Автомагистрала "Люлин" ще бъде пусната на 15 май (обновена в 16 часа)

Автомагистрала "Люлин" ще бъде пусната на 15 май (обновена в 16 часа)

© Надежда ЧипеваАвтомагистрала "Люлин" ще бъде пусната тази неделя, обяви на пресконференция министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. Знам, че има акт 15, знам, че комисията работи, и знам, че има план-график, който казва, че ще има акт 16, заяви още Плевнелиев, цитиран от агенция "Фокус".


Кметът на Перник Росица Янакиева обаче обяви, че от местната администрация все още не са подписали акт 16 за въвеждане в експлоатация на пътя. По-късно от ръководството на агенция "Пътна инфраструктура" обясниха, че до неделя ще имат всички документи за пускането на магистралата. Дори се очаква на официалното откриване да присъства и председателят на Главна Дирекция "Регионално развитие" в Европейската Комисия г-н Дирк Анер.


Деветнайсеткилометровата магистрала "Люлин" се строи от 2007 г., а в началото на годината плановете бяха тя да се пусне частично през март. Заради студа прерязването на лентата беше отложено за средата на май. Първоначално турската фирма "Мапа Ченгиз" трябваше да построи "Люлин" за 148.45 млн. лв. В последствие сумата нарасна на 185 млн. лв. По договор гаранционният период на пътя, в който дефектите ще се отстраняват за сметка на строителя, е една година. От АПИ обясниха, че обикновено в това се появяват и основните дефекти.
Според изчисленията на пътната агенция на денонощие около 15-17 хил. автомобила се движат между София и Перник в двете посоки. От агенцията обясниха, че очакват сега трафикът от и към Перник, Кулата и Гърция да се раздели и част от колите да минават по магистрала "Люлин", част - по пътя през Владая и кв. "Княжево". Камионите обаче ще бъдат отклонени изцяло по магистралата, за да не минават през "Княжево". Заради това и защото широката магистрала се влива във все още тясното Околовръстно шосе, от агенцията очакват задръствания и проблеми при влизането и излизането от София. Те ще засегнат и живеещите в "Люлин", тъй като преминаването през квартала е един от основните начини за стигане до магистралата.


"Проблемът е, че западната дъга на Околовръстното шосе е само с две ленти и ще се образува "тапа" на кръстовището за кв. "Филиповци", каза Лазар Лазаров, член на управителния съвет на АПИ. Той добави, че има проект за разширяване на Околовръстното шосе, но вероятно това ще отнеме година и половина. При ремонта ще бъдат изградени и две допълнителни връзки на Околовръстното с кв. "Люлин" - при кръстовището за Банкя и една с бул. "Царица Йоана". Тези проекти ще се финансират от Столична община.


От АПИ планират и ремонт на сега действащия път през Владая, но все още не е ясно кога ще се случи това.


Общинският път от софийския кв. "Суходол" до Перник, който е паралелен на магистралата, ще се използва като резервен, ако се наложи тя да бъде затворена заради катастрофа, ремонт или по друга причина. За целта се променя статутът на третокласното трасе, което преминава от общинската в републиканската пътна схема."Пътят е в много лошо състояние, не отговаря на изискванията за републикански път и се нуждае от незабавен ремонт", каза Лазаров. Той обаче ще се ремонтира чак през есента, а според кмета на Перник Росица Янакиева част от него е почти изцяло разрушена при строителството на магистралата и "при първия дъжд ще падне".


Заради проблемите с пътя преди дни Янакиева заплаши, че няма да подпише акт 16 на "Люлин". Тя настоява строителят - турската фирма "Мапа Ченгиз", да възстанови инфраструктурата за своя сметка. Днес Янакиева отново каза, че общината има претенции към изпълнителя на магистралата и за това все още не е подписала акт 16 за въвеждане в експлоатация на пътя. Освен, че пътят не е възстановен, според Янакиева не са почистени крайпътните канавки. "Мапа Ченгиз" пък дължи на общината над 300 хил. лв. за ползвани терени за депа. Не бил укрепен и брегът на река Рударщица, която е изместена по време на строителството. Над 1.5 млн. лв. възлизат щетите, нанесени на община Перник, каза Янакиева.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK