Близо два милиона българи са без здравни осигуровки

Близо два милиона българи са без здравни осигуровки

© Георги КожухаровБългарите без здравни осигуровки са 1,9 милиона според официалните данни на здравната каса, заяви днес на форум вицепрезидентът и председател на здравната федерация към КНСБ д-р Иван Кокалов, цитиран от БТА.


В същото време тъкмо онази част от населението, която не плаща здравни осигуровки - пенсионери, възрастни неработещи и деца, най-активно ползва услугите на здравната система. По информация на синдиката здравните вноски на работещите са средно 53 лв. на човек месечно, докато за осигурените от държавата служители се плаща 19 лева.


Тази година финансирането за 46 общински болници е намалено с 38-40%. Друг сериозен проблем на системата е и липсата на медицински персонал в по - малките градове и села, като броя на вакантните практики е 424. Поради непривлекателността и отдалечеността на тези населени места специалистите ги избягват и населението там на практика е останало без медицински услуги. 


Сериозно разминаване за броя на неосигурените се наблюдава в данните на здравната каса и на пациентските листи на лекарите, според които те са 1,2 милиона. Като основни причини за намаляването на броя на здравноосигурените, представителите на КНСБ посочиха емиграцията и безработицата сред хората в активна възраст.

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Tyr
  Tyr
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  А добър вечер.

  "В същото време тъкмо онази част от населението, която не плаща здравни осигуровки - пенсионери, възрастни неработещи и деца, най-активно ползват услугите на здравната система."

  И едни други наши сънародници са така, но те освен че ползват нещо, за което не плащат, имат и навика да пребиват лекарите и сестрите, да трошат болниците, все едно са платили за здраве по-най високи тарифи.

  In the land of the pigs the butcher is king.
 2. 2 Профил на Гръмотевичен
  Гръмотевичен
  Рейтинг: 565 Неутрално

  До коментар [#1] от "Tyr":

  Ако не си запознат като нямаш здравни осигуровки си плащаш като поп за преглед. Никой няма да те приеме без пари...

 3. 3 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  26% са хората които са платежоспособни, плюс хората които нямат доходи и не са платежоспособни - другите им внасят.

 4. 4 Профил на palermo88
  palermo88
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Еми аз отказвам да наливам пари в система , която ме кара да отида в болници от Първата световна война и където по пресен случай се оказва , че те карат за операция да си платиш престоя в болницата макар , че си осигурен на половина и да си купиш консумативите сам .(примера е от реалността със собствения ми брат ) Идва въпроса къде отиват всичките осигуровки тогава и за какво плащаме ?

 5. 5 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Правителството е открило картечен огън по тия, дето внасят осигуровките, така че скоро неосигурените ще станат не 26, а 86%!

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 6. 6 Профил на liion44
  liion44
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#1] от "Tyr"Какво е лошо на пенсионерите държавата да поеме разходите ..

 7. 7 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  До #5- +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 8. 8 Профил на Tyr
  Tyr
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  До коментар [#6] от "liion44":

  Изобщо нямах предвид пенсионерите, а циганите. Отиват на тумби, и ако нещо не им хареса, е по-добре лекарят в кабинета да се спасява през прозореца.

  In the land of the pigs the butcher is king.
 9. 9 Профил на Ваня
  Ваня
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#2] от "noxs":

  "Ако не си запознат като нямаш здравни осигуровки си плащаш като поп за преглед."
  Освен ако не си на социални помощи или пенсия по инвалидност, както са 90% от посоченото население. По този начин редовият платец плаща не само здравните и социалните осигуровки, но и издръжката му, тока и водата, които циганинът краде, както и загубите на търговци от цигански кражби, които са калкулирани в цената за честния купувач.

  Аз
 10. 10 Профил на smej
  smej
  Рейтинг: 521 Неутрално

  1 900 000 - например 1 200 000 цигани, 200 000 турци и 500 000 циганизирани българи. Тези хора унищожават шансовете на България да стане европейска страна. Представете си България без цигани, турци и комунисти. Това не е фашистка мечта - просто като в песента на Ленън. Ако си представим една почтена, работлива и нормална 5 милионна България. За 20 години ще станем като Хърватска, а за още 20 като Австрия. Но, вместо това, ще станем Афганистан.

 11. 11 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#4] от "palermo88":Не неплащащите са 1 900 000,а плащащите. Неплащащите са циганите чантаджиите и фуражките. А държавата трябва да плаща за пенсионерите и учениците.Кога ще въведат личните осигурителни сметки и държавата ще престане да краде работещите?

 12. 12 Профил на Tyr
  Tyr
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  До коментар [#10] от "smej":

  То Афганистан пак хубаво, ние сме се запътили към Сомалия - 2% вождове и останалите се оправят както намерят за добре. Не сега, към 2050 година.

  In the land of the pigs the butcher is king.
 13. 13 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  До коментар [#4] от "palermo88":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 14. 14 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#10] от "smej":Държавата е тази ,която унищожава нашите,на хората ,шансове.Ако имаме реални осигуровки ,а не такси здраве и пенсия ,с които държавата праве каквото си иска ,ние ще се развиваме.В една Естония личната ти карта ти служи и като електронна здравна карта и пенсионна такава.С една програмка ,инсталирана на компютъра ,и личната ти карта с чип ,можеш да си видиш даже и рецептите изписани от лекаря.А тук - дай пари за здраве,дай за пенсия ,за това ,за друго ,а като отидеш при лекар - дай пак. Защо няма лична здравна сметка и пенсионна сметка? Ясно е- от личната ти сметка не могат да крадат и да те лъжат .

 15. 15 Профил на skipper
  skipper
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Някой ден, когато всички разберем и приемем фактът, че държавата не е нещо, някъде там, а че държавата сме ние, тогава може и да се оправим!!!

 16. 16 Профил на Чеша си езика
  Чеша си езика
  Рейтинг: 778 Гневно

  До коментар [#14] от "cobanmaala":

  Абсолютно вярно!

  Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.
 17. 17 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  хе, "държавата" да плащала осигуровките на пенсионери, деца, милиционери, военни, безработни, студенти - е откъде "държавата" ще вземе пари за това? какво е държавата, ако не всички ние?
  ясно е, че само от работещите (май са към 2.6 млн) могат да се вземат пари за тези вноски. така че всеки работещ плаща за трима. и заради тези трима, които са на опашката при доктора всеки път пред него, той не може да се вреди за направление, когато му дотрябва.

 18. 18 Профил на Искандер
  Искандер
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#15] от "skipper":

  ++++++++++++++++
  Абсолютно. Винаги съм се чудил, когато хората говорят за държавата, като за някакво абстрактно понятие, без да осъзнават, че държава - това е съвкупост от хората, които живеят на територията, обозначена като България, тоест - всички ние. Но докато не видим личната си отговорност и продължим да чакаме това абстрактно понятие "държава" да ни оправя бакиите, подобрение няма да има.

  ISLAMOPHOBIC AND PROUD OF IT
 19. 19 Профил на Лъчезар Александров
  Лъчезар Александров
  Рейтинг: 778 Неутрално

  http://lachezaraleksandrov.wordpress.com/2011/05/10/5/

  "В същото време тъкмо онази част от населението, която не плаща здравни осигуровки – пенсионери, възрастни неработещи и деца, най-активно ползва услугите на здравната система. По информация на синдиката здравните вноски на работещите са средно 53 лв. на човек месечно, докато за осигурените от държавата служители се плаща 19 лева."

  Не можем да се сърдим на пенсионерите, че имат нужда от здравеопазване. Наистина някои от тях ходят прекалено често при личните лекари, но за това може да се измисли лесно решение. Просто трябва да плащат по-висока такса за посещение при лекаря и това ще ги постави в ситуация да избират.

  Проблемът на здравеопазването ще се окаже най-вече в приходната част. Също както при осигурителните вноски, държавата е в привилегоравана позиция.

  Едно възможно решение за събираемостта на здравните вноски е да се отнема шофьорска книжка при неплащане на здравни осигуровки.

 20. 20 Профил на petkan
  petkan
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Трябва да се въведе някакъв лимит за посещение при лекаря. Примерно до 2 посещения на месец. Останалите посещения да се плащат по по-висока тарифа. Тогава ще намалее броят на пенсионерите пред лекарските кабинети. А що се отнася до циганите, те трябва да си плащат като останалите. Като си безработен, си внасяш минимална осигуровка като безработен. Никакъв прием без осигуровки! Като почнат да раждат пред болниците, ще започнат да си плащат.

 21. 21 Профил на Jelio Kerezov
  Jelio Kerezov
  Рейтинг: 367 Любопитно

  Всеки с лична сметка и отразена в карта с магнитен носител,и когато ти я подадеш на лекаря тои източва от нея необходимата сума която е регламентирана. Всичко останало фарс..

  Един човек
 22. 22 Профил на Orda
  Orda
  Рейтинг: 59 Неутрално

  Скоро всички ще са без здравни осигуровки, нали целта е доене на хората.

  Orda
 23. 23 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#15] от "skipper":Ние не сме държавата/администрацията/. Ние сме народът на държавата България.Това са различни неща и това се вижда ясно тук ,в България.Тук населението намалява - държавната администрация- расте. След първите свободни избори имаше малък шанс народът да влияе върху държавата като сменя/отзовава мажоритарните народни представители по всяко време.Ама "политическата " класа бързо се усети ,че това е заплаха за тях.Аи сред мажоритарните народни представители имаше такива ,които надигнаха глас срещу партайгеносетата. И като резултат - имаме право на четири години да ходим да избираме сред куци коне,избрани от някого си.А тук излиза някаква си мутра и вика:Ако нямаме АЕЦ ,токът ще е 5/пет/пъти по скъп.Да те е.ба у кофата тъпа, кой в Европа плаща пет пъти по-скъп ток от нас ? Хората като преработват петрол от сорта брент ,който е по скъп с 40 долара на барел от руския ,дето го преработват в Бургас ,да не би да карат с 45 % по скъп бензин.А ние седим и се караме кой бил син,кой червен. Насъскват ни като кучетата на Павлов. Докато не почнем да ги гоним с дряновици като в северна Африка ,ще сме между Сомалия и Етиопия.

 24. 24 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#21] от "kerezov":С карта няма и да си крепостен селянин ,както е сега.Осигуряваш се- имаш пари в картата,Не се осигуряваш - плащаш брой,кеш и на ръка. От тая "хуманност" едни ядат баницата ,а тия дето я плащат - не могат да се доредят.А тиквата вика : няма пари - ще закриваме болници.Аланкоолу, плати осигуровките първо на децата и пенсионерите, след това и на държавните служители. Ако няма пари за осигуровки на фуражките и чантаджиите - ги съкращаваш- както е в една фирма.А не да крадеш от парите на пенсионерите,децата и нашите,работещите в реалния сектор ,да плащаме осигуровки и болнични и лекарства и т.н на пълчищата държавни служители.Които освен другото ,се пенсионират по-рано и с високи пенсии ,без да са внасяни осигуровки за това.

 25. 25 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 572 Разстроено

  Някой да беше чувал за здравни осигуровки през соца? Искахте демокрация – получихте циганизация! Все социалистите са ви виновни.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK