Над три пъти са се увеличили хората, които желаят да се изселят от България

Над три пъти са се увеличили хората, които желаят да се изселят от България

© Красимир ЮскеселиевНад три пъти са се увеличили хората, които желаят да се изселят от България завинаги. Това показва проучване на Института за икономически изследвания към БАН.


След влизането на България в Европейския съюз 326 хил. души са имали планове да емигрират. Всеки пети от тях е искал да напусне страната за постоянно. През последните четири години броят на българите с подобна нагласа рязко се е увеличили. През 2011 г. потенциалните емигранти са над 456 хил. души. Близо половината от тях планират да се изселят от България. Други изследвания показват, че едва 10% от потенциалните емигранти изпълняват плановете си, каза доц. Веселин Минчев от БАН.


Търсенето на по-високо заплащане и по-добър стандарт на живот е основната причина за желанието за напускане на България. "Лошата новина от изследването е, че над половината от потенциалните емигранти заявяват, че не желаят повече да живеят у нас", коментира Минчев. Според него това не се дължи само на повишаването на безработицата и замразяването на доходите през последните години, а и на големия брой завърнали се емигранти. Това са хора, които вече имат други изисквания и очаквания и създават подобни нагласи сред близките си, обясни Минчев.

За да гласувате трябва да сте регистриран потребител.

Резултати от 1296 гласа

  1. 1. Да (53.55%)
  2. 2. Не (12.81%)
  3. 3. Бях и се върнах (6.71%)
  4. 4. Вече живея в чужбина и не възнамерявам да се връщам (24.85%)
  5. 5. Не зная (4.63%)

Интересен извод е, че все повече българи избират да живеят в Англия и Германия въпреки трудния достъп до пазара на труда в тези държави. През 2011 г. търсещите по-добър живот в Испания и Гърция са намалели. Допреди четири години двете страни са били най-предпочитани за емигрантите. Популярността им е намаляла заради насищането им с чужденци, икономическите проблеми и повишаването на безработицата в тези държави, обясниха авторите на изследването.
Данните показват, че през 2011 г. българските емигранти печелят повече спрямо четири години по-рано. През 2007 г. средното възнаграждение на месец е било 810 евро, а през тази година - 896 евро. Паралелно с това емигрантите се опитват да спестят все повече, като ограничават текущите си разходи в чужбина.


През 2007 г. българите зад граница са спестили и изпратили на семействата си 815.6 млн. евро. Четири години по-късно сумата е набъбнала до над 1.280 млрд. евро.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK