Над 200 хил. искат да избягат завинаги от България

В последните четири години над три пъти са се увеличили хората, които искат да се изселят от България завинаги. Едновременно с това все повече емигранти се връщат, защото заради кризата в Западна Европа са останали без работа. Всеки пети от тях обаче се опитва пак да замине. Това показва изследването на Института за икономически изследвания към БАН.


Броят на българите, които живеят постоянно в чужбина, ще бъде проучен допълнително, казаха авторите на доклада. Неотдавна данните на НСИ от преброяването на населението показаха, че през периода 2001 г. - 2011 г. близо 193 хил. души са избрали да живеят в чужбина. Това обаче са само хората, които официално са сменили адреса си.


След влизането на България в Европейския съюз 326 хил. души са планирали да емигрират. През 2011 г. броят на потенциалните емигранти вече е над 456 хил. души, установи БАН, но не е изследвано колко души са заминали в крайна сметка. Основният мотив е търсенето на по-високо заплащане и по-добър стандарт на живот.
Намаляват хората, които смятат, че ще намерят по-добра професионална реализация зад граница. Това означава, че българите са готови да се захванат с по-непрестижна или нискоквалифирана работа стига да получават много по-голяма заплата, отколкото у нас. Неотдавна анкета на "Икономедиа" показа, че над 80% от младежите са обмисляли варианти да търсят щастието и успеха в чужбина.


"Лошата новина от изследването е, че над половината от потенциалните емигранти заявяват, че не желаят повече да живеят у нас", коментира Веселин Минчев от БАН. Според него това не се дължи само на повишаването на безработицата и замразяването на доходите през последните години, а и на големия брой завърнали се у нас. Те вече имат други изисквания и очаквания и създават подобни нагласи сред близките си, твърди Минчев.


Интересен извод е, че все повече българи избират да живеят в Англия и Германия въпреки трудния достъп до пазара на труда, но пък заплатите там са високи. През 2011 г. търсещите по-добър живот в Испания и Гърция са намалели. Допреди четири години двете страни бяха най-предпочитани за емигрантите. Популярността им е намаляла заради насищането им с чужденци, икономическите проблеми и повишаването на безработицата.Предпочитани държави


2007 г.
Испания
Гърция
Германия


2011 г.
Англия
Германия
Испания

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK