Менда Стоянова: Компенсации ще получат само възрастните хора с най-ниски пенсии

Менда Стоянова<br />

© Георги Кожухаров

Менда СтояноваКомпенсации от по 136 лева ще получат само възрастните хора с най-ниски пенсии – до 230 лева, каза в ефира на Би Ти Ви председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.


Стоянова подчерта, че решението за това кой да получи допълнителна финансова помощ принадлежи изцяло на правителството, но според нея е по-добре такава да получат само най-бедните пенсионери, както и социално слабите и инвалидите.


"Бюджетът на България не може да си позволи този разход", така Стоянова коментира изявлението на социалния министър Тотю Младенов, че компенсации ще има за всички пенсионери.
Депутатът от ГЕРБ изрази очаквания, че бюджетът на държавата за тази година ще бъде преизпълнен, макар че за първото тримесечие има изоставане от плана с около 8%. "Най-бедните хора обаче трябва да бъдат компенсирани независимо дали бюджетът ще бъде преизпълнен или не", категорична бе Стоянова.


Във връзка с предстоящите президентски избори, тя заяви, че ГЕРБ ще спечели още на първи тур. И отрече слуховете, че ще бъде кандидатът на партията за кмет на Пловдив.


В интервю за в."Сега" Стоянова коментира проблема тази година с данъчните декларации за доходи, които се оказа, че трябва да подават безработните, работили по трудов договор през 2010 година. По думите й този текст в Закона за облагане доходите на физическите лица съществува от години, но не е бил изпълняван, защото не е имало ефект от него. "В парламента се опитваме да преценяваме въздействията от промени в законите, но не винаги можеш да се предвиди всяка ситуация. Мога да заявя само, че спорният текст ще бъде изчистен. Задължителната данъчна декларация за безработни, работили по трудов договор, ще отпадне", заявява тя.

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Orda
  Orda
  Рейтинг: 65 Неутрално

  Колко е великодушна госпожа Мента Стоянова.

  Orda
 2. 2 Профил на l1
  l1
  Рейтинг: 581 Неутрално

  А компенсация за това че две години ми тровите живота тъпи бездарници от герб кога ще има...ей тук сме събрали купчина камъни за да ви изпратим подобаващо.

 3. 3 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  До коментар [#1] от "Orda":

  Е да, всички знаем че българското правителство разполага със стотици милиарди в хазната, резултат от десетилетия силна икономика, от предприемчивост и трудолюбието на народа и от фактическата липса на корупция и кражби. И политиците са лоши, защото не дават пенсии и не увеличават заплатите.

 4. 4 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  В интервю за в."Сега" Стоянова коментира изискването на НАП безработните, работили по трудов договор през изминалата година да подават данъчни декларации.
  -----------------
  Сега: Тазгодишната данъчна кампания за доходите се увенча с грандиозен скандал - оказа се, че НАП принуждава хората, които са изгубили работата си през 2010 г., да подават данъчни декларации, но не е разгласила това. Какъв е вашият коментар?

  Менда: От гледна точка на хората, заплашени от глоби, наистина е безумие. От гледна точка на НАП също, защото увеличава работата и разходите й. Ефектът е нулев, дори може да е отрицателен.

  Сега: След като сама не виждате логика, защо не е премахнат този текст вече близо 5 г.?

  Менда: Защото не е възникнал проблем, не е било необходимо.
  ----------------
  Внимание Спойлер!: накрая излиза, че вината е на вестника.

  http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=9151&sectionid=5&id=0001101

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 5. 5 Профил на l1
  l1
  Рейтинг: 581 Неутрално

  да бе №4 и аз не съм видял нарцис от герб да е виновен...само дето хората все майките им споменават.

 6. 6 Профил на red_rose
  red_rose
  Рейтинг: 1198 Неутрално

  "...по 136 лева ще получат само възрастните хора с най-ниски пенсии – до 230 лева..."

  А да попитам тая г-жа Мента, хората с по 240 или 250 лв пенсия много богати ли са?


  До коментар [#3] от "Yard":

  А на вас, уважаеми г-не, ще кажа следното: Правителството наистина не разполага с милиарди, но ако беше истински загрижено за народа, а не да си пълни собствените гуши и ако имахме малко по-кадърен министър на финансите, щеше да приеме съвсем друг бюджет за тази година и в този бюджет щяха да бъдат предвидени пари поне за минимално увеличение на заплати и пенсии с оглед все по-задълбочаващата се криза и все по-нарастващата инфлация. Ама откъде толкова акъл? Пък и те там, горе, по върховете си имат парички. И народът го е казал: Ситият на гладния не вярва".

  Да пишеш на български с латиница е като да пишеш с лайна по стената - чете се, но не е красиво!
 7. 7 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 723 Неутрално

  Общо взето нещата напомнят на по-миналата нова година, тогава им дадоха по 25лв. след нова година, с много усилия и се получи, че Бойко едва ли не от джоба си ги е извадил!

 8. 8 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 581 Весело

  До коментар [#3] от "Yard":

  За това ли правителството опразни хазната за популистки глупости .

 9. 9 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1441 Гневно

  ПОЖЕЛАНИЕ

  Който това прави,
  дано да се задави!

  www.berbenkov.hit.bg
 10. 10 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Весело

  Глей сега , Менда, мента , менци , звънци или нещо подобно..)))))

  Личността, човекът , гражданинът е в центъра на вселената , основна ценност ,..... още от Възраждането в Зап.европа ../Леонардо, Микеладжело и т.н./ ..)))
  НИКОГА , ама никога , той не е бил ценност в тоталитарните , в частност- комуно общества...Крепостните не струват почти нищо..Не си ли партиен генерален, тоталитарен боклук - ти си нищо...
  НИЩО са и НЕ само пенсионерите , а и предприемачите , дребните бизнесмени , наемните работници , учените и т.н. , при комунизЪма..ТОЗИ привкус, този остатък от това време , това "мислене" ,го виждаме и СЕГА ..:)))
  Хората са "матрял"..Важен е бетонът, асфалтът , залата , 'паметникът- с бетон за 100 апартамента , ВАЖНИ са 'обещанията" на Първия- за светлото бъдеще, особено бъдещето на неговите другари...Кой с банка , кой с контрабанда , кой с поръчки за нещо...Хората - кучета и преди , и сега - ги яли ..)) Важни са идеите на Първия ,особено ако има 300 млн. зад гърба си ..Важно е да "ДАВА"- тук милион , там - десет - за увековечаване на славата МУ ..Важно е и да са крепостни и да МУ се възхищават и по възможност - тихо да си отиват от този свят..
  .Е , като това бяха "идеите" на комуноидите - СЕГА с какво се различават от тези на гербаджийте ??? :))

  BIG AL
 11. 11 Профил на liolio
  liolio
  Рейтинг: 524 Неутрално

  колкото по-вече си работил и по-вече пари си внесъл в НОИ , толкова по-малко ще получиш и обратната , така че ходи да се осигуряваш в НОИ, някой друг път

 12. 12 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#6] от "red_rose":

  И не само това. Управляващите не само не повишават пенсиите. Има страхотна несправедливост спрямо пенсиите отпуснати преди 01.012009 г. Вчера пратих и-мейл на БТВ да питат Менда по този въпрос, но те премълчаха. Ето какъв е проблема и моля да го коментирате:
  .До 1.01.2004 г. пенсията се изчисляваше, като се вземаше предвид средномесечния осигурителен доход за страната (Смод) от предходната календарна година. След тази дата Смод се взема 12 месеца от датата на пенсионирането. Старите пенсии обаче не бяха преизчислени.
  2. С промяна на Кодекса за соционално осигуряване (чл.70) от м. от 01.01.2009 г. доходът от който се изчислява пенсията се умножава с коефициент 1.1. Пример: Човек с реален осигурителен стаж от 40 години, пенсията му се пресмята с осигурителен стаж 44 години. Отново старите пенсии не се преизчислиха.
  3.Пенсиите се пресмятат като се умножат 3 множителя. Първите два са константа: личния коефициент и осигурителния стаж (разбира се на новите пенсионери се умножава по 1.1.). Третия множител, средномесечния осигурителен доход за страната 12 месеца преди пенсионирането непрекъснато се повишава. По време на тройната коалиция управляващите се опитваха да индексират старите пенсии за да компенсират това повишение. От 07.2009 г. това не се прави.
  Поради тези три причини ако аз се пенсионирам сега (пенсионирал съм се през 2003 г.) и получавам 304 лв.щях да получавам около 365 лв.Такава пенсия получават сега хора с моите лични данни ( личен коефициент и осигурителен стаж), които са се пенсионирали днес.
  Това не е възможно да се случи в една демократична страна.

 13. 13 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 860 Любопитно

  "Менда Стоянова: Компенсации ще получат само възрастните хора с най-ниски пенсии"-А дали много от тях ще доживеят за да ги получат?

  Отношеноето към възрастните,наред с отношението към децата,болните и затворниците е мерило за хуманизма и демокрацията!

 14. 14 Профил на дедко
  дедко
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ах,менда ,менда, да знаеш кво ти мисляяяяяяяя!!?? Ама не си знаеш интереса- сега като ше почнат едни кандидати и на тебе, и на майка ти, и на целия ти род......... Та затуй никакви пари за пенЦионерете- оставете ги за магистрали и спортни зали и погребални бюра!

 15. 15 Профил на Трудно е да бъдеш бг
  Трудно е да бъдеш бг
  Рейтинг: 486 Весело

  Беше по друг повод, но май тук му е мястото, че гледам - говорят за изборна победа от раз:
  "Дневник, що премълчавате, че заедно с това решение днес правителството е решило да отпусне по 150 лева еднократна помощ на циганите, записани в първи клас? И да ви кажа ли още нещо? Учебната година започва на 15.09. Обработка на данните, банкови преводи, това-онова и парите ще се появят в картовите им сметки около 10 - 15 октомври. Сещате ли се какво мероприятие предстои на 23.10.2011. Изборииии... точно така. Е, това ако не е най-наглото купуване на гласове в демократичната история на България...

  Всъщност, като оставим настрана, че е отврат, е гениално - никой не се е сетил да върши престъпление по този начин (защото според НК е престъпление) - с държавническо решение. А доста избори сме правили, и все през есента. 16. 16 Профил на lacho59
  lacho59
  Рейтинг: 294 Неутрално

  С новия закон за Сметната палата иницииран през есента на 2010 г. основно от група депутати около Менда Стоянова, правомощията на Сметната палата са определяни от експерти като информативни и с пожелателен характер за държавните и общински институции при управлението на публичните средства. Законопроектът беше приет след президентско вето.
  Строителите на съвременна България -
  Менда Кирилова Стоянова е народен представител в 41 Народно събрание от ПП ГЕРБ.Преди да бъде избрана в Народното събрание е работила последователно в/като:
  1.община Пловдив и ОНС-Плавдив като главен специалист и началник отдел;
  2.ТДД и Дирекция "Обжалване и управление на изпълнението" в НАП - Пловдив като главен експерт, зам-началник и Директор;
  3.управител на търговско дружество за консултантска дейност в сферата на данъчни и осигурителни, финансово-икономически консултации, жалби, счетоводна дейност.
  От юни 2009 г. е председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси в 41 НС. Дейността ѝ като председател на комисията е свързвана основно със скандалите при приемането на държавните бюджети и бюджетите на НОИ и НЗОК за 2010 и 2011 г., по които постоянната комисия е водеща.

 17. 17 Профил на sushi
  sushi
  Рейтинг: 638 Весело

  Я госпожа Менда да ни разкаже за митниците по-добре. Тя е много ангажирана с тях. Може и Фидоска да извика на помощ. И Фидоска е голям кадровик там.

 18. 18 Профил на Moriache
  Moriache
  Рейтинг: 409 Гневно

  Предлагам,на Мента и всички политици да не дават тия 136лв. Да запазят тия пари и си закупят свещи и кофчези мамка им!

 19. 19 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1566 Неутрално

  Самаряни. Ако еднократна помощ (от половин пенсия) за цялата година компенсираше повишаващите се цени на стоки и услуги, то това би бил утвърден модел в развитите страни. На родна почва това си е чист популизъм, понеже, видите ли, в държавната хазна няма предвидени средства за увеличение на пенсии и заплати, които все така мизерни си стоят. Това, че имаме фискална дисциплина и малък дефицит не храни хората, нито стимулира потреблението, респ. растежа. И стагнацията продължава.

 20. 20 Профил на dtd
  dtd
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Това е правилната социална политика да се дава само на най- бедните, а не това дето првеше БСП, да вдига пенсиитенай вече на своите избиратели. Бивши партийни секретари и празноглави фатмаци и по-високите военни чинове фуражкаджии.

  Sofianec
 21. 21 Профил на dtd
  dtd
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#4] от "wreck":
  Щом е от толкова години да питат БСП и другарчетата и от тройната коалиция защо приемат такива закони. Не разбрах в цялата работа, каква е била идеята на приемането на този закон дето са гласували. Защо се крият сега, а не излазат да си поемат. Всенародния гняв на безработните. Не е редно да пренвърлат вината на ГЕРБ, при положение че те само спазват закон приет от други. Какво да правят да нарушават закона ли. Както правеха дълги години другите управници.

  Sofianec
 22. 22 Профил на TAC
  TAC
  Рейтинг: 757 Весело

  Ееех,сега ако и аз бях пенсионер с 229 лв пенсийка...!А то...бачкаш през ден,през два и после пускаш неплатена...

  rock n' roll is king!
 23. 23 Профил на viki_vb
  viki_vb
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Не е никак честно спрямо другите пенсионери. Не е никак честно и това, че на циганите ще дадат по 150.00 лв.за първокласник, а на интелигентните хора с по-висок от 300.00лв. доход-не. Определено смятам, че тия с по-висок доход дават на хазната и държавата много по-вече, а и от тяхното детенце утре няма да ми е неудобно да го сочат с пръст, че е българче.

 24. 24 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#21] от "dtd":

  Не е вярно. Член 70 от КСО през 2009 г. допълни тройната коалиция, като индексира пенсиите отпускани след 1.01.2009 г. с 10%, а ГЕРБ тази година отново допълни този член като новите пенсии след 2017 се индексират с 20%. За старите пенсии....среден пръст

 25. 25 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#20] от "dtd":

  Абе ти имаш ли ум в тиквата. Значи на мен висшиста ми дават 200 лв., а полуграмотнота циганка като й индексират пенсията ще стане с моята "голяма" пенсия

 26. 26 Профил на dtd
  dtd
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#6] от "red_rose":

  Намирам някои от критиките към ГЕРБ, за основателни и съм далеч от мисълта, че управляват най-правилно. Но смятам, че по добра алтернатив в момента няма, а най-лошата е БСП в комбина с ДПС.
  За мен ГЕРБ правят две много важни неща: мъчат се да се борят с корупцията и се опитват да прекъснат порочната практика на хранене на "бизнесмени" от държавата. От наще пари взимани като данъци.
  Подкрепям ги и в борбата им с изборния туризам, защото това не се търпи, не може да продължава повече. Не е демокрация да си купиш кметския стол, а е корупция.
  Но не мога да седя и да гледам безучастно, когато манипулатори, като теб искат да върнат БСП на власт. Ако това стане ще бъде много по-лошо от сегашното положение. На хората разочаровани от Б.Б. искам да им кажа следното. Помислети си много добре кагато отидете да гласувате. Дали ако се върне Станишев, ако дойде следващия Първанов, тогава положението няма да стане по-зле.
  Да не слушат червените критикари-манипулатори, като теб. Които атакуват ГЕРБ с идеята да им седнат на стола, не за да се оправи България. Вие бесепарите само това можете да живеете на гърба на данъкоплатеца, мит е че сте кадърни.
  За ширеща се корупция, и следващата от нея нищетата в която живеят голяма част от българите. Вече повече от 22 години, най-виновна е БСП и смейните и кланове. Тази корупция според мен е наследство и развитие на системата от връзки действаща в обществото ни по социалистическо време.
  Преди 2009 г., когато ГЕРБ дойде на власт, не бяйме и тогава богати, пак си бяхме на последните места в Европа по всички показателие.
  За неработешата съдебна система. За неефективното здравеопазване и застарявалщите и напускащи България лекари. За липсата на средства в пенсионната система. За всичко това, вина носят предишните управници и най-вече БСП. Ето защо:
  През последните 22 години БСП е била на власт 11 години, ДПС е била във власта около 12 години, НДСВ - 8 години, СДС около 5 години, ГЕРБ - 2 години. Е кой е най-виновен за сегашното положение едва ли тоя дето е управлявал най-малко.
  И няма да се оправим докато манипулатори като тебе, успяват да манипулират избирателите в България да гласуват за БСП т.е. за корупцията.
  И стига манипулирахте хората, колко добре е управлявала БСП. ТЯ не е направила нищо за икономиката в България, просто и се падна да управлява, по време на световен икономически бум и да харчи парите от чуждестранните инвеститори. Които се стичаха в България по времето на световен имотен балон.
  Хората преди да отидат да гласуват да си спомнат много добре какво беше по времето на тройната коалиция. И дали искат то пак да се върне.

  Sofianec
 27. 27 Профил на Moriache
  Moriache
  Рейтинг: 409 Гневно

  До коментар [#26] от "dtd":
  То БСП,че са престъпници,е ясно.Че НДСВ,СДС,ДПС,са престъпници също,е ясно.Само ГЕРБ,са чисти като сълзи.Те са най-корумпираните ,най-неграмотните от всички други.Като слушаш изказванията на Боко и Цвъки,за другите си прави извод!А съдии,прокурори и адвокати няма смисъл да се коментира.Там корупцията,е на високо ниво. И черешката на тортата е милицията която е синтез на всички взети заедно.Корупция,мутризация ,мафиоти,абе каквото ти дойдена ума.

 28. 28 Профил на red_rose
  red_rose
  Рейтинг: 1198 Гневно

  До коментар [#26] от "dtd":

  Пич, ако аз съм червен критикар-манипулатор, то ти си герберистки критикар-манипулатор. Обаче, всеки човек си има право на мнение. Аз - също. Тъй че, не ме поучавай какво да мисля и какво да правя.
  Твоите любимци, воглаве с началника им Боко Тъпото, може да са само от две години на власт, обаче се показаха като НАЙ-НЕКАДЪРНОТО ПРАВИТЕЛСТВО за последните 22 години. Наслушах се на попупилстките им изказвания (само думи, но не и дела) как щели това или онова да оправят, как само показват мускули, но не и акъл, писна ми да слушам само и единствено за магистрали, за Шенген сме били готови, само една барака трябвало да се боядиса (смях в залата), ама "лошите" европейци май не са на същото мнение. Писна ми Боко и сие две години все предишните правителства да обвинява за едно или друго, без да може да види колко са некадърни той самият и неговите министри (защо изхарчиха милиардите от резерва за глупости, а?). Омръзна ми от показни полицейски акции, съпроводени с брутално насилие на видите ли най-големите мафиоти, пък те после всички (или почти всички) се оказаха на свобода и няма нито един осъден. Абе, не ми се изброяват всичките простотии на това правителство.
  А пък по времето на тройната коалиция си имах много хубава и добре платена работа и живеех добре.
  При управлението на тия глупаци фирмата ни фалира, а аз повече от година и половина съм безработна, защото и други фирми фалираха, работа няма, а тъпите управници нищо не правят, за да подпомогнат дребния и средния бизнес. Единствено лобират за едрите акули и за монополистите.
  Е, как мислиш, пич, за кой ще гласувам, а?

  Да пишеш на български с латиница е като да пишеш с лайна по стената - чете се, но не е красиво!
 29. 29 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  До коментар [#28] от "red_rose":

  "А пък по времето на тройната коалиция си имах много хубава и добре платена работа и живеех добре.
  При управлението на тия глупаци фирмата ни фалира, а аз повече от година и половина съм безработна."

  "Е, как мислиш, пич, за кой ще гласувам, а?"

  Мисленето ти е като на бабичките, които гласуват за БСП защото преди било много хубаво.
  Иначе разкажи каква ти беше фирмата и защо фалира? Ама с конкретни неща, не общи приказки за лошата политика на Дянков.

 30. 30 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1269 Гневно

  А тези които вземат по 231 лева ще седят край витрините и ще се облизват ли ???
  Кой взима минимална пенсия , който не е бачкал и не се е осигурявал достатъчно. И сега за награда - хоп, бакшиш...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK