Българите имат все повече свободно време

Българите имат все повече свободно време

© ДневникБългарите работят по-кратко и прекарват по-малко часове в готвене, чистене, пране и гладене. За сметка на това се увеличава свободното им време, което се използва основно за гледане на телевизия, сърфиране в интернет и компютърни игри. Това показва изследване на Националния статистически институт (НСИ) как хората разпределят денонощието си.


Данните са за периода октомври 2009 - октомври 2010 г., анкетирани са 5500 души на възраст над 10 години. Данните за Европейския съюз ще излязат след няколко месеца и тогава ще може да се сравни как се вписват българите в общата картина.


На работа

Проучването показва, че българите работят средно по 7 часа и 19 минути на ден. Работният ден на мъжете е малко по-дълъг от този на жените. Според Кодекса на труда работният ден у нас е 8 часа. В изследването на НСИ обаче не се включват почивките и прекъсванията, а само действително отработеното време.
За последните 10 години то е намаляло с половин час и почти се е изравнило с тогавашния работен ден на белгийците, французите, шведите и германците. Най-много се трудят хората между 20-49 години, а най-кратко тези над 65 години, което е логично, защото на тази възраст те трябва да са се пенсионирали. Едно от обясненията за по-краткото работно време е безработицата и преминаването на 4-часов ден в много предприятия.


Учениците и студентите отделят средно по 5 часа и 17 минути за занимания в клас и лекции и по 2 часа и 17 минути за учене вкъщи.


Готвене и цепене на дърва


Изследването показва, че почти всички жени готвят, чистят, перат и гладят по близо 4 часа и половина на ден. Мъжете участват в домакинската работа по-рядко, а когато го правят, е за два пъти по-кратко време. Най-драстична е разликата при готвенето, за което почти изцяло се грижат дамите. Двамата родители еднакво помагат на децата си в училище, но при къпането, обличането и храненето ролята на майките е водеща.


Прави впечатление, че мъжете готвят два пъти по-бързо от жените, защото правят предимно аламинути, но пък чистенето им отнема повече време, отколкото на жените. Мъжката работа в домакинството се отличава с дейности като цепене на дърва, палене на печки, пускане на локално парно и отглеждане на животни, плодове и зеленчуци, т.е. няма голяма промяна от времето на родово-общинния строй.


На дивана


Гледането на телевизия, четенето, чатенето и търсенето на информация в интернет са любимите занимания на българите в свободното им време. Спрямо десет години по-рано значително е нараснало времето за занимания с компютри. През миналата година 12% от анкетираните са отделяли средно по час и половина на ден за сърфиране в мрежата и писане на имейли.


Телевизия се гледа най-дълго през ноември, януари и февруари - по над 3 часа на ден. За сметка на това през август и септември, когато най-интензивно се ползват отпуските, хората предпочитат да си намират други занимания. Най-дълго пред екрана се застояват хората, които живеят сами или заедно с родителите си, както и двойките без деца.


Най-много свободно време имат децата и пенсионерите. Изследването показва, че едва една пета от мъжете и 15% от жените спортуват. Тези, които го правят, отделят средно по 2 часа на ден. Прави впечатление, че много малък процент от анкетираните четат книги и отделят за тях по час и 20 минути в денонощието.


Хигиена и други занимания


За сън, хранене, обличане, миене и грижи за здравето българите отделят повече от половината денонощие. Изненадващо най-дълго се оказва, че спят пенсионерите. Според повечето медицински изследвания възрастните хора се наспиват по-бързо, но очевидно в България следобедната дрямка е обичайна за тях.


Активните хора между 20 и 49 години си доспиват в събота и неделя. В почивните дни хората отделят и повече време за хигиена, което потвърждава стереотипа за неделната баня на българите.


Основни изводи и стереотипи на пух и прахИзследването на НСИ разби няколко мита и стереотипи - за къпането, общуването, забавленията
- Българите имат все повече свободно време. Едно от обясненията на статистиката за това е безработицата
- Компютрите и телевизията са основните средства за развлечение
- За разговори с приятели и близки се отделя четири пъти по-малко време, отколкото за гледане на телевизия. Патриархалният модел семейство, в което всички се събират на масата и обсъждат, е безвъзвратно отмрял
- През уикенда грижите за хигиената се засилват, което потвърждава стереотипа, че българите се къпят предимно в неделя и по празници
- Ако телевизиите искат едно риалити шоу да е успешно, трябва да го пуснат през ноември, януари или февруари. Хората се застояват най-малко пред екрана през август и септември 
- Домакинствата отделят все по-малко време за поддържане на дома
- Традиционно жените се занимават с домакинството два пъти повече време от мъжете
- Семействата, които имат деца, отделят за тях средно по два часа и половина на ден. Противно на очакванията, бащите се занимават с наследниците си почти колкото майките
- Българите масово ходят негладени - едва 6% от жените и 0.2% от мъжете хващат ютията сутрин

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Iron Maiden
  Iron Maiden
  Рейтинг: 747 Любопитно

  Кой фърля боклука?

  а също така и вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
 2. 2 Профил на stanev
  stanev
  Рейтинг: 221 Весело

  До коментар [#1] от "Iron Maiden":

  Който е по-близо до прозореца

 3. 3 Профил на pc_none
  pc_none
  Рейтинг: 541 Весело

  Повече свободно време = на повече българчета! Умен си е Бат Бойко, умен - пращи от акъл, така да се каже! Колко светли кроежи имал с тая бедност - да имаме повече свободно време всъщност! Направо ми иде да ревна от умиление за това родолюбие от страна на управляващите! Че то от толкова работа, работа и ей на - накрая в България само циганета се раждат!

 4. 4 Профил на avens
  avens
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Добре сме. Като се постопли и излезем и на припек ще сме още по-добре.
  Понеже храните и питиетата са без стандарт, постепенно минаваме на здравословна слънчева храна и наливна минерална вода.
  Работим по-малко не защото няма къде, а защото искаме повече свободно време . На припека ще акумулираме достатъчно топлина за зимата. Повече свободно време, повече акумулиране. А и за медитация остава време. Някои примигват, примигват и накрая затварят очи. Даже и не помръдват. Пестят акумулирана енергия за поколенията. Чиста и екологична. Както искат в ЕС.

  Ако искате четете или не четете написаното от мен.И още нещо:НЕ МИ ПУКА ЗА ВАШИТЕ (+) или (-).Интересува ме само смисъла на нещата.
 5. 5 Профил на Carmen69
  Carmen69
  Рейтинг: 221 Неутрално

  "- През уикенда грижите за хигиената се засилват, което потвърждава стереотипа, че българите се къпят предимно в неделя и по празници".... - голяма глупост е това!!! Просто през почивните дни, човек има повече време да полежи във вана, да си сложи маска на косата, на лицето....

 6. 6 Профил на F.O. Fairfax
  F.O. Fairfax
  Рейтинг: 594 Весело

  Как пък не съм го забелязал това със свободното време... Хем не цепя дърва...

  - What are they saying, Fairfax? - I've no idea - it's all in French.
 7. 7 Профил на dimitarnz
  dimitarnz
  Рейтинг: 381 Неутрално

  компютърни игри и телевизия... затъпяваща нация.

 8. 8 Профил на KoKo - Komara
  KoKo - Komara
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Може би повечето свободно време е заради безработицата...

 9. 9 Профил на kapitalist
  kapitalist
  Рейтинг: 434 Разстроено

  Четенето ... малко е. Много кофти. Чалгата и пиенето са отдушника на стресираните ни приятели и деца. Объркани преходни времена...

 10. 10 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  Като имат повече свободно време, да правят повече бебета, че иначе лошо..

  Fail with honour then succeed by fraud
 11. 11 Профил на Вятър
  Вятър
  Рейтинг: 596 Разстроено

  Заглавието на статията не трябва да е: "Българите имат все повече свободно време", а трябва да е: "Българите все по трудно намират и нискозаплатена работа"!

  Задачата е проста, за съжаление хората, които се залавят за нея, са като задачата - прости.
 12. 12 Профил на Северозападнал
  Северозападнал
  Рейтинг: 745 Весело

  Руснаците имат един лаф: Сутрин като си пийнеш и целият ден си свободен.

 13. 13 Профил на plovdivchanka
  plovdivchanka
  Рейтинг: 434 Гневно

  Какви безполезни изводи в това изследване!! С какво се занимават в НСИ!! Вместо за систематизарат и публикуват данни за регионалните икономики, например, за да видим до къде сме я докарали /от си го знаем де/, те тръгнали да правят изследвание за свободното време на българина и кога се къпем и кой хвърля буклука?? Кому помагат тези "статистически данни"??? А колко е реалната безработица, с колко се вдигат реално цените на стоки и услуги??????????????????
  Вероятно са изхарчени сума пари по някой европейски проект за нищо незначещи изводи!! Не могат ли наистина да бъдат статистически институт както в нормалните страни?? Можеш да научиш повече за България от чужди статистически източници и то с данни от текущата година, а не информация от 2005-06 както в документи от родния НСИ!!!! Срам!!!!!!!!!!!!!!!

  plovdivchanka
 14. 14 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 701 Неутрално

  ->т.е. няма голяма промяна от времето на родово-общинния строй.<-

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 15. 15 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 835 Любопитно

  Когато работиш 12-13 часа ,а те осигуряват на 4 имаш много свободно време да се взираш в мизерната си заплата.Някой недосегаеми даже не плащат и заплати, а процент от оборота .Когато оборота е 0% се изкарват много добри пари.
  Гледа ли сме много телевизия , разбирай давайте повече пари за реклама че много ни гледат.Ама от гледане и взиране в екрана с празен поглед има голяма разлика.
  Как ли ги правят тия проучвания?

 16. 16 Профил на All in your head
  All in your head
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#13] от "mdinkova":

  Да ви е хрумвало, че тези изследвания разкриват пазарни ниши?

 17. 17 Профил на plovdivchanka
  plovdivchanka
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#16] от "Милена Михайлова":
  Какви точно пазарни ниши имате предвид?? Нови развлечения за бедния българин в свободното му време!! Може би да в свободното време да "прескочи" до някои екзотичен остров, ползвайки услугите на нов туроператор?? Може би да заведе на кино в новия МОЛ 4-ри членното си семейство?? Или имате предвид нещо друго? Любопитно ми е-споделете, моля! Дайте идеи за бизнес!!)))

  plovdivchanka
 18. 18 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Ако човек спи 8 часа, значи не се къпе изобщо. Така излиза. Истината е, че на хората в България им се налага да работят толкова много, че не им остава време да се наспят. Но при толкова много службици тук и там, сигурно така се връзват нещата.

 19. 19 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1181 Разстроено

  До#15-lout66-+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 20. 20 Профил на Dimitar Toshkov
  Dimitar Toshkov
  Рейтинг: 541 Весело

  По-обобщен стереотип:

  Българите са все по-мързеливи, работят по-малко, не си чистят домовете, не се гладят, обичат да лежат пред дивана и само в неделите се къпят.

  [ Място за вашата реклама ]
 21. 21 Профил на Вятър
  Вятър
  Рейтинг: 596 Весело

  И как ги определиха тези седем и половина часа? По официалната статистика.
  А според работодатели дела на сивата икономика е 48 %

  http://www.investor.bg/news/article/116586/332.html?utm_source=MailingList&utm_medium=email&utm_campaign=%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BE%D1%82+Investor.bg+10.05.2011+%D0%B3.

  Това отчетено ли е?

  Задачата е проста, за съжаление хората, които се залавят за нея, са като задачата - прости.
 22. 22 Профил на All in your head
  All in your head
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#17] от "plovdivchanka":

  Е аз ли да ви откривам топлата вода? Вие ако не ги виждате, значи и да ви споделя моите наблюдения, вие пари от тази работа няма да изкарате...

 23. 23 Профил на Лодка в гората
  Лодка в гората
  Рейтинг: 1077 Весело

  На Бай Ганьо най му е кеф да му чоплят въшките на припек и да си чеше мъдете!

 24. 24 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1382 Весело

  Родово-общинния строй..??? Ха-ха-ха... по тази логика явно българският мъж не е еволюирал изобщо от време оно

  Обаче това за хигиената и къпането в неделя откърти половината пейзаж. Което пък от своя страна ми напомни за анкетката при преброяването и въпроса за топлата вода и наличието изобщо на какъвто и да е санитарен възел в къщи.
  Трагедияя... пълна трагедия сме по тези ширини.
  Наистина добре, че е телевизията иначе толкова много идиоти не знам какво ще правят.

  Жената е покана за щастие
 25. 25 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1382 Весело

  До коментар [#5] от "Carmen69":

  Стига бе маце, това не е оправдание. Крада си от съня, за да изглеждам перфектно и заради себе си и заради околните. Крада си от свободното време, за да мога да спортувам. Не гледам телевизия, за да мога да чета. Храня се докато си чета мейлите, за да ми остане поне малко време за нещо друго. Масово около мен жените ходят като измити чинии, смачкани, спят до късно и не ги интересува нищо друго освен Стъклен дом - тотално фригидни, тотално разплути, вечно гладни и вечно на диети... дори не живеят оня другия измислен живот в сериалите. Добре, че имат два почивни дни иначе няма да могат да си изчистят кочините.
  Всичко е шиб*н въпрос на организация, но по тези ширини сме свикнали со кротце и со благо и накрая нищо на мегдан.

  Жената е покана за щастие
 26. 26
  ****

  Този коментар беше изтрит в 17:06 на 10/05/2011 от неговия автор.

 27. 27 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#25] от "bgpainter":

  "вечно гладни и вечно на диети"

  Предложи им ананасова диета - яде се всичко без ананаси.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 28. 28 Профил на Starsky
  Starsky
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Това невероятно смислено изследване заслужи вече втора статия в Дневник! Вчера имаше същата, но с друго заглавие!
  Не за първи път виждам такова нещо и не мога да разбера какъв е смисълът да пишеш едно и също по 10 пъти!!? Чакат правилните коментари?! Или искат просто повече коментари да видят?!
  А много по-важни новини въобще не се намират в Дневник! Ходя да си ги чета другаде!
  И после искали да стават платени!

  Who looks outside dreams. Who looks inside awakens. Carl Jung
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK