Църковно-държавна делегация носи Свещения огън от Йерусалим

Църковно-държавна делегация носи Свещения огън от Йерусалим

© Георги КожухаровСедемчленна църковно-държавна делегация ще донесе Свещения огън от Йерусалим днес, на Велика събота, около 20 ч. на правителствения ВИП на летище "София", съобщи БТА.


В делегацията ще бъдат Пловдивският митрополит Николай, Знеполският епископ Йоан - викарий на патриарх Максим, игуменката на манастира в Банкя, свещенослужители от Българската православна църква.За първи път след 618-годишно прекъсване във Велико Търново големият християнски празник ще бъде посрещнат край Патриаршеската църква "Възнесение Господне" в средновековната крепост Царевец. Според историците последната Великденска литургия на Царевец е била отслужена от Патриарх Евтимий преди падането на столицата Търновград под турско робство през 1393 г. Възобновеният празник ще започне в 22.30 часа с ритуална смяна на стражата на първата порта на крепостта Царевец. Поради обстоятелството, че след реставрацията през 80-те години на миналия век Патриаршеския храм не е осветен по каноните на Българската православна църква заради несъгласието на Светия синод със съвременните стенописи, Великденското пасхално богослужение ще се проведе на площадката пред храма. То ще започне в 23 часа, а точно в полунощ Великотърновският митрополит Григорий ще изнесе огъня, пренесен от Божи гроб и ще прочете пасхалното послание на българския патриарх Максим. Поздравленията за Христовото възкресение ще бъдат съпроводени със звъна на всички камбани на Царевец. След церемонията литийно шествие ще потегли от крепостните стени до катедралния храм "Рождество Богородично", където великденската литургия ще продължи. Безпрецедентни мерки за сигурност ще осигуряват безопасността на миряните по време на церемонията. Предвижда се 120 факлоносци и прожектори да осветяват пътя от първата крепостна порта на Царевец до подножието на Патриаршеския комплекс. Отделно маршрутът ще бъде белязан от бели ленти. Екипи на полицията и охранителна фирма ще осигуряват реда и ще проверяват да не остане някой посетител зад крепостните стени след края на тържеството, защото входът за Царевец ще бъде заключен, напомнят от общината.Министър-председателят Бойко Борисов е разрешил за пренасянето на Свещения огън от Йерусалим да се използва правителственият самолет "Фалкон", уточни шефът на дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет Емил Велинов. Делегацията тръгва от София със самолета рано сутринта, а по-късно през деня ще присъства на богослужението в храма "Възкресение Христово" в Йерусалим, където над гроба на Исус Христос всяка година от небето се спуска Свещеният огън, наричан още Благодатен.


На Велика Събота, вече над 2000 години, хиляди вярващи от цял свят пристигат в Йерусалим, за да станат свидетели на чудото. Великденското богослужение от църквата на Божи гроб в Йерусалим се предшества всеки Великден от т.нар. слизане на Небесния огън, наричан още Свещен или Благодатен, в параклиса, издигнат на мястото, където е бил погребан Христос. Според православното вярване този огън слиза от небето, и то само в навечерието на православния Великден - смята се, че в продължение на няколко минути огънят е невеществен - не топли и не изгаря.


"Слизането на Небесния огън" е явление, което според църквата не може да се обясни от рационална гледна точка, а от научно гледище обяснението е невъзможно.
То е смятано за едно от големите чудеса в света. Вярва се, че огънят "идва" след молитва на Йерусалимския патриарх.


Свещеният огън ще се пренесе от Йерусалим у нас за седма поредна година. На летището митрополити и свещеници ще вземат част от огъня, за да го отнесат в своите епархии за вечерното богослужение за Великден. Частица от огъня ще бъде отнесена същата вечер и в българския манастир "Св. Георги Зограф" на Атон.


В София от летището огънят ще бъде занесен в параклиса в сградата на Светия синод, където с литийно шествие ще бъде внесен на вечерната пасхална служба в храма "Св. Александър Невски".


В 23.30 часа тази вечер в катедралния храм "Св. Александър Невски" ще започне пасхалното богослужение за Възкресение Христово - Великден, което ще се води от патриарх Максим. През тази година датата на Великден съвпада и заедно празнуват източноправославни, католици и арменци. Точно в 24.00 часа Негово светейшество ще излезе на площада пред храма и ще възвести Христовото Възкресение с думите "Христос Воскресе". Събралите се вярващи ще му отговорят с "Воистина Воскресе".След това в храма ще започне Светата литургия за Христовото Възкресение.


Богомолци със запалени свещи по традиция чакат полунощ, когато водещият службата свещеник трикратно възвестява Възкресението на Христос. Според обичая църковният храм се обикаля три пъти, след което богомолците си разменят великденски яйца. Яйцето, което се окаже най-здраво, се нарича "бияч" и се вярва, че притежателят му ще има много здраве и късмет през цялата година. До ранните неделни часове се служи Златоустовата литургия.


Според преданията на Велика събота Богородица и Мария Магдалена отиват на гроба на Исус Христос, но го намират празен, а пред тях се явява ангел, който им съобщава, че Божият син е възкръснал. След своята кръстна смърт Христос слиза в ада, освобождава библейските пророци и праведници и ги отвежда в небесата.


За първи път след 618-годишно прекъсване във Велико Търново големият християнски празник ще бъде посрещнат край Патриаршеската църква "Възнесение Господне" в средновековната крепост Царевец. Според историците последната Великденска литургия на Царевец е била отслужена от Патриарх Евтимий преди падането на столицата Търновград под турско робство през 1393 г. Възобновеният празник ще започне в 22.30 часа с ритуална смяна на стражата на първата порта на крепостта Царевец. Поради обстоятелството, че след реставрацията през 80-те години на миналия век Патриаршеския храм не е осветен по каноните на Българската православна църква заради несъгласието на Светия синод със съвременните стенописи, Великденското пасхално богослужение ще се проведе на площадката пред храма. То ще започне в 23 часа, а точно в полунощ Великотърновският митрополит Григорий ще изнесе огъня, пренесен от Божи гроб и ще прочете пасхалното послание на българския патриарх Максим. Поздравленията за Христовото възкресение ще бъдат съпроводени със звъна на всички камбани на Царевец. След церемонията литийно шествие ще потегли от крепостните стени до катедралния храм "Рождество Богородично", където великденската литургия ще продължи. Безпрецедентни мерки за сигурност ще осигуряват безопасността на миряните по време на церемонията. Предвижда се 120 факлоносци и прожектори да осветяват пътя от първата крепостна порта на Царевец до подножието на Патриаршеския комплекс. Отделно маршрутът ще бъде белязан от бели ленти. Екипи на полицията и охранителна фирма ще осигуряват реда и ще проверяват да не остане някой посетител зад крепостните стени след края на тържеството, защото входът за Царевец ще бъде заключен, напомнят от общината.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK