Премиерът Борисов заминава на официално посещение в Хърватия

Бойко Борисов<br />

© Георги Кожухаров

Бойко БорисовПремиерът Бойко Борисов заминава днес на еднодневно официално посещение в Хърватия. След церемонията по официалното посрещане и разговорите на "четири очи" между двамата премиери Бойко Борисов и Ядранка Косор ще има пленарно заседание на двете делегации.


В българската делегация, освен премиера, са включени външният министър Николай Младенов, министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, министърът на културата Вежди Рашидов, както и началникът на кабинета на министър-председателя.


В присъствието на двамата премиери днес ще бъде подписана Програма за сътрудничество в областта на културата между министерствата на културата на България и на Хърватия за 2011, 2012 и 2013 г. Пресконференцията на Бойко Борисов и Ядранка Косор ще бъде последвана от среща на министър-председателя на България с президента на Хърватия Иво Йосипович и с председателя на парламента Лука Бебич.
Джуро Попияч, министър на икономиката, труда и предприемачеството на Хърватия, и Трайчо Трайков, министър на икономиката, енергетиката и туризма на България, ще открият в Загреб българско-хърватски бизнес форум. Едновременно с бизнес форума ще се проведе и сесия на българско-хърватската смесена комисия по туризъм.


През последните години двустранните отношения между България и Хърватия се характеризират с активен политически диалог на високо равнище, посочват от правителствената информационна служба. Общите ценности и цели във външната политика по глобални и регионални въпроси са предпоставка за динамично сътрудничество чрез съвместни действия в полза на стабилността и сигурността на региона. Между двете страни няма открити или спорни въпроси от политически, икономически, финансов или друг характер. Липсата на каквито и да е нерешени въпроси е основа за задълбочаване на отношенията на всички нива, пише в съобщението.


България бе сред първите държави, признали независимостта на Хърватия на 15 януари 1992 г. Дипломатически отношения на равнище посолства са установени на 13 август 1992 г. От 28 октомври 2007 год. извънреден и пълномощен посланик на България в Загреб е Иван Сираков, а от 21 януари 2009 г. извънреден и пълномощен посланик на Хърватия в София е Даниела Баришич.


За правителството на Ядранка Косор основни външнополитически приоритети са интеграцията в ЕС, активното участие в НАТО, регионът на Западните Балкани, развитието на двустранното и многостранното международно сътрудничество, равноправните и взаимноизгодни добросъседски отношения. Страната продължава активно да подкрепя и да участва в дейността на ОССЕ, Съвета на Европа и други международни организации, насърчаващи развитието на демокрацията, върховенството на закона и защитата на човешките и малцинствени права. Хърватия продължава да сътрудничи с Международния трибунал в Хага.


Продължава политиката на активни отношения между България и Хърватия. Осъществените през последната година контакти на високо държавно равнище изиграха важна роля за запазване на интензивността на българско-хърватския политически диалог и допринесоха за по-нататъшното утвърждаване на практическата насоченост и на конкретността в обмена на мнения между ръководителите на двете държави, както по въпроси на двустранните отношения, на европейската и евроатлантическата интеграция, така и по най-актуалните проблеми в региона на Югоизточна Европа. Има широко съвпадение в подходите и позициите на двете държави по основните проблеми на международните отношения и на обстановката в Югоизточна Европа, основаващо се на общата им европейска ориентация и общата им заинтересованост за укрепване на сигурността в региона.


На всички равнища България изразява подкрепата си за европейската интеграция на Хърватия. Преди малко повече от месец, на 21 март 2011 г., президентът на България Георги Първанов бе на официално посещение в Хърватия. На 14 април 2010 г. на официално посещение в България беше хърватският премиер Ядранка Косор. По време на посещението бе подписан Меморандум за разбирателство между Българската агенция за насърчаване на търговията и инвестициите и Агенцията за насърчаване на търговията и инвестициите на Хърватия.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на d2kr
  d2kr
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Дано има реални ползи от това посещение. Хърватска е интересна страна, съседи сме, макар че те са с по различен манталитет от нашия. Иначе исторически не сме обременени както със Сърбия например.

  "Чашата е пълна поне наполовина" - казал оптимистът. "Чашата е пълна само наполовина" - казал песимистът. "В чашата има отрова" - казал реалистът."
 2. 2 Профил на Дива селянка3
  Дива селянка3
  Рейтинг: 118 Неутрално

  Осъществените през последната година контакти на високо държавно равнище изиграха важна роля за запазване на интензивността на българско-хърватския политически диалог и допринесоха за по-нататъшното утвърждаване на практическата насоченост и на конкретността в обмена на мнения между ръководителите на двете държави, както по въпроси на двустранните отношения, на европейската и евроатлантическата интеграция, така и по най-актуалните проблеми в региона на Югоизточна Европа. Има широко съвпадение в подходите и позициите на двете държави по основните проблеми на международните отношения и на обстановката в Югоизточна Европа, основаващо се на общата им европейска ориентация и общата им заинтересованост за укрепване на сигурността в региона.
  ===================================
  На това му викам -ще изсърбаме две кайвета и ще си направим лаф-моабет да мине деня и да отчетем дейност.

 3. 3 Профил на Добрият войник Швейк
  Добрият войник Швейк
  Рейтинг: 1526 Любопитно

  Посещението се променя - разходката до Задар втория ден отпада.
  Но това не променя факта, че батеман се спасява на Адриатика, "Дръжки" - в Либия, а ние оставаме тук.

  За войната ний нехаем, на война се ние шляем.
 4. 4 Профил на ZeroOne
  ZeroOne
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Хърватия ще си остане един пример, за съжаление недостижим за България.Пример ярко илюстриращ разликата от това да си бил част от Османската империя или от Австро-Унгария.

  ZeroOne
 5. 5 Профил на veskes1
  veskes1
  Рейтинг: 395 Неутрално

  щЕ ОПИТАМЕ ХЪРВАТСКАТА КУХНЯ И СЕ ПРИБИРАМЕ

 6. 6 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1391 Весело

  От там Б. Б. ще ни прати
  приказки крилати!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 7. 7 Профил на Добрият войник Швейк
  Добрият войник Швейк
  Рейтинг: 1526 Весело

  До коментар [#6] от "berbenkov":

  Че само си викам егати, егати...

  За войната ний нехаем, на война се ние шляем.
 8. 8 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  Хърватите вече си построиха магистралите. Правят 3 пъти повече пари от българите. Комунистическата им партия е забранена 1990 г. Тиквата дали ще им намери кусури?

 9. 9 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1499 Неутрално

  Нещо за откриване ще има ли? Да резне някоя лентичка.... К'во хвалене ще падне след т'ва....

 10. 10 Профил на monk007
  monk007
  Рейтинг: 1371 Любопитно

  Снимката ми напомня за тато той обичаше да маха така.

 11. 11 Профил на Google
  Google
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#10] от "monk007":

  И ти става едно мило, мило. Старата комунистическа либоффф ражда не хваща, нъл тъй.

  Don't be evil
 12. 12 Профил на kitaec_
  kitaec_
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Скоро и другаря путкин ще привика боко тиквата

 13. 13 Профил на Марин Мидилев
  Марин Мидилев
  Рейтинг: 506 Любопитно

  Вчера имаше българско участие на международен симпозиум по технологии за разминиране на минни полета в Хърватия:
  http://www.ctro.hr/hrv/
  Продължава и утре. Дали ще го посети!?

 14. 14 Профил на 1000
  1000
  Рейтинг: 506 Неутрално

  С усташите отношенията ни са традиционно добри, така и трябва да бъде.
  Още по времето на войната им със сърбите им давахме оръжие натоварено в ТИР-ове с "домати", които минаваха през Македония.. Франьо Туджман веднага след началото на конфликта посети София и излезе усмихнат до уши от срещата с тогавашния президент Желю Желев.

  До #4 ZeroOne: Много точно казано!!

  So wenig eine Hyäne vom Aase läßt, so wenig ein Marxist vom Vaterlandsverrat!
 15. 15 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1427 Любопитно

  Ей.. на тоя не му писна да се разхожда и да троши държавна пара по банкети и визити.
  Наш Боко има на разположение три екипа да му возат г.за насам натам и ги прави луди: Сутринта във Видин, довечера в Златоград... и т.н.

  Жената е покана за щастие
 16. 16 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1427 Весело

  До коментар [#12] от "kitaec_":

  Ааа те руснаците вече ги предупредиха. Нали на бираджията му литна капачката

  Жената е покана за щастие
 17. 17 Профил на wonder
  wonder
  Рейтинг: 395 Весело

  Да, да, толкова са ни близки отношенията с Хърватска, че, за да пътува човек София-Загреб, трябва или да летиш с Малев през Будапеща или да молиш нашенските рейсове за Испания да те оставят нелегално някъде по магистралата около Загреб. Остава естествено и вариантът 20 часа влакови премеждия през Сърбия, ако някой е ентусиаст. Много са ни близки отношенията, един обмен се е заформил...

 18. 18 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#8] от "Lemmy":

  Хърватите вече си построиха магистралите.
  ====================


  Построиха си магистралите по немски тертип - 3 години 200 км магистрала в пустошта.

  Имахме демократ, цар, Гей и какви ли не тутурутки,
  НО трябваше да изберем генерал за Премиер за да:
  не краде
  да строи магистрали
  да има контрол
  да има отговорност

  P'S
  Поразените от шапа говеда у нас (като говедото Леми) са много повече в БГ отколкото в Хърватия.


  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  До коментар [#18] от "barcelonski":

  Дай да видим -

  НО трябваше да изберем генерал за Премиер за да:
  не краде - какво стана със почти два милиарда лева от здравната каса?
  да строи магистрали - колко километра има построени? 0?

  да има контрол - СРСтата ли?
  да има отговорност - каква отговорност, при всеки гаф да се крие като плъх по две седмици ли?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 21. 21 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6164 Весело

  До коментар [#19] от "asimvivastos": която спешно се нуждае от...... много див селянин...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 22. 22 Профил на 1000
  1000
  Рейтинг: 506 Весело

  До коментар [#20] от "Тони!":

  еееех къде е сега Костоооов....

  So wenig eine Hyäne vom Aase läßt, so wenig ein Marxist vom Vaterlandsverrat!
 23. 23 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  До коментар [#20] от "Тони!":


  Тони,

  Дай да видим:

  на Флашките СРС-та ли им викате ?
  на точенето на пари "социална дейност" ли му викате ?

  Вади си тефтера и си води сметка
  колко магистрали,
  на каква цена
  и за колко време ще построй Борисов.

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 24. 24 Профил на коколино
  коколино
  Рейтинг: 450 Весело

  Дане би да поиска си да купи архивите за престоя му в Хърватски затвор?( за тия дето мучат ББ е лежал у затворите у Харватско).

  Барселонската тиква - ми вадя си тефтерите и смятам и нещо пак не излизат направени магистрали( в смисъл повече от предишните), И цените нещо не са по-малки.
  Иначе на думи са направени до Луната и обратно.

  кому е изгодно?
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK