Борисов: Членството в "Евро плюс" не ни задължава с вноски, няма да вдигаме и данък печалба

Борисов: Членството в "Евро плюс" не ни задължава с вноски, няма да вдигаме и данък печалба

© Юлия ЛазароваБългария няма да прави вноски в Европейския механизъм за стабилност, наричан още "Пактът евро плюс", докато не влезе в еврозоната. Членството в пакта няма да доведе до повишаване на корпоративния данък, нито ще ограничи растежа на доходите. Страната ни обаче не е обвързала присъединяването си към него с условието да бъде приета в т. нар. чакалня за еврозоната - валутния механизъм ЕRМ2, за каквото настоява парламентарната опозиция. 


Това стана известно от обръщението на премиера Бойко Борисов към депутатите по повод ангажиментите на страната, поети с присъединяването към пакта.


Дори и след влизането в еврозоната вноската на България ще бъде по-малка в продължение на 12 години, защото брутният вътрешен продукт на човек в страната е под 75% от средния в ЕС, каза Борисов.   Той изчисли, че за първите 12 години след влизане в общоевропейския валутен съюз държавата ще внесе общо 300 млн. евро.
Премиерът увери, че пактът не задължава страните да се отказват от индексиране на доходите, а  окончателният текст позволява държавите да прилагат собствена политика по този въпрос. Не се забранява и заплатите да растат по-бързо от нарастването на производителността. "Още години възнагражденията ще трябва да растат по-бързо от нарастването на производителността", каза Борисов пред депутатите. По думите му "само значително и продължително нарастване на доходите над производителността може да подкопае стабилността".


Борисов изтъкна, че дефицитът по текущата сметка вече не е толкова висок, колкото в предкризисните години и дори се очаква допълнително да се понижи спрямо 2010 г. Затова България не е заплашена от санкции и по критерия "дефицит по текущата сметка", отчете министър-председателят.


По думите му повишението на пенсионната възраст също няма да е задължително, Ако обаче пенсионерите са твърде много,  правителството ще се принуди да повиши пенсионната възраст дори и без страната да участва в пакта "Евро плюс".


Преките данъци ще останат прерогатив на отделните държави и общата консолидирана данъчна основа за корпоративния данък ще се прилага избирателно от фирмите. Премиерът увери, че няма да бъде повишен и 10-процентният данък печалба. "Затова съм убеден в правилността на решението ни за включване в пакта, срещу което имаше съпротива от отделни министри, но в крайна сметка то беше взето с консенсус", каза той.


Лидерът на ДСБ Иван Костов подстави два въпроса - дали България е получила уверение за приемане в механизма ЕRМ 2, т. нар. чакалня на еврозоната или за пореден път е направила жест без той да получи съответния отговор. Вторият му въпрос беше дали ще се промени начинът за пресмятане на корпоративния данък, въведен през 90-те. "Ние ще подкрепим пакта "Евро плюс", само ако България има сигурност за влизане в ЕRМ 2, тъй като с провеждане на целенасочена политика  ще можем да покрием Маастрихските критерии и да влезем в еврозоната с всички произтичащи от това предимства", каза Костов.


Бившият финансов министър, а сега депутат от БСП, Пламен Орешарски изказа притеснение, че пактът ще работи в полза на големите икономики на старите страни членки, а не за новоприсъединилите се малки държави като България. "Механизмът за обща данъчна основа може да изиграе негативно влияние върху новите страни - членки и заплашва да забави растежа, да причини загуба на заетост и преки чуждестранни инвестиции", предупреди той и допълни: "Може да се принудим да повишим корпоративния данък или пък други данъци в опит да го запазим нисък."


Според Орешарски вноските в механизма за стабилност също не са справедливо замислени и има риск държави като България и Естония да внесат значително по-големи суми като процент от БВП спрямо по-големи и по-богати държави.


Депутатът от ДПС Алиосман Имамов също попита дали България има гаранции за влизане в ЕRМ 2, защото "именно тази стъпка зависи от политическата воля на страните от еврозоната, от Европейската комисия и от Европейската централна банка, а самото влизане в еврозоната зависи от критериите, които ние трябва да покриваме". 


Министърът на финансите Симеон Дянков отговори, че България не е поставяла допускането до механизма ЕРМ 2 като условие за присъединяване към пакта.  "Редно е първо ние да си свършим работата и след това политическото решение ще дойде", каза той. Поясни, че пред 2009 г. при първите си срещи с финансовите министри на страните от еврозоната, с представители на ЕЦБ и Еврокомисията е получил ясно послание, че те имат доверие на правителството на ГЕРБ и дисциплината, която спазва, но са нужни гаранции, че същата дисциплина ще се спазва и от следващите правителства. "За ЕRМ 2 трябва да се свърши още малко работа, за да се вярва и на следващите правителства. Предложихме пакта за финансова стабилност и след неговото приемане включително и чрез промяна в констиуцията, ще имам всички основания да отида в Европейската комисия и да поискам покана за ЕRМ 2", каза Дянков.


Финансовият министър обясни, че България се е съпротивлявала срещу всички промени на данъчната политика и по наше настояване се се стигнало до редакция, в която преките данъци си остават прерогатив на отделните държави. По въпроса за вноските в механизма Дянков също изтъкна че такива България ще плаща едва след като влезе във валутния съюз, а не преди това, и заяви че двамата с румънския му колега са настоявали водещ критерий при определянето на вноските на отделните държави да бъде богатството им, а не броят на населението.

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Сгугню
  Сгугню
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Страната ни обаче не е обвързала присъединяването си към него с условието да бъде приета в т. нар. чакалня за еврозоната - валутния механизъм ЕРМ2, за каквото настоява парламентарната опозиция.

  Пак слагаме каруцата пред коня в опит да се харесаме на Европа.

 2. 2 Профил на birdman
  birdman
  Рейтинг: 940 Неутрално

  Бойкооо не ставаш за мин.предеседател , защото си некомпетентен .... и цапнат в устаат, и хал хабер си нямаш от следното нещо "внимателно обмисляй предложения свързани с това доброволно да ти го "сложат"(визирам европлюс - за нас евро минус) !

 3. 3 Профил на Noname
  Noname
  Рейтинг: 588 Неутрално

  ББ е един титан на икономическата мисъл - да ни обясни отново как електроенергията без АЕЦ Белене ще поскъпне 18 пъти или че държавата щяла да загуби 4 млд ако Лукойл спре за планов ремонт )))!
  Иначе не мога да разбера до кога ще водим 'безгръбначна' политика - когато правиш остстъпка от собствените си интереси искаш нещо насреща - ние дори не сме казали какво искаме... Ами по добре да ни имат като служебно 'съгласни' и да не ги водим тези дебати...

 4. 4 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 823 Неутрално

  България е най-мързеливата страна в света. До този извод достигна престижното издание „Икономист"

  Страната ни е с най-много официални празници - 13 почивни дни, след Япония, където има 16. Всеки българин има и по най-малко 20 дни годишен отпуск.

  „Икономист" изчислява още, че българите ползват средно по 22 дни болнични. Това ни прави абсолютни лидери в Европа и по този показател.

  Общата сметка показва, че българите почиват по 55 дни в годината, освен съботите и неделите. Проспериращи държави като Франция и Германия имат съответно 48 и 42 почивни дни годишно.

  Изданието прави извода, че след като у нас се работи най-малко, естествено е да сме най-бедната страна в Евросъюза.

 5. 5 Профил на Neal Oliver
  Neal Oliver
  Рейтинг: 710 Любопитно

  До коментар [#4] от "merkel":

  Ама не пише, че за разлика от другите държави в България официалните празници се отработват в събота.

  Sapere aude
 6. 6 Профил на Kamen Dimitrov
  Kamen Dimitrov
  Рейтинг: 449 Неутрално

  До коментар [#1] от "Сгугню":

  Ние сме професионалните йес-мени на ЕС, виж Португалия, Гърция и Ирландия - затова са в еврозоната, за това получават пакети координирани от ЕС, а на нас дори не ни се позволява да членуваме там?! А гражданите на тези държави продължават да поддържат стандрат на живот нечуван в Бълагрия. Но ние сме съгласни с всичко, благодарение на кадърното управление на премиера слънце....

 7. 7 Профил на Люси Слав
  Люси Слав
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#5] от "sisyphusx":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++

  "Страната ни е с най-много официални празници - 13 почивни дни, след Япония, където има 16. Всеки българин има и по най-малко 20 дни годишен отпуск. "

  Трябва ни само един император и ще настигнем японците.
  И когато реално статистиката отчете, че повече от 80% от българите не са си вземали отпуската години наред, май фактите биха се променили коренно, но това не бива да се знае

  Люси Слав
 8. 8 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#5] от "sisyphusx":

  Само че икономист е пропуснал толкова много български тарикатлъци които ако ги беше добавил например как чиновници 10 години бачкат неуморно без официално един ден почивка да сивземат и накаря вземат накуп стотици хиляди лева като тия в агенцията по градушките и тогава щеше да излезе че не сме най-мързеливи в света а във ВСЕЛЕНАТА!

 9. 9 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#5] от "sisyphusx":

  Г Р Е Ш И Ш ! ! !

  И то мнооого !

  Отработват се работни дни обикновено петък , четвъртък или понеделник , които се присъединяват към официалните празници с цел да се съберат повече свободни дни БЕЗ прекъсване !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 10. 10 Профил на ace
  ace
  Рейтинг: 489 Любопитно

  Ако трябва да платим по Евро плюс България фалира. Интересното в случая е, ангажиментът от страна на ЕС за еврозоната е никакъв. Великолепна сделка!

 11. 11 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#8] от "merkel":

  При нас в Дома за стари хора Сливен персонала е раздут до неимоверност !
  При 120 домуващи имаме над 60 човека персонал !
  Отделно в петъците или отработваните РАБОТНИ дни всички се освобождават още преди 12.00 ч.

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 12. 12 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1366 Любопитно


  ВСЕКИ да си "оправя кочината".
  - Успех на Кабинета Борисов желая !

  А за Орешарски и Ибанкостов
  трябва да се говори в минало време !  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 13. 13 Профил на partakesh
  partakesh
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#10] от "ace":

  Номерата ви няма да минат!

 14. 14 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1366 Неутрално


  ОБЕДИНЕНАТА
  Отечествено-фронтовска позиция:

  БСП - ДПС - ДСБ - СДС - РЗС

  Демонстрират своето съществувание със
  закачливи и фундаментални въпроси за ЕС.

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 15. 15 Профил на Kamen Dimitrov
  Kamen Dimitrov
  Рейтинг: 449 Неутрално

  До коментар [#14] от "barcelonski":

  Въпросите са фундаментални не само за ЕС, но и за България в рамките на ЕС. И докато правителствата на другите държави, които според премиера слънце са "лош" пример за България се борят с всички средства за благоденствието на гражданите си, ние потъваме в социален хаос, където достойнството на гражданите всекидневно се уронва. И понеже видях подписа ти - бих казал долу Герберщината, Премиера слънце и Дянков са най-големите простаци управлявали България някога.

 16. 16 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1966 Неутрално

  До коментар [#4] от "merkel":

  Незнам дали статията е на "Икономист", но нещо тези, които са я писали са неосведомени. В БГ който работи в частна фирма, обикновенно не почива в събота. Работната седмица в Франция,Германия и други развити икономики е някъде около 35--36 часа. В БГ такова "чудо" няма. ---Няма и да има скоро !!!!!

 17. 17 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1966 Весело

  До коментар [#14] от "barcelonski":

  Пропуснал си ГЕРБ. А и някои други.

 18. 18 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  До коментар [#4] от "merkel":

  Е да, българите работят една седмица по-малко от французите и германците, което значи че имаме 2% по-ниски заплати от Франция и Германия. Ама май не е така. Значи другаде е проблема.

 19. 19 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  До коментар [#15] от "knowitall":

  "Премиера слънце и Дянков са най-големите простаци управлявали България някога."

  Ако под "някога" имаш предвид последните 2 години, може и да се съглася.

 20. 20 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  Не мога да разбера защо се цитира мнението само на бай Бойко, защо не се прави тази дискусия в по-широк кръг Маджо, Пашата, Таки, Маргина, а и други отговорни фактори също могат да дадат ценни мнения, а на всичко отгоре Бойко далеч не е най-умния сред тях!?

 21. 21 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1821 Неутрално

  Статията дълга, а на мен не ми се чете! Коментарите тъпи, ами каво да се правим - българи сме (тъпи). Явно ще емигрирам скоро, да са ева, а?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 22. 22 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#15] от "knowitall":

  правителствата на другите държави,
  се борят с всички средства за благоденствието на гражданите си, ние потъваме в социален хаос,
  ======================


  Кновиталски,
  Потъвахме в хаос поне 15 от 20-те години на преход.
  Борисов ли ти е крив за това или Дянков ?!

  ДОБРЕ, че си избрахме премиер,
  който да Ви построи магистрали. Глупав Матрял !

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 23. 23 Профил на NWO
  NWO
  Рейтинг: 768 Неутрално

  това изказване как точно кореспондира с помоща за Португалия от съседната статия?
  или когато Тиквата подписва мат'ряла има право само да плаща?

  http://www.blitz.bg/news/article/118884
 24. 24 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#22] от "barcelonski":

  П Р А В си !

  От много отдавна , над 20 години и повече , забелязах и установих следното , сравнявайки най-вече Франция , Германия , Австрия и Италия от една страна и нашата България от друга страна :

  Цените на храните са или по ниски от нашите или равни ? ! ? !
  Цените на жилищата също !
  Цените на колите са почти равни !

  Заплатите им са къде по-високи от нашите !
  Не са по-работливи от нас !
  Не са и по-умни от нас !

  А защо нашите заплати и пенсии СА МИЗЕРНИ ? ? ? ? ? ?

  Сегашните заплати и пенсии са далеч от покупателната способност от времето на соца ?

  Защо по времето на соца върху брутната заплата на всеки , било то работник или служител се начисляваха 30 % здравно и пенсионно осигуряване ????????????? А сега няма и 10 %!!!!!!!

  Вупроси на които не мога да намеря отговори . . . . . . . .

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 25. 25 Профил на g.markov71
  g.markov71
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Защо ли подозирам,че въпреки умният и мъдър поглед Борисов разбира толкова от дефицити в икономиката колкото аз от конструкцията на космическа совалка.

 26. 26 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  До коментар [#4] от "merkel":

  Добре, че наш Боко е много работлив. Нищо, че по цял ден играе футбол, тенис и реже ленти

 27. 27 Профил на Постовете на някой друг
  Постовете на някой друг
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Управляващите от всички партии (понеже в парламента няма опозиция) са се побъркали на тема "евроинтеграция" във всички отношения. Затова не гледат съдържанието, а щом пише "евро" отпред, значи са ЗА. ЕС, Шенген, Еврозоната, пакта "Евро плюс".

  Страната обаче има по-добра алтернатива от ЕС - ДОИП.

  Защо никой не се пита защо Норвегия и Швейцария не са в ЕС?

  Какво ще стане с всички поемани сега ангажименти, когато София излезе от ЕС?

 28. 28 Профил на g.markov71
  g.markov71
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#27] от "GodMouth":

  И по добре че Норвегия не е в ЕС,кралицата им така ще стегне кесията че ще го умори от глад целият съюз.

 29. 29 Профил на moon74
  moon74
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Слез "реформите" в здравеопазването брутният вътрешен продукт не върху глава от населението, а върху череп ще се изчислява. Незавършили магистратура, магистрални правителства магистрали към гробища ще редят.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK