ДСБ издигна Светослав Малинов за вътрешни избори в десницата


Румен Христов и Светослав Малинов ще се състезават за кандидат-президент

"Синята коалиция" ще определи с предварителни избори своя кандидат за президент - това е резултатът от вчерашната среща между партийните ръководства. Ден по-рано СДС гласува и предложи на ДСБ Румен Христов, а евродепутатът Надежда Нейнски обяви решението за "уговорен мач" с ДПС. В сряда ДСБ са показали, че не приемат Христов. На заседание по-късно през деня те са посочили за претендент Светослав Малинов, предложен от лидера Иван Костов.


Днес работна група ще изработи правилата за отворения вот. "Няма да има апаратни игри, надяваме се да мотивираме избирателите сами да припознаят и профила на кандидата, и субектите, които ще ги представляват", коментира Костов. Румен Христов започва като зам.-министър на земеделието при Филип Димитров и продължава в правителството на Любен Беров, управлявал с мандата на ДПС. Министър е в служебните кабинети на Ренета Инджова и на Стефан Софиянски, бил е съветник на президентите Желю Желев и Петър Стоянов.
На предварителните избори "Синята коалиция" ще определи и кандидата си за кмет на София. Преди това обаче ДСБ ще организира вътрешни избори само за членовете си и регистрирани симпатизанти. Кандидати засега са кметът на район "Лозенец" Прошко Прошков, общинският съветник Петър Москов и лидерът на ДСБ - София Атанас Атанасов.


Който от тях бъде избран от ДСБ, ще се състезава с издигнатия от СДС - София, общински съветник Владимир Кисьов. От ДСБ настояват техните вътрешни избори за кандидат-кмет да са на 15 май. Предложението на СДС беше на същата дата да са изборите на "Синята коалиция" за кмет и президент. Според ДСБ обаче десницата може да гласува за двата поста на 12 юни.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK