Чужди компании са изтеглили инвестиции за 363 млн. евро през март

Чужди компании са изтеглили инвестиции за 363 млн. евро през март

© ДневникПрез март чуждестранните инвеститори са изтеглили 363 млн. евро от България, което е двойно повече в сравнение с миналия март. Това показват предварителните данни на Българската народна банка за платежния баланс.


Главната причината са плащания на задължения от български фирми към задграничните им централи в размер на 457 млн. евро. В същото време обаче чужди компании са инвестирали 78.9 млн. евро в дялове, а 16 млн. евро са останали във фирмите под формата на реинвестирана печалба и нетният резултат показва изтичане на капитали в размер на 363 млн. евро.


Прибирането на капитали от чуждестранните инвеститори е основният фактор, повлиял и финансовата сметка да приключи с дефицит. Само за март той е в размер 356 млн. евро при 9.4 млн. евро за миналия март. С натрупване за тримесечието пък финансовата сметка формира дефицит 925.4 млн. евро или 43% повече от същото тримесечие на миналата година.
Финансовата сметка отчита взаимоотношенията между българските фирми и финансовия сектор с чуждестранни инвеститори, компании майки и кредитори. По нея се отразява ръста на кредитирането, или плащането на дългове към чужбина, както и притока, или изтеглянето на инвестиции.


Освен финансовата сметка, салдото на платежния баланс се формира още от капиталовата сметка, която има най-малко влияние и текущата сметка, която обхваща паричните потоци от външната търговия и сектора на услугите.


Именно по текущата сметка има има месечен излишък от 87 млн. евро, при дефицит от 279.3 млн. за миналия март. С натрупване за тримесечието пък има излишък от 252.7 млн. евро спрямо 554.2 млн. евро дефицит за предходното.


Главна причината за този излишък е, че приходите от износ растат с 55.6% или почти двойно повече в сравнение с разходите по вноса (29.9%) през първото тримесечие. Общата стойност на изнесените стоки е 4.757 млрд. евро, при 3057.5 млн. евро за януари – март 2010 г., а вносът е на стойност 4.710 млрд. евро.


Като цяло платежният баланс също е с дефицит от 664.7 млн. евро за първото тримесечие, но това е свиване от 15.8% в сравнение с януари-март миналата година.


Капиталовата сметка пък е с излишък от 11.9 млн. евро за тримесечието и 3.7 млн. евро, само за март.


Експертите, които "Дневник" потърси за коментар обясниха, че съживяването на износа е увеличило ликвидността на фирмите, но за момента те предпочитата да плащат свои стари задължения, вместо да използват парите за разкриване на нови производствени мощности.
"Чуждестранните компании навярно използват увеличената си ликвидност от нарасналия износ и плащат свои задължения към компаниите майки. При всички положения те оценяват, че в момента е по-добре да си покрият дълговете вместо да инвестират, като навярно не очакват възвращаемостта от инвестирането им да е по-голяма от спестяванията, при тези плащания", коментира макроикономистът от Център за либерални стратегии Георги Ганев.


Лъчезар Богданов от "Индъстри Уоч" посочи, че в момента климатът за инвестиции в България не е най-благоприятният и за това бизнесът е предпазлив в инвестиционните си намерения. "Банковият кредит винаги върви след преките чуждестранни инвестиции. Първо трябва да има предприемачи, които дръзват да рискуват свои пари в дадени бизнеси и едва след това те ще дръпнат пари от портфейлите на борсовите инвеститори или банките. Винаги първо бизнесът започва да рискува, и след това финансовият сектор го подкрепя. У нас частният бизнес има малки капиталови спестявания, и е важно какво чуждите компании мислят за България. Те движеха растежа, те го и спряха. Но е факт, и че частния сектор у нас не оценява средата ни като благоприятна за инвестиции", посочи той.

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Да ги изтеглят бре.Идват тука и си мислят че българина е идиот и трябва да им работи за 1000 лева максимум.Откъдето са дошли там да се върнат.Много тарикати много нещо.

  Инсталатор на оптика в Мадрид и в свободното време - компютри мрежи сайтове
 2. 2 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  Мръсници! Не виждат ли, че държавата се управлява от ГЕРБ и Атака, как ще теглят!?

 3. 3 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 4325 Неутрално

  Значи само за 2 месеца 544,5 милиона евро ! Премиера картоф няма ли да сподели мислите(!) си с народа ?

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 4. 4 Профил на МАТРЯЛОВ
  МАТРЯЛОВ
  Рейтинг: 682 Неутрално

  А ти ще сънуваш 1000 лв и ще ядеш трици!

  Неет блядь, МАТРЯЛ надо менять!
 5. 5 Профил на Лъчезар Александров
  Лъчезар Александров
  Рейтинг: 822 Любопитно

  http://lachezaraleksandrov.wordpress.com/2011/05/16/17/

  Това, което не пише в статията, е, че през март вносът изпреварва износа. Това е добър индикатор, защото вносът е функция от доходите в страната. Щом расте, значи доходите и производството нарастват. Той е излиза най-рано и затова дава първите сигнали.

  Лошо е, че валутните резерви продължават да намаляват. Към момента няма нищо обезпокоително, но това потиска вътрешното търсене.

 6. 6 Профил на ppetrov
  ppetrov
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#5] от "Лъчезар Александров":
  Нямам думи. Колега Вие сте направо за министър-председател.
  Като теглиш кредит от гръцка банка за да си купиш френски автомобил не виждам нищо добро за българската икономика. А вноса расте поради по-високите цени на горивата и някои основни храни на които сме вносители, а и банките отпуснаха малко юздите и почнаха пак зарибяването на все още способните да изплащат кредити. Щом изходящите парични потоци превишават входящите постоянно и в големи размери, какъвто е нашия случай накрая ще дойде банкрут, защото разликата се покрива със заеми от чужбина. Държавният дълг може и да е нисък, но частният е огромен.

 7. 7
  ****

  Този коментар беше изтрит в 14:14 на 16/05/2011 от неговия автор.

 8. 8 Профил на Лъчезар Александров
  Лъчезар Александров
  Рейтинг: 822 Неутрално

  До коментар [#6] от "ppetrov":

  Радвам се, че съм оценен подобава. Не виждам да съм написал, че е хубаво да "теглиш кредит от гръцка банка за да си купиш френски автомобил". Това, което съм написал е, че вносът е нараснал, защото са се повишили доходите в икономиката, вероятно и индивидуалното потребление. Това ще се забележи в данните на НСИ, които ще излязат втората седмица на август.

  Откакто е започнала кризата, индивидуалното потребление пада. Очаквам да видим първо повишение през второто тримесечие на тази година.

 9. 9 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Още преди месец Graf имаше коментар по въпроса . Предполагам, че пак ще има изпреварваща информация. И интересен коментар с анализ и прогноза.
  Ако е спорадичен факт- едномесечно събитие, не е страшно.
  Ако е тенденция, последиците са убийствени .

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 10. 10 Профил на Kamen Dimitrov
  Kamen Dimitrov
  Рейтинг: 461 Неутрално

  До коментар [#9] от "mi6osp":

  Последиците ще са убийствени ако всички се юрнат към вратата наведнъж

 11. 11 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#6] от "ppetrov":

  Частният дълг си е частен и се основава на правилни или неправилни преценки от страна на същия този частен бизнес. И от тази гледна точка кризи като тази имат очистващо действие спрямо некадърни бизнес начинания като тези в надценени недвижими имоти и т.н. И от тази гледна точка е напълно нормално това, което се наблюдава - преди се даваха луди кредити за жиликща и потока беше положителен, сега се плащат кредитите и е отрицателен. И затова този растеж от предишните години беше кух и затова така ни удари кризата.

 12. 12 Профил на ppetrov
  ppetrov
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#8] от "Лъчезар Александров":
  Индивидуалното потребление е индивидуална работа докато стане публична. Сайтът на ЧСИ бъка от обяви, банките които са раздавали кредити на всеки който поиска и за каквото поиска сега се чудят как да смъкнат и кожата на длъжника.
  Ето една обява, показваща докъде сме я докарали с дълговото робство в което ни вкараха банките. А вноса си растеше и бюджета си взимаше ДДС-то, но дойде време да се плаща.
  Насладете се на действителността, обявата е избрана случайно между тези предлагащи покъщнина и не съдържа ЕГН на длъжника както много от обявите, най-фрапиращите съдържаха лични данни и не исках да ги разпространявам и аз:

  Подписаната Цветанка Стойчева Георгиева - частен съдебен изпълнител рег.№ 760 в КЧСИ, район на действие - РОС, обявявам на интересуващите се, че по изп. дело № 300/2010г, на 31.05.2011г. от 11.00ч., за удовлетворяване вземането на АД “ОБЕДИНЕНА БЪЛГАРСКА БАНКА” ще се проведе явен търг с устно наддаване на движими вещи, собственост на Иванка Декова Николова, а именно:
  1. Холова гарнитура – диван + 2 бр. Фотьойла
  начална цена – 75.00лв.
  /представляваща 75% от 100.00лв./
  2. Холова маса - разтегателна
  начална цена – 37.50лв.
  /представляваща 75% от 50.00лв./
  3. Автоматична пералня ЕЛИТ – WF 853 BL
  начална цена – 150.00лв.
  /представляваща 75% от 200.00лв./
  4. Детски легла на два етажа със стълба
  начална цена – 67.50лв.
  /представляваща 75% от 90.00лв./
  5. Готварска печка INDESIT – фурна, два броя ел. котлони и два броя газови котлони начална цена – 60.00лв.
  /представляваща 75% от 80.00лв./
  6. Хладилник с фризер MASTERCOOK
  начална цена – 187.50лв.
  /представляваща 75% от 250.00лв./

  Желаещите да купят движимите вещи имат право да вземат участие в явния търг с устно наддаване могат да се явят в кантората на ЧСИ в гр.Русе, ул." Хан Крум"№15, вх.В, ет.1 всеки присъствен ден и час, за да прегледат книжата и да получат указания за участие в наддаването. Желаещите да купят обявените движими вещи следва да се явят на 31.05.2011 г. в 11.00ч. на адрес – в гр.Русе, ул." Хан Крум"№15, вх.В, ет.1 като търгът започва в 11.00ч. и завършва след предлагането на последната описана вещ. За участие в търга не се внася задатък. Всяка отделна вещ се предлага устно по определената начална цена, като цената се обявява три пъти, Ако има наддавач, който приеме обявената цена, съдебният изпълнител предлага веща на по-висока цена,.Вещта се продава на наддавача, приел най-високата предложена цена, като ЧСИ отразява цената в протокола и предава вещта на наддавача срещу заплащане в брой.


  Държавата ти оставя едно жилище и най-необходимата покъщнина, както и минимум земя и инвентар за обработката и ако си земеделец. Банките ще ти вземат и долните гащи ако можеха да ги продадат.

 13. 13 Профил на Лъчезар Александров
  Лъчезар Александров
  Рейтинг: 822 Весело

  До коментар [#12] от "ppetrov":

  "Индивидуалното потребление е индивидуална работа докато стане публична."

  Индивидуалното потребление за 2010 г. по предварителни данни е 48 млрд. лв. и формира 69% от БВП.

  Не е никак коректно да правиш заключения от един отделен случай за икономиката като цяло. Несериозно е.

  Иначе за това, че обемите при ЧСИ-тата продължават да растат ми е пределно ясно. Внимателно следя този процес - това ми е работата. Това не означава, че кризата се задълбочава.

 14. 14 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 983 Разстроено

  До №10: Юрването на всички ще е паника , последен етап. Засега такава няма. Но не е нужно всички- ако се запази такава тенденция, нашата стабилна икономика няма да издържи и на много по-малко.
  "Само за март той е в размер 356 млн. евро при 9.4 млн. евро за миналия март. С натрупване за тримесечието пък финансовата сметка формира дефицит 925.4 млн. евро или 43% повече от същото тримесечие на миналата година." -тези цифри коментираше Graf преди месец. И изводът му бе, че едно лъжливо вице пак лъже.

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 15. 15 Профил на OMUNVINGE
  OMUNVINGE
  Рейтинг: 440 Неутрално

  В крайна сметка за това са инвестирали за да могат да прибират печалба от дейноста си в България. Неприятно в случая е че не реинвестират голяма част от тази печалба тогава нещата наистина биха се получили. Но общо взето нищо страшно.
  Вижда се че рекордните ПЧИ през последните няколко години не са отишли само в тухли и керемиди, а са направени и не малко производства и фабрики насочени към външни пазари, което сега рефлектира върху търговското салдо.

 16. 16 Профил на Hristo Hristov
  Hristo Hristov
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  Погледнете исторически данните. Винаги в началото на годината има спад в ПЧИ, защото се преразпределя печалбата от предходната година. Всъщност реално излиза, че печалбата на компаниите се е повишила през изминалата година благодарение на започналото възстановяване на пазарите и фирмите са имали възможност да преразпределят по-високи суми като дивиденти към компаниите майки.
  Отрицателната стойност на ПЧИ на годишна база е израз на липса на инвестиции. Икономиката ни все още не е привлекателна чуждите инвеститори, които вече имат много по-високи критерии към местата, в които си влагат парите. За жалост ние само се хвалим с един плосък данък и ... нищо друго.

  www.economistbg.com/
 17. 17 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  До коментар [#6] от "ppetrov": Забравяш, че голяма част от износа е фиктивен за теглене на ДДС. Излизат през Гърция, влизат нелегално през Македония.

 18. 18 Профил на tilia
  tilia
  Рейтинг: 103 Неутрално

  Тука става въпрос за друго.Когато начисляваме ДДС- нашето е по високо от Германия доколкото си спомням там е 16%
  Те плащат по нашата ставка но после подават и коригираща декларация.Та не знам кой е "на сметка", в крайна сметка.

 19. 19
  ****

  Този коментар беше изтрит в 17:52 на 16/05/2011 от неговия автор.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах