Германският бизнес: Сивата икономика и необучените кадри са голям проблем


Излиза, че не е хубаво човек да е честен, защото губи от това
Бертрам Ролман, "Пирин текс"

Нелоялната конкуренция на предприятията от сивата икономика и липсата на квалифицирани работници са най-големите проблеми пред германските фирми в България. Това заяви председателят на Германско-българската индустриално-търговска камара и собственик на фирмата за облекла "Пирин текс" Бертрам Ролман на среща на организацията с министъра на труда Тотю Младенов.


"Сивата икономика отнема голяма част от възможностите на коректния бизнес. Нелоялните предприятия спестяват от осигуровки и данъци. Излиза, че не е хубаво човек да е честен, защото губи от това", каза Ролман и призова правителството да наложи по-строг контрол за изсветляване на българската икономика.
Той разкритикува синдикатите, че не правят необходимото, за да улеснят този процес. "В България техните представители са ориентирани към предприятията, в които всичко е наред, а там, където има сив сектор, не се осмеляват да влязат", каза предприемачът.


Другата основна критика на германския бизнес беше, че у нас липсват добре подготвени работници. Заради това Ролман препоръча професионалното обучение в гимназиите да се насочи повече към практиката, а младежите да се обучават да работят с модерни технологии. Петер Винтерхаудер от камарата разказа, че заради липсата на квалифицирани работници наел хора от обучителния център на германския производител на хладилници "Либхер", който има фабрика в България. "Сами си помагаме", обясни той.


Тъй като беше на среща със синдиката КНСБ, министърът на труда Тотю Младенов закъсня за форума и пропусна голяма част от критиките. Той обаче бързо взе думата и за 20 минути заля германските инвеститори с числа колко младежи, безработни и работещи са обучени по многобройните схеми от оперативната програма "Развитие на човешките ресурси".


Предприемачите препоръчаха да се инвестира повече в слабо развитите гранични региони и в интегриране на ромите. Ролман разказа, че фирмите с предимно женски персонал, като шивашките, имат проблеми с големия отпуск, който се натрупва след майчинството и настоя държавата да помага на тези предприятия.

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "Заради това Ролман препоръча професионалното обучение в гимназиите да се насочи повече към практиката, а младежите да се обучават да работят с модерни технологии..." Ами Германия да разреши и да поиска от ЕС поне 1 заем, който бе отпуснат на Гърция през годините, за България и нещата може и да тръгнат в исканата от немския бизнес посока....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 2. 2 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  "Предприемачите препоръчаха да се инвестира повече в слабо развитите гранични региони и в интегриране на ромите. Ролман разказа, че фирмите с предимно женски персонал, като шивашките, имат проблеми с големия отпуск, който се натрупва след майчинството и настоя държавата да помага на тези предприятия." Разбира се, че ще има голям отпуск- във България има действащи закони, които го регламентират....Във Германия май не е така? А , и публично-частно партньорство му се прищяло, а

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 3. 3 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1732 Любопитно

  Баста на всякакви недоволни "бизнеси" и "бизнисмени". От чужбина и вътрешни!!!!
  Недоволни били!!!
  Кадри не сме им били обучили!!!
  Обучете си! Инвестирайте в професионално образование!!
  Инвестирайте в кадрите си!!!
  Няма с данъците на всички да инвестираме в кадрите на личните ви "бизнеси". Егати бизнесмените! Лигльовци!
  Ако не можете да спечелите колкото за обучението на едни работници, за какъв бизнес говорите?!
  И сива икономика имало? Има! И на нас ни пречи.
  Но точно вие с германските капитали ни натресохте тези сегашните "разбирачи" в управлението. Бизнеспартньорите ви.
  Оправяйте се с тях.
  На всичкото отгоре и публично-частно им се приискало. Ползите в частното, а загубите в публичното.
  Майната ви!

 4. 4 Профил на palermo88
  palermo88
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Германците не разбират българския климат и ситуация и говорят глупости от рода на интегриране на роми ( които от векове не искат и да барнат работа ) , инвестиране в слаборазвити райони ( населени със стари хора ) , искане за по-строг контрол ( нашата държава има проблем с речника за думата контрол - според администрацията това значи тероризиране на малкия и среден бизнес с безумни изисквания и натоварвания , данъци и всевъзможни глупости за попълване на нормата , нещо което им е втълпено от комунистически времена ) . Всички тези предложени "мерки " са хабене на ресурси и време , а на всичкото отгоре германците от Либхер се оливат с наглостта да заявят , че видите ли нямало работници квалифицирани и затова си викнали техни сънародници , което лъха на лъжа . Това от което се нуждае българския бизнес е да се отпусне камшика , да си поеме дъх ( да се спре облагането със безмислени данъци , които пълнят безмислени каси на НОИ , осигурителни фондове и всевъзможни неефективни организации ) , за да може да се превърне в мотора , който да изведе нацията напред . За всичко това обаче се иска лидер с добри съветници , с нюх и визия за бъдещето , разчистил терена от мафия и агентура , която се е впила в държавния апарат на всички високи постове .

 5. 5 Профил на faithless
  faithless
  Рейтинг: 8 Гневно

  Нека обясни министъра за какво отиват тези пари - най-търсени са обученията за бармани и сервитьори, както и по английски и гръцки език, защото целта на обучаемите е ДА ИЗБЯГАТ от България... С парите по програмите финансираме емиграцията, а не развитието на хората... Не се търсят занаяти, професии, а само възможности да се подготвят хората да работят в чужбина. Това е истината - вижте най-търсените курсове кои са. Това е трагедия - никой не учи, за да работи тук. РЧР подпомага обезлюдяването на страната...

 6. 6 Профил на barabana
  barabana
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Високите данъци и наедакватната образователна система са голям проблем. Проблемът не е в хитрите работниците, а в алчните работодатели.

 7. 7 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 661 Неутрално

  До 3
  Ти може и да си мислиш, че завършилите бг училища са суперграмотни, но явно критериите са различни. Ти погледни, автомобилните заводи отварят дъщерни фирми в Румъния и в Турция, но при нас никой не идва.

 8. 8 Профил на Dimitar Toshkov
  Dimitar Toshkov
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Хахаха

  Браво на по-горните критики към г-н Ролман,

  Долу нацистите и снобските им претенции, наште дечурлига са най-умните и най-подготвените, всичко друго е конспирация с цел сриване на мощната, индустриална БГ бизнес империя.

  Ако не бяха БКП,СДС,БСП,НДСВ,ДПС„Атака,ГЕРБ,ОДС,Турците,Ромите,Руснаците,Американците,Наглите Германци и други Европейски народи щяхме да сме икономика номер 1 в света. Сами всичко можем и знаем!

  [ Място за вашата реклама ]
 9. 9 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Един шивашки цех бил представител на германския бизнес?
  Германия изцяло заобикаля България заради това че просрочията на нашия дълг беше съставен около 65-70% изцяло към Германия.
  МВФ дойде и им обеща една чаша студена вода, а ние платихме от дълга ефективно около 45%.
  Това стана заради Луканов който обяви мораториум по плащанията. От тогава - за Германия ивнестиция в България е начинание равносилно на самоубийство.
  Затова и Хенкел, Филипс, Хайнекен, Линде, Сименс, Йоткер избраха Румъния, а където са немските инвестиции там са и датските и френските, а с тях и останалите - Рено, Ромпетрол, ОМВ, Деу, Колгейт.
  А у нас - шивачи на гащи от ДДР.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 10. 10 Профил на ВЕЧЕН ПРЕХОД!
  ВЕЧЕН ПРЕХОД!
  Рейтинг: 714 Неутрално

  "Сивата икономика отнема голяма част от възможностите на коректния бизнес. Нелоялните предприятия спестяват от осигуровки и данъци. Излиза, че не е хубаво човек да е честен, защото губи от това", каза Ролман и призова правителството да наложи по-строг контрол за изсветляване на българската икономика."
  =============
  Това е така, но само с сконтрол няма да стане. РЕГУЛАЦИИТЕ, РЕГУЛАЦИИТЕ и пак РЕГУЛАЦИИТЕ! Всъщност, политиката на "Сива икономика" е умишлено провеждана политика на правителствата на прехода (и на сегашното). Същотото се отнася и за политиката на ниски доходи.

  Абсурдът има смисъл само тогава, когато не се примиряваме с него.
 11. 11 Профил на Румен Гълъбинов
  Румен Гълъбинов
  Рейтинг: 768 Разстроено

  Страната ни е начело в ЕС по размер на сивата икономика като дял от БВП. Делът на сивата икономика у нас, по оценки на международни експерти е от порядъка на 40% от БВП.
  Австрия е страната от ЕС с най-нисък дял на сивата икономика - 8%. След нея се нареждат Германия и Скандинавските страни между 10 и 12%.
  Колкото се слиза по на Юг и Изток процентът нараства, например Италия -25%, Гърция -30%.
  Ние все повече се доближаваме до страните от Латинска Америка, където имат дял на сивата икономика над 50%.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK