Самата грижа за образованието ще породи работни места, смята министър Игнатов

Образованието е твърде скъпа услуга и ако нашите млади хора заминават за чужбина, трябва да се замислим за промяна в системата. Това ще стане след подробен анализ, но ние в министерството вече сме готови с промени в Закона за висшето образование, с които да улесним приема на чуждестранни студенти. Това заяви министърът на образованието Сергей Игнатов на седмия иновационен форум в София


"Ако кажем условно, че възстановим "държавната поръчка", ще трябва да се измисли как да се задържат в България (студентите от чужбина - б.а.), например да работят пет години, но ще има ли свободни места за тях", каза още Игнатов. Той добави, че утре ще има среща с министъра на вътрешните работи, за да се обсъдят ангажиментите на България по Шенген и да се прецени как да се облекчи режимът за младежи, които искат да учат у нас.


"Каквото може да облекчим, ще облекчим, за да може още през тази кандидатстудентска кампания да се отворят вратите за повече студенти от чужбина", обеща министърът на образованието.


Според Игнатов добрите инвестиции в образованието ще подобрят пазара на труда. "Ние сме направили всичко за по-лесно признаване на дипломите и облекчаване на процедурите за прием на чуждестранни студенти", добави той.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK