ДСБ и СДС се разбраха за правилата на предварителните избори, разминават се за датата

Шефът на предизборния щаб на ДСБ Веселин Методиев.

© Юлия Лазарова

Шефът на предизборния щаб на ДСБ Веселин Методиев.Избори 2022

СДС и ДСБ се споразумяха за правилата, по които ще се проведат вътрешните избори за кандидат за президент и за кмет на София от "Синята коалиция", но се разминаха за датата. СДС настоява гласуването да не е по-късно от 29 май. Според ДСБ трябва да има 25-дневна кампания, след като партията излъчи също с вътрешен вот собствените си кандидати, което отпраща към началото на юни.  
Въпрос на здрав разум е да има 25-дневна предизборна кампания, защото другото ще бъде некоретно към самите избиратели. Това е позицията на шефа на предизборния щаб на ДСБ Веселин Методиев за насрочването на предварителните отворени избори на дясната коалиция. Според него началото на агитацията може да е на 16 май, когато ще са известни претендентите от ДСБ.


"Нашият краен срок за предварителните избори е 29 май заради забавянето на процедурите в ДСБ", каза пред "Дневник" шефът на предизборния щаб на СДС Борис Марков след среща с коалиционните си партньори днес. СДС не иска изборите да са през юни, защото "влизаме в активния летен сезон". Марков отказа поканата от партията на Иван Костов на 16 май в централата на ДСБ да бъдат представени заедно участниците в изборите на коалицията, защото "единственото място за общи пресконференции е "Раковска" 134 (бел. ред. - централата на СДС), откъдето всички партии в коалицията тръгнаха и ще се върнат."


Изборите на синия съюз за кандидат-президент и за кандидат за столичен кмет ще бъдат в един и същи ден. Най-вероятно членове и симпатизанти на партиите ще гласуват на традиционните места - в училищата. За участие няма да е нужна предварителна регистрация. След решението на Конституционния съд, което на практика забрани гласуването по интернет, ДСБ преразглежда идеята си да има такава възможност на вътрешния вот и единственият начин остава бюлетината.
На коалиционните избори за кандидат-президент ще се явят Румен Христов от СДС и Светослав Малинов от ДСБ. Ако до петък друг от ДСБ иска да се кандидатира, ръководството на партията ще реши и ще излъчи претендент срещу Христов до събота, 14 май. Досега няма други заявки.


На 15 май са изборите в ДСБ за кандидат за кмет на София между депутата Петър Москов и Прошко Прошков. Победителят ще се състезава с избраника от СДС - Владимир Кисьов.


ДСБ днес представиха Прошко Прошков, който е кмет на "Лозенец". "Вече почти две години страната се управлява от ГЕРБ в резултат на което има гнусно заиграване с монополите и флирт с олигарсите, които пречупиха гръбнака на средната класа в България, закъсаха малките и средните предприятия, понижи се драстично жизненото равнище на хората в България". Така Прошков коментира политиката на управляващите и добави, че "административният хаос в столицата" и "най-безсилният общински съвет, който София е веждала" са основните му мотиви да приеме номинацията за кмет.


"От четвъртък на насам ние нямаме изборен закон благодарение на некомпетентния изборен кодекс на ГЕРБ и въпреки нашите забележки и приятелски препоръки от края на миналата година, ние в 12 без 10 на изборите нямаме изборен закон благодарение на лъжата на Бойко Борисов", продължи кметът на "Лозенец". Той приравни поведението на премиера с това на "тройната коалиция, която несъмнено правеше изборни сметчици и приемаше в последния момент нещата".


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK