Над 200 хил. искат да избягат завинаги от България

В последните четири години над три пъти са се увеличили хората, които искат да се изселят от България завинаги. Едновременно с това все повече емигранти се връщат, защото заради кризата в Западна Европа са останали без работа. Всеки пети от тях обаче се опитва пак да замине. Това показва изследването на Института за икономически изследвания към БАН.


Броят на българите, които живеят постоянно в чужбина, ще бъде проучен допълнително, казаха авторите на доклада. Неотдавна данните на НСИ от преброяването на населението показаха, че през периода 2001 г. - 2011 г. близо 193 хил. души са избрали да живеят в чужбина. Това обаче са само хората, които официално са сменили адреса си.


След влизането на България в Европейския съюз 326 хил. души са планирали да емигрират. През 2011 г. броят на потенциалните емигранти вече е над 456 хил. души, установи БАН, но не е изследвано колко души са заминали в крайна сметка. Основният мотив е търсенето на по-високо заплащане и по-добър стандарт на живот.
Намаляват хората, които смятат, че ще намерят по-добра професионална реализация зад граница. Това означава, че българите са готови да се захванат с по-непрестижна или нискоквалифирана работа стига да получават много по-голяма заплата, отколкото у нас. Неотдавна анкета на "Икономедиа" показа, че над 80% от младежите са обмисляли варианти да търсят щастието и успеха в чужбина.


"Лошата новина от изследването е, че над половината от потенциалните емигранти заявяват, че не желаят повече да живеят у нас", коментира Веселин Минчев от БАН. Според него това не се дължи само на повишаването на безработицата и замразяването на доходите през последните години, а и на големия брой завърнали се у нас. Те вече имат други изисквания и очаквания и създават подобни нагласи сред близките си, твърди Минчев.


Интересен извод е, че все повече българи избират да живеят в Англия и Германия въпреки трудния достъп до пазара на труда, но пък заплатите там са високи. През 2011 г. търсещите по-добър живот в Испания и Гърция са намалели. Допреди четири години двете страни бяха най-предпочитани за емигрантите. Популярността им е намаляла заради насищането им с чужденци, икономическите проблеми и повишаването на безработицата.Предпочитани държави


2007 г.
Испания
Гърция
Германия


2011 г.
Англия
Германия
Испания

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на anti4erven
  anti4erven
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И аз искам да избягам като гледам как подло комунистите искат пак да дойдат на власт и да сформират поредната коалиция с Доганя. После работата е ясна. Руснаците взимат всичко, каквото остане ще отиде за комисионни на Сокола и тава е. Пък за Гоце не ми се говори, защото каквото и лошо да се каже за него май ще е малко.

 2. 2 Профил на Зам. Директор
  Зам. Директор
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Да сте избягали когато му беше времето, а не сега да се сещате какво сте пропуснали!

  Още през 1990 година на мен и моите приятели беше ясно, че нещата в България ще вървят на зле и още по-зле и за това нито ЕДИН от моите съученици и състуденти, както и хора от моето детство в момента не са в България и никой не се е връщал там, с изключение на кратки престои, да видям родители, и някои комшии, апартаментите си и това е.

 3. 3 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 1925 Неутрално

  До коментар [#2] от "Зам. Директор":

  Е, налага се сега да тръгваме някои. Малко на стари години, но поне да има бъдеще за децата.
  България вече не е място за живеене, а за вегетиране.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 4. 4 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Във блатото пълно с алигатори нека си останат само червенолюспестите шарани и колкото си искат нека си се самонаказват и както искат нека си гласуват а аз мисля, че нямам работа повече тук обаче ще си взема няколко портрета та като ме налегне носталгията само като ги видя и одма ще ми мине.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 5. 5 Профил на red_rose
  red_rose
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  "Над 200 хил. искат да избягат завинаги от България"

  Малко са. Според мен са поне 50% от българите.

  Да пишеш на български с латиница е като да пишеш с лайна по стената - чете се, но не е красиво!
 6. 6 Профил на petkan
  petkan
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Над 200000 душиi всяка година подават молби за зелени карти за САЩ. Отделно са другите хора, които искат да емигрират в рамките на ЕС. Така че числото е доста занижено. Това е печалният резултат от криминалния преход в България.

 7. 7 Профил на rimohit
  rimohit
  Рейтинг: 426 Неутрално

  В Испания наистина е зле,не вярвам да стане по зле,но близките години не виждам как ще се оправи.
  След "червени боклуци "винаги е така -трудно.

 8. 8 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1159 Гневно

  И същата тази комунистическа ТИКВА , лъжеше по време на предизборната си агитация избягалите от България в САЩ българи , да се завърнели барабар с капиталите си - за да им ги окраде , барабар с дружките си , естествено!!!
  Комунистически наглец безподобен !!!

 9. 9 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  Само 200 000 ли ??? -- Малко са.

 10. 10 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Защо бе братя българи, продължавате да се делите на комунисти и антикомунисти? Не сме ли най напред хора и БЪЛГАРИ и чак тогава всичко друго? Защо не се спретнем и изчистим "авгиевите обори" наречени България? Защо искаме да сме граждани някъде другаде , а не тук? Тази прекрасна земя е НАША, а не на мутрокомунистите, които на всичко отгоре се представят на антикомунисти!??? Да , след мощната "ограбизация"- според Дамян Дамянов възстановяването ще е трудно навярно? И вярно е, че дните отредени ни на тази земя не са толкова много, за да могат разни псевдо хора да ни ги ограбват! Но,тук ние сме си у дома и е нормално да не позволяваме, както в личния си дом, така и в общият ни да се разпореждат чужди и крадливи "люде"!?!

 11. 11 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1159 Гневно

  До # 10 - Гражданин - колкото и невероятно да ти звучи - не сме !!!
  Ако аз зарибя децата и внуците ти с дрога и ги направя наркомани и проститутки . Ако в следствие на това децата от твоята кръв, изнесат от жилището ти дори чергите и черчеветата , за да се снабдят с дрога , а аз ти се хиля насреща , като ПАЧА и се возя на джипка Г класа и внучката ти да ми прави свирка , за да 'и дадеш последният лев от пенсията , или заплатата си , българин ли ще съм , или ИЗРОД???
  Ако аз , поради липса на съвест и отвисотата на положението си , съм окрал построените от твоето поколение фабрики и заводи и поредният политик бивш комунист ми се смее в лицето , казвайки ми , че съм беден , и децата ми и внуците ми са избягали от България , за да не са бедни тук , защото същоте тези заводи са продадени на безценица от него и аверите му , заедно с него ИЗРОД ли ще съм , или не ???
  И какво общо може да има между ИЗРОДИТЕ окрали и унищожили бъдещето на България и подложените от тях на геноцид българи???

 12. 12 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#11] от "kimba3":

  Ей, кумчо лъвчо, или каквото си там, ами и аз си имам работа с такива люде, и не си поплювам, но другите около мен "приятелски" ме предупреждават, че тези "хора' ще ме смачкат. Е, ако не победим страха в себе си, няма как да си изчистим родината от по горе казаните БОКЛУЦИ и да заживеем в една нормална страна.

 13. 13 Профил на мОДИ ти си........ши....к
  мОДИ ти си........ши....к
  Рейтинг: 426 Неутрално

  до ком.#10 Така са се окопали гадовете, че ще е много трудно да се изкорени тая мафия "свой човек"

 14. 14 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  До #12-Гражданин - не усещаш ли , че си противоречиш. Първо ни караш ВСИЧКИ да се обединим, а след това ни караш да се борим с БОКЛУЦИТЕ с които вече сме се обединили ??? Защото те са си наши яничерски , български боклуци , а не привнесени от вън.
  Преди да започнем да се борим с някого , трябва да го посочим с пръст и да се разграничим от него . Защото и само една лъжица катран прави меда негоден. А в кацата с български мед се изсипа не лъжица катран , а тонове помия...

 15. 15 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#14] от "kimba3":

  Макар и закъсняла с цели 22г. - лустрация. За да не може разни бивши да са и настоящи. През целият този "преход" всички, ама буквално всички бяха все бивши. Е, това което се случи разбира се, няма нищо общо с прехода в Полша или Чехия. Затова ЧЕЗ си разиграват коня тук, а не Юг енерго да речем.

 16. 16 Профил на newmind
  newmind
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Хайтов светла му памет казваше "Едно е да искаш,друго е да можеш , а трето и четвърто е да го направиш"
  Българинът все му се иска, ама на малцина им стиска да го направят, а и дали има какво да дадат на света - това е въпросът!
  Оказва се,че не само българите си искат ми искат си всички хора по света - от това по човешко няма да си искат, после някои разбират Хайтов, после на българите особено им идва умът все на следващия ден и т.н.

  Ето и 33% от британците искат още утре да напуснат Великобритания и да заминат за Австралия
  А българите предпочитат да емигрират в Германия и Великобритания ...ми един безплатен съвет към българите емигрирайте направо в Австралия

  Още една сламка от Остап Бендер: Спасението на давещите се е дело на самите давещи се
  Всеки сам намира собственото си спасение
  Аз за себе си отдавна съм решил въпроса - България! Способните където и да ги поставиш все някак ще се справят и пърото нещо което трябва да научат,че не може един човек да изяде повече от 6 кебапчета
  Питайте българина колко левчета му трябват на месец за да бъде щастлив и ще разберете,че няма отговор. Както и веднага след като започне да взима толкова левчета - вече ще иска повече левчета....а повече от шест кебапчета водят до ВЦ-ето

  Проблемът за мен е не,че хиляди българи искат да избягат - проблемът е,че няма хиляди българи които да излязат от онлайн пространството и да отидат офлайн пред Парламента, но с ясни позиции и Аргументи защо Сегашната система не работи и трябва НОВО МИСЛЕНЕ от ОСНОВИ! Хайде напрегнете малко мозъците си,защо ви карам пред Парламента и най-важното има ли яснота в главите ви за основата на проблемите у нас? Докато не протестирате това ще означава за който и да е държавник , че Проблеми в държавата няма!

  Това означава,че няма значение кой е на власт при старите закони ще се възпроизвеждат старите модели на управление!

  Въпрос на време е и ГЕРБ след като вземат и Президентството т.е. ЦЯЛАТА ВЛАСТ да се възпроизведе /въпрос на време е/ отново КОМУНИЗЪМЪТ такъв какъвто го знаем - с краденето и с назначаването на нашите хора. Ето това ще води отново и отново до реално отчаяние на мислещите хора , а не на мрънкащите хора.
  От сега мислещите хора трябва да осъзнават къде са заровени истинските проблеми на държавата и още по-важно какво да се направи за да не се повтори отново връщането на нещо от което уж избягахме!

 17. 17 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1159 Разстроено

  До #16 newmind- постави 10 суперспособни за 20 години във Факултето , или Столипиново и отиди да ги видиш след 20 години , докъде са я докарали. Ако ти беше от суперспособните , щеше отдавна да вденеш , че след най-много 50 години цяла България ще е едно голямо Столипиново...Ако не можеш да смяташ с пръсти - купи си ЕЛКА.

 18. 18 Профил на newmind
  newmind
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#17] от "kimba3":
  Поне на български език да можехте да разберете какво съм написал!
  Проблемът е,че такива като теб и в центърът на Ню Йорк да ги сложиш пак ще акат на улицата

 19. 19 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1159 Весело

  До#18 - newmind - Щом като още не си стигнал до едно елементарно прозрение до което достигна даже тиквата ни премиер , че за да направиш нещо ти е нужен "матрял"- не ми се хвали със способностите си.
  Ако беше толкова способен отдавна щеше да си разбрал , че от върнатите от западноевропейците кирливи цигани , работни българи няма да направиш в България, а иначе работните и кадърни българи забегнали по техните земи западняците няма да върнат. Никой не гони от курника си кокошки снасящи му златни яйца.
  Ако беше толкова кадърен и способен и тебе нямаше да те върнат...
  Ако пък като ти гледам утопичните писания си решил да заемаш мястото на Боко Тиквата - нещо жестоко си се объркал в способностите си . Защото ако имаше елементарни анализаторски способности , щеше отдавна да си разбрал , че следващите избори ще са отново на Ахмед Доган.
  Отново излъганите българи масово няма да гласуват и с купените ромски и гарантирани турски гласове феса ще завладее политическата власт в мафиотска България . Не случайно от сега Тиквата му прави свирки и ишерети , а в догановият вестник ''Телеграф'', освен хвалби за тиквата - друго няма...
  Само че трябва освен да се чете , да се мисли и анализира СПОСОБНИЯ , а това явно надхвърля умствените ти способности. Явно за това са те изритали като мръсно коте от обетованата земя...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK