Над 100 хил. души не работят, защото няма кой да гледа децата им

Липсата на старчески домове и хосписи задържа вкъщи други 44 хил. българи

Над 100 хил. души не работят, защото няма кой да гледа децата им

© ДневникОтглеждането на деца и грижите за възрастни и болни хора принуждава много хора в трудоспособна възраст да стоят вкъщи въпреки желанието им да работят. Основните причини за това са липсата на институции, които да поемат грижата за техните роднини, и високата цена на тези услуги. Това показват данните на Националния статистически институт за съвместяването на професионалния със семейния живот.


Изследването установи, че миналата година 1.2 млн. души в трудоспособна възраст са се грижили за деца. Само две трети от тях работят. Останалите са жени в отпуск по майчинство, безработни, които си търсят работа, и обезкуражени, които са се отчаяли, че ще намерят. Над 100 хил. от неработещите заявяват, че искат да се трудят, но не могат, защото няма кой да се грижи за децата им.


За всеки пети причината е, че в района, в който живее, няма детска градина или занималня. Над 40 хил. признават, че не могат да си позволят да плащат за подобни услуги, а 10 хил. души смятат, че грижите, които ще получат децата им, няма да са добри и затова ги отглеждат вкъщи.
Изследването на НСИ показва, че през миналата година много хора в трудоспособна възраст са останали извън пазара на труда, защото се грижат за болни или възрастни хора. Около 44 хил. от тази група казват, че биха работили, ако има подходящи условия за роднините им в институции или частни центрове.


Голяма част от хората обаче се грижат сами за болните, защото не могат да си позволят да плащат за старчески домове или хосписи, а и в тях няма места.


Данните показват, че едва 14% от близо 824 хил. заети с фиксирано работно време, които се грижат за деца, болни или възрастни, могат да си позволят да си тръгват по-рано от офиса по семейни причини.


От началото на миналата година в помощ на майките, които не са успели да запишат детето си на градина, действа схемата "Отново на работа". Целта й е да осигури безплатна детегледачка на родителите с деца от 1- до 3-годишна възраст, което да им даде възможност да работят.


Финансирането е от оперативната програма "Развитие на човешките ресурси". Приоритетно в нея се включват самотни родители, многодетни семейства, родители на деца с увреждания, домакинства с нисък доход.


До края на 2012 г. се предвижда по този начин да бъдат подпомогнати 8000 семейства. Подобна е целта на финансираните с евросредства и пари от националния бюджет дейности като "Личен асистент" в помощ на членове на семействата, които не работят заради постоянната грижа за болни.Децата ще могат да останат в яслите и след 3-годишна възраст


Децата вече няма да бъдат изписвани от яслите веднага щом навършат три години, а ще могат да останат, докато ги приемат в детска градина. Това предвижда промяна в Наредба 26 за устройството и дейността на детските ясли и кухни на Министерството на здравеопазването. Тя беше публикувана вчера в Държавен вестник и вече е в сила. Министерството предложи тези промени в края на март, защото в София и в други големи градове децата се приемат в градините само след 1 септември заради недостига на места.


Досега дете, което стане на три години, например през януари, трябваше да напусне яслата, но не можеше да бъде записано веднага в градина. Родителите му трябваше да търсят гледачки, роднини или частни ясли за месеците до 1 септември. 


Извън яслените групи на детските градини след първото класиране в София останаха около 5000 деца до 3 години, чиито майки искат да се върнат на работа и са кандидатствали за място. Приети бяха около 2700 деца. Още близо 2500 бебета посещават самостоятелни ясли, които са все още извън електронната система за кандидатстване. Именно за тях се отнасят промените в наредбата на здравното министерство, защото останалите деца директно се прехвърлят в градината.


В детските градини в София наесен ще влязат близо 6700 деца на 3 години, а за 3200 няма места. В момента месечната такса за общинските ясли и градини е 60 лв., а в частните - средно 500 лв. Общински съветници предложиха наскоро таксата да зависи от доходите на семейството (така е в някои провинции в Германия). Столичният кмет Йорданка Фандъкова обеща до края на годината да бъдат разкрити още места в градините, но със сигурност те няма да могат да поемат всички кандидати.

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на solen
  solen
  Рейтинг: 426 Любопитно

  "Децата вече няма да бъдат изписвани от яслите веднага щом навършат три години, а ще могат да останат, докато ги приемат в детска градина. Това предвижда промяна в Наредба 26 за устройството и дейността на детските ясли и кухни на Министерството на здравеопазването"...
  =================

  Децата не се ИЗписват, а се ОТписват

  (изписват се болни лица от болнични заведения)

  И кой умник държа Тази наредба 26 в този вид? Сякаш е писана от свърхчовеци и не подлежи на промяна...

 2. 2 Профил на Петкова
  Петкова
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Ходенето на работа да не е каторга, че човек да изоставя грижата за най-близките си, за да ходи на работа? Да оставиш възрастния си родител в старчески дом, за да ходиш на работа? Непонятно нещо за хора, които са израснали под грижата на родителите си и напълно приемливо за поколението, отгледано по ясли и градини, където родителите са ги оставили, за да ходят на работа... Едно време човек се е раждал в семейство, израствал е там, после го е напускал и е създавал свое собствено, и накрая е завършвал дните си сред близките. А сега човек се ражда някъде, израства някъде, възпитават го някъде, и накрая - умира някъде, защото държавата е впрегнала хората да работят, за да издържат осигурителната й система, която е напълно излишна, ако семейството функционира нормално.

 3. 3 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  Ако работодателите имат нужда от работната ръка на родителите на тези деца , сами ще направят детски ясли , градини , забавачници и занимални, така както правят западните работодатели , но у нас безработицата е толкова голяма , че на никой не му пука за тях.

 4. 4 Профил на karam
  karam
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#2] от "Петкова":
  Напълно съгласен. С тези темпове семейството като институция ще изчезне, децата ще познават само майка си, ще бъдат възпитавани някъде от някого, ще работят пленени от нарцисизъм и ще умират самотни някъде. Да живее и пребъде Държавата и тези които са се докопали до ресурсите и, а простосмъртните ще бъдат маша за подклаждане на огъня на който ще се греят първите.

 5. 5 Профил на Петкова
  Петкова
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#3] от "kimba3":

  За работодателите не знам, но държавата определено се нуждае от осигуровките ни, за да се връзва бюджетът на НОИ. С други думи, ако хората се оправят сами, това не е в интерес на държавата, затова постоянно ни убеждават, че сме неспособни да се грижим сами за себе си, за децата си, и за родителите си, и по тази причина трябва да даваме на държавата 60-70 процента от заплатата си (данъци, ДДС и други косвени данъци, осигуровки), за да може с нашите пари тя да организира по-ефективна грижа, и да остава нещо и за нея, особено за хората, които управляват самите средства.

 6. 6
  Вавринец
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 7. 7 Профил на Вавринец
  Вавринец
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Старите хора, особено в нужадаещо се положение от грижи имат специфични нужди. тези особености ги правят невъзможни за гледане в домашни условия, ако разбира се това не е домът на Хауърд Хюз.
  Болните хора имат нужда от специална храна, от подходящо раздробяване, от медицински манипулации, от търпение и внимание, от грижа 24 часа в денонощието. Никой, НИКОЙ! не може да издържи на това натоварване 24 часа в дома си за старци. Това може да се понесе само за болни деца и с 2/3 риск за родителя от психично увреждане. Казвам го като професионалист, лесно е да се полемизира от дома или работното място отстрани. на чужд гръб и 100 тояги са малко.
  Много хора се наемат да го правят от немотия, не ги упреквам, защото това е начинът им за оцеляване. Но ако един син или дъщеря има материална възможност за специализирано заведение, да остане и се грижи за дементен, парализиран или по друг начин тежкоинвалидизиран родител е престъпление към стареца, себе си, собствените деца и партньор.
  Домашният хоспис излиза по-скъпо от лицензирания хоспис.

 8. 8 Профил на mickelle
  mickelle
  Рейтинг: 426 Гневно

  Със сигурност в тези 100 000 неработещи са включени и 90 - 95 хиляди от мургавите ни събратя , които не само, че не работат , но и не искат да работят и се " спукват " от грижи за отрочетата си !
  Много им е удобно да получават детски и социални помощи на наш гръб , а децата да пращат след 5-тата , 6-тата им година да си " отработват " прехраната , а с просия , а с кражби ,я с нещо друго и изобщо нехаят за развитието им !...
  Останалите , най-вероятно , са милиционерските и военните съпруги , част от които също ни тежат на гърба, защото получават по една заплата,когато последват съпруга си в друг гарнизон ...
  СКАПАНА и БЕЗУМНА ДЪРЖАВА на НАГЛИ ХРАНТУТНИЦИ и ТЪПОУМНИ УПРАВНИЦИ !!!

 9. 9 Профил на monique
  monique
  Рейтинг: 640 Весело

  Според мен и родителите трябва да полагат грижи за децата си. Дори това да е за сметка на професията. За децата се грижат бабите, лелките, после учителките, а родителите са само спонсори. Парите не възпитават, телевизията също. Моите работеха в различни смени, за да може винаги единият да е с нас.

  Всички ние сме затворници, но едни килии имат прозороци, а други - не...
 10. 10 Профил на Петкова
  Петкова
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#6] от "nu6ka":

  Няма нужда от толкова емоции. Реших да ви отговоря, за да не останете с неправилно впечатление. Професията си я обичам - преводач на свободна практика, защото съчетава хобито ми (четенето) с работата (превеждането). Освен това съм я избрала именно заради гъвкавото работно време, за да си гледам успешно семейството и да съм на разположение на мъжа си и децата си. Освен това, когато говоря за грижи за възрастни хора, го казвам като човек с личен опит. И защо да не можете да издържите да се грижите за старците си? Нали са вашите родители или баби и дядовци? Когато сте били бебе кой е бдял над вас 24-часа, държавата ли? Каквито и да са трудностите, все пак трябва да останем хора и да не отказваме човешко отношение на тези, които са ни дали живот и са ни отгледали.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK