Страсбург осъди България на съдебна реформа

Държавата е задължена сама да обезщетява за забавени дела

Страсбург осъди България на съдебна реформа

© Дневник
700 дела за бавно правосъдие са заведени в Страсбург

След години безплодни обещания за съдебна реформа в понеделник Европейският съд за правата на човека в Страсбург задължи България да ускори наказателното правосъдие и да въведе свой механизъм за обезщетяване на хората, чиито дела - наказателни, граждански и административни, се точат с години. Срокът правителството да изпълни това е 15 месеца.


В решения по две от заведените стотици дела за забавено правосъдие в България европейският съд констатира, че този проблем е системен за страната. Двата съдебни акта бяха обявени за пилотни и указанията им са задължителни за българските власти.
Те вече не само ще покриват с парите на данъкоплатците постановените в Страсбург обезщетения заради неефективното разследване и тромавата съдебна система, а ще трябва да вземат и мерки за решаването на проблемите. Това само по себе си ще е реална съдебна реформа.Докато няма лична санкция, този системен проблем няма да бъде решен
Михаил Екимджиев, адвокат

Прекият ефект от вчерашните решения е, че общо 700 дела с оплаквания от бавното правосъдие у нас на практика вече получиха предварителен отговор – завелите ги имат почти стопроцентова гаранция, че ще осъдят държавата. При средно обезщетение от 2000 евро това са поне 1.4 млн. евро, с които на практика ще са санкционирани данъкоплатците заради системния проблем с бавенето на делата.


Ключово условие, поставено от Страсбург, е да бъдат приети промени в законите, които ще  позволят на гражданите да съдят и в България държавата за вредите, които им е причинила конкретно със забавянето на делото им.


"Отдавна работим по промени в Закона за отговорността на държавата, за да въведем подобен механизъм, но изчаквахме решенията на европейския съд", обясни за "Дневник" Нина Николова от Министерството на правосъдието, която отговаря за представителството на държавата в европейския съд в Страсбург.


Тя обясни, че се търси най-правилният вариант как да стане това, без делата за компенсация да задръстят съда, какъвто е примерът с Италия - друга пословична с бавното си правосъдие държава. В решението си европейските магистрати препоръчват да създаде административен орган, който да се произнася по обезщетенията, а да не се товари отново съдът.


Страсбург задължава България да въведе механизъм, който да гарантира по-бързото приключване на наказателните дела. "Подсъдимите за престъпление не трябва да стоят дълго, без да знаят съдбата си", се казва в мотивите на съдиите. Те подчертават, че правителството трябва да предприеме всякакви мерки за решаване на проблема с бавното правосъдие – законодателни, бюджетни и организационни.


"Държавата е отговорна не само за действията на своите служители – разследващи и магистрати, но и за неспособността да се справи със структурния дефицит на съдебната система, който води до забавянето на делата", пише в решението им.  Макар всеки случай да се преценява според сложността му и поведението на страните, практиката на съда в Страсбург показва, че за бавно се приема наказателно дело, продължило над 3-4 години, и гражданско - над 5-6 години.


В решението се коментира липсата на механизми, по които човек може да възрази срещу протакането на делото му. Според магистратите единствената възможност при гражданските дела – т.нар. жалба за бавност или искане за определяне на срок, е неефективна, но все пак е нещо.


При наказателните дела пък единственият механизъм, който донякъде е позволявал ускоряване на разследванията, беше отменен миналата година от мнозинството на ГЕРБ, когато отпадна  възможността обвиняемият да поиска делото му да влезе в съда след една година разследване или след две за тежките престъпления.


"Това са едни очаквани и твърде закъснели решения. Едва ли са нужни 18 години, за да види очевидният факт, че правосъдието у нас е бавно, но за сметка на това некачествено", коментира адвокат Михаил Екимджиев.


"Забавеното правосъдие не е правосъдие не само заради липсата на морален ефект, но и защото води до невъзможност да се установи истината – изчезват доказателства, свидетели забравят и умират", обясни той. Според него пилотните решения са идеалният повод за въвеждането на лична отговорност на конкретния разследващ полицай, следовател, прокурор или съдия за забавянето на делото.


"Докато няма лична санкция за безхаберието, безотговорността и използването на административните процедури за рекет, този системен проблем няма да бъде решен", смята адвокатът с най-много спечелени дела в Страсбург.


Всички мерки, които ще предприеме България в изпълнение на двете решения, ще се следят от Комитета на министрите на Съвета на Европа, като най-тежката санкция, до която не се е стигало досега, е изключване на държавата от Съвета на Европа, обясниха за "Дневник" от секретариата на съда в Страсбург. 


Практиката на комитета е да оказва силен натиск върху държавите да изпълняват пилотните решения на съда, в противен случаи те ще понесат силни политически негативи.


Правителството има възможност да проточи изпълнението на решението за обезщетяване на пострадалите от бавното правосъдие, като го обжалва пред голямата камара на съда в Страсбург, в която заседават 17 магистрати. Ако тя реши да преразгледа делата, това ще забави значително реформите и срокът за приемането им дори може да прескочи мандата на кабинета на ГЕРБ.


По своеобразен начин обаче България вече е признала системността на проблема с бавното правосъдие, като е сключила споразумения по 88 случая. Съдът Страсбург досега е осъдил държавата за забавяне на делата по над 130 казуса.700 дела за бавно правосъдие са заведени в Страсбург

Коментари (112)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 2. 2 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 652 Неутрално

  крайно време беше, дори закъсняха. И дано има повече прависти като Михаил Екимджиев.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 4. 4 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Велчев и съдиите да ги дадат тия пари. Събрали са, не е като да нямат. Хотели вдигат, джипове карат. От какъв зор данъкоплатците ще плащат заради игрите на мафията и на червените "юристи"?

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 5. 5 Профил на Чоко и Боко
  Чоко и Боко
  Рейтинг: 611 Гневно

  1.4млн. обезщетение платени от данъкоплатците. То бълха ги е ухапала управляващите. Просто Цв.Цв. ще забави закупуването на апартамент 8 и 9 с по 2-3 дни.

  Време е да си дойдат нещата на мястото!!!

  Левски до Каравелов: Дочувам, че сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.“
 6. 6 Профил на aman
  aman
  Рейтинг: 454 Неутрално

  Е, да де това е проблемът в България "отдавна работят по проблема"! Толкова отдавна, че някой от законотворците и законоприлагащите вероятно са забравили за него!

 7. 7 Профил на qbn24558812
  qbn24558812
  Рейтинг: 1105 Разстроено

  Нека започнем от там - какви точно права има българинът, че му се нарушават? За 21 години права имат неколцина, другите имат само задължения.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 10. 10 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Крайно време е всички българи да разберат, че това нещо тук не е никаква държава. Това е една истинска кочина. Поставил съм си лично задачата да разпердушиня - т.е. разоблича, колкото може по-голяма част от кочината. За така наречената академична област отдавна съм го направил. Това е един бастион на комунизма и беззаконието, комунистите и некадърниците. Съдебната система е нещо подобно.
  Правя уговорка. Както в академичната, така и в съдебната система работят някои компетентни, нормални и достойни хора. Но те са малцинство. Мнозинствата са ПРОФАНИ, НАГЛЕЦИ, КОМУНИСТИ, ПРЕСТЪПНИЦИ, ТАРИКАТИ И МОРАЛНИ ИЗРОДИ. Трябва да се води ЖЕСТОКА ВОЙНА с тези мнозинства. Не можеш да очакваш да ги надвиеш без жестока война. Аз я водя и ще я водя, докато мога.

 11. 11 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  Е,не всичко е толкова бавно.Веднъж например закъсняха коледните бонуси и настана голям скандал.

  ГЛАВАНАЦИТЕ РОДИНАТА ОНОЖДАТ
 12. 12 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 506 Неутрално

  "Отдавна работим по промени в Закона за отговорността на държавата, за да въведем подобен механизъм, но изчаквахме решенията на европейския съд"

  Ганьо е велик, титан на мисловния процес!

  Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.
 13. 13 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Има ли за последните 20 години едно завършено дело? Не броим тези на топлофикация и разните му мошеници мобилни оператори...

  Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.
 14. 14 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Тук е мястото да съобщя на онези форумисти тук, които са нормални хора и граждани, един трагичен факт. Почина Петър Дошков - борец за законност и достойнство в едно болно общество и в една държава, която е образец на беззаконие. Дошков беше преподавател по теоретично езикознание в ЮЗУ, доктор по езикознание от Петербургския университет, а и блестящ юрист - с две висши образования. Дошков е уволнен три пъти за разобличения на корупционни практики в университета, три пъти възстановен от съда. Дошков разобличаваше и чрез "Дневник" мафията на един комунистически индивид, който беше направил от университета печатница на фалшиви дипломи. Поклон пред светлата памет на гражданина и човека Дошков!

 15. 15 Профил на freedom
  freedom
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Който пие той да плаща.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на Hristo Hristov
  Hristo Hristov
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Май тази присъда дойде в най-подходящия момент, когато по делото срещу Масларова всички получих амнезия. Да видим сега дали на правителството ще му стиска да направи каквото трябва или ще го е страх като свали имунитета да не застане на подсъдимата скамейка и да му го върнат.

  www.economistbg.com/
 19. 19 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  За да влезем в релси,ние българите,така трябва!Магистратите едната критика няма да ги промени,но политиците могат да направят законодателни промени това да се промени.Не трябва да има хора над закона!Точно такива са магистратите...

 20. 20 Профил на alejandro...
  alejandro...
  Рейтинг: 561 Весело

  За какво са й промени на България? Толкова красива държава, с такава красива природа, истински "земен рай"...

  Не са й нужни промени на България, нека така си продължава...

  България е красива, велика, неповторима...

  Ние имаме високи върхове, красиви планини, истински къс от рая...

  Промени? Какви са тези глупости?

 21. 23 Профил на lyekka
  lyekka
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#16] от "darinka555":
  "Който живее в кочина и това не му прави впечатление е свиня".

 22. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 23. 25 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  До коментар [#17] от "Красимир Кабакчиев":

  Добре де,ти какво предлагаш,като алтернатива?Да критикува и баба знае!Всъщност,какво си направил лично ти,за да се променят нещата?(това което казваш за съдебната система е вярно)
  И това за блога ти,си е чиста реклама.

 24. 26 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Коментар по заглавието на съобщението - "Страсбург осъди България на съдебна реформа". България е осъдена от нормалния свят на съдебна реформа още от 10.11.1989 г.
  Само че първата съдебна реформа я направиха чрез Конституцията комунистите, които бетонираха преобладаващите чугунени глави от техните редици в съдебната система. Сред тях - крадци и мошеници, са, разбира се, са и най-големите некадърници. Нормално е. Ако си крадец и мошеник, ти обикновено си и некадърник. Те се издънват и в работата си, но няма контрол вътре в системата.
  Ето защо на този етап твърдението "Страсбург осъди България на съдебна реформа"е само едно пожелание, нищо повече. Необходима е политическа воля за промени в Конституцията. А тази воля я няма.

 25. 27 Профил на sorens
  sorens
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#3] от "kokioipi":

  Кой е твоя блог?

 26. 28 Профил на anzug
  anzug
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Време е държавата ни да бъде превзета от по- напреднали цивилизации и да се прекъсне во веки българската "държавност". Най- добре да станем някой бундесланд или щат.

 27. 29 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Проблемът е и друг. Извмън комунистическите диваци и некадърници и мошеници, има и съдии и прокурори, които не са комунисти, и дори такива, които са самоафиширали се демократи. Но същевременно са некадърници и мошеници.
  Спасение от тези индивиди няма - на този етап, в който няма абсолютно никакъв контрол над работата на така наречените магистрати. Казвам така наречените магистрати, защото много от тях не би следвало изобщо да имат дипломи по право, тъй като са юридически неграмотници, а същевременно "раздават правосъдие".

 28. 30 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#27] от "sorens":

  Много хубав въпрос. Всеки недоучил тук може да "критикува" училите и знаещите, и всеки неграмотник може дори да няма блог, а да раздава оценки.

 29. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 30. 32 Профил на Отнесен
  Отнесен
  Рейтинг: 879 Неутрално

  До коментар [#18] от "Hristo Hristov":

  "Да видим сега дали на правителството ще му стиска да направи каквото трябва"

  Според теб какво точно трябва да направи правителството, за да се оправят нещата? Правителството няма нищо общо със съдебната система. Единственото, което може да направи е да спечели президентските избори и да назначи няколко магистрати във Висшия съдебен съвет. Освен това, нищо друго не може да се направи. По конституция съдебната система е несменяема, независимо кой е на власт в момента.

 31. 33 Профил на Лодка в гората
  Лодка в гората
  Рейтинг: 1162 Весело

  Тия от СТРАСТ БУРГ да не страдат от страст по бургерите!
  Нашата съдебна система е независима и справедлива!

 32. 34 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  До коментар [#29] от "Красимир Кабакчиев":

  Твоят блог
  е твоят бог!
  Много неща каза,
  но все с омраза!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 33. 35 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#34] от "berbenkov".
  Признавам си, че мразя некадърните, наглите, мошениците, корумпираните. Възползвам се от възможността да обясня, че познавам добре тази сфера. От 21 години съм в съда, а, което е още по-важно, осъдих с влезли в сила съдебни решения:
  - един строителен фараон;
  - Българската национална телевизия;
  - един институт при БАН (два пъти);
  - Висшата атестациона комисия при Министерския съвет (два пъти).
  Така че - бъдете тук всички съвсем сигурни, че знам много добре какво говоря и какво пиша.

 34. 36 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 840 Неутрално

  До [#32]
  Много си тъп! Тъп като гербер!
  Когато някой не може да се справи с проблема освобождава мястото за друг, който може.

 35. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 38 Профил на darinka555
  darinka555
  Рейтинг: 561 Весело

  До коментар [#35] от "Красимир Кабакчиев":

  Боже, от закуски ли спести пари, та успя да подкупиш толкова много съдии ?

 37. 39 Профил на stasi8
  stasi8
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#17] от "Красимир Кабакчиев":

  Въпреки многото съвети към Вас тук във форума Вие упорито наричате България "кочина". Обобщавате цялата сложна драматична,насилническа ситуация на страната ни в едно опростено обидно определение.Ами, продължавайте и без това мнението Ви няма никакво значение за никого.Просто поредния дребен човек, който се изживява на гърба на Родината си в измислените си битки и дребни ползи......

 38. 40 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  До коментар [#35] от "Красимир Кабакчиев":

  Ти май не разбра,какво иска да ти каже "berbenkov"?Говориш с омраза и тя поражда омраза.Нищо няма да промениш само констатирайки всеизвестни факти,които и децата знаят.Осъдил си бил този и онзи.Смях.Осъдил си ги в система,която сам отричаш.Ако в БГ,човек има достатъчно пари,можеш да осъдиш всеки.

 39. 41 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#38] от "darinka555". Отговорът на въпроса е лесен. Понякога човек попада на нормални съдии. Такъв беше при делата, които спечелих. Видно от спечелените дела, аз съдя тогава, когато съм ощетен и мога да спечеля. А, видно от блога ми, имам повече изгубени дела, отколкото спечелени. Решенията по загубените дела са престъпни, противозаконни и дори профански. Завел съм по тях дела в Страсбург. И ето още информация за щетите, нанесени ми от държавата-кочина (неизпълнение на съдебни решения):
  http://www.politika.bg/article?id=13784
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2006/01/29/187378_paragraf_399_ili_pravova_durjava_li_e_bulgariia/

 40. 42 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#39] от "stasi8":

  Прочетете двете мои статии по-горе за това, как държавата не изплаща на гражданите присъдени от съда обезщетения, а винаги събира пари тогава, когато на нея й се дължат.
  И може би тогава ще почнете да разбирате защо това не е никаква държава - и определението "кочина" е адекватно, справедливо и точно.

 41. 43 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#40] от "popovski31", който пише: "Ако в БГ човек има достатъчно пари, може да осъдиш всеки."

  Това не е точно така. Все пак има някакво ниво на допустимост на корупция и наглост при съдиите - а също и при прокурорите, което те не си позволяват лесно да прескачат.
  Те преценяват рисковете тогава, когато издават престъпни решения; поемат само добре премерени рискове. А и не са безразлични към общественото разобличение, което получават, вкл. чрез блогове като моя.

 42. 44 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 568 Неутрално

  До коментар [#36] от "shumkar":А ти лично какво можеш да направиш? Или си пишеш ей тъй - лаф да става!

  Sic transit..
 43. 45 Профил на Аксел
  Аксел
  Рейтинг: 672 Любопитно

  До коментар [#43] от "Красимир Кабакчиев":Кабакчиев,бъди по-конкретен-срамът на България е съдебната система оформена от бракониера Гоце!!Всичко друго са второстепенни припеви.

  България има ЕДИН европейски политик-БОЙКО и ЕДНА европейска партия-ГЕРБ.Останалото е мафия!
 44. 46 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1396 Весело

  До коментар [#29] от "Красимир Кабакчиев":

  "...няма абсолютно никакъв контрол над работата на така наречените магистрати."
  ...........................
  Висшият съдебен съвет е един орган, и по - конкретно: една влажна ВУЛВА , която служи за хормонално облекчаване на пъпчивите Шумкар - бастърдчета дето сега се правят на паднали от небето, па и демократи се издокарват.
  Съдебната система, от 1944г е развъдник на червени еничари.
  ЕС натиска отвън, досущ като казаците през 1878г.,
  натиска да се цивилизоваме и отрежем раковото образование с неговите метастази: БКП и ДС.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 45. 47 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  До коментар [#43] от "Красимир Кабакчиев":


  Знаеш ли как ще те опровергая?Доган!
  "Все пак има някакво ниво на допустимост на корупция и наглост при съдиите - а също и при прокурорите, което те не си позволяват лесно да прескачат."
  Казваш "лесно".Делото срещу Доган е доказателство,че срещу парите и държавата не може да излезе(Но това е доказателство и на твоята теза за съдебната ни система и с нея съм напълно съгласен)Просто не приемам да наричаш държавата "кочина".Стига с тази омраза!

 46. 48 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Уважавам мненията на всички съфорумци с изключение на тези които са правили мизерии или сисипвали човешки съдби.
  Трудно ми е да ги обвиня лично защото зная как се доказва унищоженото което по Държавен злкон трябваше да е в Държавен Архив ?
  НА ВНИМАНИЕТО НА МИЛИЦИОНЕРИТЕ :
  1.) Не мислете, че няма документи и няма съдилища които да Ви осъдят ?
  2.) И да се мислите сте НЕДОСЕГАЕМИ въпреки тесните градивни връзки с ''добреоблечените бизнесмени'' пръкнали се от всевъзможни гьолове изпъстрени с ''Гарантирани Червенолюспести Шарани'' както от Позитано № 20 така и от някъде от около НДК .
  Не ми се смейте, защото ако дойдете на среща с мен със сигурност ще сте със камера или 2 - ма бодигардове.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 47. 49 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#45] от "Аксел":

  Съгласен като цяло. Вече казах, че именно комунистическите крадци, мошеници и некадърници стоят в основата на гнилата съдебна система. Комунистът е крадец по дефиниция - а дефиницията не е моя. Тя е на Бунич, най-дълбокият познавач на комунизма, автор на най-проникновените книги за комунизма: "Златото на Партията", "Юмрукът на Партията", Операция Буря".
  С едно обаче не съм съгласен. С това на индивида, известен под името агент "Гоце", да се приписва характеристиката на цяло съсловие. "Гоце" е просто една бурмичка ...

 48. 50 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#46] от "СДС":

  Нямам какво да добавя - всичко е много точно.

 49. 51 Профил на JPG
  JPG
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#30] от "Красимир Кабакчиев":

  ________________________________
  ...и всеки неграмотник може дори да няма блог, а да раздава оценки.
  ________________________________

  Айде стига бе- ще ме скъсаш Значи който няма блог е... неграмотник?

  Предлагам ти да успокоиш малко топката... И да- хора без блогове могат да те критикуват. Не за това, че си повел някаква борба с вятърни мелници, а да кажем за това, че под всяка статия за съдебната система имаш по 100 мнения, с хиляда линка, и... рекламка...

  Да ти кажа нещо- "лозето не ще молитва, иска мотика". С блогове и E-mail-и нищо няма да стане. Хората от Страсбург ни натискат маса време, и нищо не става... А ти си тръгнал да ги бориш с... блог. И да ни обиждаш нас- без- блогните

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 50. 52
  ****

  Този коментар беше изтрит в 23:21 на 10/05/2011 от неговия автор.

 51. 53 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#47] от "popovski31":

  Аз не одобрявам Доган, но решението по делото срещу него е правилно. Няма нищо незаконно в това, някой да даде на Доган (или на друг) един милион евро за това, че Доган е геолог. Могат да дадат на Доган милион евро и за това, че е, например, марсианец. Не е нужно да доказва, че е геолог, нито, че е марсианец.
  Друг е въпросът, че не беше доказано влиянието на парите. А не беше доказано, защото делото беше водено от лицето с хубавото име Гяуров - разобличено достатъчно добре в книгата "Убийте Скитник" ...

 52. 54 Профил на GM
  GM
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#16] от "darinka555":

  Този израз на госпожата ме подсети за един разговор, на който станах свидетел в провинцията. В едно селце, една баба : "Ние не ставаме за управници, от нас кметове не могат да станат. Ние не можеме и да крадеме, то не е за всеки. " - Ужасих се от наивността и простотата на масите. Като прочетох коментара на госпожата, пак се почувствах така.

  "Давайте БЪЛГАРИ, да се съберем и да строшим на ламята главата!!!Ма аз баш тогава не мога да дойда, че ми излезна една работа..."
 53. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 54. 56
  ****

  Този коментар беше изтрит в 22:38 на 10/05/2011 от неговия автор.

 55. 57 Профил на kostadyn
  kostadyn
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Някои хора все още не са разбрали че сме в ЕС.
  За нас европейските закони са задължителни.
  Време е за тотална подмяна на корумпирани и зависими висши, средни и нисши съдии

 56. 58 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#56] от "tilia":

  Всички сме брат'чеди в тая държава, нъл тъй.
  Макар че аз лично не бих искал с доста да съм брат'чед ...

 57. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 58. 60 Профил на GM
  GM
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#39] от "stasi8":

  същата работа. смирена главица...

  "Давайте БЪЛГАРИ, да се съберем и да строшим на ламята главата!!!Ма аз баш тогава не мога да дойда, че ми излезна една работа..."
 59. 61 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#59] от "JPG": "Ако искаш да си "борец"- ами пробвай нещо друго. Като излизане на улицата, събиране на съмишленици ..."

  Аз всеки ден излизам на улицата. А съмишлениците си стоят вкъщи. Затова предпочитам сам.

 60. 62 Профил на JPG
  JPG
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#61] от "Красимир Кабакчиев":

  Ами грешка- пробвай да ги изкараш!

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 61. 63 Профил на JPG
  JPG
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#62] от "JPG":

  Щото сам човек е за... кенефа...

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 62. 64 Профил на Аксел
  Аксел
  Рейтинг: 672 Любопитно

  До коментар [#49] от "Красимир Кабакчиев":Кабакчиев,да мислим прагматично-Гоце в едни случеи е бил ВОДЕЩ,в други-ВОДЕН.Но това не значи,че трябва да размиваме вината.Все едно да кажем,че НЕ Сталин е виновен за 30 млн. избити мирни съветски граждани,а някакво съсловие!?!?"Бурмичката"Гоце си е основната трансмисия на злото!

  България има ЕДИН европейски политик-БОЙКО и ЕДНА европейска партия-ГЕРБ.Останалото е мафия!
 63. 65 Профил на palermo88
  palermo88
  Рейтинг: 838 Неутрално

  И стотинка няма да дям за безхаберието и алчноста на безполезните магистрати , да си ги извадят те от джоба ! Нека сега излезе ВСС и да каже , че ги обвиняват неправомерно и без основание - заради тях сме затънала държава с престъпници , корупция и се разлагаме с всеки изминал ден .

 64. 66 Профил на Константин Дичев
  Константин Дичев
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До коментар [#32] от "Отнесен":

  Много си отнесен приятелю. Правителството може да предложи, а народното събрание да приеме НПК и то такъв че съдии които бавят дела и прокурори които отказват да образуват наказателно следствие при достатъчно доказателства да бъдат изхвърляни от системата автоматично и съдени за укривателство например. Това че ББ и ГЕРБ не са направили нищо вече близо 2 години говори само че те са измислената нова политическа алтернатива от същите ДС, които ни управляват вече 20 години с различно синьо-червено, герберско,дпсарско и жълто оцветени ДС активисти и техните слуги.

  Константин Дичев ГДБОПП- гражданско движение за борба с организираната политическа престъпност
 65. 67 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 2115 Любопитно

  ако това правителство е поне малко ПРОевропейско наистина то още утре трябва да приеми оставката или на главният прокурор или на правосъдният министър а и защо ли не и на двамата ?

 66. 68 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Я колегите да кажат тези решения имат ли задължителна сила за България да извърши промени в действащото си законодателство, че от статията както винаги нищо не се разбира.

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 67. 69 Профил на Моканина
  Моканина
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Ние колко глоби може да не платим, те от Страсбурга на толкова не могат ни осъдат

  Боже, колко мъка има по тоя свят, Боже!
 68. 70
  ****

  Този коментар беше изтрит в 00:29 на 11/05/2011 от неговия автор.

 69. 71 Профил на plamen2299
  plamen2299
  Рейтинг: 782 Неутрално  До коментар [#53] от "Красимир Кабакчиев":

  Може и да е законно, но едва ли е морално от гледна точка на положението, което заема Турският елемент Доган в Българската политика. Знаеш, че в истинските демокрации много по - големи политици влизат в затвора за далеч по - безобидни прояви (визирам факта, че че Доган отдавна трябваше да бъде осъден за съвсем други неща, вкл. и за чешмата, открита в памет на турските терористи). Знаеш и вица за студента, получил шестица след като разяснил на професора кое е законно, но не е морално, кое е морално, но не е законно и кое е неморално и незаконно.


  Кенефа е място, дето мухите се аргасват.
 70. 72 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  Да, вече разбрахме - реформата на съдебната система=Красимир Кабакчиев. Но на мен друго ми е интересно - дори КК да е за правова държава, как на времето се уреди да поживее в Лондон, по времето на най-дивия тоталитаризъм. И защо поддържаше Пламен Юруков, когато стана това фиаско с отвличането и регистриранеот на СДС преди зиборите 2009та.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 71. 73 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 893 Весело

  До коментар [#22] от "Красимир Кабакчиев": за сеира в Югозападният Университет де що има хора - се знае. Няма мутра, мутреса или шеф на РПУ - неизлязъл от там с диплома за юрист. Но дай малко по леко с изразните средства. Че се получава простакът вика "дръжте простака".

  Решенията поставят нещата на местата им. Ако някой "титан" на мисалта реши да обжалва пред Голямата камара, да ще се получи забавяне от година. Но има един дребен детайл. При потвърждаване - срокът пада на 6 месеца. плюс глоба в размер на годишната вноска в бюджета на ПАСЕ. освен това отдавна вече обезщетенията не са по 2/3000 евра. Не е Ботушарова вече, да пази интереса на бюджета и да обяснява в паметни бележки лошото състояние на фиска и ненужността от реални обезщетения.

  Освен Страсбург, нека се вгледаме в Люксембург. Съдът на Европейските Общностти започна да бълва решения и по административни дела. Да припомня за акцизите на стари автомобили след 01.01.2007 година. Очакват се произнасяния по 3 дела във връзка с ДРА и практиката на НАП. 2 по практиката на ИА "Митници". Едно малко удоволствие е вече да гледам физиономии на 5-членните състави на ВАС, когато при касационни жалби са налице особени искания и препращания към Съда в Люксембург.

  Нещата се променят. За ужас на нашата администрация и магистратура.

  и най-умният си е малко прост....
 72. 74 Профил на Луд Общественик
  Луд Общественик
  Рейтинг: 887 Весело

  Ей добре, че Кабакчиев е тук, че иначе пак Бойко и Цецо щяхте да изкарате виновни.

  Успешен ден на всички!

  Удавете ги в сигнали: https://grajdanite.bg/home
 73. 75 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  До коментар [#53] от "Красимир Кабакчиев":

  Тези ти приказки са пълни глупости!Доган бе разследван за конфликт на интереси.Един човек,МАНДАТОНОСИТЕЛ,получава 1 000 000 евро,за консултация по въпрос по който не е компетентен(философ е,а не геолог).След тази консултация,субекта,който плаща парите получава поръчка за около 500 000 000 евро(доколкото помня,това е цената на "Цанков камък".На никой не му пука дали геолог или марсианец.Корумпиран е.

 74. 76 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1391 Любопитно  - БРАВО КАБАКЧИЕВ !!

  Ти си по-упорит от форумните маймунки,
  чиято задача е да пишат срещу Борисов и Цветанов !


  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 75. 77 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  практиката на съда в Страсбург показва,
  че за бавно се приема наказателно дело,
  продължило над 3-4 години,
  и гражданско - над 5-6 години.
  =========================


  Това са сроковете и само Простия Матрял
  вярва на внушенията, че:

  - "съди независимо - затова е бавно"
  - "друг не си е свършил работата - затова е бавно"
  - "магистратите искат време за да .... "
  - "по-добре всички полу-виновни на свобода - отколкото 1 невинен в затвора"


  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 76. 78 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1391 Неутрално


  ПАК ПИТАМ:

  - Защо Мутрата Първанов,
  назначи туткава Мутра за Глав-Прок ?!  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 77. 79 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Чудесна статия - поздравления !

  Матряле,
  ако протестираш пред:
  - Съдебната Палта
  - ВСС (Съборна)
  - Резидентството
  ще спечелиш много повече от 3 стотинки по-е'фтино гориво.

  Матряле,
  "падаш" си Флашките - ама те ти "изпиват енергията" и доизглаждат гънките на мозъка.

  Матряле,
  сега разбра ли за какво бяха Флашките, "СРС-тата", разпечатките и лакардиите за независимата, ненамесата ..... ЗА ДА СЕ ИЗТЪРКАЛЯ МАНДАТА !

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 78. 80 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  До коментар [#4] от "Dehumanizer":
  Подкрепям това предложение. Нека се носи персонална отговорност. Съдията, прокурора и който друг е ангажиран, които бавят конкретно дело, да платят това обезщетение. Не данъкоплатците, които са потърпевши на фарса, наречен правосъдие. Тогава тия лица могат да се замислят дали подкупът ще им стигне да си покрият разноските.

 79. 81 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Малееей, много сте ми писали, ще трябва да отговарям. Почвам с JPG - да съм опитал да изкарам съмишлениците на улицата. Те ако сами не излизат, няма кой да ги принуди. Пък и улицата е само едно възможно средство. Описанието на безобразията в съдебната система - което аз правя, е много по-ценно от събирането на хора на улицата. Има европейски институции, те трябва да разберат какво става. И могат да го разберат именно от подробни описания на безобразията, а не от това, че ще излязат на улицата 10 или 100 или 1000 души. Излизането на улицата трябва да е резултат от натрупването на факти, а не да предхожда фактите. Имам пълното убеждение, че с изнасянето на конкретните факти съм допринесъл много за разобличаването на днешната съдебна система.

 80. 82 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#64] от "Аксел":
  То стана като спора за яйцето и кокошката. Да, агент "Гоце" има решаващ принос за състоянието на съдебната система. Да, Сталин е най-грандиозният изрод-убиец в историята. Но Сталин е бил възможен БЛАГОДАРЕНИЕ на ниската съпротива срещу него. Същото важи и за Хитлер и хитлеризма, разбира се.
  Има и друго. Агент "Гоце" номинално не носи отговорност. Той е избран законно от повече от два милиона българи - които са идиоти, неграмотници и/или комуномошеници според мен, но те са реализирали правото си на избор. И след това агент "Гоце" реализира правото си на кадрови избор. Това е. Жалка работа. Българска. Просташка.

 81. 83 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#80] от "oziris7":

  Думата ЗаКон знаеш ли к'во значи ?

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 82. 84 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#75] от "popovski31":

  Няма спор, че даването на парите НЕ Е противозаконен акт. А иначе в решението пише, че няма връзка между получените пари и поръчката. Дали това е така или не, аз не мога да преценя. Възможно е в тази част решението да е порочно. Но се съмнявам в това. Защото, ако беше порочно, трябваше засегнатите страни веднага да изнесат съответните факти. Те не го направиха. Когато срещу мен съдът издаде порочно решение, аз веднага обяснявам публично какъв е порокът. А онзи с хубавото име Гяуров не обясни нищо. Този индивид е пречил за разкриване убийството на Георги Марков! Какво повече да говорим?

 83. 85 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#71] от "plamen2299", който пише: "Може и да е законно, но едва ли е морално ... в истинските демокрации много по - големи политици влизат в затвора за далеч по - безобидни прояви ... Доган отдавна трябваше да бъде осъден за съвсем други неща .... "

  Което е "законно", то се постановява (трябва да се постанявява) от съда - на базата на изрични текстове. А "моралното" обикновено не се базира на изрични текстове и е много по-трудно за интерпретация. Ако Доган е трябвало да бъде съден за друго, защо не е бил съден? Когато човек обсъжда правото, трябва да има поне основна представа за принципите на правото. Явно Вие нямате. Не е проблем, защото не може всеки да разбира от право - а и правото е много сложно нещо.

 84. 86
  ****

  Този коментар беше изтрит в 09:25 на 11/05/2011 от неговия автор.

 85. 87 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#72] от "deutschwagen", който пише: "дори КК да е за правова държава, как на времето се уреди да поживее в Лондон, по времето на най-дивия тоталитаризъм. И защо поддържаше Пламен Юруков ..."

  Голям смях! Ходил съм в Лондон на екскурзия, организирана от "Орбита", платена от джоба ми. Това не е "поживяване" в Лондон. Просташките "хипотези", че ДС ми е платило екскурзията и прочие са за някоя чалга-кръчма, не за сериозен форум.
  Не съм поддържал Пламен Юруков. И не съм педераст. Още нещо да обяснявам ли?

 86. 88 Профил на Hristo Hristov
  Hristo Hristov
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#32] от "Отнесен":

  А защо имаме според теб министерство на правосъдието, че и министър. Те какви функции според теб изпълняват?

  www.economistbg.com/
 87. 89 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#73] от "kardinalat", който пише: "за сеира в Югозападният Университет де що има хора - се знае. Няма мутра, мутреса или шеф на РПУ - неизлязъл от там с диплома за юрист."

  Съгласен със съобщението като цяло, но с едно много сериозно възражение.
  Това, че "Няма мутра, мутреса или шеф на РПУ - неизлязъл от там с диплома за юрист", НЕ Е СЕИР!
  Това ТРАГЕДИЯ за съдебната система и един от корените на злото там!
  Тези "юристи"всеки ден решават СЪДБИ НА ХОРА!

 88. 90 Профил на piper4o
  piper4o
  Рейтинг: 229 Гневно

  А защо парите за санкции да не се отделят от заплатите на съдиите и бюрокрацията им, вместо да им плащаме с нашите данъци за несвършена работа и още веднъж - за глобите от несвършената работа?!

  "Докато няма лична санкция за безхаберието, безотговорността и използването на административните процедури за рекет, този системен проблем няма да бъде решен"

 89. 91 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 652 Неутрално

  "Ако някой смята, че 27 държави ще позволят някакъв гноен цирей, какъвто е съдът в България, да стои в снагата на ЕС, жестоко се лъжат." - Петър Бояджиев (интервю, публикувано в frognews).

 90. 92 Профил на matio
  matio
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До Кабакчиев: Привет. Добре е, че вземаш нещата при сърце - така ги вземаме и ние! Не искам да коментирам способността ти като юрист - навярно си много добър специалист. Но не мога да се сългася, че страната ни е кочина. Опознаване и обикване на миналото ни е първата крачка за развитието на нацията ни. Състоянитето на нещата е резултат на исторически процес - с други думи има логика (причино-следствени връзки) за това нещата да се по начина, по който са. Емоционални изблици от типа, 'проклети' сме, са излишни. Отговорни сме за нещата, които ни се случват. Един достоен човек се бори със статуквото, както много достойни българи са се борели ние да имаме държава изобщо. Жалко е, че много българи имат претенции да живеят в организирана държава и общество, без да са положили усилия за това. За да вървим напред ни трябва - самоуважение и самочувствие. Нека се поучим от Ал. Константинов, който се е научил да се надсмива (а, не да мрази) простащината, преди да напише шедьовъра "Бай Ганьо". Ще се радвам да посетя твоя блог.

 91. 93 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  До коментар [#92] от "matio":

  Езика и стила на Кабакчиев са език и стил на изкривен от реалността човек и определено не са пример за подражание.

  В същото време мотивите и причините за това изкривяване са си съвсем точни, а определението, което той сам дава - коректно.

  Не съм съгласен с тезата, че на българите им трябват самоуважение и самочувствие. Дори бих казал , че имат в излишък от второто. Фалшиво, но го имат.

  Не. Това, от което имат нужда хората е преди всичко обективен поглед, а той е много по-близо до терминологията на Кабачиев отколкото примиренческия похват на котарака Леополд "ребята, давайте жить дружно!".

  Българите трябва да прогледнат за простия факт, че живеят в държава, в която ненормалното е нормално.

  И да се научат да не приспиват съзнанието си за него.

  ТОВА е от което има нужда страната.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 92. 94 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#92] от "matio":

  Мерси за добре написаното съобщение - което не означава, че съм съгласен с него. Никак не съм съгласен с онази част, където се казва, че трябва да се обича миналото на тая държава. Напротив, миналото между 1944 и 1989 г. е твърде ПОЗОРНО - поради което, според мен, то трябва не да се обича, а да се ненавижда. И да се анализира защо е било такова. Има позорни аспекти в Бг-миналото дори и преди това, но най-позорното е именно ролята на българите като подлоги на комунизма и мракобесието между 1944 и 1989 г. Разбира се, има и други интерпретации за причините за Бг-комунизма, но аз се придържам към своята.
  Не съм юрист, специалността ми е друга, но неволята ме научи и на доста неща от правото.

 93. 95 Профил на mclovin
  mclovin
  Рейтинг: 561 Любопитно

  ""Отдавна работим по промени в Закона за отговорността на държавата, за да въведем подобен механизъм, но изчаквахме решенията на европейския съд", обясни за "Дневник" Нина Николова от Министерството на правосъдието"

  ЗАЩО ЧАКАХТЕ?

  МИСЛЕХТЕ, ЧЕ СТЕ СЕ ИЗМЪКНЕТЕ?

  Леле добре, че сме в ЕС, поне те да набиват канчето на правителството от време на време...

  [ Място за вашата реклама ]
 94. 96 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#93] от "Боби Колев", който пише (между другото): [Кабакчиев е] "изкривен от реалността човек и [езикът и стилът му] определено не са пример за подражание."

  Намирам съобщението за хубаво по принцип, ето коментарът ми. Приемам, че съм изкривен от реалността човек. Това е така, защото самата Бг-реалност е изключително драстично изкривена, порочна, ненормална, различна от приетата за норма в цивилизования свят. Относно "примера за подражание". Аз не давам "пример за подражание". Аз използвам язвителен стил - нещо, което се е доказало в обществото като изключително ефективно още преди векове (срв. Джонатан Суифт и есето му от 1729 г. A Modest Proposal). Който иска, да го следва или харесва, който не иска ....

 95. 97 Профил на Дилбер Танас
  Дилбер Танас
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#94] от "Красимир Кабакчиев
  Ей, приятелю, ти в криза на средната възраст ли си? Няма ли жена да те укротява?
  Ами ти си изписал повече от целия в. Дневник!!!!

 96. 98 Профил на mind_twist
  mind_twist
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Къде беше онзи симулиран протест на БСП, "българския съд е честен". Гоцевата пасмина не иска реформи и се е загнездила да изтрае до дуп0ка с рушветчиско-кривосъдното поведение.

 97. 99 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#97] от "Дилбер Танас":

  Кризата не е моя, а е на съдебната система.
  Ако трябва, ще изпиша хиляда пъти повече от "Дневник" - само и само да може този гноен цирей, както го нарича 2029 по-горе, да бъде премахнат.

 98. 100 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  До коментар [#83] от "Раз печки, раз кюнци":
  Предполагам тарифата им е повече от За-Кон.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK