Сградата със срутилия се балкон не била в списъка на опасните

Сградата със срутилия се балкон не била в списъка на опасните

© Ясен БосевСградата, в която при срутване на балкон пострадаха двама и загина един човек, не е в списъка с опасни сгради и такива с опасни елементи, съобщи БТА, като се позова на кмета на София Йорданка Фандъкова.


Фандъковазаедно с главния архитект на града Петър Диков и кметът на район "Средец" Маргарита Гутева посетиха мястото на инцидента на столичната улица "Неофит Рилски". Според Диков този тип сгради са едни от най-стабилните като строителство. Падналата мазилка от части от фасадата на сградата не е причина за това тя да е опасна, а според проверката на кмета на "Средец" тя не е в този списък, докато в близост до нея има такава, за която наскоро е издавано предписание за конструктивно укрепване на балкон, което е изпълнено от собствениците й.


Диков посочи, че може да бъдат поискани по-сериозни санкции за собствениците, които не се грижат за състоянието на сградите им. В столичните райони има постоянно действащи комисии, които правят проверки и по сигнали за опасни елементи от сградите или опасни сгради. Общината е предприела мерки по укрепването на сгради - общинска собственост, чието състояние е било определено като опасно, посочи кметът.
Фандъкова каза в отговор на въпрос, че не би подкрепила искане за съкращаване на срока за обследване на сградите за издаването на технически паспорт, тъй като за тази дейност се изисква значителен финансов ресурс, но след изтичането на законовоопределения срок за издаването на технически паспорти ще следи внимателно за изпълнението на предписанията при констатирани проблеми в състоянието на сградите.


Тази нощ един мъж загина, а две жени бяха ранени, след като балкона, на която се намирали, се откърти и срути. По непотвърдена информация загиналият е гражданин на Чехия и е живеел в апартамента, чийто балкон се е откъртил.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK