Борисов към шофьорите по новата магистрала "Люлин": Не ми чупете мантинелите

Борисов към шофьорите по новата магистрала "Люлин": Не ми чупете мантинелите

© Георги КожухаровСтроежът на магистрала "Люлин" отне повече от три години, а официалното й откриване мина по съкратен протокол под режисурата на министър-председателя Бойко Борисов. Той забърза сценария, за да може "големият поток, който идва от Благоевград да мине от тук", но не пропусна да посъветва шофьорите "да не ми чупят мантинелите, защото не остана в София здрава мантинела".


В същото време граждани, протестиращи срещу високите цени на горивата и скъпия живот, искаха да изразят недоволството си пред премиера и половината министри, събрали се на откриването на "Люлин". Те обаче бяха спрени от полицията на входовете на магистралата, по която се пускаха само колите на официалните лица и на медиите. 


Премиерът пристигна на мястото на откриването - преди първия тунел на "Люлин", с хеликоптер. Заедно с него беше директорът на дирекция "Регионално развитие" в Европейската комисия Дирк Анер, с когото часове преди това разгледаха все още строящия се втори мост на Дунав при Видин. Още в началото на церемонията Борисов реши да пренареди сценария. "Няма един час да четеш. Давай нататък", подвикна премиерът на водещата, която понечи да изреди официалните гости, които бяха поне 30-ина.
В изказването си Борисов каза, че за първи път се дава разрешение за ползване на цяла магистрала, което е "малко срамно", защото става в 21-и век. "Нека да си направим инфраструктурата и ще видите, че икономиката ще тръгне напред", каза премиерът. В изказването си той успокои жителите на околните села, че щетите, нанесени на пътищата до тях при изграждането на "Люлин" ще бъдат поправени. "До 28 май съм дал указания на министъра на регионалното развитие Росен Плевнелиев да бъдат решени проблемите и така, както идвах на 15 дни да проверявам магистралата, така ще проверявам, докато не си оправят инфраструктурата, а там, където пропуснат нещо, ще го прави пътната агенция. Да се зарадват днес на магистралата, защото ще им решим проблемите", каза премиерът.


Той не пропусна да каже, че камионите от и за Гърция вече ще бъдат отклонени по магистралата и няма да влизат в София, за да се намалят катастрофите и трафика. Освен това добави, че от юни ще се спира движението на тировете в почивните дни. "Правим го с една единствена цел - да спасим човешки живот", обясни Борисов.


Изказването на министър-председателя беше предшествано от емоционално слово на министъра на регионалното развитие Росен Плевнелиев. Той каза, че с първата завършена магистрала страната излиза от "транспортната изолация, в която сама се е поставила". Плевнелиев добави, че след пускането на "Люлин" пътят от София до Перник ще се минава за 10 минути, а не за час. "Гражданите на Перник вече имат алтернатива. Те имат с какво да се похвалят. Те са града на голфовете, движат се доста бързичко и може да вземат разстоянието за по-малко от 10 минути", пошегува се министърът.


Той начерта и плана за откривания на скоростни пътища за следващите няколко години - 2012 г. - магистрала "Тракия", 2013 г. - "Марица", 2014 г. - западна и северна тангента на София и пътят от столицата до Калотина, а през 2015 г. - и магистрала "Струма". "България е много красива и милиони хора ще могат да видят красотата й от нейните магистрали", завърши Плевнелиев.


Оптимистично беше и изказването на Дирк Анер, който каза, че в началото на проекта за "Люлин" смятал, че той въобще няма да се случи, а сега бил оптимист. Той каза, че от символ на провал магистралата се е превърнала в символ на амбиция, упорство и успех. Борисов благодари на Анер за добрите думи и отчета.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK