"Топлофикация София" праща на съд над 1000 некоректни абонати месечно

"Топлофикация София" праща на съд над 1000 некоректни абонати месечно

© ВАЛЕНТИНА ПЕТРОВАСтоличната "Топлофикация" е започнала между 3500 и 3600 дела за издаване на заповед за изпълнение срещу длъжници от началото на годината, каза днес изпълнителният директор на дружеството Стоян Цветанов, цитиран от БТА. Още около 4800 преписки са подготвени и ще бъдат внесени в съда. Заведените до момента искове са за 100 млн. лева.


Поради обема на юридическата работа, се е наложило дружеството да наеме и частни адвокатски кантори, съобщава агенция "Фокус", позовавайки се на Цветанов. "Там, където длъжникът е починал, ние преобразуваме дълга към неговите наследници. Не може да потребяваш енергия, а да не си плащаш", каза още той относно некоректните платци. Битовите потребители дължат общо 230 млн. лева на общинската компания, а стопанските – 30 млн. 95 милиона лева са текущите задължения на "Топлофикация" - София към "Булгаргаз", обяви изпълнителният директор. Финансовият отчет е готов и ще бъде качен на интернет страницата на общинското дружество, като загубите за миналата година са 10 млн.


Представеният бизнес план на "Топлофикация - София" предвижда инвестиции на стойност 6,9 млн. лева за 2011. Очаква се тази и следващата година да бъдат подменени между 22 и 30 километра от мрежата. За осъществяване на бизнес плана, парното трябва да поскъпне с 5 процента за периода до 2014 год. И все пак всяка промяна в цената на газа ще доведе и до промяна в процентното увеличение на цената на топлинната енергия, застрахова се Цветанов.
На пресконференция в понеделник дружеството обяви, че има план за промяна на модела на ценообразуване, който ще позволи абонатите да получават реални сметки, а не прогнозни, каквато е практиката сега.


Съществуващият в момента 3-годишен давностен срок за изискуемостта на сметките към "Топлофикация София" спира да тече, ако компанията заведе иск за дължимите суми срещу абонатите, които не погасяват задълженията си.

Ключови думи към статията:

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mediator37
  mediator37
  Рейтинг: 470 Неутрално

  По времето на Бай Тошо крановете на всички радиатори в къщи бяха развалени (не се затваряха) и за да не се издушим от жега , си спомням, че майка ми отваряше вратата на балкона един пръст и я подпираше с табуретка и прозорецът си отваряше. И цяла зима ходехме по къси гащи и потници и топлехме и космоса. И ко стана сиа?

  Има ли живот след демокрацията ?
 2. 2 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1256 Любопитно

  Съдилищата ще стигнат ли?

 3. 3 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1086 Любопитно

  До коментар [#1] от "mediator37":

  Изгладувахме парите за това през лукановата купонна система и след държавния фалит, струва ми се...

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 4. 4 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  За любопитните - интересен линк: http://kafene.net/analysis.html?fb_1101652_anch=17591309

  За мързеливите - кратко резюме: "Мнозина от приятелите ми, които знаеха, че се връщам в неделя вечер, все пак ми звъннаха по телефона в събота, за да ме предупредят да гледам по една от националните телевизии половинчасовия репортаж за терора на “Топлофикация” над гражданите, осъдени по грешка, унизени на ента степен поради умножаването на грешката на ента степен. До един сякаш изключили за празника, който преживявам извън страната, и тревожно загрижени, че съм сред жертвите на един от най-безмилостните и абсурдни монополисти у дома си."

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 5. 5 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2116 Неутрално

  До коментар [#1] от "mediator37":

  По онези времена Топлофикациите бяха субсидирани.
  Т.е. и баба Вуна от Долно Уйно внасяше, макар и симаволична, своята "лепта" заедно с "топлофицираните".
  Това - първо.

  Второ - Топлофикациите в този си вид са такава неефективна система, че направо са за музея.

  Трето - Крадат! Крадат! и пак Крадат!
  И не само потребителите, а и "доставчиците" на топлинна енергия. Крадат и с г*за си!

 6. 6 Профил на qbn24558812
  qbn24558812
  Рейтинг: 983 Разстроено

  Некоректните платци са 2 вида. Едните чакаме приравняването, защото не може топломерите да са ни на 0, а сметките трицифрени. Другите са с по хиляди задължения, неплащани от години. Що ли имам подозрение, че първият вид (като потенциално коректни платци) ще го отнесат повече.

 7. 7 Профил на miki_cool
  miki_cool
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Кога ли ще новината ще бъде "Над 1000 абоната осъдиха Топлофикация София"?

 8. 8 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  До коментар [#1] от "mediator37":

  Ами понеже топлехме космоса, държавата фалира.

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 9. 9 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  аз като гражданин на република България ,дълги години давах определена сума за да има топлофикации, които продаваха много под себестойността и енергията, никой не ме е питал искам ли, нито някой ми е предлага тази услуга лично на мене, сиреч съм бил прекаран както и над 80 процента от населението което не е ползвало никога никакви топлофикации, видя че те не стават и като не стават нека ги закриват и толкоз

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 10. 10 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2871 Неутрално

  mediator37, по времето на бай ти Тошо, заради разсипията и любимата ти планова икономика, се докарахме до това положение. Заради съветския модел блоковете са изградени с вертикална, а не с хоризонтална развръзка и затова плащаме всички. Изобщо не съжалявам тези дяволи, които не са си плащали, защото мислят, че само такива, за тях глупаци, като мене и други като мене плащат. Познавам много такива. Единствено към хората с ниски доходи и пенсионерите с ниски пенсии трябва да има по специален подход.

 11. 11 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#6] от "Мария Антоанета":
  ". Едните чакаме приравняването, защото не може топломерите да са ни на 0, а сметките трицифрени."
  Така е, защото както писах вчера, Топлофикация ВСЕ ОЩЕ се позовава на чл.155 ал.1 т.2, а не т. 3 от ЗЕ.
  Чл. 155. (1) (Доп. - ДВ, бр. 74 от 2006 г., в сила от 08.09.2006 г.) Потребителите на топлинна енергия в сграда - етажна собственост, заплащат консумираната топлинна енергия по един от следните избрани от тях начини:
  1. (изм. - ДВ, бр. 74 от 2006 г., в сила от 08.09.2006 г.) на 10 равни месечни вноски и две изравнителни вноски;
  2. на месечни вноски, определени по прогнозна консумация за сградата, и една изравнителна вноска;
  3. по реална месечна консумация.
  (2) Правилата за определяне на прогнозната консумация и изравняването на сумите за действително консумираното количество топлинна енергия за всеки отделен потребител се определят с наредбата по чл. 125, ал. 3.
  Чл. 125. (3) (Изм. - ДВ, бр. 74 от 2006 г., в сила от 08.09.2006 г., изм. - ДВ, бр. 82 от 2009 г., в сила от 16.10.2009 г.) Редът и техническите условия за топлоснабдяване, за оперативно управление на топлоснабдителната система, за присъединяване на производители и потребители към топлопреносната мрежа, за РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ, прекратяване на топлоснабдяването и спиране на топлоподаването се определят с наредба на министъра на икономиката, енергетиката и туризма.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 12. 12 Профил на skarlet1
  skarlet1
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#1] от "mediator37":

  Ми ко прайм сега? То от такива като теб са навъртяни и огромните дългове на България - топлехте космоса. А сега го топлете де! Ама не ви стиска.

 13. 13 Профил на Лъчезар Александров
  Лъчезар Александров
  Рейтинг: 782 Неутрално

  http://lachezaraleksandrov.wordpress.com/2011/05/11/8/

  Много е важно да се знае, че има тригодишна давност на задълженията. Това обаче не се взима предвид от съда, ако не го поискате. Когато стигнете до съд с Топлофикация е най-добре да наемете адвокат. Често пъти задълженията падат наполовина.

  Въпреки че обикновено тези статии са PR, в случая Топлофикация наистина е започнала сериозно да подхожда към вземанията си. Ако скоро сте получили известие, че делото ви е прекратено от даден ДСИ, то може съвсем скоро да очаквате покана за плащане от ЧСИ Милен Бъзински.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK