Трайчо Трайков: По-добре сива, отколкото никаква икономика

Трайчо Трайков: По-добре сива, отколкото никаква икономика

© Цветелина Белутова, КапиталЗа България е по-добре да има сива, отколкото никаква икономика, заяви министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков по Би Ти Ви. "Сива или не, икономиката съществува и създава брутен вътрешен продукт", поясни той.


"Икономиката посивява, когато на бизнеса му излиза по-евтино да работи в сивия сектор, отколкото да си плаща данъците", коментира Трайков публикуваното вчера изследване, според което 40% от икономиката на България са в сивия сектор. По думите му обаче тези данни могат да бъдат оспорени.


"Оценките за сивата икономика се основават на различни методологии. Тази, която беше публикувана вчера, е въз основа на възприятието на хората, а е доказано, че когато се говори за възприятието на хората, обикновено се дава по- голям процент на сивата икономика, отколкото е в действителност", поясни министърът.
Според него сивата икономика идва от неплащане на данъци, неотчитане на обороти и контрабанда. "Когато всеки от тези елементи се прецени експертно, можем да направим оценка. По тази методология сивата икономика фигурира между 25-30%", е мнението на Трайков.


Според министъра държавата трябва да направи така, че да изкара хората на светло, като обясни, че в момента това е скъпо. "Моята задача е да направя така, че бизнесът да се прави с възможно най-малко разходи", поясни той.


Трайков посочи, че в изпълнение на тази мисия на 5 май парламентът е приел промени в Закона за административното регулиране. "Той въведе принципа на мълчаливото съгласие при всички административни режими. Ако трябва да се регистрирате за нещо и си подадете документите, а администрацията не ви е отговорила в срок, това значи, че е съгласна", поясни министър Трайков.


Според него бизнесът ще бъде облекчен и от промените в размера на държавните такси, като те вече ще се определят от направените разходи. "Това ще намали поне с 15% административната тежест, не искаме администрацията да прави бизнес с таксите",  допълни Трайков. Той поясни, че новите такси ще станат ясни 6 месеца след приемането на закона.


Министърът на икономиката очаква тази година чуждестранните инвестиции да са по-големи от миналата, когато бяха 1.640 млрд. евро. Трайков смята, че както и през 2010 г. повечето от тях ще са в индустрията.


Той поясни, че кабинетът акцентира на привличането на инвестиции от Китай, като вече имало договорка за изграждане на индустриална зона край София, която да е с българско-китайско управление. Очакванията са в нея да влязат основно китайски фирми.


Трайков посочи, че за всяка инвестиция България се конкурира с 30-40 държави, като на финалния етап те са три-четири. Министърът смята, че в региона основни наши конкуренти в борбата за инвестиционни проекти са Сърбия и Румъния.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK