Игнатов: Оказва се, че дипломите са котва, която забавя развитието на младите колеги

Игнатов: Оказва се, че дипломите са котва, която забавя развитието на младите колеги

© Николай ДойчиновТрябва да се върви към либерализация на признаването на дипломите, защото живеем в свободно време - хората и капиталите се движат, а се оказва, че "дипломите са една котва, която забавя развитието на младите колеги". Това заяви образователният министър Сергей Игнатов, цитиран от БТА. Според него два месеца сега е срокът за признаване на "безпроблемните дипломи" у нас на български студенти, завършили в чужбина. Има проблем единствено със завършилите университети от вериги, които не са част от системата на образование на съответната страна. 


В тези случаи би трябвало да се направи проверка и ако това наистина е солидно висше училище, нищо не пречи да препоръчаме, който желае у нас, да признае тази диплома за следваща степен, каза  Игнатов.


"Не е възможно университет, разположен някъде в гарсониера, да се смята за университет." Ще дойде време и българските университети сами ще признават диплома за предшестващо образование - независимо дали е на чужденци или на българи, смята Игнатов.
Министър Игнатов заяви, че процедурата по признаване на дипломите трябва да бъде малко "по-внимателна" с регулираните професии. Според него до началото на юни ще могат да бъдат подготвени промените в Закона за висше образование (ЗВО), които да влязат в сила от новата академична година, добави той. Сергей Игнатов отбеляза, че сега чуждите студенти кандидатстват осем-девет месеца в български висши училища, като има и изискване за представяне на оригинална диплома.


Вчера завършили в чужбина организираха протест срещу бавната легализация на дипломите. Те поискаха документите от европейските университети да се признават автоматично. Сега процедурата отнема около година и струва няколкостотин лева.


Миналия месец електронното издание EurActiv съобщи, че българските студенти прекарват много месеци и харчат значителни суми в опити да легализират университетски дипломи, получени в други страни от ЕС. Тези тежка и неоправдана процедура вече е известна на европейските институции, а Европейската комисия може да започне наказателни действия, ако установи нарушаване на европейското законодателство, информира изданието. По-късно от кабинета на еврокомисаря по образованието Андрула Василиу уточниха, че ЕК разглежда поотделно всяка постъпила жалба, като същевременно поддържа пряк контакт със съответните власти в засегнатата страна от ЕС, за да бъде намерено най-доброто за всички решение, а въпросът със санкциите за България не е на дневен ред.

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Kamen Dimitrov
  Kamen Dimitrov
  Рейтинг: 470 Неутрално

  повечето работодатели отдавна не се интересуват от безсмисленото "признаване" на дипломи - и слава богу! И какво се оказва, ако съм завършил в Казахстан - няма проблеми...защото има споразумение. Ама САЩ - няма споразумение, трябва някакви лелки да кажат дали имам валидно образование. Че откаде накъде? Какви са те в МО да определят такива неща? Игантов е поредния некомпетентен закостенял министър, който трябва да си ходи....

 2. 2 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  Българското висше образование умря. Довърши го настоящото ръководство на СУ...

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 3. 3 Профил на Дива селянка2
  Дива селянка2
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Министър Игнатов заяви, че процедурата по признаване на дипломите трябва да бъде малко "по-внимателна" с регулираните професии
  ------------------------------------------
  Какво означава"регулирана професия"?

 4. 4 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1481 Любопитно

  ХА ХА ХА ХА ХА ХА ....
  Тоя изведнъж разбрал за поредната котва. Къде беше до сега?
  Колко котви има още във висшето образование. А колко сам си създава в средното образование. В допълнение на съществуващите ...
  Егати и форщевенът на политическата мисъл, килът на образованието.
  Какво да го правиш - гербераст!?

 5. 5 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1640 Неутрално

  Оказва се, че министър Игнатов просто е наговорил един куп глупости.

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 6. 6
  ****

  Този коментар беше изтрит в 16:24 на 09/05/2011 от неговия автор.

 7. 7 Профил на да защитим животните
  да защитим животните
  Рейтинг: 521 Весело

  Е как така цървулите червени "професори" дето преписваха статии от учените в западните университети ще дават оценка на дипломите им ?!
  Куха червена "учена" ряпа ще оценява истинската наука ?!

  Да защитим животнитe !
 8. 8
  ****

  Този коментар беше изтрит в 16:24 на 09/05/2011 от неговия автор.

 9. 9 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#3] от "Lunna sonata":
  http://mail.nacid.bg/newdesign/qual/index.php?id=11
  "Секторните директиви позволяват лица, обучени в една държава членка, да упражняват своята професия в друга държава от Европейския съюз след включване на имената им в съответния професионален регистър. Затова учебните програми са хармонизирани предварително по структура и съдържание.

  Секторни директиви
  Съществуват седем секторни директиви, повечето от които касаят медицинските професии. Te засягат:
  лекари (тeкст 93/16/ЕО);
  лекари по дентална медицина (текст 78/687/EО) и (текст 78/686/EО);
  ветеринарни лекари (текст 78/1026/EО) и (текст 78/1027/EО);
  фармацевти (текст 85/432/EО) и (текст 85/433/EО);
  медицински сестри (текст 77/453/EО) и (текст 77/452/EО);
  акушерки (текст 80/154/EО) и (текст 80/155/EО);
  архитекти (текст 85/384/EО).
  Дипломите, удостоверяващи квалификация в тези професии, се признават автоматично. Признаването трябва да се изиска формално от съответните органи, но то винаги е последвано от включване на името на кандидата в професионалния регистър.
  Директиви, уреждащи професиите в областта на правото
  Съществуват две директиви на Европейския съюз, отнасящи се до професиите в областта на правото:
  Първата общосистемна директива (89/48/EО)
  Директива 98/5/ЕО, която е приета, за да улесни професионалното признаване в областта на правото в друга държава членка."

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 10. 10 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  Игнатов ни обяснява какво трябва да се направи, вместо да отговори защо не го е направил!?

 11. 11 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#9] от "dqdomart":
  "РЕГУЛИРАНА ПРОФЕСИЯ
  "Регулирана професия" е дейност или съвкупност от дейности:
  включена в Списъка на регулираните професии в Република България;
  от обществена значимост и/или е от съществено значение за живота и здравето на хората;
  упражняването на която е определено чрез законови, подзаконови или административни разпоредби, за притежаването на специфична професионална квалификация, правоспособност или членство в призната от държавата професионална организация.
  Това определение за "регулирани професии" точно следва дефиницията, заложена в Директива 92/51 на Съвета от 18 юни 1992 година относно втората обща система за признаване на професионално обучение за допълнение на Директива 89/48/ЕО"

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 12. 12 Профил на Дива селянка2
  Дива селянка2
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#9] от "dqdomart":

  Много благодаря

 13. 13 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#12] от "Lunna sonata":
  Виждам още един материал по въпроса
  "Признаването на професионални квалификации представлява признаване на право за упражняване на определена професия
  При признаването на професионална квалификация съществува разграничение между професиите, които са регулирани по отношение на необходимото образование, и тези, които не са регулирани
  Регулирани професии са тези, за чието упражняване изрично се изисква притежаване на диплома или на друго свидетелство за образование. В този случай липсата на необходимата национална диплома не позволява достъп до професията в други държави членки. Упражняването на регулирана професия (независимо като наето или самонаето лице) в държава членка, различна от тази, в която е придобито образованието, е обект на регулация на ниво Европейски съюз (ЕС). За упражняването на професия, която е регулирана, е необходимо да бъдат изпълнени специфични изисквания.
  Нерегулирани професии са тези, при които не са налице каквито и да е ограничения по отношение на изискванията за притежавана квалификация и назначаването на работа е въпрос на регулация на националния пазар на труда."
  http://mail.nacid.bg/newdesign/qual/

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 14. 14 Профил на mclovin
  mclovin
  Рейтинг: 521 Неутрално

  "Според него два месеца сега е срокът за признаване на "безпроблемните дипломи" у нас на български студенти, завършили в чужбина. Има проблем единствено..."

  Е два месеца НОРМАЛЕН СРОК ли е?

  Какво точно правеха 2 МЕСЕЦА, след като дипломата ми има апостил от Министерството на външните работи във Великобритания, печати и марки от МВнР (легализация) и превод от лицензирана агенция?

  Айде тези разходи настрана, образованието ми там струва повече от ГОДИШНИТЕ ВИ ПРИХОДИ ОТ ПОДКУПИ И КУПЕНИ ИЗПИТИ/СЕСИИ/ДИПЛОМИ ЗА ЕДНА ГОДИНА в Нов Български, скъпи серГЕЙчо.

  [ Място за вашата реклама ]
 15. 15 Профил на palermo88
  palermo88
  Рейтинг: 778 Неутрално

  за съжаление стойността на дипломата тук е кръгла 0 , поради масовото купуване както и при изпитите за шофьор ( което малко се ограничи с камерите ) . Всичко идва от недоимака и куцо и сакато се хвърля да завърши висше ( не да го изучи ) , понеже като човек със средно си просто обречен с липса на каквато и да е работа , която да покрие нормален стандарт . И така от едно безумие се отива на друго .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK