Аптеките - като нотариусите и бензиностанциите


Утре започват символични протести в цялата страна

Подобно на бензиностанциите касовите апарати на аптеките ще бъдат свързани с Националната агенция за приходите. Това трябва да се случи до края на август и ще засегне около 10 000 обекта - аптеки, производители, вносители и търговци на лекарства на едро.


Решението, което беше взето миналата седмица на среща на бранша с финансовия министър Симеон Дянков, вчера беше подкрепено от Националната аптечна камара.
Според председателя на организацията Антон Вълев прекият контрол от данъчните ще "изсветли" фармацевтичния бизнес. Ние знаем, че има играчи, които правят незаконни обороти, искаме те да се видят, каза Вълев.


Аптечната камара предложи вчера редица законодателни промени. Най-интересната от тях е да се ограничи броят на обектите, тъй като има голямо насищане на пазара. Организацията, която обединява над 20 компании от цялата страна, предлага една аптека да обслужва 10 000 души население. Подобно ограничение има при нотариусите.


Другата идея е новите аптеки да са на поне 500 метра от съществуващите. В труднодостъпни райони, където снабдяването на хората с лекарства е затруднено, трябва да има стимули за отваряне на аптеки и общините да помагат, предлага камарата. Тя представлява интересите на собственици на по-малки обекти.


От днес започват символични протести на аптекари в цялата страна. Причината са промените в закона за лекарствата, които позволиха хора без фармацевтично образование да могат да продават козметика и хранителни добавки. Гилдията обаче е разцепена по въпроса дали тази поправка е толкова голям проблем и протестът няма да бъде подкрепен от собствениците на големи аптеки.


По-сериозният проблем е, че нова комисия ще определя кои лекарства да се плащат от здравната каса, но право на глас няма да имат съсловните и пациентските организации. Заради това и с мотива, че промените са предпоставка за корупция и лобизъм, те ще подкрепят аптекарите в протеста им. Ако няма реакция от управляващите, фармацевтите заплашват да затворят обектите си в края на месеца.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK