Завършили в чужбина протестираха срещу трудната легализация на дипломите

Участниците в протеста символично разтвориха чадъри със символите на ЕС. <br />

© Красимир Юскеселиев

Участниците в протеста символично разтвориха чадъри със символите на ЕС.Завършили в чужбина българи организираха днес на летище "София" протестна акция срещу трудната легализация на дипломите им в България, съобщи БНР.


Представители на младежки организации разтвориха чадъри със символите на Европейския съюз, с което заявиха желанието си дипломите на европейските университети да се признават автоматично. Сега процедурата отнема около година и струва няколкостотин лева.


Миналия месец електронното издание EurActiv съобщи, че българските студенти прекарват много месеци и харчат значителни суми в опити да легализират университетски дипломи, получени в други страни от ЕС. Тези тежка и неоправдана процедура вече е известна на европейските институции, а Европейската комисия може да започне наказателни действия, ако установи нарушаване на европейското законодателство, информира изданието. По-късно от кабинета на еврокомисаря по образованието Андрула Василиу уточниха, че ЕК разглежда поотделно всяка постъпила жалба, като същевременно поддържа пряк контакт със съответните власти в засегнатата страна от ЕС, за да бъде намерено най-доброто за всички решение, а въпросът със санкциите за България не е на дневен ред.


Днешната акция на софийското летище се подкрепя от евродепутата от левицата Ивайло Калфин, според когото основният проблем е във фалшивите дипломи, но той може да бъде решен с проверка по интернет, а не чрез тормозене на студентите.

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  Споко, споко... ще паднат и последните ограничения за работа в ЕС и завършилите там дори няма да се сещат да се върнат в България. Все пак по добре боклуджия в Германия за над 2000Евро, пред каквото и да било в България за 500лв.

  Ето коментара на Евгени Дайнов, за подобна ситуация от преди десетилетия, нещата не са помръднали и на йота дет се вика.

  http://www.econ.bg/comments86028/article191956/%D0%B4%D0%B8%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D0%BC%D0%B0-%D0%BE%D1%82-%D0%BE%D0%BA%D1%81%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%B4-%D0%BD%D0%B5-%D1%81%D0%B5-%D0%B1%D1%80%D0%BE%D0%B8

  Чакаме комунизма и дебелогъзието да си отиде и от Министерството на образованието.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 2. 2 Профил на Longanlon
  Longanlon
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  ако си завършил университет в ЕС какво ти пука дали някой безименен български чиновник ще "легализира" дипломата ти ?

  всъщност, какво изобщо правиш в България, която е управлявана от безименни чиновнически мравки?

  http://kaka-cuuka.com
 3. 3 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Пречките пред лесното легализиране се дължат отчасти на чиновническа и политическа тъпота и отчасти на дълбок и безнадежден провинциализъм.

  Лесното взаимно признаване на дипломите между белите държави става, защото те всички са част от една общност. Общността на цивилизованите. България уж и тя вече е там, но на практика България е назад и встрани. България съвсем малко участва в тази общност. България не е пълноценен член. Примерно, Чехия, УНгария и Полша СА пълноценни членове, макар и те да бяха колонии на Северна Азия половин век. Но когато Северна Азия си отиде, те се взеха в ръце и стават все по-истински членове на цивилизованото семейство.

  Лъжа ще е да кажеш, че България хич не е мръднала напред. Прогрес има след 1997, но малък, мъчителен, недостатъчен. Най-лошото е, че тези индивиди в БГ, които имат интелекта и закваската да са част от цивилизованото семейство, често вдигат ръце и се изнасят да живеят в общности, които повече им подхождат на нагласата от провинциалното блато на Балканите.

  В това се състои провинциализмът на нашите политици и чиновници, които пречат волно или неволно за дипломите: тъй като те самите не са част от белия свят, нито разбират как той работи (но нямат нищо против да ползват индустриалните му продукти), те нямат никакъв импулс да правят неща, които да приближат България към него. По отношение на големия свят, те са именно провинциалисти - назад, встрани, хем самодоволни, хем завистливи и застанали нащрек да не би да бъдат поставени в директна конкуренция с българи, учили на Запад.

  Трудно е да се оправи това изведнъж. Трябва да се почне отгоре обаче. Някакъв министър-реформатор като Ники Младенов. А не оня от НБУ. Той има и правилни идеи, но е световен провинциалист като цяло.

 4. 4 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 3313 Неутрално

  Има толкова много организации на българи, които уж се връщат, за да привлекат други след себе си, а такъв важен детайл от живота на завършилите навън нашенци им остава извън полезрението. До степен, самите засегнати да протестират, за да си решават проблемите.

 5. 5 Профил на solen
  solen
  Рейтинг: 470 Любопитно

  Къде е министърът на образованието и неговата администрация?

  Имат право на отговор...

  Нищо, че днес е неделя

 6. 6 Профил на Мишуга
  Мишуга
  Рейтинг: 423 Неутрално

  Пълна идиотщина е да искаш от държавен чиновник да ти легализира диплома.
  Това изискване е залегнало при превод и заверка в консулския отдел на Външно и именно то трябва да отпадне.
  Инак в която и да е страна от ЕС такива изисквания няма. Обикновено всеки университет или институция сам си определя начина по който ще признава чужди дипломи.

 7. 7 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1105 Весело

  хммм,на някои доста бързо се легализират....докато ги спипат

 8. 8 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1313 Весело

  Да е жива и здрава пожарникарската щерка мома Калина
  за нея нямаше такива процедури а и сега окопалите се чиновници във всички министерства и ведомства как ще допуснат конкуренцията без вой а на места и без бой де
  Леле като се сетя какви рокади ще има на дебелогъзите дерибействащи чиновници чак кеф ми става , защото съм се нагледал на какви ли не куриози и в държавната и в общинската администрации оха,ха,ха ,,
  Само трябва да се доуточни кой ще им изкарва заплатите защото ако чакат на такива като мен ще трябва сами да си копат.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 9. 9 Профил на weboholic
  weboholic
  Рейтинг: 371 Неутрално

  До коментар [#1] от "NPaine":
  Боклуджия с 2000 евро?!?!? Това даже и да бруто, пак го няма.

  http://enikola.de
 10. 10 Профил на stasi666
  stasi666
  Рейтинг: 420 Неутрално

  И по трудно ще става,на партията майка /БСП/ не и трябват умни хора а такива с платени дипломи от наши университети.При следващия мандат ще ги забранят дори

 11. 11 Профил на D Day
  D Day
  Рейтинг: 371 Неутрално

  И защо дебелогъзестия Кафлин е зад тази инициатива!?!?! Аман от комунисти, навсякъде се навират

  We will accept nothing less than full victory.
 12. 12 Профил на Monika LOVEinsky
  Monika LOVEinsky
  Рейтинг: 474 Любопитно

  Само се чудя, защо докато Калфин беше министър, а БСП управляваше 4 години този проблем не е бил поставен и решен?

 13. 13 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1313 Весело

  До коментар [#2] от "Longanlon":

  "всъщност, какво изобщо правиш в България, която е управлявана от безименни чиновнически мравки? "

  Е, то много зависи от това кой университет в ЕС си завършил... Макар, че в сравнение с най-доброто в България и средното в (Западна) Европа е доста напред.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 14. 14 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  До коментар [#2] от "Longanlon":

  Логиката ти е изцяло правилна, за съжаление обаче общият случай при българските студенти, говоря от лични наблюдения за Германия, е че излизат бакалавър със специалност с която е трудно да се намери работа. Т.е. дипломата не означава автоматично намиране на работа и реализация. Затова като най-лесно се връщат в България, първоначално с уговорката само за малко, докато си намерят работа.

  Масовият български студент трудно успява да пробие в "трудна" специалност, имам предвид математика, машиностроене, физика, биология, химия, инженерна специалност и т.н.. А обикновено тези специалности имат 100% реализация откъм работа и за хора с такава диплома връщането в България наистина е абсурдно.

  Първоначална всеки е с големите амбиции, обаче след време се сменя първа, втора, трета специалност, докато се стигне до нещо от ранга на социология, комуникационен мениджмънт, маркетинг, а следването влезе в 4-5та година. Просто българският студент си мисли че ще отиде да учи в чужбина, ще завърши престижна специалност със същия зор като в България и през цялото време следването ще е като в студенстки град в София откъм купони и пиене, а накрая ще го разкъсат фирмите предлагайки му огромни предложения за заплата. И като види че ситуацията не е така се сърди и обижда на системата, обяснява колко са зле немците/местните, колко е отвратителна страната и т.н.

  Имам приятел ще завършва скоро машиностроене в Мюнхен, човекът се счупи от учене, буквално - та той не само че не мисли да се връща в България, но вече има намерена работа от есента.

  Имам позната, завърши социология в БаденВюртемберг, като я питах колко и е оценката на дипломата, тя открито ми каза че за нея оценката не била от значение искала просто да завърши. Оценката обаче е била от значение за работодателите защото се върна в България. В същото време тая мацка всеки месец беше някъде на екскурзия, беше първа на партитата, като и звъннех към 10 обикновено я събуждах и т.н.

  Та мисълта ми : общият случай на българският студент е като този на мацката. За съжаление хора като тоя тип с машиностроенето се знаят/знаем поименно.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 15. 15 Профил на Perfanov
  Perfanov
  Рейтинг: 528 Неутрално

  До коментар [#14] от "NPaine":

  Все пак, не може всеки да е с "добра" специалност, или да е "работлив". За всеки способен трябва да има и неспособен. Най-амбициозните успяват. Вече въпросът, какъв живот искате, е личен.

  .
 16. 16 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  До коментар [#9] от "weboholic":

  Средната заплата в Entsorgung примерно в Баден Вюртемберг е 2800 Евро.

  http://www.gehaltsvergleich.com/gehalt/Entsorgung.html

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 17. 17 Профил на cska666
  cska666
  Рейтинг: 422 Любопитно

  Аз също съм разсъждавал по този въпрос. Наскоро видях един познат, който каза че не му се учело в Англия и затова се върнал тук.

  Та мисълта ми е, че в общият случай българските студенти на Запад завършват университети около и под средното ниво.Ниво, което по нищо не отстъпва на някои от добрите наши университети.
  Със сигурност има и студенти които учат в много добри специалности. Но те веднага си намират работа и едва ли ги интересува признаването на дипломите. Така, че целият този вой е на хора, които са завършили на Запада, но нямат възможност да се реализират.
  Според мен това, което е неправилно е да смята, че те трябва да се ползват с някакво предимство. Внушава се умишлено, че едва ли не всеки който има диплома от Европа е сто пъти по-способен от всеки завършил у нас. Аз не мисля, че това отговаря на истината.
  Показателно е, че само в Англия имат на 1100 колежа. Наскоро избухна скнадал, че повечето от тях са създадени само за да задържат имигранти от Пакистан и Индия. Даже повечето се оказаха нелегални. Та какво става ако някой с такава диплома се върне у нас.
  А тези с медалите от олимпиади, които ги приемат веднага едва ли се интересуват от признаването на изпити...

 18. 18 Профил на solen
  solen
  Рейтинг: 470 Любопитно


  (2) Комисията разглежда направеното искане за признаване на висше образование в срок два месеца считано от датата на представяне на всички необходими документи. Срокът може да се удължи еднократно с времето, необходимо за получаване на отговор на искането по ал. 1, т. 3.


  http://www.minedu.government.bg/opencms/export/sites/mon/left_menu/documents/process/nrdb_8-2000_di_priznavane_pridobito_vo-1.pdf

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 20. 20 Профил на kensiko
  kensiko
  Рейтинг: 549 Неутрално

  интерсно дали е проблем със тези завършили московския университет?

 21. 21 Профил на solen
  solen
  Рейтинг: 470 Любопитно

  Чл. 4.

  (1) За признаване на документ за завършен етап на училищно обучение, издаден от училища на чужди държави, се събира такса 10 лв.
  (2) За признаване на документ за завършена степен на образование и професионална квалификация, издаден от училища на чужди държави, и за издаване на удостоверение се събира такса 25 лв.

  http://www.minedu.government.bg/left_menu/documents/others/taksi.html

 22. 22 Профил на weboholic
  weboholic
  Рейтинг: 371 Неутрално

  До коментар [#16] от "NPaine":

  Числата са в бруто. След като се удържат социалните и данъците, средната нетна заплата става около 1550. Второ, както сам отбелязваш ,това са средни стойности и включват заплатите, както на самите боклуджии, така и на координатори, на мениджъри и на управленско ниво.

  Освен това браншът Entsorgung е много разтеглив. Към този бранш се броят и компании, които се занимават с екологичното рециклиране на техника, на коли и т.н.

  Обикновеният боклуджия, който скача от и на камиона, само може да си мечтае за такива числа.

  http://enikola.de
 23. 23 Профил на solen
  solen
  Рейтинг: 470 Любопитно

  "Сега процедурата отнема около година и струва няколкостотин лева."
  =================

  ???

  Според информацията от страницата на МОМН държавната такса е 25 лв, а срокът - два месеца (или с еднократно удължаване).

  Кое е вярното

 24. 24 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1384 Любопитно

  Преди години се заинтересовах (хем от академичен интерес, хем знае ли човек...) какво е нужно да се направи за да се признае дисертацията ми в БГ.
  Оказа се че е/бе нужен превод на български и минаване пред някаква комисия родни корифеи.
  Дори не си направих труда да им тегля една майна!

  Хубаво го е описал Скептика: провинциализъм, комплекси и самодоволство - тази отровна смеска трови много сфери на живота в БГ и държи надалеч много от хората, които са се убедили че от "Витоша по-високо има, както и от Искъра по-дълбоко пак има"

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 25. 25 Профил на истинският.груйчо
  истинският.груйчо
  Рейтинг: 535 Неутрално

  До коментар [#2] от "Longanlon":

  Как какво?! Даваш знанията и уменията си, за да я възродиш, разбира се! (така например: http://e-vestnik.bg/11703/s-diploma-ot-harvard-v-uchilishte-v-busmantsi-evgeniya-peeva-bez-promyana-balgariya-shte-izostava/ )

  По броя на хъшовете, които в момента са повече отколкото по време на султанското управление (може би дори като процент от населението), човек може да заключи, че сами сме се поробили, и то страшно... Е за освобождението от отоманците получихме помощ отвън, а това изглежда ще трябва да си го извоюваме сами, но пък може да се окаже, че така е по-сладко! Реконкистата лека полека започва.

  www.zaednovchas.bg
 26. 26 Профил на iivailo111
  iivailo111
  Рейтинг: 59 Неутрално

  че те половината са завършили "Мениджмънт на свободното време "какво се оплаквта :Д (не не се базикам това го има и това учат :с)

 27. 27 Профил на iivailo111
  iivailo111
  Рейтинг: 59 Неутрално

  До коментар [#1] от "NPaine":

  е го тоя пак го гонят комунисти братче (сънува "ние сме на всеки километър" и като се събуди почва да се оглежда) точно тази омраза ви е проблем на целия народ глупав

 28. 28 Профил на iivailo111
  iivailo111
  Рейтинг: 59 Неутрално

  До коментар [#24] от "B52":

  да де и ти си от провинциалистите които тровят живота тук

 29. 29 Профил на expansip
  expansip
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#14] от "NPaine":

  Всичко това сигурно е вярно. Но защо се коментира нивото на дипломиралите се в Германия, а не се акцентира върху фалшивите дипломи, с които се легитимираха голям брой участници в управлението (на всякакви нива) на България през последните години ?

 30. 30 Профил на Longanlon
  Longanlon
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  всъщност "легализация" ти трябва само ако искаш да се хванеш на държавна работа

  на никоя фирма не й пука от такива бюрократични глупости. имаш ли диплома? имаш. толкова.

  http://kaka-cuuka.com
 31. 31 Профил на rex
  rex
  Рейтинг: 580 Неутрално

  До коментар [#11] от "D Day":

  Ами те мнозинството, дето мама и тати са ги пратили да учат на запад,ама мечтата им е чиновническо място в министерство,дето можеш да цуцаш рушвети на кого мислиш ,че са дечица ?

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 32. 32 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  Интересуваме се да установим контакт с организаторите на протеста. Моля свържете се с нас през Facebook: http://www.facebook.com/home.php?sk=group_102606639805906

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 33. 33 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  Много интересно:
  Оказва се, че част от организацията на този протест е осъществена чрез група във Facebook (https://www.facebook.com/home.php?sk=group_161298727263478), в която Ивайло Калфин е изненадващо активен, а сред последно включилите се членове е "Клуб Устрем БСП Харманли". Оценяваме подкрепата, но остава привкус на предизборна агитация и асоциация с приказката за лъжливото Овчарче. Това нямаше да е лошо, ако не съществуваше подозрението, че при евентуална подкрепа за Калфин и БСП, тяхната енергия ще секне - то точно в момента, когато те биха получили силата наистина да променят нещо.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 34. 34 Профил на hagar
  hagar
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Много хора не са наясно, че както в ЕС, така и конкретно в България има два типа процедури:
  (1) академично признаване на дипломи - не се е харминизирано на ниво ЕС; прави се само когато целта е да се продължи образованието в България. Напр. имаш бакалавър от Австия и искаш да правиш магистратура в България. Само и единствено тогава е необходимо да се минава през тежката процедура пред Министерство на образованието.

  (2) професионално признаване на дипломи - хармонизирано е на ниво ЕС. Прави се само и единствено ако професиата, която искаш да упражняваш е регулирана в България. Ако евентуално е регулирана срокът за признаване е 6 месеца.

  Много ми е странно обаче, как млади хора завършили специалности като социология, политология и т.н кандидатстват за академично признаване на дипломите си, при положение, че искат да започнат работа - в държавна администрация например....

  В този случай, признаване не е необходимо изобщо!! Т.е по-голямата част от хората май протестират за нещо, което вече имат (виж Директива 2005/36), но просто не познават...

 35. 35 Профил на hagar
  hagar
  Рейтинг: 213 Неутрално

  ПС:
  Европейската комисия има правна служба за съвети на гражданите: 'Вашата Европа Съвети'.
  http://ec.europa.eu/citizensrights/front_end/index_en.htm

 36. 36 Профил на BohrMottelson
  BohrMottelson
  Рейтинг: 629 Неутрално

  В нашата мила кочина без брутални уволнения няма да мине.

 37. 37 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  До коментар [#19] от "voltaire":

  кой се е върнал толкоз? от всичките ми познати, които изчезнаха навремето съм чул само за един, който доде, постоя тука по един-два фонда, и изчезна - щото нема как да изкара човек достатъчно мангизи да оправдае престоя.

  а на почивка писва бързо -- проститутките са грозни, храната е отвратна, пътищата за лоши и обслужването е под секва критика.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 38. 38 Профил на d.berov
  d.berov
  Рейтинг: 603 Неутрално

  До коментар [#14] от "NPaine":

  много бързаш с общите изводи за ''бг студента в чужбина'. Аз пък имам 20-30 колеги от университета ми в Бремен, които в момента са докторанти в разни добри места из Европа и САЩ. Други като мен , са в България по собствен избор..

 39. 39 Профил на d.berov
  d.berov
  Рейтинг: 603 Неутрално

  До коментар [#23] от "solen":

  провери колко ще ти струва да събереш всичките апостили и легализирани преводи от страната, в която ти е издадена дипломата

 40. 40 Профил на Philotimo
  Philotimo
  Рейтинг: 530 Неутрално

  А правистите, които искат да се върнат ?

 41. 41 Профил на ReniD
  ReniD
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Кой Ви кара да се връщате в БГ-то и как мислите да си възърнете поне вложените в образование средства ?????? Образованието си е чиста инвестиция! Или .... ви липсва ...... ракийк?!!

 42. 42 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1486 Любопитно

  Семпла червена предизборна акцийка.
  Естествено целият вой е за държавните служби, в частните фирми никой не иска хартийки, а работа.
  Най-интересното е, че постоянното присъствие във форума с декларирани "десни" и "демократични" убеждения веднага реве в същия глас.....
  Кой ще узакони документ на чужд език, издаден от дявол знае кого?
  Ма било дълго и скъпо да получат академични справки и да ги легализират - но това е в там, не тук, що не протестирате там?
  И накрая - по-горе някой ревеше, че му искали превод на дисертацията - абе колега, ако ти поднеса нещо на японски, ще се подпишеш ли че това е моята дисертация на тема "Значението на самурайските униформи за бойния дух на армията през руско-японската война" или е менюто на тофу-ресторант?
  Между другото Калинка е назначена през януари 2009, 6 месеца преди изборите....... Що ли никой не се поинтересува кой (и дали) е проверил нейната диплома?
  И накрая - точно квиченето "ах колко съм СПЕЦИАЛЕН, аз имам диплома от ЧУЖБИНА, писал съм ДИСЕРТАЦИЯ НА ЧУЖД ЕЗИК, как тъй някой ще се СЪМНЯВА колко съм ВЕЛИК!" е признак за комплексарски провинциален начин на мислене.
  Жалко, но факт.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 43. 43 Профил на beata
  beata
  Рейтинг: 423 Неутрално

  [quote#41:"ReniD"]Кой Ви кара да се връщате в БГ-то и как мислите да си възърнете поне вложените в образование средства ?????? Образованието си е чиста инвестиция! Или .... ви липсва ...... ракийк?!! [/quote]

  И защо да не се връщат в България ? Нали за това са отишли в чужбината - за да се изучат, да придобият опит и да го приложат на практика в татковината. България трябва да се гордее с такива млади хора, а не да ги пропъжда. Разбира се, че образованието им е чиста инвестиция, особено за България.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK