Парламентът ще избере днес трима членове на комисията за конфликт на интереси

Парламентът ще избере днес трима членове на комисията за конфликт на интереси

© Надежда ЧипеваНародното събрание ще избере с таен вот днес тримата си представители в новата комисия за конфликт на интереси, в това число и председателят й.


Във вторник петте парламентарни групи предложиха по един свой представител. От ГЕРБ номинираха 34-годишния юрист Филип Златанов, а БСП - бившия член на Сметната палата Лидия Руменова. От ДПС предлагат зам.-председателя на Централната избирателна комисия Сабрие Сапунджиева. Кандидатурата на "Атака" е на Катя Станева, а от "Синята коалиция" номинираха адвокат Антония Романова, която е член и на арбитража на ДСБ.


Според приетите от парламента правила за избора на членове на комисията всеки депутат може да гласува за не повече от трима от кандидатите, а за избрани се смятат първите трима, получили най-много гласове. Председателят на комисията ще бъде този кандидат, който е получил най-много гласове.
Поправките в закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси, приети в края на миналата година, предвиждаха комисията да бъде сформирана до 1 януари т.г. и в нея парламентът да посочи трима свои представители, а президентът и правителството - по един. Президентът Георги Първанов вече назначи Николай Николов, а кабинетът засега не определил своя представител.


Така, дори и парламентът да попълни своята квота, комисията все още няма да може да започне работа.


Досега за проверките на висшите държавници за конфликт на интереси отговаря ресорна парламентарна комисия, а местните власти се следят от звена в общините. Решението дали действително има конфликт на интереси, както и санкциите сега зависят от Върховния административен съд и от регионалните административни съдилища.


С последните поправки в закона обаче всички тези правомощия се прехвърлят към новото звено - държавна комисия за конфликт на интереси. Тя трябва да приема сигнали, да се произнася нарушен ли е законът и дори да налага санкциите, които могат да се обжалват по съдебен ред.


Още с приемането на поправките през декември депутатите са предвидили около 4 месеца след избирането на състав, в които комисията да може се подготви, за да започне ефективно на прилага закона. Тя трябва да приеме правилник, който да бъде обнародван в Държавен вестник, да й бъде осигурена сграда и бюджет, да назначи администрация, която да я подпомага при проверките.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK