Тук-там пролетно почистване на графити

Почистване от графити на пространството със статуите в комплекса на Националния стадион "Васил Левски"

© Анелия Николова

Почистване от графити на пространството със статуите в комплекса на Националния стадион "Васил Левски"На софийска улица в центъра всяка кооперация е надраскана. Между две пресечки не е пропусната нито една фасада. По вратите на къщите са изрисувани нацистки символи, под партерните прозорци - политически лозунги, често съдържащи думата "смърт", между тях - нескопосани рисунки. Подобна украса е променила вида и на много обществени постройки.


Засега общината, също като собствениците на жилищните сгради, е безсилна пред този вид вандализъм. Никога досега не е бил залавян нито един "художник", но и не е имало и сигнали от граждани. В повечето случаи драсканиците са направени от деца и юноши в тъмните часове.


Иво Пенев, началник сектор "Контрол на рекламна дейност" в Столичния инспекторат, се надява, че с поставянето на нови наблюдателни камери в столицата ще има наказани. Санкцията е глоба от 5000 лева, а при рецидив – 15 000 лева. Ако се събират глоби, парите след това може да се използват за почистване на издрасканите места.
Искаме да покажем на хората, че наистина има такъв проблем и той е сериозен, каза пред "Дневник" Пенев, който ръководи проекта за почистване на места в София от незаконни графити. Правя разграничение между изкуството и драсканиците, допълни той. Засега в столицата е разрешено на две места да изявяват своите възможности графити-художниците. Едното е при НДК около паметника "1 300 години България", а другото – при обновения подлез на "Гоце Делчев". Обсъжда се да има подобни зони и на бул. "Сливница" и в "Подуяне", но решение все още не е взето.


В рамките на пролетното почистване на столицата от инспектората са се заели със задачата да покажат ясно проблема с "рисунките". Досега те са "освободили" фасадата на Софийския унивесритет, паметника на Съветската армия, Орлов мост и статуите около Националния стадион "Васил Левски". Премахването на неприятните рисунки не е струвало на общината нито един лев, която досега не е отделяла част от бюджета си за такова почистване. Всичко е платено от фирми, които са предоставили материали.


Тази година се използват екологични биоразградими материали, които са сертифицирани от Европейския съюз, заяви Иво Пенев. Те не увреждат повърхността, както пясъкоструйката – старият метод за почистване, който е струвал около 10-12 лева за квадратен метър. За сравнение новият способ е с минимална цена от 20-25 лв. кв. м. За почистването досега са изразходвани поне 5 000 лева, но ще продължат да нарастват, предвид предстоящите задачи.


Сигурно е, че ще бъдат почистени и сградите на Орлов мост "Асеновец" и "Царевец", както и пространството пред Военния клуб. Другата седмица ще се премахнат всички свастики при Руската църква.


Все още няма ясно изградена стратегия за справяне с проблема, но от Столичния инспекторат се надяват за следващата година да има такъв план, както и предвидени пари от бюджета на общината. Мерките, които трябва да се вземат спешно са: поставяне на камери на повече места в столицата, Общинската полиция, която да следи, и по-активно гражданско общество, защото до този момент никой не е подал сигнал на 987 55 55 – горещата телефонна линия на общината, казват от инспектората.

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на rotorblade
  rotorblade
  Рейтинг: 470 Гневно

  Драскането (защото 99% от това по стените не е "рисуване" трябва да се криминализира със висока степен на наказуемост... Не може да ходиш със спрей и да си ръсиш каквото ти скимне, това е като посегателство върху държавно и обществено имущество..
  А този телефон (987 55 55) на уважаемата община, хората едва ли биха предположили, че може да се ползва и за тази цел (освен дежурните кучета, котки, дупки, марсианци..)

 2. 2 Профил на Philotimo
  Philotimo
  Рейтинг: 521 Любопитно

  Графитите, когато са направени хубаво, не пречат на никого, а напротив. Но гадните тагове и надписи са ми като трън в очите...

 3. 3 Профил на Tuco
  Tuco
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#2] от "Philotimo":

  Щом не ти пречат, дай да ти изрисувам един по цялото тяло.
  Не ме интересува дали си съгласен, просто ще бъде много красиво!!?!

  Tuco Benedicto Pacifico Juan Maria Ramirez A.K.A: The Rat
 4. 4 Профил на rotorblade
  rotorblade
  Рейтинг: 470 Любопитно

  До коментар [#2] от "Philotimo":

  Проблема е, че по отношение на красиви/грозни графити ще има двоен стандарт отново. Х ще казва "ама чакайте на мен ми е позволено, шото видите ли графитите ми са произведение на изкуството"... Закона трябва да е за всички, пък и всеки може да си опъне платно вкъщи и да си рисува колкото му душа иска.. Но нали тъпото перчене - да ме видят хората ...

 5. 5 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  Ами наистина е редно да се премахват всички графити- защото никой не е искал позволение за поставянето им все пак. Но тъй като става дума за пари, нека свастиките и другите откровени тъпотии са с предимство. На мен хубавите графити не ми пречат, но все пак не са ги правили на стената на къщата ми

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 6. 6 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Някой може ли каже с какви препарати се махат тези глупости?
  Или направо фирма да посочи ?

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 7. 7 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Бях чела някъде, че когато Джулиани става кмет на Ню-Йорк с амбициозната програма да намали престъпността в града, първото нещо, което прави е да бъдат изчистени графитите. Това се прави, защото според Джулиани присъствието на графитите създава не само впечатление за мърлящина, но също така внушава определено усещане за липса на власт, а щом няма власт има ненаказуемост, което пък води до верижна реакция на развихряне на престъпността.
  Това е била идеята на Джулиани!
  И наистина много скоро след като градът е бил почистен от графити,(и поддържан чист!) престъпността е спаднала рязко!

  The best way out is always through Robert Frost
 8. 8 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#6] от "кинти":

  Като гледам цената за почистване около 25лв на кв/м по добре една нова замазка... ще излезе по ефтино...

  الرجل الكبير
 9. 9 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 806 Неутрално

  На 2 места в текста на статията се прокрадва внушението: "Няма наказани вандали, защото гражданското общество не е активно, т.е. граждани не са уведомили за вандализма". Това е абсолютно невярно и смятам да се аргументирам.

  В 18:03 на 15 април съм поствал текст на сайта на общината, уведомяващ я за кражби на охранител от "Егида" от обект, охраняван от него, и предлагащ мерки за предотвратяване на подобни случки. До момента, 11:15 на 22 април, нито постинга ми е одобрен (че общината да вземе отношение по него), нито съм получил и-мейл с въпроси за още информация (или поне за потвърждение че съм поствал нещо).

  Драги журналисти и читатели, гражданско общество със селяни не може да се направи, вервайте ми!

 10. 10 Профил на doncorleone
  doncorleone
  Рейтинг: 213 Весело

  До коментар [#2] от "Philotimo":

  Ами тогава си ги рисувайте в хола и им се наслаждавайте!
  Требва солени глоби за тия субкултурни отрепки, драскащи по стени и спирки!

 11. 11 Профил на diogen_1
  diogen_1
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#1] от "rotorblade":

  ++++++++++++++

 12. 12 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#7] от "Realistka":

  Теорията за счупения прозорец.

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 13. 13 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#12] от "clint_eastwood":

  Не я зная тази теория!
  Хайде разкажете я! Вие разказвате интересно...Хайде!

  The best way out is always through Robert Frost
 14. 14 Профил на paolo51
  paolo51
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Когато правехме подлеза пред СУ бяха дадени няколко десетки хиляди за почистването на облицовките. По проект бяха заложени камери, а контролния център и охраната беше предвиден в помещението срещу входа на Била. Сега това е пункт за вестници, а цялата пространство в проходите от север и изток отново е нашарено. Общината хич не е еня за парите на данъкоплатците. Врачанския камък пред НДК, мраморни плочи, гранит, всичко е освинено като тоалетна. Йорданка Фандъкова редовно прави популистки участия с ресуването на графити. Кой и позволява да определя пространства за тази цел. Да си задели хола за това. Идват избори и мислете. Писна ми да избирам по-малкото зло от целия този боклук.

 15. 15 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  При положение , че има толкова камери за видеонаблюдение, трябва да хванат някои и друг "художник " и да го дадат по телевизията как чисти гладен и жаден до пълно изчистване за назидание Аман от такива келеши дадохме над хиляда лева за входна врата за няма и седмица я нарисуваха с разни йерогливи и простотии

 16. 16 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1034 Весело

  До коментар [#15] от "shileto": йероглифи, че при толкова даскали да не ми искат белжника

 17. 17 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#13] от "Realistka":

  Ами точно това, за което говориш. В Ню Йорк решават да инвестират в по-неочаквани направления - като например упорито и постоянно почистване на метрото, слагане на нови прозорци по сградите, почистване на улици, замазване на паднали мазилки и т.н., вместо да влагат в полиция и прочие, която да дебне разнокалибрени престъпници. Получава се така, че престъпността спада с пъти, просто защото хората усещат наличието на власт и ред или нещо подобно, за разлика от счупените прозорци, които подтикват към анархия.

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 18. 18
  ****

  Този коментар беше изтрит в 16:57 на 22/04/2011 от неговия автор.

 19. 19 Профил на Karla Miyagi
  Karla Miyagi
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#8] от "bigman1":

  Очаквах още на вторият коментар някой да се оплаче , че му е скъпо. Закъснял си.

  Klaatu Barada Nikto!
 20. 20 Профил на Александър Стефанов
  Александър Стефанов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ето за по-любознателните още малко инфо за "Теорията за счупения прозорец":
  http://www.capital.bg/biznes/tehnologii_i_nauka/2008/11/28/590696_prokliatieto_na_mrusniia_grad/?sp=0
  Както и линк към Уикипедия:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Broken_windows_theory

 21. 21 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#19] от "Karla Miyagi":

  За разлика от държанките...бизнесмените винаги си правим сметката...

  الرجل الكبير
 22. 22 Профил на Александър Стефанов
  Александър Стефанов
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#21] от "bigman1":

  Когато се чистят графити, се смята площа засегната от тях, а когато сменяш мазилка е желателно да се смени цялата. Освен мазилка се почистват каменни, метални и т.н. фасади, които ако тръгнеш да сменяш при всяко надраскване, ще ти излезе крива сметката. Освен това има и антиграфитни покрития, които правят почистването лесно, респ. по-евтино и няма да се налага да полагаш нова мазилка върху всеки "Таг". Все пак имай предвид, че и препаратите и трудът струват пари.

 23. 23
  ****

  Този коментар беше изтрит в 16:27 на 22/04/2011 от неговия автор.

 24. 24
  ****

  Този коментар беше изтрит в 16:32 на 22/04/2011 от неговия автор.

 25. 25
  ****

  Този коментар беше изтрит в 16:17 на 22/04/2011 от неговия автор.

 26. 26
  ****

  Този коментар беше изтрит в 16:23 на 22/04/2011 от неговия автор.

 27. 27 Профил на Владимир Железаров
  Владимир Железаров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  теория на счупения прозорец:
  http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=410&aid=9777

  Казано вкратце - като живееш в кочина, постепенно започваш да се държиш като прасе и обратно - добре поддържаната среда оказва позитивно влияние дори на "упадъчните" елементи. Първия боклук (графит, вандализъм и т.н) се хвърля много по-трудно, от там нататък безпорядъка се развива лавинообразно.

  А иначе известните на мен фирми, които реално могат да се справят с графити (без сенки и безсмислени извинения че не ставало) са три - "Италианеца" (Ecological Cleaning System), Ен-Импекс и Кю Енд Клийн. За да не излезе че правя реклама на някоя оставям на всеки да си проучи, сравни и прецени.

 28. 28 Профил на ggte
  ggte
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#9] от "john_3volta":

  Обаждай се на 02 987 555

 29. 29 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 806 Неутрално

  До коментар [#28] от "ggte":

  Искам да остават следи, че какво беше казал Матей Преображенски

 30. 30 Профил на Присмехулник
  Присмехулник
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Тъпаци, графитите са символ на модерната ърбан философия. Много по-красив би бил партийнит дом целият в шарени графити, отколкото сега в соц-реализъм стил. Да го духат всички пенсионерски и комунистически виждания, че графитите символизират изпаднал лайфстайл. Един модерен град би бил нищо без цветовете си, а очевидно в скапаната столица софия освен сиво и лайняно други цветове няма... Скапани соц-издънки!

  Hang on tightly, let go lightly
 31. 31 Профил на Пламен Войтилски
  Пламен Войтилски
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#30] от "Присмехулник":
  Хубави са графитите, но да се правят в специални за това зони. В други столици има създадени стени в градски площи за рисунки с графити!

 32. 32 Профил на mata.hari
  mata.hari
  Рейтинг: 976 Неутрално

  До коментар [#30] от "Присмехулник":

  Eвала,пич и аз бих го казала по същият начин.Предлагам,графитите да са на мики маус,патето яки,том и джери и други симпатични анимационни герои.

 33. 33 Профил на doncorleone
  doncorleone
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#30] от "Присмехулник":

  А защо требва всека една модерна западна простотия да я налагаме и у нас? Ебал съм ти ърбан философията, аман от безделници и маргинали...

 34. 34 Профил на teratoid
  teratoid
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#3] от "Tuco":

  аххх тико тико, няш си пари нямашшшш си пари, трябват ти жени

 35. 35 Профил на Tuco
  Tuco
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#34] от "teratoid":
  ТИ да не си от сериала - Ало ало...

  Tuco Benedicto Pacifico Juan Maria Ramirez A.K.A: The Rat
 36. 36 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Ятето Паки :-)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 37. 37 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  До коментар [#30] от "Присмехулник":

  Какъв ърбан лайфстайл има в

  "ГЕРБ - Но 3." или "БНС - Но. 19" ???????

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 38. 38 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Що за сбъркани хора биха седнали да мият паметника на поробителската съветска армия който грози града ни?
  Тия да нямат синдром на Даун нещо?
  Или по добре заучения маниер като тия наричат фашисти самите българи които не са признателни за нищо на "освободителната съветска армия"
  http://www.youtube.com/watch?v=XtayNR5IkNQ

  Тоя паметник трябва да го изчистят изцяло. До основи.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 39. 39 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#38] от "Десен":

  ++++

  Не на ислямската инвазия в Европа!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK