Депутат от ГЕРБ: 600 000 евро подкуп са поискани за нов университет във Видин

Любомила Станиславова

© Анелия Николова

Любомила Станиславова600 000 евро подкуп са поискани от желаещите да инвестират в нов университет във Видин, заяви депутатът от ГЕРБ Любомила Станиславова, цитирана от агенция "Фокус". Парите били поискани от Националната агенция за оценка и акредитация на висшите учебни заведения, за да бъде дадена положителна оценка. По думите й Върховният административен съд се е произнесъл в полза на това, че всички документи за откриването на Евро-швейцарски технически университет във Видин са налице още през юли миналата година. Тя уточни, че инвеститорите в този университет са чужденци, а като бъдещи преподаватели са заявили желание професори от Германия и Швейцария.


След това решение Националната агенция за оценка и акредитация на висшите учебни заведения трябва да излезе с оценка трябва ли във Видин да се открие това висше учебно заведение или не. "Но ето че от август 2010 година досега тази агенция отказва да излезе с такава оценка, а е длъжна да направи това", обясни народният представител.


"Лично говорих с премиера и с министъра на образованието за този сигнал, който получих по време на разговора с тези хора", каза Станиславова. Допълни, че премиерът и министърът на образованието ще направят промяна в агенцията.

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Този коментар беше изтрит в 00:01 на 03/05/2011 от неговия автор.

 2. 2 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1317 Любопитно

  До коментар [#1] от "Lunna sonata":

  Чий го дирят швейцарците във Видин? За рибите от Дунав ли ще правят университет или да преперат някое и друго офшорно евро...
  .......................
  Много е просто. Хвърли един поглед върху картата и виж къде лежи Видин, съответно от колко държави ще дойдат потенциални студенти.
  Обучението ще бъде на английски или немски, частно, с дипломи признати в цял свят, както и в немскоезичните държави...
  Само дето студентите няма да плащат убийствени наеми за квартири. Това е идеята, общо взето.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 3. 3
  ****

  Този коментар беше изтрит в 00:01 на 03/05/2011 от неговия автор.

 4. 4
  ****

  Този коментар беше изтрит в 20:55 на 02/05/2011 от неговия автор.

 5. 5 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1208 Гневно

  До коментар [#4] от "dobrich":

  "Но ето че от август 2010 година досега тази агенция отказва да излезе с такава оценка, а е длъжна да направи това" - А защо е необходима такава бюрократична структура? Нали има Министерство на образованието????

 6. 6 Профил на Sniper
  Sniper
  Рейтинг: 1107 Весело

  След това решение Националната агенция за оценка и акредитация на висшите учебни заведения трябва да излезе с оценка трябва ли във Видин да се открие това висше учебно заведение или не.
  ---------------------------
  Щом има в Перник, що да няма и във Видин? И къф ли им е аршиня за оценка на тия от таз агенция, извън финансовите стимуланти видно от статията.

  "Какъвто човекът, такава и речта му." - "Qualis vir, talis et oratio." Луций Аней Сенека
 7. 7 Профил на ПоБОЙКО
  ПоБОЙКО
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#1] от "Lunna sonata":
  Тук проблема не е в кандидатите. Може ли да се откаже акредитация и да се поискат 600000 евро ?
  Ами не признаването на дипломи получени от българи в границите на ЕС ?
  Политиката на "елита" е следната: Няма да акредитираме и признаваме чуждите дипломи докато "нашите дечица" завършат тук и там и когато ги "уредим" , може да пропуснем някой и друг щастливец до масата след банкета.

  Внимавай на прелеза, защото може и да не е за влак.
 8. 8 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1316 Весело

  Абе в тая държава нещо прокуратура няма ли?

  Или унучето Борис Велчево прави всичко възможно да докаже тезата, че в България две съдебни системи няма - в България просто няма съдебна система?

  Фактът че информацията излиза от устата на депутат е прелюбопитен. Да не говорим че като цяло множеството Гербови депутати са безгласни пионки.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 9. 9 Профил на sorens
  sorens
  Рейтинг: 479 Неутрално

  колкото са по-прости управляващите, толкова повече университети отварят
  комплекси, какво да се прави
  от един премиер дренки

 10. 10
  ****

  Този коментар беше изтрит в 00:01 на 03/05/2011 от неговия автор.

 11. 11 Профил на о. Павел
  о. Павел
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Ако зависи от мен, бих закрил доста български университети и бих настоявал да се открие във Видин. Това определено ще допринесе за съживяването на този край. Ако обучението е модерно с чужди преподаватели на английски език и особено ако Видинският университет стане филиал на някой виден западен университет, той може да засенчи другите у нас.

  Прочетете:http://www.veren.org/product.php?b=3922
 12. 12
  ****

  Този коментар беше изтрит в 21:14 на 02/05/2011 от неговия автор.

 13. 13 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#11] от "о. Павел":

  Да, точно на място казано!

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 14. 14 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#10] от "Lunna sonata":

  Такива като теб нормално да не ги искат швейцарците... Все пак хората имат някакво минимално изискване за интелект и култура.

  Като казваш, че щели "да цицат пари за чужди държави" дебелата ти чутура поне малко проумява ли частния университет по никакъв начин не изисква държавата да му дава пари? И че частния университет ще получава пари единствено и само от студенти доброволно предпочели го преди насраното държавно образование?

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 15. 15 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  Тези пари за нищо ги нямат. Следващият път направо 6 млн. да поискат. Може пък да мине номера.

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 16. 16
  ****

  Този коментар беше изтрит в 00:01 на 03/05/2011 от неговия автор.

 17. 17 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#16] от "Lunna sonata":

  Хахаха ма, ти сериозно ли?

  Чукундурско мислене те тресе какво да ти кажа....

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 18. 18 Профил на palermo88
  palermo88
  Рейтинг: 793 Неутрално

  охохо то да е само във Видин , я да проверим и Пловдив и София и другите градове , Коза Ностра ряпа да ядат .

 19. 19
  ****

  Този коментар беше изтрит в 21:32 на 02/05/2011 от неговия автор.

 20. 20 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Най-вероятно ще може да се преподава журналистика, добре би било на немски и английски, за да може завършилите да уважават българския език (по примера на завършилите други специалности, а не "журналистика" студенти от Американския университет, които познавам и които са с много по-богат и точен български език от журналистите на Дневник).
  Не "Парите били поискани от Националната агенция за оценка и акредитация на висшите учебни заведения, за да бъде дадена положителна оценка",
  а "Националната агенция за оценка и акредитация на висшите учебни заведения е поискала сумата, за да даде положителна оценка."
  Което пак не е съвсем издържано, защото се предполага, че някой или няколко чиновника от агенцията са поискали, а не цялата агенция.

  Но нищо, все пак разбрахме за какво става дума.

 21. 21 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1594 Весело

  Всичко е много по-прозаично.
  Има едни европейски пари, които отиват за обучение на студенти от неевропейски държави. Само че и в "европата" се правят икономии. Така, че за тамошния стандарт са мизерни пари.За нашият обаче са значителни суми.Тук издръжката на студент е направо мизерна. А и нашите преподаватели ще се наемат на много по-ниско заплащане. От безизходица. Не напразно ги държат на заплати по-ниски от сервитьорките в кафето. Министър и депутати си правят сметката.
  Така стоят нещата с откриването на "чуждестранни", "филиали" или направо нови цели университети с преподаване на бла-бла-езици. Един двама чужденци, местни бизнесмени, районния депутат и .... университет за "местните" и чуждите. След приключването на съответните политики и проекти - тйю-тйю, университетът заминал. След години, разбира се.
  А и точно тези класи чужденци не са и много долюбвани в културна европа. НО политика...
  В случая нещо не са се разбрали депутати, министър и още някой. Нищо ново под слънцето.

 22. 22
  ****

  Този коментар беше изтрит в 21:32 на 02/05/2011 от неговия автор.

 23. 23 Профил на Noname
  Noname
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Какво означава 'дали има нужда' от такъв университет във Видин??? Когато има хора които имат желание да инвестират и виждат смисъл в този университет - някакви чиновници ще им дават разрешение - каква е тази пародия?

 24. 24 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Ама само националността на преподавателите ли е е фактора едни дипломи да се признават навсякъде в света или да не се признават?В смисъл щом швейцарци и германци преподават в нещо,което са нарекли университет,лицей,институт,то това е достатъчно за да се признаят навсякъде в света,следователно и в Габон и Брега на слоновата кост тези дипломи.А ако преподавателите са от Москва или от Пекин например то тези дипломи ще се признават само в Драгалевци и Бистрица .Това до сега не го знаех.Преди десетина години се откри някакъв юридически факултет в Монтана.Завършиха го 3-4 випуска и ето ти ги вече в съдилищата,адвокатурата,прокуратурата.Косите да ти се изправят.Някой се усети,че в работилницата на бившето ТКЗС в с.Горно Нанадолнище трудно ще се произвеждат качествени самолети по технологията Стелт и след като първите произведени там апарати паднаха на земята още при първия полет,набързо тази работилница беше закрита.Така стана и с ЮФ в Монтана.Но неговата продукция и сега лети в съдебните зали и нанася своите поражения. Така ще стане и с университета в Перник и този проектиран университет във Видин,за който ГЕРБ така настойчиво воюва сега,преди изборите.Така че версията за искания подкуп е толкова вярна колкото и съществуването и убийството в подходящия момент на Бин Ладен.

 25. 25 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1211 Гневно

  Националната агенция за оценка и акредитация (НАОА) на висшите учебни заведения е дълбоко деградирала и корумпирана и трябва да се разформирова. С нейна благословия миналата година в Перник бе разкрит Евпопейски технически университет, по-известан като ПУТКА. Зао сега във Видин да не се разкрие Еврошвейцарски технически университет като ШУТКА, а по-късно в Сливен и Първи Евроромски частен университет, наречен МИНДЖА?

  От приключилото наскоро преброяване на населението е известно, че през 1997 година са се родили най-малко деца. Това очначава, че след 4 години тези деца ще бъдат кандидат-студенти. При сегашния брой на ВУз-овете и прием на студенти следва, че за 1 място ще се състезават 0.82 деца, т.е. всеки завършил средно образование ще става студент, плюс внос на студенти от Албания. Горката България и на нейното Министерство на образованието науката и младежта!

 26. 26 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1316 Весело

  Нали при гербавите нямаше корупция? Или 2010 е пак при тройната коалиция?

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 27. 27 Профил на iron_cross
  iron_cross
  Рейтинг: 524 Неутрално

  1991 г. Видин беше на крачка от това Американският университет да бъде открит там, а не в Благоевград. Сегашното ще бъде малко като след дъжд качулка, голямата пропусната полза беше тогава

 28. 28
  ****

  Този коментар беше изтрит в 22:14 на 02/05/2011 от неговия автор.

 29. 29 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Тези герберски напъни за технически вузуве обяснява грижите на Игнатов за развитие на техническото обрзование

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 30. 30 Профил на MIRADOR
  MIRADOR
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Видин и Северозападна България не е чужда територия, а част
  от България и ако искаме по- скоро да забравим обидното прозвище "СевероЗАПАДНАЛА БЪЛГАРИЯ" и там трябва да се започне с нещо. Защо да не е и с университет? Там такъв е по-нужен, отколкото в Перник, под носа на София или в Пазарджик, на две крачки от Пловдив.Друг е въпроса една малка държава с намаляващо население дали има нужда от толкова много висши учебни заведения.А на тия, дето наричат гербаджиите с разни изкълчени прозвища не им ли стана ясно,че Герб може да реже язвите и от собственият си организъм.Показал го е много пъти.

  Виниций
 31. 31 Профил на Tademan
  Tademan
  Рейтинг: 802 Неутрално

  До коментар [#6] от "sniper":

  Означава, че в Перник имат или връзки с властта, или много пари, а там учат някакви кюрди, дето не знаят нито български, нито английски - как ли се оправят !?? Няма нищо лошо да им се вземат парите(защото те имат) и да им се даде шанс, но трябва да се внимава !!!

 32. 32 Профил на Dreadlord
  Dreadlord
  Рейтинг: 691 Гневно

  Стига са се ебавали със Старата престолнина, че ще видят зор! Ама така е - всякакви селяни (Перник) и подмазвачи (БЛАГОЕВград) си нагодиха университети, баш във Видин не можело... Мафия!

  Who is General Failure and why is he reading my disk?
 33. 33 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Еврошвейцарски звучи нелепо...Както и идеята за университет във Видин.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 34. 34 Профил на yoda_master
  yoda_master
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Жадни за наука по онези краища.

 35. 35 Профил на angelboy8008
  angelboy8008
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Нека във всяко село да отворят по един университет, да спрат бесните да пълнят щутгарт*

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 36. 36 Профил на kitaec_
  kitaec_
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Гербаджиите обичат науката,но обичат и агнешко

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK