Високите цени раздуват промишлените обороти до исторически връх

НСИ<br />

© Zhivko Angelov

НСИОборотите на индустриалния сектор достигнаха най-високите си равнища за последните 11 години през март, докато обемът на произведената продукция е бил на нивото от 2006 година.
Това показват данните на Националния статистически институт, оповестени по-рано днес.


Растящата разлика между приходите от продажби и реалното производство означава, че оборотите се покачват главно заради високите цени и в по-малка степен заради съживяването на производството.


Как това се отразява върху финансовите резултати на индустриалните компании пък може да се прецени от декларираните от тях печалби и данъците, които плащат за тях. Разбивка за приноса на отделните сектори в общите приходи от корпоративен данък не се представя, но експерти от финансовото министерство обясниха, че за тази година очакват в хазната да влязат 100 млн. лв. по-малко приходи от този данък.
Изследването на статистиката показва, че през март продукцията на сектора е нараснала с 5.1% на годишна база, а на месечна - с 0.1%. Индустрията е и секторът, в който вече 11 поредни месеца се отчита ръст на производството на годишна база.


На годишна база увеличение на промишленото производство е отчетено в преработващата промишленост - с 6.8%, в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 5.5%, и в добивната промишленост - с 3.3%.


Регистриран е ръст в производството на енергийни продукти - с 10.4%, в производството на инвестиционни продукти - със 7.0%, и в производството на продукти за междинно потребление - с 6.8%.
Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на politika
  politika
  Рейтинг: 458 Разстроено

  Така така,по-високи цени по високи ДДС-та,данъци,такси,попълване на бюджета с цифри от рода 20% или 35 %,...нищо че 2010год. сме произвели 5 цървула,а през 2011год. 10 цървула,ВАЖНО е че има ръст100%,цървулите и без това не са потребни

 2. 2 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "Всъщност, мислеше си той, докато променяше данните на Министерството на изобилието, това дори не беше фалшификация. Просто подмяна на една безсмислица с друга. По-голямата част от материала, с който работеха, нямаше никакво отношение към реалния свят, дори не и отношението на конкретната лъжа. Статистиката беше в еднаква степен измислена както в първоначалния, така и в коригирания си вариант. В повечето случаи човек трябваше сам да си я изсмуче от пръстите. Министерството на изобилието например бе предвидило, че производството на ботуши за тримесечието ще е сто четирийсет и пет милиона чифта. Съобщено бе, че действителното производство възлиза на шестдесет и два милиона. От своя страна при преписването на предвидения брой ботуши Уинстън го беше намалил на петдесет и седем милиона, така че, както обикновено, да може да се каже, че планът е бил преизпълнен. Във всеки случай шестдесет и два милиона бяха еднакво далеч от истината, както петдесет и седем милиона или сто четирийсет и пет милиона. Най-вероятно никакви ботуши не са били произведени. Още по-вероятно бе никой да не знае колко са били произведени, нито пък да се интересува. Това, което всеки знаеше, беше, че на хартия се произвеждат астрономичен брой ботуши, докато може би половината население на Океания ходеше босо. Същото се отнасяше за всеки документиран факт, все едно значим или дребен. Всичко чезнеше в света на сенките, в който дори годината не беше сигурна."

  Джордж Оруел, из "1984"

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 3. 3 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2596 Неутрално

  ЕЦБ и ФЕД се насраха да печатат тапетени долари и евро, сега резултатите избиватна повърхността с малко закъснение....

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 4. 4 Профил на avens
  avens
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Основният закон е Закона за "Всеобщ и независим ръст на Нормата на печалбата".
  Закона за "Търсенето и предлагането" е анахронизъм, за разлика от "Закона за всеобщата Гадост".
  За цените няма значение количеството и качеството на предлаганите стоки и услуги, а единствено Нормата на печалбата. По тази причина тренда на цените е винаги нагоре.
  Виновни няма. Това е закон за мирно и съвместно съществуване, до определено ниво на количествените натрупвания. След това се преминава към качествени промени, по същата спирала. В този случай, само случайността определя дали качествените промени са доброкачествени или злокачествени.

  Ако искате четете или не четете написаното от мен.И още нещо:НЕ МИ ПУКА ЗА ВАШИТЕ (+) или (-).Интересува ме само смисъла на нещата.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK