Любен Корнезов предлага да отпадне доживотният затвор без право на замяна

Любен Корнезов предлага да отпадне доживотният затвор без право на замяна

© Надежда ЧипеваДа отпадне наказанието доживотен затвор без право на замяна, предлага депутатът от БСП Любен Корнезов. Той е внесъл проект за промени в Наказателния кодекс.


В момента като временна и изключителна мярка за общо 35 престъпления съдът може да налага доживотен затвор без право на замяна. Според Наказателния кодекс това са най-тежките престъпления, които заплашват основите на републиката, както и други особено опасни умишлени деяния.


Това наказание се определя само ако извършеното престъпление е изключително тежко и магистратите преценят, че извършителят му няма да се превъзпита към спазване на закона и добрите нрави.
На доживотен затвор без право на замяна не може да бъде осъден човек, който е извършил престъпление, преди да е навършил 20 години. То не се налага и на бременни жени.


Наказателният кодекс предвижда възможност да бъде наложен доживотен затвор без право на замяна за държавна измяна, предателство и шпионство с цел предизвикване на война или във военно време, диверсия, тероризъм, за най-тежките случи на умишлено убийство и изнудване, грабеж в особено големи размери или придружен с убийство, отравяне на водоизточници и други.


В мотивите си Корнезов посочва, че за разлика от доживотния затвор този без замяна не дава възможност наказанието на осъдения да се ограничи за определен срок. "Необосновано е очакването за превъзпитание чрез налагане на доживотен затвор без замяна, тъй като се отнема на осъдения всякаква надежда за живот на свобода", обяснява депутатът. В мотивите си той изрежда десетки европейски държави, в които това наказание не съществува, а в някой дори няма и доживотен затвор. Корнезов се позовава и на решения на Европейския съд за правата на човека в Страсбург, според които трябва да има възможности за "намаляване на доживотния затвор в някакъв, дори и дълъг, но все пак краен срок лишаване от свобода, след чието изтърпяване осъденият ще бъде освободен". "Престъпникът е човешко създание и не трябва да се лишава от надеждата", заключава депутатът.


Проектът на Министерството на правосъдието за нов Наказателен кодекс също предвижда отпадането на доживотния затвор без право на замяна. Той обаче е написан само наполовина и скоро няма да бъде внесен в парламента.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK