Депутати предлагат да се ограничат престъпленията, за които се използват СРС

Явор Нотев

© Красимир Юскеселиев

Явор НотевДа се ограничи броят на престъпленията, за които може да се иска използването на специални разузнавателни средства (СРС) и да се намалят субектите, които могат да правят искане за СРС – това ще предложат депутатите от ресорната параментарна подкомисия в законопроекта за СРС, който се подготвя по искане на изпълнителната власт. Това съобщи председателят на звеното Явор Нотев в сутрешния блок на БНТ.


Миналата седмица в комисията беше внесен доклад за използването на СРС, който сочи, че употребата им се е увеличила в пъти. Според данните през миналата година са разпоредени близо 16 хиляди СРС. СРС-тата са общо15 864 и са по отношение на 5763 лица. Изготвените веществени доказателства са 3388, а 142 пъти е използвано правомощието на министъра да разрешава СРС без санкцията на съда. Много голямо е числото на достъпа до трафични данни - над 50 000 пъти.


По сега действащия закон специалните средства могат да се използват само за тежки престъпления, за които е предвидено наказание от над 5 години затвор. Право да искат употребата им и да използват събраните чрез тях данни и веществени доказателствени средства имат ДАНС, ГДБОП, главните дирекциите "Криминална полиция", "Охранителна полиция" и "Гранична полиция", дирекция "Вътрешна сигурност", областните дирекции на МВР, както и службите "Военна информация" и "Военна полиция" към министъра на отбраната.
Явор Нотев уточни, че нямат намерение да обезсмислят прилагането на специални разузнавателни средства с "дълга процедура, която подлежи на обжалване, съответно тя се огласява, става достояние на много хора и се развива далеч във времето". "Този критерий, който сега е избран, да могат да бъдат прилагани по отношение на тежки престъпления, сам по себе си не е достатъчен и създава предпоставки за недоразумения, да го кажем, ако това е направено неволно, или дори за злоупотреби, ако някой е използвал покриването на формалните критерии, за да иска в ненужен и неудачен случай прилагането на специални разузнавателни средства", посочи той.


Депутатът допълни, че има разбиране и в самите институции, които имат право да искат СРС и те са изразили готовност "да ограничат в рамките на своята структура на определено ниво възможността да се искат тези средства". Законопроектът се очаква да бъде готов до края на месец юни.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK