обезщетение на роднините на убитите?! Та последно - виновен ли е или не?!Правосъдието и в частност наказателният процес , не са проста работа..Не са и работа за лаици , като нас , които от позицията на весникарски статии и обествено мнение раздаваме присъди , сякаш нашата преценка е меродавната , сякаш ние сме благословени със Соломоновска мъдрост.Правосъдието и правораздаването се основават на факти и доказателства..Ти търсиш вината в съда , който в края на краищата е арбитър в спор между две страни..Аз ги виждам по-скоро в дознанието , следствието и прокуратурата..ще ти дам и пример..Миналата година Цветанов каза че обвинителният акт на А.Петров е готов и видите ли съда трябвало да изчака още една седмица..Ама оттогава минаха 9 месеца..Бебе да бяхме тръгнали да правим , да се е родило вече..А обвинения и процес още йок..Ако обвиненията са железни и доказани щяха да бъдат на 5 тия месец в съда..Разбираш ли - едно е да втълпяваш че някой е престъпник , друго е да го докажеш..

  Заедно Ипон и Ин ще ни управляват во веки веков! Амин!
 87. 87 Профил на johny6
  johny6
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар 19
  Прав си, но си объркал словореда. Затова нямаме държава, защото не се спазват законите.

 88. 88 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1225 Весело

  До sion1972-Защо ли тогва при един референдум 90% от българите ще предпочитат у нас да се подвизава американски съд , а българският да се закрие??? Как мислиш , ако се подложи на гласуване , на кой съд имат по- голямо доверие , на българският , или американският , на кого ще отдадат предпочитанията си българите ???
  Питам те , как мислиш , а не в какво вярваш,не случайно.Защото много хора вярват , че ще уцелят джакпота от ТОТО-то , но като се замислят , че шансът е 1:14,000,000 коленцата им леко поомекват и разбират , че няма смисъл да си залагат апартамента заради една илюзия...

 89. 89 Профил на sion1972
  sion1972
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#88] от "kimba3":

  Защо според теб , когато НАТО удариха Сърбия 90% от хората бяха против това да им даваме въздушен коридор?И ако не бяхме им го дали от позицията на времето сега , по-добре ли щяхме да бъдем? 90% от българите биха предпочели това , защото нямат информиран избор..Години наред се насажда че съдът е виновен за всички злини..Обясни на Баба Гинка от Мало Конаре , че прокурора трябва да внесе обвинителен акт , че той е царя на досъдебното производство и че ако внесе некадърен такъв , няма как обвинения да бъде осъден..Няма да те разбере..Е затова у нас за всичко е виновен съда..Ти се замисли що в последният евродоклад направиха прокуратурата и досъдебното производство на пестил..що се стига до там Върховна касационна прокуратура да обяснява на прокурор по знаково дело че е нарушил закона?! Прокуратурата е слаба..Няма кадърни хора там..И нормално - впредвид заплащането всеки предпочита да е адвокат..Докато това продължава все ще викаме че съдът е виновен , а хората дето пишат докладите ще сочат прокуратурата.

  Заедно Ипон и Ин ще ни управляват во веки веков! Амин!
 90. 90 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 823 Неутрално

  поне 300 000 евро му е излязло туй решение на господин Пенгезов.

 91. 91 Профил на sion1972
  sion1972
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#88] от "kimba3":

  И друго ще ти кажа..Това , че много хора вярват в дадена глупост , не я прави по-малко глупост.Само по разпространена.

  Заедно Ипон и Ин ще ни управляват во веки веков! Амин!
 92. 92 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 932 Весело

  Поредното ченге нагушило се,е спасено.Каква съедобна система .Сега докторите чакат поредното нагушване-справка един ,дето не може да открие грип в пациента си,претендира,за голяма заплата.Аман от недоучили комунисти.Дами и господа лекари работете така че хората да ви уважават.На кариеристите п.м.Нека си лаят.Те куче не могат да излукуват камо ли човек.

  Ръй! Ръй!
 93. 93 Профил на evkalipt
  evkalipt
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Този само по физиономия трябва да го уволнят, но такива са над 80% от "независимите" измекяри.

 94. 94 Профил на wwwwww
  wwwwww
  Рейтинг: 455 Разстроено

  България - гангстерска република!

  Да кажем не на педерастията!
 95. 95 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1570 Гневно

  Искам вече да чуя от ГЕРБ и министърката какъв е планът за оздравяване на правосъдието. Само с взаимни обвинения и прехвърляне на топката нещата няма да станат.

  Първо не искам повече да ми се казва че в системата на правосъдието има корумпета, но едновременно с това има и "прекрасни, честни, достойни, висококвалифицирани специалисти които са гордост за съдийската професия". Това нас не ни интересува защото нито има как да се провери, нито как да се отчете, нито как да се ремонтира. Очевидно е че системата сама няма как да се коригира. Явно е че проблемите са много повече личностни отколкото състематични. Те Пенгезов не могат да отстранят та безбройните анонимни окупатори на съда ли ще отстранят?

  Време е вече да се каже след като парламентарната и законовата власт са у ГЕРБ как възнамеряват да коригират системата. Бавно и еволюционно ли, революционно с един замах ли или по трети начин? Време е вече да се каже основен ремонт ли ще се прави или нов съд ще пазарим и колко години ще отнеме за пълна подмяна.

  Ако има конституционни ограничения тогава искам и това се чуе за да се знае откъде да се почне. Лудото Яне може и да се окаже прав за новата конституция. Избори за съдии ли ще правим, ново устройство на съдебния процес с гражданско жури ли ще се въвежда? Явно е че картите трябва да се разбъркат и да се раздадат наново.

  ДА КАЖАТ!

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 96. 96 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  До# 91 -sion1972- Не е важно какво мисли българската правосъдна система за себе си , важно е какво мисли българският народ за нея , защото тя е създадена да служи за благоденствието му, а не той за нейното. Не ме финтирай с това какво внасят прокурорите , следователите и дознателите в съда.Посочих ти фрапиращият случай с делото "Борилски", но не е само той. Не случайно няколко пъти писах - всички български юристи с родни дипломи на боклука. Да се реже от дъно и започва на чисто , защото няма как да се потопиш в помийната яма и да излезеш от нея ухаещ на рози. Като не вървате на ЕС , на САЩ, на собственният си народ , тогава на кого въобще вярвате? На себе си??? И моят съсед вярваше , че е Наполеон и го пратиха да спори с още десетина наполеоновци за изхода от битката при Ватерло в лудницата.

 97. 97 Профил на sion1972
  sion1972
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#96] от "kimba3":

  Тук бъркаш изначало..Не е важно какво мисли народа за правосъдната система..Важното е тя да съди справедливо.90% от германците са вярвали , че Хитлер е добрият човек , който работи за тяхното благоденствие..Същите тези 90% са ръкопляскали когато са избивали и съдили хора , на база обществена нагласа.99% в България гласуваха на изборите през тоталитарно време..И поне 80% от тях вярваха , че градим строя на бъдещето.Правосъдните системи не служат - служи изпълнителната власт..Правосъдните системи са призвани да въздават правосъдие , без значение дали се харесва на някой или не.Ти ми посочи Борилски , аз ти посочих О Джей Симпсън..Знаеш ли че по време на този процес 80% от американците са били убедени че той е виновен, а делото се превърнав шоу , предавано директно по телевизията..Накрая никой не разпъна на кръст съдията , когато прочете присъдата..Нито пък призова да се разстрелят съдиите в щатите..Преди 2 месеца Саркози също се възмути от съдебната система на Франция и я нарече мудна , тромава и корумпирана..Само че там , за разлика от тук падна неговият рейтинг - не този на съдиите.И накрая - ти ми говориш за дипломи, колега..А правосъдието е морал. Пак ти повтарям - в последният доклад и на ЕС и на Държавният департамент беше охулена предимно прокуратурата и следствените органи - не съда..Така че не винаги е важно в какво са убедени 90%..Важно е какво е в действителност..Казах ти го - това че огромен брой хора вярват в дадена глупост , не я прави по-малко глупост - само по разпространена.

  Заедно Ипон и Ин ще ни управляват во веки веков! Амин!
 98. 98 Профил на Donix
  Donix
  Рейтинг: 561 Гневно

  Като чета подобни статии и ме хваща яд, че не сме някоя диктатура и няма разстрели по стадионите или че времената на народния съд са отминали. Еми за такива изроди нещастни има ли по-подходящо наказание от това да ги отведе някоя джипка и никой да не чуе нищо повече за тях!?

  Това нашето е правова държава, ама през призмата на корупцията, моралния упадък и наглостта. В някои други правови държави тия мижитурки с имотите не само, че щяха да ги уволнят на момента дисциплинарно, после да ги осъдят, ами и осигуровките си щяха да загубят и нямаше да помиришат повече за държавна служба! Тука обаче колегите им, и те ояли се "магистрати", кълчат пръсти и се чудят как да извъртят нещата и да ги изкарат едва ли не най-ценните кадри на системата, за които уволнението не е допустимо....

  Боян Р.
 99. 99 Профил на sion1972
  sion1972
  Рейтинг: 727 Разстроено

  До коментар [#98] от "Donix":

  Е затова държавата ни ще страда още 100 години..Щото хората са временни - институциите вечни..С призиви за диктатура на пролетариата най много да я докараме до Северна Корея..Ама ние вече не минахме ли през тоя период? Или майната му на демокрацията , майната и на Европа , майната и на ценностите - дайте оръжие на народа и диктатура на пролетариата..Тъжна история..

  Заедно Ипон и Ин ще ни управляват во веки веков! Амин!
 100. 100 Профил на Donix
  Donix
  Рейтинг: 561 Любопитно

  До коментар [#99] от "sion1972":

  Държавата ни ще страда още 100г. точно поради това, че нямаме демокрация като в Европа! Факторите за това са много и аз съм изброил няколко в горния постинг. Но понеже не ми се чака 100г. да настигнем Европа, мисля че с горепосочените методи бихме наваксали бързо поне в борбата с корупцията...

  Боян Р.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK