Депутат от ГЕРБ: 600 000 евро подкуп са поискани за нов университет във Видин

Любомила Станиславова

© Анелия Николова

Любомила Станиславова600 000 евро подкуп са поискани от желаещите да инвестират в нов университет във Видин, заяви депутатът от ГЕРБ Любомила Станиславова, цитирана от агенция "Фокус". Парите били поискани от Националната агенция за оценка и акредитация на висшите учебни заведения, за да бъде дадена положителна оценка. По думите й Върховният административен съд се е произнесъл в полза на това, че всички документи за откриването на Евро-швейцарски технически университет във Видин са налице още през юли миналата година. Тя уточни, че инвеститорите в този университет са чужденци, а като бъдещи преподаватели са заявили желание професори от Германия и Швейцария.


След това решение Националната агенция за оценка и акредитация на висшите учебни заведения трябва да излезе с оценка трябва ли във Видин да се открие това висше учебно заведение или не. "Но ето че от август 2010 година досега тази агенция отказва да излезе с такава оценка, а е длъжна да направи това", обясни народният представител.


"Лично говорих с премиера и с министъра на образованието за този сигнал, който получих по време на разговора с тези хора", каза Станиславова. Допълни, че премиерът и министърът на образованието ще направят промяна в агенцията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK