Синдикатът на българските учители: 700 училища може да не изкарат годината

Синдикатът на българските учители: 700 училища може да не изкарат годината

© Надежда ЧипеваБлизо 700 училища може да не изкарат годината, защото ще похарчат бюджетите си до септември. Те трябва да бъдат дофинансирани от държавата и общините, заяви председателят на Синдиката на българските учители (СБУ) Янка Такева, предаде БТА.


Училищата имат проблеми, защото разходите им за ток, отопление са нараснали значително през последната година, а в същото време те продължават да работят с 10% буфер от единния разходен стандарт за издръжка на ученик (той е средно над 1700 лв. - бел. ред.)


Такева посочи, че разходите за отопление и осветление са нараснали многократно. "Ако миналата година за първото тримесечие са плащани 30 хил.  лева, то сега се плащат по 67 - 90 хил. лева", заяви още тя. От синдиката настояват да бъдат отпуснати допълнително 140 млн. лева до края на годината. Това са парите, необходими училищата да ползват пълния размер на единния разходен стандарт за издръжка на ученик.
Според прогнозата на синдиката около 60% от училищата няма да могат да платят допълнителните законово полагащи се на училища възнаграждения за 24 май. Оттам отчетоха, че средното брутно възнаграждение на педагогическия персонал в момента е 695 лева, а на непедагогическия – 435 лева.


За следващата година профсъюзът настоява да се отпуснат допълнително 544 млн. лева, както и за увеличение на  ученическите стипендии. Според сметките на синдиката за ремонтиране на площадки и физкултурни салони ще са необходими 15 млн. лева, както и 20 млн. лева. за подобряване на санитарно-битовите условия.

Предлагаме ви още: следете на живо дебатите в Народното събрание за правителството "Денков - Габриел"
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK