Младенов: Промените в дипломатическата служба не са лустрационни

Младенов: Промените в дипломатическата служба не са лустрационни

© Надежда Чипева, КапиталПромените в закона за дипломатическата служба не са лустрационни - проектът "не прекъсва логичния ход на кариерата на един човек в системата на Министерството на външните работи. Той казва, че не можеш да заемаш определена позиция, ако си принадлежал към системата на ДС, но това не ти пречи да работиш в цялата система". Така външният министър Николай Младенов коментира пред БНР проекта за законови промени, внесени за съгласуване в правителството.


В края на миналата година комисията по досиетата обяви, че близо половината дипломати зад граница са били сътрудници на бившите тайни служба. И министърът, и премиерът Борисов обявиха, че те трябва да бъдат върнати в страната. По конституция обаче посланиците могат да бъдат отзовани само от президента. Георги Първанов пък отказа да подпише укази за освобождаването им. В началото на този месец 13 от общо 35 посланици се върнаха в страната на безсрочни консултации, през юни ще бъдат върнати и останалите, а в мисиите ще ги заместват временно управляващи.


Попитан дали с внесените законови промени се решава проблемът, свързан с нежеланието на президента да отзове посланиците с досиета, Николай Младенов отговори: "Не, не, не. Задънената улица се решава от волята на институциите да спазват решенията на Народното събрание и волята на българския парламент." Напомни, че с изключение на БСП всички парламентарни сили подкрепиха декларация да бъдат върнати посланиците с принадлежност към Държавна сигурност, както и че правителството е приело необходимите решения. "С тази воля на Народното събрание не се съобразява българският президент. Така че този казус се решава чрез спазването на това, което е волята на суверена, на българския народ - Народното събрание."
Внесените закони промени обаче предвижда тези лица, които заемат публична длъжност в дипломатическата служба, за които към момента на влизане на закона в сила е установена принадлежност към ДС, да бъдат освободени от министъра без предизвестие и преназначени на друга позиция. Пояснението на Младенов беше, че така се дава възможност "на всички хора, които са в завареното положение, да бъде намерено място". Подчерта, че не става въпрос само за посланици, но и за други публични длъжности. Според закона за досиетата това са още генералните консули и заместник-ръководителите на дипломатическите мисии, главните секретари, генералните директори, заместник генералните директори, главните директори, заместник главните директори, директорите, заместник-директорите, началниците на отдели и началниците на сектори.


"Ако няма такъв текст, това означава, че всички тези хора трябва да останат без работа...  както предпочитате. Текстът позволява на хората, които са принадлежали към тази система, да работят в цялостната система на Министерството на външните работи, без да заемат определени постове, които са посланици и генерални консули, и временно управляващи на нашите мисии зад граница", подчерта Младенов.


Друга законова промяна позволява на министъра да назначи без конкурс отново на дипломатическа длъжност дипломат, с когото отношенията са били прекратени. Условието е да не му е било забранено да упражнява професията и да не е уволняван дисциплинарно. Политици заподозряха, че това е начин в системата да се върнат "парашутистите" от времето на бившия министър Надежда Михайлова, напуснали след това службата. Младенов обаче заяви пред БНР, че който е направил такъв коментар, вероятно не е чел законопроекта. Допълни, че назначенията без конкурс са най-вече за да има възможност българи, които работят в международни институции като ООН и ЕС, да влизат в българската дипломатическа служба по-лесно, без да бъдат пращани обратно в началото на кариерното си развитие.

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на steven83
  steven83
  Рейтинг: 221 Неутрално

  айде пак досиета, ДеСе-та и други подобни... като не им изнася да говорят за истинските проблеми си измислят такива !

  В тая кочина хляба свършва, но пък зрелища има достатъчно!
 2. 2 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1341 Любопитно


  АМИ ДА - Борисов "се сети" да прочисти

  Дипломацията на БГ.


  А ИМАХМЕ:
  - червен мафиот
  - комсомолски секретар
  - демократ 1
  - демократ 2
  - цар
  - Гей
  - юпита с обноски и маниери
  - мгимо-ци с обноски и маниери

  ЗАТОВА Борисов няма алтернатива.

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 3. 3 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 594 Неутрално

  И децата на ченгетата да не се допускат до работа във външното

 4. 4 Профил на pich
  pich
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#3] от "stoicho2":

  Хахахахахаххахахахахахах

  Ами тогава ще трябва да сменим и министър Николай Младенов .

  Аз не съм превърженик да се съдят децата за постъпките на техните родители! Но доводите на господина за това че няма лустрационни текстове в новия закон са направо смешни. Трябваше още в началото на "демокрацията" да се въведе лустрацията за всички кадри на БКП, но дори и СДС нямаха смелост да го направят въпреки абсолютното мнозинство което имаха (макар и малко по-късно)

 5. 5 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 594 Весело

  До коментар [#3] от "stoicho2":

  Стойчо, ако те послушаме ,трябва и министъра да си ходи па и целия политически "елит".

 6. 6 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 815 Неутрално

  Дрън, дрън, барселонски, здравей, в момента също имаме, професор, с една публикация-министър, внасял двадесетгодишно месо - министър, изгонен от Грузия и СБ -банка, министър, бивш бодигард, бил неуспешен секретар, кмет, направен генерал от Гоце - министър-председател, а добро утро, има алтернатива!

 7. 7 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 594 Весело

  До коментар [#4] от "pich":
  Ако те послушаме, при един милион членове на БКП и средно семейство от четири човека, ще лустрираме четири милиона българи. А ако навлезем в родовите връзки сигурно няма да остане българин невинен.
  Какво ли се пънете, като и царя ви е свързан с комунистите.

 8. 8 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  А защо не са лустрационни? Дали не е защото Боко е така увъртян с ченгета от всички поколения, че и през ум не би му минало да прокара така нужния закон за лустрация в Дембел-хането (НС)?

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 9. 9 Профил на досю
  досю
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#4] от "pich":
  Ами нали СДС бяха кадри на БКП!

  особен
 10. 10 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Много се плашат от тази дума. А трябва да бъдат лустрационни гн. Младенов. Докато няма лустрация страната ще продължава да агонизира.

 11. 11 Профил на Аксел
  Аксел
  Рейтинг: 926 Неутрално

  До коментар [#10] от "dissident":Абсолютно си прав!

  България има ЕДИН европейски политик-БОЙКО и ЕДНА европейска партия-ГЕРБ.Останалото е мафия!
 12. 12 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 914 Любопитно

  До коментар [#7] от "BASCO":

  Точно така правилно си схванал идеята. Това прави около 80-85% от населението на държавата, които са абсолютни рустикални кретени. Именно тези имат властовите механизми и си въобразяват, че управляват нещо като същевременно пълнят гуши. В нормалните държави останалите 20 до 15% са тези, които взимат решенията. Затова се и вижда резултатът в Б-я какъв е!!!

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 13. 13 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Да живее темата за дисиетата.. Смислени неща в България се не извършват, но виж скандали има през 5 минути..Да ви е честита смешката и глупостта наречена правителство и Герб!

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 14. 14 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 594 Весело

  Какво ще стане ако днес лустрират съседа ви от ляво, след това съседа от дясно, след това......... и т.н?
  Ами много е ясно, идва момента ,когато тези всичките ще ви лустрират вас и ще настане такъв живот, като "песен".

 15. 15 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 594 Весело

  До коментар [#12] от "CIA Germany":
  Леле колко си умен! Тогава да оставим бащицата цар , може и диктатор за да взима решенията, а ти да си останеш в редиците на абсолютните рустикални кретени

 16. 16 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Както искате им викайте, просто махнете хората, които ни съсипват от там.

  Отделете време навреме.
 17. 17 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Коментарите Ви са смешни. Не всеки член на БКП е бил агент на ДС.

 18. 18 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#8] от "Dehumanizer":

  Дали не е защото Боко е така увъртян с ченгета от всички поколения
  ======================
  Костов като не беше що не направи лустрация... или си ги пляскаш така само от злоба...
  ГЕРБ поне под някаква форма ще махнат ДС агентите...ама на вас угодия няма...

  الرجل الكبير
 19. 19 Профил на liolio
  liolio
  Рейтинг: 488 Неутрално

  баси плаши-путарника

 20. 20 Профил на Hristo'o
  Hristo'o
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Разбира се, че са лустрационни, и разбира се, че трябва да не се дискриминира и да се насочат към другите държавни организации и фирми. Обаче, никой от агентите на ДС око на друг няма да извади, и оплакване за дискриминация в конституционния съд НЯМА да има...

 21. 21 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Проблеми в България няма ама никакви..само тези досиета останаха..и ни мъчат и мъчат значи.. И като смениме тези 30-40 човека дипломати с наши хора всичко ще тръгне по мед и масло...хаха..Вервайте си Ало, матр'яла-отклоняването на вниманието е изпитан способ за...лъжене! Надявам се да си го знаете!

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 22. 22 Профил на Hristo'o
  Hristo'o
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Казвам ви го тук , за да не се подсещаме пак по адвокатски сбирки.
  Всеки служител на държавна организация, може да поиска от конституционния съд, да лустрира ДС агентурата от всички държавни организации, защото иначе е дискриминиран..
  Хайде сега, всички които искат да направят нещо по въпроса са на ход.

 23. 23 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#15] от "BASCO":

  Виждам, че не си схванал каква е идеята на лустрацият. В такъв случай нека пребъде олигархията в Б-я и посткомунистическата нереалност!!!

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 24. 24 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Moже да не са лустрационни, но трябваше да са именно такива!
  Доносниците на ДС трябваше да са без право на заемане на обществена, общинска, политическа, държавна дейност във коя да е от трите власти финансирана изцяло или частично от държавния бюджет или ползваща ЕС финансиране.

  Трябвае да им се дисвалидира осигурителния стаж от датата на вербовката до датата на която досието им е било отворено - да поработят като обикновените хора, тия срещу които са донасяли и на чийто рамена са стъпвали за да се докопат до 20 лв над заплатката, софийското жителство и червения паспорт.

  Това трябваше да е дължимото за ДС - членовете.

  ЛУСТРАЦИЯ! ДО ГРОБ!

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 25. 25 Профил на Hristo'o
  Hristo'o
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#21] от "ostin22":

  Много си зле. Ама мнооого си задръстен. Всички големи проблеми на страната ни имат много обще с това, че цялата власт, пари и ресурси са съсредоточени в няколко ДС кръга.
  Не само, че това ни е ОСНОВНИЯТ и НАЙ-ГОЛЕМИЯТ проблем, но той е проблем и за липсата на реформи, за образованието, за здравеопазването, за личните свободи, за шансът за просперитет и справедливост не само на сегашните, но и на бъдните поколения. За справка виж КГБ държавата - същите династии я управляват повече от монархиите им, и то с все по влошаващи се резултати, вече почти сто години.

 26. 26 Профил на Hristo'o
  Hristo'o
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#21] от "ostin22":

  И знаеш ли, май не си просто доста заблуден, а си просто един от тези дето семейството и близките са се пооблажили. Сега всички вие седите и ни разправяте, как б-я имала много по големи проблеми от дс управлението ни... как всяка страна си имала служби и кво толкова. Даже сащ си имали цру бахти.. смешни сме направо да си мислим, че нашите са по лоши, нали..

 27. 27 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 594 Неутрално

  А точно лустрационни трябва да бъдат. Но... "гарван гарвану... "
  И този път ще се направим, че им вярваме.

 28. 28 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 701 Любопитно


  Г-н Младенов,

  Ако промените не са точно лустрациони, ефектът ще е никакъв, даже обратен, а Вас ще ви оплюят като разсипник на " "високо-квалифицирани"; " специалисти.
  Подобни беззъби промени ставаха и в МВР и в армията. На практика, кадрова реформа не бе направена, сакън някой да не не бъде обвинен, че имало лустрация /един вид нарушаване правата на човека/ и то от хора които създаваха концентрационни лагери у нас.
  Ако не стане истинска лустрация, КГБ/Дс по един или друг начин ще останат на служба подхилквайки се зад гърба ви, а Вие не само ще си идете, а и ще излезете виновен и за изместването на земната магнитна ос...

 29. 29 Профил на Hristo'o
  Hristo'o
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#13] от "ostin22":

  Да живее бкп и дс, нали идиот мръсен шибан...

 30. 30 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#23] от "CIA Germany":
  Напротив, разбрал съм идеята за лустрация много добре ,но не ми харесва когато я използват мижитурки за да си повдигат самочувствието и да се самовеличаят. Едва ли лустрацията ще направи мижитурката умен и способен.

 31. 31 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  До коментар [#25] от "Hristo'o":

  И С ТАЗИ ЦЕЛ НА ЕСЕН БЪЛГАРСКИЯТ СУВЕРЕН - НАРОДЪТ ЩЕ ИЗБЕРЕ ПРЕЗИДЕНТ СЪС ПОМОЩА НА УПОМЕНАТИТЕ ДС/БКП/БСП - КРЪГОВЕ ЕДИН НОВ, НО СЪС НАЛОЖЕНИ МУ РАЗБИРАНИЯ НА ПРЕДИШНИЯТ ПРЕЗИДЕНТ- ГОЦЕ.

  КАКТО МУ БЕ ПРЕДЛОЖЕНО И ИЗБРА ФОРМАЦИЯ ГЕРБ С ПРЕДСЕДАТЕЛ И УПРАВЛЯВАЩ - БОРИСОВ.

  Важното е да се запази и съхрани икономическият, правният и политически потенциал на новопревърналата се от политическапартия в олигархичен бизнес конгломерат - БКП/БСП/к/.

 32. 32 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#25] от "Hristo'o":

  Не бой се - аз нито съм заблуден, нито съм се "облажил"! В България вярно управлява вихрушка, но тя не е от ДС-тя е от мафиоти! А тези мафиоти са от екс ВИС, СИК, Ипон, Аполо, Левски Спартак...и настоящи ТИМ, Божков, Златев, Ганев...и представяш ли си-те са всички едни "чистички" за теб явно..хаха..Ама ти си се взрял да речем във някой си Васил Василев от посолството в Никарагуа??? Е, няма начин той да не ти е ама най-виновен..хаха..щом казваш! Май някой се е позаблудил, ама познай кой?

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 33. 33 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#7] от "BASCO":

  Ако е вярно това дето пишеш тогава българите нямаше да имат проблем. Бившите комунисти сега са капиталисти богаташи. Т.е., според теб, 4 милиона българи са богати и няма от какво да се оплакват.
  Говориш като тиквата Бойко и повечето министри. На едро и какво ти дойде на ум. Но дали е вярно, не те интересува. Важното е да изкажеш мнение и за да прави впечатление трябва да е колкото се може с по-голями числа.

 34. 34 Профил на prascho
  prascho
  Рейтинг: 434 Неутрално

  тези всички хора като са сътрудничали на службите преди да ни огрее демокрацията какво страшно нещо са направили? явно нещо много лошо щом всички така дружно ги громят. добре, щом е принципно решението, нека ги махат. Но да не видим след няколко месеца парламентарната група на ГЕРБ с висококвалифицираните й кадри в посолствата. И щом ще е принципно айде всички досиета да отворим. защото мен ме интересува дали съседът и колегата ми са донасяли срещу мен, а не дали някой в иран или афганистан преди 20 години е писал за ситуацията и хората там.

 35. 35 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#30] от "BASCO":

  Oстави мижитурките настрана. Те ще си останат такива с и без лустрация. Важното е, че тя трябваше да се случи много отдавна, а сега е прекалено късно. Благодарение на НЕлустрацията ДСарите успяха да си затвърдят позициите и след като "режимът" им се срути, а и съумяха да подсигурят предаването на щафетата на техните деца с помощта на мадридския комарджия!!!

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 36. 36 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 914 Неутрално

  А що се отнася пък до политиката на външното министерство на България, този палячо на снимката най-добре да си остави някъде мобилния телефон за достъп та ако имаме някакви проблеми да му звъним. Понеже е много отговорен може пък и да вземе да свърши някаква работа, защото подопечните му хрантутници в Мюнхен за никъв чеп не стават, че и телефоните си държат телефоните изключени.

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 37. 37 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Проблемът е, че агентите внедриха вече своите отрочета в системата. А те са с чисто агентурно минало, но с не по различен крадлив или некадърен манталитет

  malart.blog.bg
 38. 38 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 838 Любопитно

  В другата статия "Айман аз Зауахири е бил два пъти в България преди 16 години" се плюе,защо той не е бил арестуван,сякаш името му без международна заповед за арест е достатъчно основание.-Тука се плюе по ДС и сътрудниците на специалните служби,сякаш регистрирането на неговото преминаване прз БГ е станало,като са го интервюирали в Шоуто на Слави,а не чрез агентурна мрежа.А "всека жаба-да си знае гьола" сякаш не се отнася до специалистите по всички въпроси от форумите-дали е така?

 39. 39 Профил на Зевс
  Зевс
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Добронамерено препоръчвам на всички тоталитарни чугунени мозъци от всякакви цветове да си припомнят Конституцията на САЩ, където пише, че всеки има право да се бори за щастието си.
  “…that all men are created equal, that they are endowed by their Creator with certain unalienable Rights, that among these are Life, Liberty and the pursuit of Happiness.”

  "Всеки човек е една вселена" Хайнрих Хайне
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK