Представители на ГЕРБ, "Атака" и ДПС ще санкционират конфликти на интереси

Представители на ГЕРБ, "Атака" и ДПС ще санкционират конфликти на интереси

© Надежда ЧипеваКандидати, издигнати от ГЕРБ, ДПС и "Атака", бяха избрани да попълнят парламентарната квота в новата държавна комисия за конфликт на интереси. Звеното, което ще следи за нарушенията на висшите държавници и ще налага санкциите, ще бъде оглавено от 34-годишния юрист Филип Златанов от ГЕРБ. При тайното гласуване днес той получи 143 гласа, Катя Станева от "Атака" - 110, а Сабрие Сапунджиева от ДПС - 105. Представителят на ДПС ще трябва да напусне Централната избирателна комисия, където в момента е зам.-председател.


Изборът на Сапунджиева изненада част от депутатите, особено в левицата. Може да се говори за нова тройна коалиция, коментираха политици от БСП. Отбелязаха, че няма как Сапунджиева да бъде избрана без гласовете на управляващата партия. Самите социалисти очаквали бившите им коалиционни партньори от ДПС да гласуват в подкрепа на техния кандидат - бившия член на Сметната палата Лидия Руменова. Това явно не се случило - Руменова получи едва 53 гласа. При гласуването отпадна и кандидатът на "Синята коалиция" - адвокат Антония Романова, член на арбитража на ДСБ.


Социалисти твърдяха, че някои от техните редици са дали подкрепа за Сапунджиева - правилата за избора на членове на комисията позволяват всеки депутат да гласува за не повече от трима от кандидатите.
"Аз лично нямам никакви договорки за избора на кандидатката на ДПС. Казах на депутатите от ГЕРБ да гласуваме за нашия кандидат и за кандидата на "Атака", а оттам нататък всеки сам да прецени коя номинация ще подкрепи", каза председателят на групата на ГЕРБ Красимир Велчев. Той допуска, че Сапунджиева е събрала голям брой гласове, защото е познато лице, тъй като тя беше номинирана за кандидат-омбудсман.


"Категорично не желаем подкрепата на ДПС за изборите" заяви вчера пред журналисти премиерът Бойко Борисов.


Сформирането на звеното се забави с повече от месец. Поправките в закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси, приети в края на миналата година, предвиждаха от 1 април да се прилагат новите правила и процедурите да текат през новата комисия.


Избраният днес председател Филип Златанов изрази надежда за около месец да приключи административната работа по сформирането на звеното и то реално да започне работа. Правителството обаче обаче още не е излъчило своя представител. Президентът Георги Първанов пък назначи в комисията Николай Николов.


Златанов заяви още, че няма да има политически пристрастия в работата на комисия. На въпрос кой гарантира това отговори: "Самото създаване на тази комисия."


Досега за проверките на висшите държавници за конфликт на интереси отговаря ресорна парламентарна комисия, а местните власти се следят от звена в общините. Решението дали действително има конфликт на интереси, както и санкциите сега зависят от Върховния административен съд и от регионалните административни съдилища.


С последните поправки в закона обаче всички тези правомощия се прехвърлят към новото звено - държавна комисия за конфликт на интереси. Тя трябва да приема сигнали, да се произнася нарушен ли е законът и дори да налага санкциите, които могат да се обжалват по съдебен ред. Дори след като се попълни състава на комисията, тя трябва да си приеме правилник, който да бъде обнародван в Държавен вестник, да й бъде осигурена сграда и бюджет, да назначи и администрация, която да я подпомага при проверките.

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2713 Неутрално

  Явно ГЕРБ спазват старото правило - По добре познат враг (ДПС) пред погледа (в комисията) отколкото скрит приятел (от синята коалиция) ,които да ти играе курвен....та!!!

 2. 2 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2570 Весело

  "Може да се говори за нова тройна коалиция..." - ЗАПОЧНА сеее!!!

  Обичай света като самия себе си - тогава наистина ще можеш да се грижиш за всичко
 3. 3 Профил на mars_attack
  mars_attack
  Рейтинг: 426 Весело

  Аз като ви говорех, че РЪПОНА играе с ДПС и че ДПС мълчаливо подкрепя ГЕРБ - не ми вярвахте !
  Вярвате на приказките на Тъпото !
  Ами вярвайте му !!
  На Боко Тъпунгера може да се вярва толкова, че когато каже , че слънцето изгрява от изток, трябва да погледнеш на запад ...
  Затова ще чакате и Доган да бъде съден , ще чакате и някой друг на влезе в затвора , ще чакате ...
  ЧАКАЙТЕ СИ , ГЛУПАЦИ , ЧАКАЙТЕ пожарникарския шланг да мисли за вас, а не за собствените си далавери !...

  Тук ОЧЕВИДНО можете да намерите крещящо доказателство че има една НЕДОСТЪПНА за българина мозъчна функция - МИСЛЕНЕТО !
 4. 4 Профил на Alexander Lazarov
  Alexander Lazarov
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Сега вече има изгледи да бъдат достигнати нови висоти в наглостта и безочието.

  rm -rf /bin/laden
 5. 5 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1491 Весело

  Хайде успокойте се. Нова тройна коалиця. Това го чувахме и преди две години, че и брадви се размятаха, коалиции с Костов. Общо взето минахме през това.

 6. 6 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1316 Весело

  Кви коалиции Ви гонят, кви пет кинта ? Ми те са си едно .....


  РАЗКАЗ : КАК ЮНАК БАЛКАНСКИ ПОБЕДИЛ ДЪРЖАВАТА НА ПРЕХОДА

  Ако искате да разберете най-добре какво представлява Държавата на прехода, представете си я като оная ламя, като оня змей от народните приказки, който върши злини.

  Страшен бил този змей, бълвал огън и много хора погубил, и никой не смеел да се опълчи срещу него, когато най-накрая дошъл един юнак, и казал, че ще победи змея.

  Изправил се храбрият Юнак балкански срещу ламята, замахнал с меча си и и отсякъл главата, наречена БКП. Ала тутакси на мястото на отрязаната глава израснали други не две, а ти наведнъж: БСП, СДС и ДПС!

  Още по-страшна станала ламята триглава и още повече огън бълвала.

  Ала не се уплашил Юнак балкански, замахнал втори път и отрязал СДС. И какво от това? Тутакси на мястото на отрязаната глава на змея се появили две нови: ОДС и ДСБ.

  Представяте ли си тази петглава ламя? Какви поразии започнала да върши!

  И пак не се уплашил Юнак балкански. Замахнал и отсякъл и двете наведнъж. Ала те отново поникнали, та даже и още една се пръкнала - НДСВ и станал змеят шестглав...

  Знаеш как продължила по-нататък приказката, читателю!

  Замахнал юнакът с меча си и отрязъл НДСВ, а на нейно място се появили други две: ГЕРБ и Атака. И станала ламята осемглава, че и деветглава, защото още една се пръкнала - РЗС, и взел да хапе Яне Янев и да съска дори повече от всички!

  И сигурно е щяла да стане и стоглава ламята, ала се спрял Юнак балкански. Облегнал се той на меча си, въздъхнал, забърсал запотено чело и се замислил.

  А Държавата на прехода, Ламята, стояла пред него невредима, удряла по земята с опашка, въртяла насам-натам деветте си глави, които съскали, зъбели се и се хапели една друга.

  "Какво да се прави?" - като Чернишевски бихте се запитали и вие.

  Замислил се и Юнакът и си рекъл: "Какво да правя: ха съм резнал главата на Станишев и на БСП, ха на тяхно място ще се появи Татяна Дончева с нейната партия и Георги Първанов с неговото "АБВ"! Ако резна главата на Доган и ДПС, нали на тяхно място ще изникнат други две още по-зли етнически партии?!

  Така е, читателю, дори и накрая главата на Бойко и ГЕРБ да отсече Юнак балкански - нали само това чакат да се появят тези на Алексей Петров и на Мафията, пардон, на Бизнеса! Току виж, осъмнали сме един ден с още шест нови партии и пази боже от такава Ламя, тоест от такава Държава на прехода!

  Дошла тогава при юнака една старица и му рекла: "Слушай, синко, няма така да победиш Държавата на прехода, колкото глави отсичаш на избори, двойно повече стават! Другаде трябва да удариш!

  "Ще ударя аз този змей, рекъл юнакът, не ме е страх, ала къде, бабо, нали виждаш, целият е покрит змеят със сребърна и златна броня, а гръбнакът му е стоманен и назъбен като трион!"

  "Така е, рекла старицата, , ала има тази Ламя, тази Държава на прехода едно слабо място - там трябва да удариш! Слушай сега: като застане срещу тебе Ламята и започне да бълва огън с всичките си девет глави, ти не се бой, ала и не бързай да посягаш към тях, няма смисъл, ала я чакай да се изправи на задните си крака. И като се изправи в цял ръст срещу тебе, забий тогава меча си долу, право в сърцето и!

  Уцелиш ли Държавата на прехода в сърцето и, с един удар, ще се пръсне сърцето и, ще се пръсне и цялата Държава на прехода, заедно с всичките си партии и помен няма да остане от тях!"

  Е, нататък знаете какво станало, завършила народната приказката с щастлив край. И аз си мислех, че това е краят и на нашата приказка за Държавата на прехода и, успокоен, съм задрямал, но по едно време се сепнах, по-точно една мисъл ме сепна и ме събуди. Добре, ама къде е, по дяволите, точно това слабо място на Държавата на прехода, КЪДЕ Е СЪРЦЕТО И?!

  Да я ударим, но къде? Това е вече въпроса, читателю.
  Авторски материал на „Идея за България”
  http://www.ideyazabulgaria.org/index.php?option=com_content&view=article&id=2687:2011-01-08-09-48-14&catid=14:politics&Itemid=137

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 7. 7 Профил на shristov
  shristov
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Хехе, точно Дружеството за Ползи и Свободи ли ще санкционира конфликтите на интереси?

  Че те, завалиите, от това живеят...

 8. 8 Профил на Анна Тодорова
  Анна Тодорова
  Рейтинг: 740 Весело

  Тристранната коалиция на позата))да им е честито на Атака,чак да им приседне)))

  bravy
 9. 9 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 1287 Весело

  "Представители на ГЕРБ, "Атака" и ДПС ще санкционират конфликти на интереси"

  Това заглавие си е цял виц.

  "Да, България"
 10. 10 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 907 Весело

  До коментар [#6] от "ARRI":

  Много дълго Можеше да се каже съвсем кратко и познато : "Всички са маскари !"
  С тази басня вече залъгват мат'риала вече 22 години и бившите комунистически величия заеха всички възможни ключови позиции.

  А тези от "Идея за България" какви са - поредният проект на кукловодите, когото ще ни пробутат като спасител ?


  Сега по статията - този избор е поредното доказателство, че ГЕРБ не е пипнал и с пръст върхушката на ДПС, можете да бъдете сигурни че обвиненията към Хасан Азис са толкова нескопосани, че той ще бъде оправдан безпроблемно, а големите крадци от хората на Доган даже няма и да бъдат притеснявани с призовки за съдилищата. Нито Емел Етем, нито Феим Чаушев, нито Кабил някой ще ги бутне с пръст !
  Срещу подкрепа на президентските избори, ГЕРБ няма друг шанс да додрапа до балотажа !

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 11. 11 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#10] от "БЕЗПАРТИЕН":

  На тебе пък, какво точно ти се видя не вярно в разказа, че се обиди ? И споко , никой никого няма да пипне . У нас няма такава практика, сегашните да търсят отчет за зулуните на предходните . Всички си живеят в мир и любов, само от време на време направят някой цирк за пред народа . Че и лустрация нямаше кой да направи , та да вземе власта от ламята .

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 12. 12 Профил на mrakogor
  mrakogor
  Рейтинг: 479 Неутрално

  И на таз комисия пише, че ще се даде сграда, бюджет, персонал и т.н., с други думи още маймунки на клона срещу нулев положителен резултат за държавата. Онуй чудо Бор-Чвор дето го създадоха гласът му не се е чул.

 13. 13 Профил на Симеон
  Симеон
  Рейтинг: 426 Неутрално

  най-големите олигарси и монополисти си създадоха сами комисия за защита на интереси, е честито да ни е!

 14. 14 Профил на Bolyara
  Bolyara
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Айде , нов предизборен фарс . Приказката за “Орел , рак и щука“ да сте я чували ? Демек , Боко , Болния и Чалмалията , щели врага да “трепят“ в името на “честния“ бизнес . СмЕх в залата . Какъв по рахат улсум от това !

 15. 15 Профил на Bolyara
  Bolyara
  Рейтинг: 668 Любопитно

  И каква стана тя ?!? Нали уж опозиция , едните били мафиоти ,другите крадци , третите фашисти..... А то херовимска му песен - “Пляснаха с ръце и се прегърнаха !“.

 16. 16 Профил на juventino
  juventino
  Рейтинг: 479 Неутрално

  На мен ми е интересно още колко набиването в задниците ни ще бъде приемано безропотно!?

 17. 17 Профил на Question Mark
  Question Mark
  Рейтинг: 690 Неутрално

  хахаххаа

  подредили са се..

  опааа наредили да се..

 18. 18 Профил на б_еко - върнете стария Дневник
  б_еко - върнете стария Дневник
  Рейтинг: 752 Неутрално

  Сегашната демокрация е в конфликт на интереси и затова е псевдодемокрация. Не може от бизнеса да се влиза в политиката! Това е конфликт на интереси! Чии интереси ще гледа бизнесмена, който бил захвърлил бизнеса и станал новоизлюпен политик? Властта произлизала от народа(демос-народ, кратос-власт). Гледаме само театъра на демокрация, но реална такава няма никъде. За мен, от политиката може да отидеш в бизнеса, но обратното е недопустимо. Политик би трябвало да се става след като си завършил университет и произхождаш от добро семейство. Политикът трябва само да се занимава с политика, а семейството и рода му да не се занимават с бизнес. Както е в съдебната система. Така нещата изглеждат по-чисти и възможностите за конфликт на интереси ще са малки. Та, у България некой Бойко щел да оправя нещата. ХА-ХА! Вервате ли?

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 19. 19 Профил на Bolyara
  Bolyara
  Рейтинг: 668 Любопитно

  Това да не е някакъв нов варянт на “Тримата глупаци “ ?

 20. 20
  ****

  Този коментар беше изтрит в 17:17 на 12/05/2011 от неговия автор.

 21. 21 Профил на yoda_master
  yoda_master
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Аз лично не бих издържал тази теснотия в парламента.

 22. 22 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1316 Весело

  О, Господи, къде си?
  - В конфликт на интереси!

  www.berbenkov.hit.bg
 23. 23 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1429 Любопитно

  Интересно ми е дали някой от атакистите е гласувал за мацката от ДПС?

  А какво стана с Булгартабак???? Цецо с държавни пари ли ще го купува?

  Жената е покана за щастие
 24. 24 Профил на moon74
  moon74
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Хубаво. А какво стана с Калинка Илиева, дето зачена без волята на вожда? Колко години ще трябват на прокуратурата дали е имала законна диплома? Велик анализ трябва за това.

 25. 25 Профил на Безименен
  Безименен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  гаранциите на герб. хахахааххаах

  Времето е наркотик, много от него убива.
 26. 26 Профил на mclovin
  mclovin
  Рейтинг: 531 Весело

  "Казах на депутатите от ГЕРБ да гласуваме за нашия кандидат и за кандидата на "Атака", а оттам нататък всеки сам да прецени коя номинация ще подкрепи"

  Хахахаха

  Може би 'предложих', щеше да е по правилно като става дума за ТАЕН ВОТ.

  А не ставайте смешни с болдването на шрифта за тройна коалиция, критикувайте ГЕРБ, но не правете глупави опити да облъчвате хората с невярна и абсурдна информация.
  Малко по-надолу, в нормален шрифт:

  "Категорично не желаем подкрепата на ДПС за изборите" заяви вчера пред журналисти премиерът Бойко Борисов.

  [ Място за вашата реклама ]
 27. 27 Профил на yasen_2404
  yasen_2404
  Рейтинг: 426 Неутрално

  абе,май нищо не става без ДПС?

 28. 28 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 907 Неутрално

  До коментар [#11] от "ARRI":

  Аз не съм се засегнал лично, защото не членувам в никоя партия, не се занимавам с партийно строителство, нямам намерение да се кандидатирам нито за общински съветник, нито за кмет, а и за президент не искам Но с подобни алабалистики се отблъскват колебаещите се избиратели, внушава им се че всички са маскари и че няма никакъв избор.
  А избор винаги има, иначе да връщаме член Първи в Конституцията и т.н.
  Вярно е, че никоя власт не направи така, че предишните властимащи, които са виновни, да понесат заслужено наказание. Но това е и въпрос на съдебна система, а някои неща могат да бъдат променени единствено чрез промени в конституцията, а те се правят при определено квалифицирано мнозинство. Ясно е, че такова мнозинство от желаещи радикална промяна в положителна насока вече трудно може да се постигне.

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 29. 29 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  До коментар [#26] от "mclovin":

  а Сабрие Сапунджиева от ДПС - 105
  а Сабрие Сапунджиева от ДПС - 105
  а Сабрие Сапунджиева от ДПС - 105  "Категорично не желаем подкрепата на ДПС за изборите" заяви вчера пред журналисти премиерът Бойко Борисов.

  а Сабрие Сапунджиева от ДПС - 105
  а Сабрие Сапунджиева от ДПС - 105
  а Сабрие Сапунджиева от ДПС - 105

  По съвест гладували депутатите от ГЕРБ, а? Симпатична им била Сабрие.
  Айде бе. Кочан и порциите на властта трябва да се изплащат. С кръв и сълзи...

  Ecrasez l’infâme
 30. 30 Профил на Аксел
  Аксел
  Рейтинг: 636 Любопитно

  До коментар [#29] от "Graf":Отговорът е прост-ВСИЧКИ мразят червените бандюги!

  България има ЕДИН европейски политик-БОЙКО и ЕДНА европейска партия-ГЕРБ.Останалото е мафия!
 31. 31 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 747 Весело

  До коментар [#29] от "Graf":

  Нещо завист ли надушвам? БСП отнова са абсолютните аутсайдери! Постепенно напълно ще ги капсулират и ще станат като някои други - 4-5%!

 32. 32 Профил на Моканина
  Моканина
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Цел ден седат само диванчапраз ей така четат весници по цел ден и само бля-бля-бля.
  Ей тъва е раота - по цел ден си драпаш макарите и народа та гледа у устата само.

  Боже, колко мъка има по тоя свят, Боже!
 33. 33 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  До коментар [#31] от "nqma zna4ka koi":

  Не бе. Смешно ми е.
  Как е прегръдката с Аамед? Не боли, а?
  Има обаче една малка подробност. Както сте се гушнали с етническите милиционери и ще направите едно бълбук у рядката кал...
  Питай ония от НДСВ. И тия на Позитано, и тях ги питай до къде водят нерегламентираните контакти с и лежането в едно креватче с Татарчето.
  Как беше приказката на господаря ти? Да вземете да се засрамите... ама не, от това чувство сте оперирани...

  Ecrasez l’infâme
 34. 34 Профил на Константин Дичев
  Константин Дичев
  Рейтинг: 686 Неутрално

  До коментар [#6] от "ARRI":

  Държавата - мафия има едно сърце - пари-власт-пари. За да се удари тази мафия трябва да и се спрат всички потоци на пари. Тоест юнака трябва да прекъсне изворите на финанси на мафията. Какви са те? Сигурно икономистите най добре ще кажат, ама все пак и ние да помислим:
  1. Данъци от гражданите. Хората трябва да спрат да плащат данъци и то съзнателно и убедено.
  2. Заграбените печеливши комбинати. Всички добивни комбинати за въглища, цветни и благородни метали, пясъчни и каменни кариери и за облицовъчни материали и суровини за селикатната промишленост. Всичко е в ръцете на мафията с офшорки. Разбира се и други предприятия и фирми.
  3. Европейски фондове. Всички оперативни програми от които се краде като за световно. Включително за пътна инфраструктура.
  4. Банки и банков сектор! Тук е умрялото куче! Тук се източват най много националните богатства и спестявания на хората и мафията остри тежка вила и я опира в гърлата на всички които се опитат да избягат от мизерията и ги заробват окончателно.
  Какво се оказа? За да може Юнака Балкански да удари сърцето на ламята трябва да спре да плаща данъци, да започне стачки по всички предприятия на мафията с искане за справедливост. Да се отнеме от мафията награбените пари, имоти и средства за производство от нейния собственик - държавата, тоест нас!

  Константин Дичев ГДБОПП- гражданско движение за борба с организираната политическа престъпност
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK