Правителството ще привлича приоритетно инвеститори в био-, чисти и високи технологии

Правителството ще привлича приоритетно инвеститори в био-, чисти и високи технологии

© Надежда Чипева, КапиталБългария да привлича чужди инвестиции в няколко приоритетни сектора, за да се постигне по-голям икономически растеж. В списъка са електроника и електротехника, информационни технологии, аутсорсинг, земеделие и хранително-вкусова промишленост, производство на транспортно оборудване и машиностроене, транспорт и и логистика, здравеопазване и фармация, химическа промишленост. Това е записано в секторна стратегия за привличане на инвестиции, представена от министерството на икономиката днес.


Документът е изработен от консултантската компания A.T. Kearnеy за 350 хил. лв. по проект за 21 млн. лв. на Българската агенция за инвестиции за популяризиране на страната като добро място за чужди вложения. Около 19 млн. лв. от тях са предвидени за рекламни кампании и събития за популяризирането на страната.


Приоритетните сектори са избрани, защото имат потенциал за развитие и износ на произведените продукти, голяма добавена стойност. Избрани са и сектори, в които има развити клъстъри - обединения от фирми, които работят заедно за производството на даден продукт, или поне наченки на такива. Консултантите препоръчват и обръщане към инвеститори от бързо развиващи се страни като Китай и Индия, а не толкова към вече развити държави от Западна Европа.
Още миналата година министерството на икономиката представи стратегия за преструктуриране на икономиката, в която също открои приоритетни сектори. Сред тях бяха и посочените сега предпочитани сфери за чужди вложения. Целта беше част от парите от оперативната програма "Конкурентоспособност" да се насочат към тези сфери. В стратегията от миналата година беше включен и фокусът върху привличането на китайски инвеститори.


"Стратегията залага на тези приоритети, без да бъдат пренебрегвани другите икономически сектори, а за да стимулираме ускореното развитие", обясни министърът на икономиката Трайчо Трайков. Той добави, че през последните години голяма част от инвестициите са били в сектори с ниска добавена стойност като строителство или имоти и имат частичен или временен ефект. "Нашият потенциал не е само в това, което изкопаваме от земята", каза още Трайков. Той добави, че цел номер едно на правителството трябва да е Китай и превръщането на страната във входна врата за инвестиции и продукти от азиатската страна.


Според министъра на икономиката България трябва да привлече качествени инвестиции в сектори като автомобилостроенето, както са направили други страни от Централна и Източна Европа. По-късно пред репортери Трайков каза, че чужда компания имала интерес да инвестира в производство на кожени салони за БМВ в страната.


В началото на конференцията, на която беше представена новата стратегия, беше и премиерът Бойко Борисов. Според него растежът на икономика може да дойде от производството на храни и вода. Според Борисов това не може да стане с "приватизирането на мобилните оператори, нито от моловете, нито от възобновяемите енергийни източници".


При представянето на стратегията беше отделено малко време за това как точно ще бъдат привлечени чужди компании, които да инвестират в приоритетните сектори. Според председателя на агенцията за инвестициите Борислав Стефанов това ще стане чрез "проактивен маркетинг", промяна в закона за насърчаване на инвестициите и увеличаване на правомощията на агенцията. Маркетингът включва организиране на събития и срещи с потенциални инвеститори, реклами в чужди издания, както и разпространяване на брошури и рекламни материали.


В закона за насърчаване на инвестициите ще се търсят начини за подпомагане на чужди компании от сектора на услугите, тъй като сегашните стимули били насочени основно към производството - осигуряване на земя и инфраструктура. Ще се обмисли и увеличаване на правомощията на агенцията за инвестиции, която да може да помага на инвеститорите от началото на инвестиционния процес до приключването на проекта. "В момента ние сме повече информационен център, защото не можем да се месим в правомощията на местните власти", каза Стефанов. Все още не е ясно как точно ще се случи това, за да се реши проблемът на фирмите с бюрокрацията на местно ниво.

Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 651 Любопитно

  E, това вече изби рибата То правителството плаче за каквито да е инвестиции, защото клонят към нула, но щяло да "привлича приоритетно.." Ех, високопарни изказвания.. Ех, простотии... Да не казвам още, че в изброените области е включено почти всичко възможно.. Ех още един доклад да мине, ех още едни анализатори да анализират, ех още едни консултантски да паднат..ех..охх..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 2. 2 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Най-добре да пусне хора с черни ванове и качулки из Европа и да отвлича, а не да привлича чужди бизнесмени.
  И без това има готово ноу-хау в тая сфера в България, работещи групи които биха ударили по едно рамо на българската икономика.
  Ние ги отвличаме, а те ще инвестират тука. Като не искат - прокурора ще ги пуска без обвинение за неизвършени инвестиции. А ние пък пак ще ги отвличаме - да им е гадно.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 3. 3 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1571 Весело

  ...и производство на картофи.

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 4. 4 Профил на LZ.2
  LZ.2
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар [#3] от "Хриси":

  По-доходоносно ще се окаже продаване на ТИКВИ - по възможност надалече от България

 5. 5 Профил на onia_s_konja
  onia_s_konja
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#1] от "ostin22":
  Инвестирай в чисти технологии и стига си охкал цапайки форума

  Първо преди, след това - после.
 6. 6 Профил на Един Градинар
  Един Градинар
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Похвално, ама трудно ще се измъкнат тези добри намерения от фазата на хартията, защото био, чистите и високотехнологичните индустрии олигархия не хранят...!

  Small scale, decentralised, decriminalised, sustainable, responsible biz ASAP!
 7. 7 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  На хартия! Резултати до сега няма! Строежът на магистрали и пътища е стъпка, но само една, в правилна посока. Правосъдиет, държавната администрация, корупцията, образуванието.
  За най-лесно залагаме на най-ниските данъци и най-ниските работни заплати в ЕС и Източна Европа без Украйна и Молдова.
  Извод-не добро управление. Не само сега-през последните 21 години пък съвсем!/с малки изключения-бързото стабилизиране след карха 97г./

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 8. 8 Профил на dalilan
  dalilan
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  "Консултантите препоръчват и обръщане към инвеститори от бързо развиващи се страни като Китай и Индия" Рекламните спотове - на мандарин

  Интересен народ е българският - добитъка брои на глави, а правителството - на членове.
 9. 9 Профил на veseling
  veseling
  Рейтинг: 426 Любопитно

  Много красива авторка.

 10. 10 Профил на veseling
  veseling
  Рейтинг: 426 Любопитно

  Няма майтап Китай и Индия се развиват с бясна скорост, най-вече Южна Корея.

 11. 11 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2247 Неутрално

  Аз за такъв консултантски хонорар бих избацал и едно "космически изследвания" в списъка

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 12. 12 Профил на donboneti
  donboneti
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Как ще привличаме чужди инвестиции, след като трепеме българските. Или тва е целта

 13. 13
  ****

  Този коментар беше изтрит в 17:04 на 10/05/2011 от неговия автор.

 14. 14 Профил на Orda
  Orda
  Рейтинг: 60 Неутрално

  С какво ще ги привлича с кухи обещания ли ?

  Orda
 15. 15 Профил на peterpan.03
  peterpan.03
  Рейтинг: 531 Весело

  айде пак едни преференциални цени, едни данъчни облекчения, за псевдо веи-та от типа три перки и газова турбина

 16. 16 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1718 Неутрално

  Да видим -
  "електроника и електротехника, информационни технологии, аутсорсинг, земеделие и хранително-вкусова промишленост, производство на транспортно оборудване и машиностроене, транспорт и и логистика, здравеопазване и фармация, химическа промишленост. "

  Ако това са био и чисти технологии, работата е страшна. А някой да ме светне що за технология е аутсорсинга, или на някоя тиква-писач просто му е харесала като дума?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 17. 17 Профил на Моканина
  Моканина
  Рейтинг: 426 Неутрално

  То в Балгария биотехнологие отдавна имаме!
  Имам ний кво знаете вий - я идете на полето и оттам ще ги видите - отглеждат орки по градовете.
  Те тъва ни е биотехнологиата. Орки и компире.

  Боже, колко мъка има по тоя свят, Боже!
 18. 18 Профил на Моканина
  Моканина
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#9] от "veseling":

  'Арна е, 'арна е, мома та дрънка.

  Боже, колко мъка има по тоя свят, Боже!
 19. 19 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 651 Неутрално

  До коментар [#5] от "onia_s_konja":

  Ами дай да инвестираме само в слънчеви централи тогава-модерно е...така токът ще стане 10 лева киловатът... хмм..я да видим кой ли ще го купи тогава.. Ама нали Боко каза днес-няма ток-няма проблем - има свещи! Явно си мисли човечецът, че електричеството само за осветление се използва...Горкичкият..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 20. 20 Профил на Valery Schwarz
  Valery Schwarz
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Не ставало с "приватизиране на мобилни оператори" - леле, самата идея, че подобна мисъл е прелетяла през кухата му лейка ме кара да потръпвам...
  Абе, колко ли струва еднопосочен билет за Австралия? Едва ли е колкото осигуровките, които плащам за година в България и които най-вероятно никога няма да видя повече...

 21. 21 Профил на Лодка в гората
  Лодка в гората
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Това е пътят!Дано го избистрят не само като стратегия,но и като тактика.В България няма достатъчно свободни пари,а както знаем с пръдня боя не става!

 22. 22 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  Знаем ги ние тия стратези с техните стратегии - пари за стратегия, пари за реклама, но както обобщиха - нямат още идея как ще се въздейства върху бюрокрацията на местно ниво.
  Еми хайде да започнем от бюрокрацията на местно ниво и писане на препоръки, решаване на някое друго проблемче пак на същото местно ниво, организиране на работата на същото това местно ниво... а не да почваме да строим къщата от покрива, че така е най-лесно усвояването на едни пари.

  Между другото в Златарица до колкото имам инфо китайците копат, щели завод за фотоволтаици да правят. Няма лошо казвам аз.. но сигурно стратегията им е по друг начин структурирана, щом са започнали вече пък ние почти нищо не сме разбрали.

  Жената е покана за щастие
 23. 23 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 592 Неутрално


  Инвестициите в биотехнологиите трябва да ги правят задължително настоящите компании Софарма, Актавист и Биовет. Имаше доста добри публикации за разработки в институтите на БАН, които имат потенциал да се превърнат в препарати за лечение. Само, че в България е най-лесно да си фабрикант като щтамповаш вече чужди лицензирани препарати под ново име, отколкото сам да пробиеш път на собствен продукт в света.......това го разбирам инвестиция в биотехнологиите, другото си е чиста манифактура от рода на компотите

  un buen dia empieza con un solo rayo
 24. 24 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Но и приоритетно, ще създаде база за чужд бизнес проект на наша територия с изгледи за нулификация на приходите, поради натрапен риск, финансов и икономически... като АЕЦ "БЕЛЕНЕ"

 25. 25 Профил на svishtovec
  svishtovec
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Вместо АЕЦ Белене да се направи на площадката един индустриален парк. За привличане на инвеститори правителството може да направи програма за стимулиране. Може така също да продаде площадката на китайците. Това ще бъде още по-добър ход, защото за тях тя ще стане чудесна търговска база, която има необходимата инфраструктура за експанзия на Китай на европейските пазари.

 26. 26 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#21] от "globus":

  При това нещастно правителство от клоуни кой ще дойде има да си пишат глупости още поне 3 години .

 27. 27 Профил на Лодка в гората
  Лодка в гората
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  До коментар [#26] от "bokko":
  Аз предпочитам да погледна от другата,оптимистичната страна и ако се насират-ще знам за кого да не гласувам!

 28. 28 Профил на stasi8
  stasi8
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#2] от "Десен":

  Не е за смях, но коментара ти ме развесели истински.Благодаря Хубаво е като чета по форумите интелигентни реплики,всъщност това е и почти единствения знак в общественото пространство, че има надежда.Щом има още мислещи хора, който се вълнуват значи не всичко е изгубено.....

 29. 29 Профил на qbn24558812
  qbn24558812
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Пепел му на устата на тиквата. Последният път обеща на японците да им произвежда вода и им се разказа играта.

 30. 30 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#27] от "globus":

  ...е ти и досега ако не си разбрал, трдно ще повярвам, че не е късно вече...Защото все едно,че ми обясняваш защо си си забравил качулката, когато те питам защо си мокър...

 31. 31 Профил на Лодка в гората
  Лодка в гората
  Рейтинг: 1054 Весело

  До коментар [#30] от "renegat":

  На тебе нищо не обяснявам-ти всичко знаеш!Ти си моята пътеводна Звезда в българския политически мрак!Даже мисля догодина да ти стана последователвъв форума,ако до тогава не ни изхвърлят и двамата!

 32. 32 Профил на Лодка в гората
  Лодка в гората
  Рейтинг: 1054 Весело

  До коментар [#6] от "Един Градинар":

  чистите и високотехнологичните индустрии олигархия не хранят...!
  ------------------

  Хей,Градинарю,ти май дърпаш към твоя сектор,а?!
  Явно ,съдбата ни е да сме селяните на Европа!

 33. 33 Профил на The Jew
  The Jew
  Рейтинг: 995 Весело

  Аз пък,обмислям да поканя в къщи,на гости всички номинирани за Оскар през последните 5(пет) години,но приоритет ще дам на блондинките!
  Брюнетките и да искат да дойдат,и куверт да си платят,и Хали Бери да се казват,и по едно кило черен хайвер да си носят-НЕ!!!

  Trans penis mihi est!
 34. 34 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 733 Весело

  Ох ,ще ме довършат тия гербери.Та чуват ли се какви ги дрънкат
  ,те инвеститорите са едни такива глуповати и с много пари дето се чудят къде да ги загубят,така си мислят нашите тикви.
  Ми нали и най-глупавият инвеститор ,ще си направи едно проучване на бизнес климата преди да хвърли няколко милиона.
  Не напразно големи консултантски фирми поддържат офиси у нас.И какво ,ще пишат в анализа си според нашите тикви ?
  Прекрасно организирана , ефективна и неподкупна администрация?
  Ясно и опростено законодателство? Работеща съдебна система?Ниско ниво на организирана и дребна престъпност?
  Наличие на квалифицирани кадри?Добра инфраструктура?
  Нееее просто ще напишат ,вижте на този етап препоръчваме
  инвестицията в друга страна от региона .И ще са абсолютно прави.Кой е луд да инвестира в кочина?

 35. 35 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  И как се правят инвестиции в държава, чийто приоритет е единствено да обърква и без това обърканото законодателство? Щото магистралите - добре, ами после? Високите технологии не са пътници към морето, че да се впечатлят от асфалта, за тях трябват учени, инфраструктура, нормални данъци (И КОСВЕНИТЕ, НЕ САМО ТЕЗИ, ДЕТО ВСЕ НЕ ГИ БИЛИ ПИПАЛИ, АМИ И ТАКСИТЕ И РАЗРЕШИТЕЛНИТЕ РЕЖИМИ). Виждате ли, то колкото и да вдигат кредитния рейтинг, това инвеститорите не ги бърка, те се интересуват от други неща, които кратичко се описват с думата "бизнесклимат". А крединтия рейтинг може да е висок, но бизнесклимата да е лош (разбираш плащай под масата на тоя, на оня, на депутати, на инспектори от НАП, НОИ и т.н. и накрая да ти резнат я лиценз, я нещо друго - главата например).

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 36. 36 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 971 Неутрално

  предполагам, че основния ни коз пред китайските и индийските инвеститори ще бъде по евтината , в сравнение с тяхните страни, работна ръка ?

 37. 37 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 857 Неутрално

  До коментар [#23] от "rayo":

  "...в България е най-лесно да си фабрикант като щтамповаш вече чужди лицензирани препарати под ново име, отколкото сам да пробиеш път на собствен продукт в света...."
  Прощавай, явно доста неща не разбираш. В България е много трудно да си фабрикант. Ако не вярваш преброй колко наши фабрики работят в момента. Не случайно всичко се е устремило към далавера, търговия, чиновничество и пазачи. Още по трудно е да подържаш собствена марка на родния пазар, а на външния е непостижимо. Причината за фирмите, които са се наложили на пазарите не е, че стоката им е много качествена, а че са много богати. Такъв е резултатът от Глобализацията.

 38. 38 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 857 Неутрално

  До коментар [#36] от "toshiro":

  Точно индийци и китайци няма да примамим с "ефтина" работна ръка, а с навлизането в ЕС от наша територия. Концепцията ми импонира: развиване на инфраструктура, съблазнителни данъци, незамърсена почва и вода за екологично земеделие.

 39. 39 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 971 Неутрално

  До коментар [#38] от "4i4oti":

  май не разбра майтапът, който ми беше насочен към факта, че високите технологии не идват точно от тези страни. разбирам да очакваш технологии от дания или германия, ама от индия или китай? а как точно ще изберат бургас или варна пред пристанищата в е западна европа където е пазарът на китайски стоки ми е малко трудно да разбера.

 40. 40 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 592 Неутрално

  До коментар [#37] от "4i4oti":

  Аз конкретно говорих за фармацевтичните компании, понеже там съм наясно с нещата. Малка компания също може да пробие и то много добре, стига да покаже продукт, от който действително има нужда и няма конкурентен аналог точно за неговото предназначение. Например създаването на лекарствени препарати за редица редки заболявания

  un buen dia empieza con un solo rayo
 41. 41 Профил на raylight
  raylight
  Рейтинг: 904 Неутрално

  Първото необходимо условие за привличане на инвеститори е излизане от феодализма, установяване на капитализъм с върховенство на закона и равни права на хората. Работещата съдебна система е най - видимия ефект на такива промени. Другото са ефективна пазарна икономика без монополи, картели и сив дял над 2%, сериозно подобрено образование и спадане на песимистичните настроения у хората. Без такива промени никакви инвеститори не могат да ни спасят, нито ще бъдат изкушени да дойдат.

  Истината е висша ценност
 42. 42 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Приликата между палячовците и визионерите е, че и двата типа мечтаят, разюздано и смело, но разликата е в това, че визионерите преодоляват трудности, адаптират се гъвкаво и динамично, справят се с препятствията и решават възникналите проблеми по пътя към реализацията, докато първия тип просто накрая свършват на евентуално мокрия пясък.

  Визията тук е красива, дано се намерят визионери за изпълнението и.

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 43. 43 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  До коментар [#14] от "Orda":

  Как с какво ще ги привличаме!?

  Ами с намаление на рушветната, пардон, комисионната ставка от 5 до 10% и съкратяване срока на изадаване на нужните документи от държавната бюрокрация от 5 на 4.5 години (в особено приоритени отрасли може и дори само за 4).

  "Да, България"
 44. 44 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1316 Разстроено


  До коментар [#43] от "errata":

  А за ДДС-то... Какво става? Щеше да бъде 16%, после да е 20%, след това на 24%, после падна на 22%... Тия знаят ли, какво искат, и как да го направят?

  "държавната бюрокрация"
  Не! Казва се държавна администрация. Просто чиновници, на сигурна заплата, дори и никаква работа невършещи, но получаващи заплата!

  Просто държавна политика. Ние данъкоплатците издържаме подобни субекти...
  Те това е Минке положението...

  Ще привлечем някои "тъмни субекти" опитващи да изперат мръсните си пари, и това е. Вече 22г. продължава тоя експеримент!

  Но за много хора това са просто изгубени години, когато трябва да живеят своя живот, а не да мизерстват и някакви идиоти да трупат пари с цената на всичко!
  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 45. 45 Профил на raylight
  raylight
  Рейтинг: 904 Неутрално

  ДДС трябва да е диференцирано

  Истината е висша ценност
 46. 46 Профил на Abaddon
  Abaddon
  Рейтинг: 374 Весело

  До коментар [#44] от "drakar65":

  Що ревеш бе Съби?

  It is the nice place.
 47. 47 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1722 Весело

  До коментар [#16] от "Тони!":

  Аутсорсингът е генетично модифициран картоф, или просто казано ъпгрейднат, в резултат на което се е получила тиква. Тиквата е по-вкусна и хранителна в сравнение с картофа. Богата е на бета-каротин и антиоксиданти. В тиквените семки има пектин, калций, фосфор, желязо, натрий.
  Тиквата е полезна при лечението на гастрит, колит, жлъчка, безсъние, мигрена и хепатит.

  Как да изберем нашата тиква!?

  Пазарите сега са заринати с тикви, но често се чудим по какво да познаем, коя от тях е по-добрата и по-вкусната. Експерти съветват да се купуват плодовете с тегло между 3 и 5 кг. При тях вътрешността е мека, а кората тънка. Тази година се купува най-много тиква тип "цигулка". Продавачите твърдят, че тя има най-добър търговски вид и е най-жълта, но с нищо друго не превъзхожда останалите видове.

  Според легендите, Тиквата е била известна на хората още в дълбоката древност. В някои източни религии тя се смята за растението, от което се е родил Бог.
  Не случайно именно тя е избрана за символ на празника Хелоуин. Една от версиите за хелоуинските тиквени фенери разказва, че блуждаещите в тъмното огънчета в тиквени фенери символизират душите на загубилите се между небето и земята. В друга версия фигурира пияница на име Джек, на когото му се удало приживе да излъже дявола. След като умрял, не го приели в рая, а от ада го изгонили. Джек бил обречен да блуждае във вечната тъмнина, като имал за светлина само едно въгленче. Той сложил въгленчето в куха ряпа, за да гори по-дълго. Потомците му впоследствие приспособили за тези цели тиквата.

 48. 48 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#47] от "Роси Кирилова":

  Имам две-три пре-прекрасни рецепти за стъргана ряпа, червени рапони, също така и за червено цвекло
  (чукундур) със зехтин и оцет с подправки, както и за варена и после запечена тиква с мед.

  За картофи и компири няма да споменавам - там съм спец. от класа - подземния живот на кореноплодите е цяла енциклопедия.

  От морковите през сладките мексикански до джинджифила.

  Все някъде ще се смести алегоричноста и за нашият сорт български бял самоковски картоф разпространен в селата и около София.

 49. 49 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Има един основен въпрос и той е дали Тиквата е зеленчук или плод...???

 50. 50 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Както е известно г-н Симеон Дянков,е участвал в изработването на критериите на Световната Банка за изследвания на Световната банка Doing business.Съгласно тези изследвания България заема десето място в класацията на най-бързоразвиващите се страни в света според годишното изследване/ 2007 г./,а в общата класация на държавите, в които е най-лесно правенето на бизнес, страната ни заема 46-о място, като бележи напредък с 8 позиции в сравнение с предходната година, когато е заемала 54-то. Изследването обхваща периода от юли 2006 до юни 2007 и в него участват 178 държави от целия свят.
  България изпреварва темпа на развитие на реформите в региона на Централна и Югоизточна Европа.
  Откакто на власт е правителството на Бойко Борисов, България е паднала от 46-о на 51-во място в света по комфорт за правене на бизнес. Това показва най-новото изследване на Световната банка Doing business 2011.Изтъква се още, че страната ни е аутсайдер по отношение на отговорността на директорите на фирми - по този показател сме в компанията на Суринам, Зимбабве, Беларус и Маршалските острови. Най-отговорни са мениджърите в САЩ, Словения, Сингапур, Канада, Израел.
  Условията, които България дава на строителните предприемачи, не са особено добри, твърди изследването. При световния отличник Дания процедурите за сдобиване със строителна виза са само 6, докато у нас са нужни 24 подписа и печати. В Сингапур строителна виза се издава за 25 дни, в САЩ - за 40, а у нас същото отнема 139 дни. Има и по-лошо - в Бразилия са необходими 411, в Русия - над 500 дни, а в Кипър - 677.
  Изследването показва още, че в Германия и Австрия фирмите чакат само 17-25 дни за свръзване с електромрежата, в Чехия губят 279 дни, в Русия -300. За българските предприемачи средният срок за присъединяване е 137 дни.
  Как се класира България:
  1. Регистрация на фирма 43-то място
  2. Строителни разрешителни 119-о място
  3. Вписване на собственост 62-ро място
  4. Защита на инвеститорите 44-то място
  5. Плащане на данъци 85-о място
  6. Международна търговия 108-о място
  7. Закриване на фирма 83-то място

 51. 51 Профил на tilia
  tilia
  Рейтинг: 60 Неутрално

  За да дойдат Китай и Индия с кои банки ще се работи
  имаше един индийски инвеститор и се изгони
  за друг в скоро време, не ми се вярва.

 52. 52
  ****

  Този коментар беше изтрит в 07:57 на 11/05/2011 от неговия автор.

 53. 53 Профил на tilia
  tilia
  Рейтинг: 60 Неутрално

  А като дойде Китайския балет какви танци се изпълняваха?
  прогонване на злото не знам какво се е имало предвид но костюмите им не бяха в ярко червено.

 54. 54
  ****

  Този коментар беше изтрит в 08:19 на 11/05/2011 от неговия автор.

 55. 55 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Хора ,

  не се кахърете... България има едно голямо предимство - хем ЕС + хем ниски заплати.....

  Инвеститорите знаят що за стока са страните (дори много по-добре от местните)... другаде не е по-добре... вземете една Индия - знаете ли за каква бюрокрация и тотална безредица става дума? А за разлагащи се човешки трупове по улиците? А?

  Така че България си е шест и на когото му изнася - ще дойде да инвестира... заради йефтината работна ръка... Дддда, става дума за ниски заплати...

  За високи заплати трябва да се правят нещата като хората... и си трябва системно мислене, които липсват изцяло в България, в която само се сочи с пръст кой бил виновен...

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK