Външно внесе за обсъждане законовите промени срещу посланиците с досиета

Николай Младенов

© Дневник

Николай МладеновМинистърът на външните работи Николай Младенов внася за разглеждане в Министерския съвет  законопроект за изменение и допълнение на Закона за дипломатическата служба, съобщи МВнР.


Промените в закона целят в дипломатическата служба на страната да се премахне рискът бивши сътрудници на ДС да заемат постове като представители на България. Така няма да бъде поставен под въпрос международният авторитет на Република България и легитимността на дипломатическата служба, уточнява МВнР. 


В края на миналата година комисията по досиетата обяви, че близо половината дипломати зад граница са били сътрудници на бившите тайни служба. Последваха закани те да бъдат върнати в страната, въпреки че по закон част от тях трябва да бъдат отзовани от президента. Георги Първанов обяви, че има забележки само към един от оповестените дипломати и отказа да подпише укази за освобождаването им. В началото на този месец 13 от общо 35 посланици се върнаха в страната, като се очаква те да получат заповеди за служебно пътуване до София, по силата на които могат да бъдат държани в България до изтичане на мандата им или до назначаване на нови посланици.
В проектопромените, които предлагат от Външно, се предвижда заемащите публична длъжност в дипломатическата служба, за които към момента на влизане на закона в сила е установена принадлежтност към ДС, да бъдат освободени от министъра без предизвестие и преназначени на друга позиция.


Публичните длъжности по смисъла на закона за досиетата са посланиците, генералните консули и заместник-ръководителите на дипломатическите мисии, главните секретари, генералните директори, заместник генералните директори, главните директори, заместник главните директори, директорите, заместник-директорите, началниците на отдели и началниците на сектори , както и лицата на длъжност в органите на ЕС, Организацията на Северноатлантическия договор и всяка друга международна организация, в която членува или в чиято дейност участва Република България.


Кандидатстващите за тези длъжности се задължават също така да подпишат документ, че са съгласни да бъдат проверяване от комисията по досиетата. Ако откажат, назначаването им ще бъде отказано.


Когато в парламента се обсъждаше декларацията, с която се призова за отзоваване на дипломатите с досиетата, външният министър Николай Младенов посочи, че се пишат промени в Закона за дипломатическата служба, но обясни, че експертите подготвят текстовете така, че те да бъдат защитими пред Конституционният съд.


КС вече отмени няколко опита за въвеждане на лустрация. Със свое решение от 2009 г. съдиите отмениха член от правилника на парламента, според който се забраняваше на депутати, сътрудничили на бившите тайни служби да заемат ръководни постове в парламентарни комисии.


Промените в Закона за дипломатическата служба имат за цел да се изгради оптимална като роля, структура и ресурси организация, която ще се управлява ефективно и ефикасно, ще бъде в състояние да реагира адекватно на променящите се предизвикателства на вътрешната и външната среда на България, уточняват още от ведомството.


Сред основните цели е да се определят по-ясно ролята и функциите на дипломатическата служба. Освен това се предвижда да се усъвършенства нормативната уредба, за да се реализира структурна реформа в институцията. Трето - да се създадат условия за динамично развитие на кадрите в зависимост от личните качества, постигнатите реални резултати и нуждите на службата. Дава се възможност за по-бърз растеж на служители с доказани професионални качества в работата им.


Чрез промените се създават и нови форми на организация на задграничното представителство на България, като се въвежда възможността за назначаване на извънредни и пълномощни посланици със седалище в София и за представителство на България в държави, в които няма финансова възможност или не е целесъобразно да се откриват задгранични представителства.


Новият закон търси и по-ясна регламентация на отношенията между Министерството на външните работи и различните държавни ведомства и институции, които имат отношение към осъществяването на дейността на дипломатическата служба, уточнява още ведомството.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Всички синове и дъщери на егенти на ДС (като Николайчо) също да не бъдат допускани на работа във Външно. Освен това да се пита Николайчо с връзките на таткото и чичото ли не е ходил войник.

 2. 2 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Лустрация до гроб трябва за всички доносници от ДС.
  Без право на работа заплащана от държавния, общинския или съдебния бюджет.
  Осигурителния им стаж за времето от когато са вербувани до когато са разкрити да не се признава за пенсия.
  Всичките държавни отличия и награди - парични и символични да бъдат незабавно върнати на държавата.
  Лустрация трябва, инак не става.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 3. 3 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 953 Неутрално

  Това е добре, но трябва да се продължи с науката, образованието, културата, силите за сигурност, съдебната власт.
  След мандата на Гоце е необходимо много, ама страшно много голямо проветряване на страната от мухъла - ДС.

  Миша
 4. 4 Профил на outside
  outside
  Рейтинг: 715 Неутрално

  И ако може агентите на ДС вън от държавната администрация.
  Или на комунягите не им изнася да изгонят някой друг областен, зам. областе, шефове на агенции...
  Бивши комунисти няма.

 5. 5 Профил на solen
  solen
  Рейтинг: 489 Весело

  До коментар [#1] от "stoicho2":

  Явно тогава характерът не се гради в казармата

  Щото много от тия дето са ходили в казармата и непрекъснато са се скатавали след това за нищо не стават.

  Е, стават... само да разказват легенди... на които никой не вярва

 6. 6 Профил на KNG
  KNG
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#1] от "stoicho2":

  Защо не го съдиш по делата, а не по бащата...

  I know not all that may be coming, but be it what it will, I will go to it laughing
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK