Ново хранилище за използвано ядрено гориво се открива в АЕЦ "Козлодуй"

Ново хранилище за използвано ядрено гориво се открива в АЕЦ "Козлодуй"


Новото хранилище за складиране на отработено ядрено гориво в АЕЦ "Козлодуй" ще бъде официално открито днес от премиера Бойко Борисов и енергийния министър Трайчо Трайков, съобщиха от ядрената централа.


Хранилището за сухо съхранение е изградено от германския консорциум NUKEM Technologies GmbH – GNS GmbH. Проектът е на стойност близо 70.5 млн. евро и е финансиран от Международния фонд "Козлодуй", по който България получава компенсации от Европейския съюз за извеждането от експлоатация на първите четири блока на централата.


В новото съоръжение постепенно ще бъдат преместени касети с използвано гориво от спрените ядрени блокове, които в момента са в т.нар. мокро хранилище. По план сухото хранилище трябва да бъде разширено, за да приюти и горивото от пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй". Според енергийни експерти сухото съхранение може да се прилага безопасно поне 50 години.


На откриването днес ще присъстват още посланикът на Германия Матиас Мартин Хьопфнер, представители на Европейската комисия и на ЕБВР.

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на да защитим животните
  да защитим животните
  Рейтинг: 558 Разстроено

  Сейте и яжте картофи !
  Винсент ван Гог: „Селяни, ядащи картофи"
  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b1/Van-willem-vincent-gogh-die-kartoffelesser-03850.jpg

  Да защитим животнитe !
 2. 2 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Търсят се още 1 200 000 000 млн евро за загробване на І, ІІ, ІІІ и ІV реактор.

 3. 3 Профил на west7
  west7
  Рейтинг: 442 Весело

  До коментар [#1] от "ШЕВРОН 7":
  Картофель у россиян — основной продукт питания. Не менее важную роль он играет в рационе питания других народов мира. По мнению русские экспертов, эта высокоурожайная культура — «продукт питания будущего».
  http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%BE%D1%84%D0%B5%D0%BB%D1%8C
  В нормальном суточном рационе человека в зависимости от занятий и затрат энергии калорийность пищи должна составлять около 3000 ккал (12 552 кДж). Для получения 100 ккал (418,4 кДж) организм должен получить с пищей 107—120 г картофеля или 300 г моркови, 500 г капусты, 650 г томатов, 1000 г огурцов. Один килограмм картофеля может дать 940 ккал (3933 кДж). Потребление 300 г картофеля обеспечивает получение организмом более 10 % энергии, почти полную норму витамина С, около 50 % калия, 10 % фосфора, 15 % железа, 3 % кальция.
  Полученный из картофеля крахмал является основой для изготовления присыпок, а также используется в качестве наполнителя для порошков и таблеток.
  В народной медицине натёртый на тёрке свежий картофель используется при экземе и других поражениях кожи. Горячие варёные растёртые клубни картофеля употребляют при заболеваниях верхних дыхательных путей и лёгких. В этом случае быстрый положительный результат даёт вдыхание пара от горячего, только что сваренного картофеля.
  Картофель широко используется в домашней косметике. Из него делают питательные маски для кожи лица и рук.

 4. 4 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1643 Неутрално

  Боко да го вградят в първото буре на хранилището с грамота и капсула с програмата на Герб. Таман за 50 години Тиквата ще узрее.

 5. 5 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 605 Весело

  Е,честито първо хранилище. Днес в Козлодуй, утре в Белене. Интересно народа дето не ще сметища за битов боклук и протестира ,че му затривали градините, поминъка, въздуха ... разбира ли какво става ? В Германия не пускаха влак с отработено гориво да се движи из страната , а тук май ще се радват на едри картофи. Трупайте се на едри, дунавски,двойни с очички...

 6. 6 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 986 Любопитно

  Картофеният примитивизъм на премиера е съчетан с комплексарски провинциален стремеж към техническа мощ, каквато е идеята за АЕЦ в България. В представите на много подобни прости хорица от Банкя и др. АЕЦ-ът е извор на сила, превъзходство, икономическо развитие, национализъм… Но освен представите на Борисов има още нещо - той е начело на властта. А от подобно строителство хората от властта, особено в корумпирани страни като България, по правило си напълват гушата.
  http://e-vestnik.bg/11339/koy-shte-sadi-kartofi-kakvo-yadohme-sled-chernobil-koy-lapa-ot-aets/
  И така кръгът с картофите се затваря - безработните и бедните ще си садят, като не могат да си купят, а държавата ще строи АЕЦ, за да се чувстват силни и токът да им е (уж) евтин.
  АЕЦ „Белене”, за която изключително агресивно настоява Бойко Борисов в последните дни, на фона на тревогите в Европа от АЕЦ въобще и в частност от българската, е икономическа безсмислица.

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 7. 7 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 660 Весело

  Путин подарява новата Лада Калина която може и два чувала картофи да вози в багажника !
  http://svpressa.ru/auto/article/43266/
  Построяваш АЕЦ Белене и получаваш 10 000 Лада Калина премия и ще возиш 20 000 чувала картофи !

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 8. 8 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  Интересно е какво завещание се оставя на идните поколения... Хиляди тонове радиоактивни говна, за които до момента е измътено единствено временно съхранение.
  Постоянно хранилище, където продуктите на ядрения разпад ще втасват през идните поне 100 000 (сто хиляди) години - още не е открито.
  При това не говорим за Булгаристан...

  Всичко това е свързано с огромни разходи. Което разбирасе спуква балона на еФтината ядрена енергетика.
  Твва за съжаление не ги пише във Винету, така че Властелинът на Компирите не го е чел. А какво му нашепва руското ядрено лоби на ушето - това, за съжаление, става все по явно!!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 9. 9 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 660 Любопитно

  Тези уран депозити, имат голяма несигурност. Днес всички видове радиоактивни отпадъци от порядъка на 1,000 милиона години . За да илюстрираме проблема, две сравнения: последният ледников период в Северна Германия, и езера от решаващо значение е планина, която е 20 000 година по-малко, в геоложки обекти за безопасността на съоръжение за погребване, е 50 пъти повече по време. И човешката култура едва ли може да се проследи повече от 4 000 години, човешките езици се развиват в продължение на няколко столетия. Въпреки това, следващите поколения след хиляди години , едва ли езика и знаци за безопасност предупреждаващи за опасности ще бъдат разпознати и прочетени правилно.
  http://de.wikipedia.org/wiki/Endlagerung

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 10. 10 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 605 Неутрално

  В момента в Козлодуй са налични два ядрено-опасни инцидента. Разхерметизирана е минимум една горивна касета, а освен това 37 защитни тръби на приводите на органите за контрол и управление на реактор 5 са напукани. Но не чакайте Дневник да Ви снесе подробности, нито пък да попита за виновни и наказани, а още повече за потенциалните рискове за Вас. Не, не и не! Като стане като във Фукушима тогава ще е късно.

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 11. 11 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#10] от "kuty":

  Няма и да чуеш, при положение, че напуканите тръби на горивните сборки бяха обявени за "безопасен" инцидент....

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 12. 12 Профил на lacho59
  lacho59
  Рейтинг: 279 Разстроено

  Новото хранилище за складиране на отработено ядрено гориво в АЕЦ "Козлодуй" ще бъде официално открито днес...
  Ново хранилище е нужно и за складиране на българи - вид застрашен от изчезване. Целта е образците, съхранявани в него да оцелеят след управлението на кабинета "Борисов".
  Мнозина стигнаха до крайно неприсъщото на националния ни характер живеене ден за ден, затова не една млада жена повтаря: "За какво да раждам! Да създавам един нещастник, за да се мъчи на този свят! Не, това е престъпление!"
  Ето какво пресушава корените на 13-вековното българско дърво. Въпреки пълното ни разбиране за размера на злото, аз искам да вярвам, че обикновените граждани ще съумеят да надвият безплодната атмосфера, в която живеят, и може би с някаква нова петвековна надежда ще съхранят живото тяло на народа и чудния български език.

  Най-полезни са простите неща, но създадени от умен човек.

 13. 13 Профил на lacho59
  lacho59
  Рейтинг: 279 Разстроено

  До коментар [#12] от "lacho59":
  Не съм сигурен дали ще се премахне експлоатацията на човек от човека, но те създадоха нещо още по-жестоко, нека го наречем "зависимост на човек от човека", при която всеки подлец или мижитурка може да изиграе убийствена роля в живота на всеки гражданин. Несигурност в работата, несигурност у дома, несигурност в бъдещето.

 14. 14
  ****

  Този коментар беше изтрит в 10:24 на 12/05/2011 от неговия автор.

 15. 15 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Редакторите,
  моля ви, в заглавието вместо "използвано ядрено гориво" трябва да бъде "отработено ядрено гориво".

  The best way out is always through Robert Frost
 16. 16 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#8] от "B52":

  "Постоянно хранилище, където продуктите на ядрения разпад ще втасват през идните поне 100 000 (сто хиляди) години - още не е открито."

  Ако се гледа какво досега е направено, безспорно най-съвършеното (и най-скъпо) съоръжение е Лабораторията за подземно съхранение на радиоактивни отпадъци в Бюр, департамента Мьоза във Франция.

  Там има прокопани подземни галерии на дълбочина около 500 метра в среда от аргилит (смес от глина и кварц, която поглъща радиоактивните лъчения) в район без сеизмична активност.

  Справка:

  http://fr.wikipedia.org/wiki/Laboratoire_de_Bure

  Иначе като идеална цел за бъдещи поколения реактори се смята връщането на радиоактивните отпадъци в мината, откъдето е добита урановата или плутониевата руда и то така, че да не се променя естественият радиоактивен фон.

  Но иначе верно е - 100 000 години звучи страшно. То дори и Сфинксът не е на повече от десетина хиляди години вероятно.

 17. 17 Профил на lacho59
  lacho59
  Рейтинг: 279 Любопитно

  До коментар [#8] от "B52": 12-04-2006
  Русия ще прибере цялото отработено ядрено гориво от АЕЦ "Козлодуй" до 2020 г. Ако бъде избран за главен изпълнител на АЕЦ "Белене" руският концерн "Атомстройекспорт", ще бъде извозено и отработеното гориво от новата атомна централа.
  http://novinar.bg/news/rusiia-shte-pribere-otrabotenoto-gorivo-na-aetc-kozloduj-do-2020-g_MTg4OTsyMw==.html
  Явно пътят е друг, щом днес присъстват посланикът на Германия Матиас Мартин Хьопфнер, представители на Европейската комисия и на ЕБВР.

 18. 18 Профил на pavtaf
  pavtaf
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Следващите 50 години... Това е направо смешно, др. Борисов.
  А за оставащите 95 000 какво ще правим?
  А бе тоя въобще вясва ли се на работа? Вчера в Стара Загора и Хасково, днес в Козлодуй, къде ги дават тия филми (въпросът е риторичен)?

 19. 19 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 823 Неутрално

  ". Според енергийни експерти сухото съхранение може да се прилага безопасно поне 50 години."

  А след 50 години, когато Международния фонд "Козлодуй" одавна е пресъхнал, какво правим?

  ААа знам. Ний ще сме умрели, да му мислят внуиците.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 20. 20 Профил на pavtaf
  pavtaf
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#18] от "pavtaf":

  Исках да кажа останалите 99 950 години.

 21. 21 Профил на boyko.vasilev
  boyko.vasilev
  Рейтинг: 435 Любопитно

  Това е само първи етап на хранилището. Има капацитет за 2800 касети от старите реактори(1-4). На втори етап ще се разшири до 8000 стари касети и за още 2500 касети от ректори 5-6.

  http://www.nukemtechnologies.de/fileadmin/user_upload/KozloduyJan2010.pdf

  „За мен най-лошото в България, е чудесното наслаждение, което имат тук хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.“ К. Иречек
 22. 22 Профил на Павел Лазаров
  Павел Лазаров
  Рейтинг: 497 Разстроено

  Много тъжна новина.
  Хранилището ще е сигурно 50 години, след което ...
  (За тези игри пиша от 2006 година: http://probujdane.com/statii/oktopod.htm)
  Хвърлете едно око и на "Наредба за безопасност при управление на радиоактивните отпадъци" от 2004 г., която говори за "необходимата степен на изолация на радиоактивните вещества от биосферата за период не по-кратък 10.000 години" (словом: ДЕСЕТ ХИЛЯДИ ГОДИНИ!) - Чл. 62 тук --> http://www.econ.bg/law86419/enactments/article122115/naredba_za_bezopasnost_pri_upravlenie_na_radioaktivnite_otpaduci#ch62
  На мен лично ми се повдига...

  Навсякъде, където има проблем, има нещо прекалено голямо.
 23. 23 Профил на partakesh
  partakesh
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#22] от "Павел Лазаров":

  След което се прави ново със съвременните за съотвентата година технологии и отпадъците се складират там!!! Какво се правите на луди!

 24. 24 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Във връзка с наложеното информационно затъмнение в българските медии по въпроса за АЕЦ мнозина ще се учудят, ако научат за следните национално неизвестни факти:
  - Понастоящем в АЕЦ "Козлодуй" се съхраняват (в специални басейни за отлежаване и в "Хранилище под вода" - с охлаждане) ОЯГ (Отработено Ядрено Гориво) в количество около 1000!! тона с много високо ниво на радиоактивност. Басейните са в непосредствена близост до реакторите и непрекъснато се охлаждат.В тях постъпват касетите с отработено гориво непосредствено след изваждане от реактора и преседяват там с години.След това се транспотират в Русия за обработка, съгласно договорите, при което ОЯГ извадено преди 1989 остава в СССР/Русия, а изваденото след 1989 и преседяло определеното време в басейните към АЕЦ "Козлодуй" се връща в България.По тази схема първата пратка преработено ОЯГ от Русия (извадено след 1989) би трябвало да е пристигнало в България преди 2009?. Хранилището за отработено ядрено гориво (ХОГ) за тези т.нар. "остъклени" високорадиоактивни ОЯГ започна да се строи в Козлодуй през 2005 и първият етап би трябвало да е бил завършен през 2009, а вторият - през 2011.По обяснимими причини по този въпрос не се шуми.
  По отношение на РАО (РадиоАктивни Отпадъци) - на площадката на АЕЦ "Козлодуй" е изграден Комплекс за преработка , цехове , площадки и хранилища, в които понастоящем се съхраняват твърди и течни РАО с висока, ниска и средна радиоактивност в количество около 17000!! куб. м.
  ОТ ГОРНОТО СЛЕДВА, че на териториятя на Козлодуй към момента на завършване на жизнения цикъл на централата (след петнайсетина години) ще трябва да се "погребат" ОЯГ и РАО в количество 20 - 30 000 тона за период (в зависимост от активността) десетки и стотици години - практически за вечни времена.
  ОТ ГОРНОТО СЪЩО СЛЕДВА, ЧЕ КОГАТО ПРИКЛЮЧИ ЖИЗНЕНИЯТ ЦИКЪЛ НА ЦЕНТРАЛАТА, СЪЩАТА ТРЯБВА НАПЪЛНО ДА СЕ ПРЕМАХНЕ И УТИЛИЗИРА - Т.Е ФИЗИЧЕСКИ ДА СЕ УНИЩОЖИ И ВСИЧКИ ВТОРИЧНО РАДИОАКТИВИРАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ НЕЯ ТРЯБВА ДА СЕ "ПОГРЕБАТ" ЗАЕДНО С ОЯГ И РАО, А ТЕРЕНЪТ ДА СЕ ИЗРАВНИ, РЕКУЛТИВИРА И ОБЕЗОПАСИ. СТОЙНОСТТА САМО НА ТАЗИ ЗАКЛЮЧИТЕЛНА ОПЕРАЦИЯ НАЙ-ВЕРОЯТНО ЩЕ ПРЕВЪЗХОЖДА СРЕДСТВАТА ВЛОЖЕНИ ЗА ПОСТРОЯВАНЕ. С други думи ще се плаща за:
  1. проектиране, строеж и пуск на АЕЦ-а.
  2. подръжка и ремонти през целия период на експлоатация,
  вкл.обработка и съхраняване на ОЯГ и РАО.
  3. построяване, зареждане и ослужване(десетки и стотици години) на Хранилищата за ОЯГ и РАО.
  4. ликвидация, утилизация и обезопасяване на терена след приключване на жизн. цикъл на АЕЦ-а.
  5. изграждане на инфраструктурата за обслужване на АЕЦ-а, вкл. подръжка и обслужване през целия жизнен цикъл.6. финансови разходи за ослужване на лихви по кредитите.
  Заб.: тук не се включват извънредни разходи - напр. аварии и т.н., които могат да бъдат непредвидими.
  Ако се приеме, че жизненият цикъл на АЕЦ е 50 - 60 години ЛЕСНО МОЖЕ ДА СЕ ПРЕСМЕТНЕ (към днешна дата), ЧЕ ЦЕНАТА НА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯТА ГЕНЕРИРАНА ОТ АЕЦ ПРЕСМЕТНАТА ПО ПЪЛНА СЕБЕСТОЙНОСТ НЯМА ДА ОТСТЪПВА НА ТАЗИ ОТ ВЕИ (а може и да я превъзхожда) - т. е. ДА НАДМИНЕ 35 - 40 евроцента.С тази разлика, че цялата сума ще се изплаща поне от две поколения, при което следващото поколение ще бъде безсилно да промени нещата, КОЕТО Е И ЦЕЛТА НА "ПРОЕКТА".
  Ясно е обаче, че във финансовите разчети не могат да се отразят всички рискове от съхраняването (за вечни времена) на високорадиоактивни отпадъци в една малка територия, като България.Така, че уважаеми читателю, сам си отговори на въпроса какво означават понятията: "русофили" и "българофоби".
  По отношение на Експерименталния ядрен реактор на БАН - 8 км в София:
  Реакторът отдавна е изведен от експлоатация но сътветните ОЯГ и РАО - общо няколкостотин кг. са погребани (за вечни времена) в корпуса на реактора (в София).Любознателният читател може да се запознае по-подробно с фактите по въпроса в любопитния и дискретен документ "Стратегия за управление на отработено ядрено гориво и на радиоактивни отпадъци"...

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 25. 25 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  До коментар [#17] от "lacho59": Русия ще прибере цялото отработено ядрено гориво от АЕЦ "Козлодуй" до 2020 г. Ако бъде избран за главен изпълнител на АЕЦ "Белене" руският концерн "Атомстройекспорт", ще бъде извозено и отработеното гориво от новата атомна централа

  Глупости на търкалета;в ЕС има ЗАКОНИ (БГ иска не иска 6те се наложи да ги приеме) които забранвяат износ на адрени боклуци.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 26. 26 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  До коментар [#16] от "ijj":
  Така де, става дума за лаборатория, която работи сериозно по проблематиката. Въпросната инсталация не е "окончателно хранили6те".


  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 27. 27 Профил на Павел Лазаров
  Павел Лазаров
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#23] от "partakesh":

  Правим се на луди, защото няма никаква гаранция, че такава технология I. ще се роди някога и II. че ще бъде въведена в ущърб на руските интереси. Достатъчно ясен ли съм?

  Навсякъде, където има проблем, има нещо прекалено голямо.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK