Правителството осигури влизането на всеки в университет


71 хил. първокурсници ще приемат ВУЗ

Правителството раздува безпрецедентно приема в университети, въпреки че кандидат-студентите стават все по-малко. Всеки, който поиска да учи във висше училище, ще може да го направи, ако на днешното си заседание правителството гласува местата в университетите да се увеличат с 5309 в сравнение с миналата година.


Така първокурсниците ще станат над 71 хил. Вчера на задължителната матура по български език и литература се явиха около 64 хил. ученици (почти с 14 хил. по-малко от миналата година).
От правителството обясняват намерението с принципа за широк достъп до висше образование. "Увеличен е планираният прием по приоритетни за обществото области като природни науки, математика и информатика, технически науки, здравеопазване, спорт", се казва в съобщението на кабинета.


През последните две кандидатстудентски кампании приемът също беше увеличаван, което доведе до няколко допълнителни класирания в големите университети, като повечето не можаха да запълнят местата.


Влизането във висши училища се улеснява и от това, че повече специалности ще са достъпни с оценките от матурите. Само седем висши училища не признават резултатите от държавните зрелостни изпити, но само заради спецификата на обучението.


Сред тях са медицинските ВУЗ-ове и академиите по изкуства. В Софийския университет обаче почти във всички специалности може да се влезе и с матура, но оценката от нея е с по-малка тежест спрямо резултатите от изпитите. Те се умножават по три, докато от матурите - по коефициент 2, 2.5 или 2.7.


Има специалности като физика и педагогика, в които се приема само с матура. В Техническия университет - София, за всички специалности се признават матурите по физика и математика, като оценките от тях са равни на тези от изпитите. В Университета за национално и световно стопанство се влиза с единния приемен изпит, а матурите участват в балообразуването.


В началото на май правителството вдигна университетските такси с между 20 и 200 лв. за различните специалности. Най-евтино излиза обучението по хуманитарни науки, най-скъпи са медицината и специалностите по изкуствата.


По-скъпо ще е правото в Софийския университет "Св. Климент Охридски", което вече ще е 500 лв. годишно - с 30 лв. повече, отколкото в момента. Правото в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) ще е 554 лева годишно, като там поскъпването е с почти 100 лв.

Ключови думи към статията:

Коментари (76)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1416 Разстроено

  Нямам вече думи...
  Новините днес не са просто новини. Направо ни ошеметиха.. Май става нещо като, както каза Л.Живкова навремето, всестранно и хармонично развита личност... Всеки гимназист- вишист! Какво по-добро!

  И тоя неблагодарен матриал, взел, че намислил да емигрира, да работи и учи на Запад, ум не ми го побира!
  А магистралите, а метрото, а спортната зала? А Пернишкия... На кого ги оставяте? Неблагодарници!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 2. 2 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#1] от "drakar65":

  По принцип това дето го правят не е лошо, само че трябва да стиснат здраво университети да не пускат всеки влязъл да завърши. Защото навсякъде в света висшето образование е като фуния - много влизат, малко излизат. А тук в най-добрия случай е като тръба, ама с по-голям изходен диаметър.

 3. 3 Профил на petkan
  petkan
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Смятам, че всеки, който иска да учи, трябва да бъде приет. След това обаче трябва да се предевяват по-големи изисквания при следването. Да излизат с дипломи само най-добрите. Навремето много от нас не можаха да влезат да следват това, което искат, защото приемът беше много порочен. С предимство се ползваха децата на активните борци против фашизма, след това бяха децата на работници и селяни, след това турците и накрая ние, които кандидатствахме "на общо основание". Много от нас бяха спъвани още след завършване на гимназия и не можаха да се реализират. Нека сега младежите да имат достъп до образование, а там всеки ще покаже какво може и какви са способностите му. Трябва да има равен старт поне за децата ни.

 4. 4 Профил на tralala2010
  tralala2010
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До #2 ugi
  "да стиснат здраво университети да не пускат всеки влязъл да завърши"
  Това в България може да стане само ако задължат вузовете да връщат таксите на всеки завършил. Тогава ще настане една сеч, та чак не ми се мисли. Даже ББ да влезе за второ висше ще бъде скъсан.

 5. 5 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#2] от "ugi":

  По принцип да. Но принципите в България не са това което са.
  "Защото навсякъде в света висшето образование е като фуния - много влизат, малко излизат. А тук в най-добрия случай е като тръба, ама с по-голям изходен диаметър."

  И под голямо налягане, и измислени университети и купени дипломи и пътуващи преподаватели, и, и, и...

  Просто в края на фунията няма цедка...

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 6. 6 Профил на mladenk
  mladenk
  Рейтинг: 8 Неутрално
 7. 7 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#3] от "petkan":

  Говориш глупости. вярно е, че приемаха децата на активните борци с предимство. но нищо повече. Аз съм на почти 70 години и никъде в документите си не съм писал произхода си. Приеха ме на две места с тежки изпити и се чудех къде да се запиша.

 8. 8 Профил на sgasharov
  sgasharov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Влизаш, плащаш, завършваш.

 9. 9 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Понеже 20 години раждаемостта е ниска и следователно броя на потенциалните учащи в университетите ще намалява няма да разваляме хубавия бизнес, а ще пускаме всеки вътре, а който не му се занимава да да ходи по изпити и да се води студент може да си вземе по другия " нашенски начин" дипломката и да писка за по - хубава работа и по - голяма заплата щото има образование..Много добре.Вместо да се направи нещо за качесвото на преподавателския състав - основно доценти и професори неотваряли книга от 25-30 години, които вадят прашасали разпадащи се листи и диктуват като на първолаци, или за матералната база, или за ефективни стажантски програми по специалността, които могат да са и добро външно оценяване за качеството на обучение - ние ще пускаме още паплач във ВУЗ-а.Висшето образование има задачата да създава необходими специалисти, а не да е действаща сама за себе си структура и хранилка на псевдо научни работници.

 10. 10 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 669 Неутрално

  Ама ако е гъста цедката, за какво е цялото упражнение?!

 11. 11
  ****

  Този коментар беше изтрит в 00:54 на 18/05/2011 от неговия автор.

 12. 12 Профил на nemoest
  nemoest
  Рейтинг: 458 Неутрално  До коментар [#7] от "stoicho2":

  Вероятно в следствие на преклонната възраст вече не си спомняш добре.Вероятно за това не си спомниш "политическият" ,вероятно за това не си спомниш ,че при подаване на документите имаше и декларация дали имаш "роднини засегнати от мероприятията на народната власт" и роднини в чужбина,характеристика от училището и ДКМС ,а ако не си член просто не ти приемаха документите.Ако не успееш от първи път(примерно защото имаш НЕ на политическият) след две години тотално затъпяване в казармата се скъсваш от учене за следващият опит.С тези спомени можеш да излъжеш само децата родени преди 17-18 години.
  П.П.
  по-добре един незавършил отколкото някой не опитал

  Maxime crudelis of Dominus castigati peccatum est stultitia. Res sacra est miser stultus
 13. 13 Профил на Bate B
  Bate B
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Висшето образование отдавна вече не е висше ... а више както го наричат много от студентите ...

  Бате Б
 14. 14 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1247 Весело

  Остава да ми кажат , че правителството е осигурило ходенето на ВСИЧКИ до тоалетна и въздух за дишане на ВСИЧКИ и ще съм му искрено благодарен !!!
  Защо не каже правителството , че е осигурило безплатно обучение на същите тези студенти ???
  Защо не каже , че е създало условия за оставането на поне 50% от завършилите с отличие и много добър престижни родни университети у нас осигурявайки им стандартна западноевропейска заплата и условия за развитието им като специалисти ???
  Аз пък ОСИГУРЯВАМ на всички българи Слънце и вода за пиене...
  Малеее , смях !!! До тм ли са изпаднали тези нещастници???

 15. 15 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2514 Неутрално

  броя на университетите трябва да се намали драстично поне 4 пъти и така да се спре наливането на едни огромни пари в създаването на скрита безработица сред младите ,хубаво всички ще влизат ,но като излязат с дипломи какво от това ,липсва всякаква реализация ,масово продавачи и бармани с висше образование по икономика или право -абсурд.СЕГА гледам всички медицински сестри ,завършили средно едва с 4,записани за бакалаври ,след това за магистри ,след това 3 години здравни грижи ,след това още 5 години право и след това ,са пак медицински сестри ,обаче със самочувствие ,че са поне на ниво директор на болница ,това държава ли е ,ние идиоти ли сме десетки години да субсидираме празните амбиции на хора с неправилна представа за света и комплексари .Ами който иска да учи ,да си плаща ,ако иска второ висше също ,защо всички ние да го субсидираме с данъците си ,не може държавата да поддържа 6 медицински университета ,които са субсидирани с повече пари ,отколкото се плащат на всички реално работещи лекари с пациенти в доболничната помощ например, и те да произвеждат кадри за чужбина с нашите пари ,удържани от нас данъци ,за да се уреждат други хора ,които между впрочем не са създали нито лев за тази държава ,нито на обществото,време е на този лукс да се сложи край ,в 9 милионна Белгия -много по богата държава от нас има 1 медицински университет и докторите им не бягат ,просто защото образованието струва 300000 евра и който иска да напусне и да не работи в системата си ги плаща и ходи да печели в америка например -Бойко е много прав въпреки многото отпор от разни болни комплексари .

 16. 16 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Щом ще охлабват входа, трябва да затегнат изхода

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 17. 17 Профил на Дива селянка11
  Дива селянка11
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Всички българи-висшисти.Лошо няма.За едно работно място за специалист -300 кандидата.

 18. 18 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1245 Неутрално

  "Правителството осигури влизането на всеки в университет".-Възможно е да се допуснат за следване в университет на всички БГ-граждани и "влизането в университет" да става само по ЕГН,без приемни изпити и без друго оценяване.Може би целта е осигуреното влизане"на всеки в университет" да му осигури "излизане навън"-в чужбина?;Ако е така, ще се пребори безработицата в България и ще се повишат доходите на българските висшисти?
  Когато овчарите увеличат броят на овцете си в стадото те си осигуряват производството на повече вълна,мляко и месо за пазара.А когато се увеличи броят на студентите,без да се увеличи и подобри материално-техническата база ще се "произведат" повече "овце",ама ялови.Политиците не би следвало да разсъждават с представите и критериите на овчарите.

 19. 19 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  До коментар [#3] от "petkan":

  "Смятам, че всеки, който иска да учи, трябва да бъде приет. "

  _________________________________________________


  Точно така трябва да бъде.Едва ли някой слаб учденик ще иде да учи висше.А това,което казваш за децата,че трябва да имат равен старт,е много силен аргумент.

 20. 20 Профил на anzug
  anzug
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#2] от "ugi":

  "Защото навсякъде в света висшето образование е като фуния - много влизат, малко излизат."

  Това не е вярно, защото страните, които прилагат този модел имат проблеми с капацитета на университета и качеството на образование.

 21. 21 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  До коментар [#15] от "tur671":
  "....не работи в системата си ги плаща и ходи да печели в америка например -Бойко е много прав.."

  Явно много си навътре в нещата, но какво да правим с тези, които остават тук и не си работят по специалността. Например, държавата ти дава пари да се изучиш да въртиш пожарникарски маркуч, плаща ти дори докторантура за въртене на маркучи, а ти ставаш премиер и учиш матряла да сади компири. Трябва ли да връщат пари в такъв случай?

 22. 22 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Весело

  Всички влизат, всички които не се отказват излизат - ползата е съмнителна?

 23. 23 Профил на Дива селянка11
  Дива селянка11
  Рейтинг: 8 Неутрално  При над 50 ВУЗа у нас с десетки специалности и намаляващ брой деца те са почти пълни и то с български деца. Въобще не отчитам забегналите в чуждестранни ВУЗ-ове. Нямаме проблем с материала. Сега ни трябва внос на чуждестранни студенти ,защото те носят голямо перо средства в бюджета на ВУЗ-овете ни. И въобще не задължително кандидатите да са от ЕС,а от страни извън ЕС. Така таксите са далеч по-големи. И дипломите им европейски.

 24. 24 Профил на dragovishtica
  dragovishtica
  Рейтинг: 515 Любопитно

  Да попитам: спортът приоритет ли е за обществото ни? Боко си мисли така явно.

  Лъжата отначало е сладка, след това става горчива. Истината отначало горчи, след това става сладка!
 25. 25 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Следваща новина: Университетите отменят кандидат-студентските изпити и въвеждат хедхънтъри. Те отсяват по-платежоспособните кандидати и ги прикоткват към своя университет...

  Но логика да увеличиш едновременно местата И таксите е просто гениална! ПОКЛОН!

  "One-upmanship is the systematic and conscious practice of making one's associates feel inferior and thereby gaining the status of being "one-up" on them.
 26. 26 Профил на eximon
  eximon
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Това ми прилича на ... КУЛТУРНО-МАСОВО МЕРОПРИЯТИЕ!!!

 27. 27 Профил на eximon
  eximon
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Относно заглавието "Правителството осигури влизането на всеки в университет", забравих да добавя - БЛАГОДАРЕНИЕ НА ПАРТИЯТА И ЛИЧНО НА ДРУГАРЯ бойко борисов!!!

 28. 28 Профил на Дива селянка11
  Дива селянка11
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#27] от "eximon":

  Не разбирам кое ви дразни. Та нали това са български деца?Нито са отнели мястото на някой българин учещ в чужбински ВУЗ,нито евентуалното му работно място като служител или специалист в държавата , на която е бил възпитаник . От друга страна конкуренцията и у нас за работно място ще е далеч по-голяма и така ще се отсее просото от плявата.

 29. 29 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 760 Неутрално

  До коментар [#7] от "stoicho2":

  Ако наистина си на около 70, то трябва да си много добре запознат с това, че до началото на '60-те години беше нужна бележка от партийния комитет, с която ти разрешаваха да кандидатстваш. На много хора им беше забранено да кандидатстват изобщо!

  Защо "Титаник", а не "Аврора" ?!
 30. 30 Профил на ivoapostolov
  ivoapostolov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Спортът е национален приоритет? Аман от борци, каратисти и т.н. И раздуването на бройката в НСА е малко в повечко...

 31. 31 Профил на Slarty
  Slarty
  Рейтинг: 1501 Весело

  До коментар [#13] от "bateb": Дааа, оня ден на едно дело на въпроса от страна на съда към подсъдимата /изкуствена блондинка/: "Образование?" Тя се позамисли, позамисли па отговори, гледайки неразбиращо съдията: "Аммиии...ВСИЧКИ! "Вишо", средно, начално...". Питах се какво ли висше образование имаше тази жена, която иначе изглеждаше толкова екзотично... Та, такива ми ти работи с висшето образование и висшистите у нас!

  Без паника!
 32. 32 Профил на pavtaf
  pavtaf
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#28] от "calmal":
  Защото има голям процент от тези деца, които реално не учат, а и нямат нито желание, нито идея какво ще правят с тази диплома. Те са там просто за да вземат някаква тапия да покажат на мама и тати. И нищичко няма да научат през следването си освен да гуляят из студентски град, да слушат чалга и от време на време да се посбиват малко.
  Вместо примерно да изучат някой занаят и да работят през това време.
  Да не говорим, че после такива лентяи ще имат дипломи за инженери и т.н. и могат да сътворят доста поразии.
  Иначе няма проблем всеки който иска да учи, да учи, но е нужно наистина да има много добра цедка в по- горните курсове.

 33. 33 Профил на eximon
  eximon
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#28] от "calmal":
  Ще споделя какво ме дразни!
  Дразни ме ПОСРЕДСТВЕНОСТТА в българското образование!
  Дразни ме НАЧИНЪТ по който се придобива образователно-квалификацинна степен в българското образование!
  Дразни ме МАСОВОСТТА на българското образование!
  Дразни ме НЕПРОФИЛИРАНОСТТА на българското образование!
  Дразни ме НЕПОДГОТВЕНОСТТА на завършилите в българското образование!

  Ако Вие сте завършил/а в български ВУЗ или сте имали "УДОВОЛСТВИЕТО" учите поне ЕДИН СЕМЕСТЪР в такъв, ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 20 ГОДИНИ - ТО ТОГАВА НЯМАШЕ ДА МИ ЗАДАВАТЕ МЕКО КАЗАНО ТЪПИ ВЪПРОСИ, относно това кое ме дразни!!!!

  ИДЕТЕ в някой ВУЗ на запад от Калотина, постойте там един семестър, върнете се ТУК и ще разберете КОЕ МЕ ДРАЗНИ!!!

  ЗАЩОТО ДНЕС българските ВУЗ-ове произвеждат ГУЩЕРИ С МУТРИ НА ЧЕРВЕИ И КАРТУНИ ПЪЛНИ С ПЯСЪК!!!!!


 34. 34 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#7] от "stoicho2":

  Е, и ние сме живели при социализма. Така че позволи ни хич да не ти вярваме - звучиш като Росен Петров с баща от ДС, който без проблеми бил приет в Симеоново (по думите му в едно интервю - защото бил инакомислещ и с широк мироглед!!!!). Е, един мой съученик се опита да кандидатства там, знаеш ли какво му се случи - културно му обясниха още преди да се запише за изпита, че не могат да го спрат да кандидатства, но няма да стане, щото е с неправилни роднини (по-скоро с липсата на правилни). А след това му писаха двойка, и му заявиха - ние нали ти казахме.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 35. 35 Профил на maniask
  maniask
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Подкрепям коментар 2 и 3 - нека да има достъп, но после ситото да не е с дупки.

 36. 36 Профил на Дива селянка11
  Дива селянка11
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#32] от "pavtaf":

  Кото е млад и си пада по гуляите ще го прави и в Берлин. И пак ще вземе диплома в Свободния им университет между две дискотеки и напивания.Но ще излезе далеч по-скъпо на родителите си или пък ще трябва да поработва, за да си допълни авоарите. Същото се случва и тук. Друго?

 37. 37 Профил на eximon
  eximon
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#36] от "calmal":

  Моооооооооля!!! Хайде пак! Вие имате ли представа как се взема изпит в Берлин и София???? А каква е разликата между преподавателите в Берлин и София???

 38. 38 Профил на Дива селянка11
  Дива селянка11
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#33] от "eximon":

  Не съм съгласен.Тези специалисти с бг дипломи -визирам лекари ,мед. сестри и инжинери,химични технолози,които решиха да отидат на запад за по-големи заплати/а те са хиляди в последните години/ се реализираха моменталически на трудовия им пазар и то с дълготрайни договори.Да съгласен съм ,че завършили за педагогики ,политолози,социолози,филоофи,журналисти,икономисти нямат такова търсене или въобще дори у нас,камо ли на запад,но всеки си плаща за избора.

 39. 39 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Весело

  До коментар [#36] от "calmal":

  Навремето се гордеехме, че сме на първо место в света по среднисти. Които трябваше да направят нашата нация "техническа"!? Сега имаме супер много висшисти, повечето от които не могат два кабела да свържат....Всъщност, не можем да имаме качествено висше образование, без средно такова! Стахановските подходи трябва да отпаднат! Освен ако правителството отклонява вниманието на младежите от безработицата с....."учене"?

 40. 40 Профил на Дива селянка11
  Дива селянка11
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#37] от "eximon":

  Имам представа какво означава Свободен университет Навсякъде.

 41. 41 Профил на eximon
  eximon
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Пиша бързо понеже трябва да тръгвам!
  Всеки има право на мнение. Моето е такова каквото е.

  ЦИТАТ - "Тези специалисти с бг дипломи -визирам лекари ,мед. сестри и инжинери,химични технолози,които решиха да отидат на запад за по-големи заплати/а те са хиляди в последните години/ се реализираха моменталически на трудовия им пазар и то с дълготрайни договори"
  ОТГОВОР - Това е така ПОНЕЖЕ ТАМ ИМАТ ДЕФИЦИТ ЗА ТОЗИ ВИД КАДРИ, ПОРАДИ НЕПРЕКЪСНАТИЯ РАСТЕЖ НА ИКОНОМИЧЕСКИТЕ ОТРАСЛИ и СЕКТОРИ използващи този вид КАДРИ!!!

  ЦИТАТ - "Да съгласен съм ,че завършили за педагогики ,политолози,социолози,филофи,журналисти,икономисти нямат такова търсене или въобще дори у нас,камо ли на запад,но всеки си плаща за избора."
  ОТГОВОР - Точно за това говоря и аз!!! СИЛНА РЕДУКЦИЯ, ОПТИМИЗАЦИЯ и ЗАКРИВАНЕ НА СПЕЦИАЛНОСТИ И ВУЗОВЕ и ПОВИШАВАНЕ НА НИВОТО НА БЪЛГАРСКОТО ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ!!! А не филиали и специалности изсмукани от пръстетата на някой алчен постноменклатурен ПРОФЕСОР!!!

 42. 42 Профил на Дива селянка11
  Дива селянка11
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#39] от "dobrich":

  Кой е казал ,че всичките тези висшисти ще се реализират на пазара на труда. На много от тях ще им се наложи да разберат ,че дипломата не означава почти нищо,ако нямаш достатъчно умения или шанс. А ако ББ е решил да задържи у нас всеки завършил висше по държавна поръчка ще трябва да им намери и работа. Другите -на свободния пазар по света и у нас

 43. 43 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3958 Неутрално

  Както върви, за вишо ще може да се кандидатствУВа вече и с основно...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 44. 44 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Весело

  До коментар [#42] от "calmal":

  Ако си прочел внимателно моя текст, аз твърдя точно обратното - образованието не трябва да бъде самоцел! Получаваш хартийка наречена диплома!? Реализация по специалноста - никаква. А в същото време в страната има крещяща нужда от заварчици, стругари, водопроводчици...

 45. 45 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Весело

  До коментар [#43] от "dodge_ram":

  Абсолютно! Дори когато имаш поправки на есен...

 46. 46 Профил на bezrabotna_52
  bezrabotna_52
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#37] от "eximon":

  Разликата е огромна, най-вече в изпитите.

 47. 47 Профил на Дива селянка11
  Дива селянка11
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#44] от "dobrich":

  След като масата от висшисти наводнили трудовия пазар на запад работиха и работят все още непрестижни занаяти/напр. физик-строителен работник,педагожка-сервитьорка, философ -помощник в кухня и т.н./ ще им се наложи на много висшисти да се преквалифицират само за 3 месеца в подобни занаяти като посочените от вас ,за да живеят далеч по-заможно от избора им като висшисти и у нас. Един заварчик спокойно си докарва над 1000 лв. месечно и тук.Е,ще останат и достатъчно търтеи с дипломки по нищология ,които ще реват на умряло по форумите и ще тичкат до социалните всеки месец

 48. 48 Профил на Дива селянка11
  Дива селянка11
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#43] от "dodge_ram":

  В Англия бакалавър се вземало за две години напр. Даже искаха и у нас да го въведат. Но засега не стана.

 49. 49 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  Голямо писане по темата пада. Всеки е прав донякъде. Аз като човек видял образованието от почти всички страни искам да ви кажа, че то, особено в последните години има чисто социални функции, това са го разбрали и децата от първи клас, много преди техните майки и бащи, много преди министрите и учителите. Това е не само български проблем, но колкото и да се си мислят някой е световен. Причините за това са много, но една от най-важните е така любимата ни глобализация, в продължение на десетилетия, правителствата си мислеха, че всичко може да се произвежда евтино в Китай и Индия, а светът да живее с лесни заеми. Вече се усеща, че така не става май!!!

 50. 50 Профил на nauchnik
  nauchnik
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар 29 от "Дразнител"

  Аз кандидатствах след 11 клас и нямах препоръка от партийната организация (може би на училището?). Май си спомняш нещо за Рабфака?

 51. 51 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 573 Неутрално

  днес и вчера новините са ужасно смешни...и Бойко участва във всичките...Господи, защо го избрахме???? айде един вот на недоверие около изборите и Бойко да ходи в Нова от 22.00ч. между Иван и Андрей.

 52. 52 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Това би имало смисъл, ако в университетите имаше сериозна цедка. По принцип според мен е по-добре да се влиза по диплома, а не с някакви измислени изпити (рисуване и математика за архитектура например), само че самото следване да е достатъчно интензивно и трудно, та да остават само най-добрите. Абсурдна е почти стопроцентовата успеваемост дори и в трудните специалности - това автоматично значи, че нивото е ниско.
  Раздуването на университети ще доведе, освен до много бюджетни пари на вятъра, тотална девалвация на дипломите. Освен това ще произведе огромна маса излишни за пазара лошо обучени специалисти, които изобщо няма да могат да се реализират. В страните с развита индустрия има система с професионални училища, чиито възпитаници влизат в производството директно след средното си образование. Не може да има икономика, която да функционира само с дипломирани икономисти и прависти.

 53. 53 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3950 Неутрално

  Мдаммм.

  От една страна - убаво. Всекиму - равен шанс.
  Обаче ....

  Обаче това е в ситуация на смешно и жалко средно образУвание. Което трябва да се "дооправя" от "вишуту". Същата система като при соца, но още по уродлива.
  Защото не само се скапа още средното, но се и скапа "вишуту".
  И в тази посока не само не става по-добре, ами по-зле. И няма даже и намек за някакъв светъл лъч на надежда.

  Освен това си е явно предизборна "мярка".
  Какво друго при падаща бройка на випускниците и плоденето на "университети" като Пернишкия и най-новата "гениална идея" за Видински Университет?
  Едно на ръка, че ще "зарадват" и последния неграмотник и родителите му. Но и ще "напълнят" и наплодилите се смешни "университети".
  Да не забравяме и екстрата, че ще "скатаят" от статистиката и бюджета допълнителните безработни, които стават "студенти".

  Абе, ползи много и различни ....
  Честито на мат'ряла! А кадърното ще продължава да бяга ...

 54. 54 Профил на Остап Бендер
  Остап Бендер
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Широкият достъп до университет не е толкова лошо нещо!!! В много страни е така и в университет се влиза сравнително лесно без приемни изпити и само с оценки от матури. Съответно критериите за завършване са завишени и с диплома излизат 50-60 процента от записаните, като повечето се отказват по време на първите две години.

  Аз лично съм противник на кандидат-студентските изпити. По мое време по на изпит по БЕЛ или история трябваше да се насвяткат 20 назубрени страници без правописни грешки в рамките на 4 часа. По математика трябваше да се озрешават 3 сборника с задачи и на изпита да отидеш и да решип същите задачи. Висшата математика има малко общо с училищната и първото нещо, което научаваш в университета е, че трябва да забравиш по най-бърз начин съответните сборници със задачи.

  Много талантливи младежи не са приети в университет точно по гореспоменатите причини. Не е правилно да е нужно да си зубрач за да учиш в университет!

 55. 55 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  Повечето изказвания визират проблема, без да се виждат причините, типичен начин на мислене през последните години! А причините са в липсващата икономика!

 56. 56 Профил на kodjauzun
  kodjauzun
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Правителството гарантира влизането на всеки, а университетите излизането на всеки. С диплома в ръцете, разбира се.
  Тази глупост за фунията, дето да влизат всички, а после да бъдат отсявани, доказа несъстоятелността си. Няма сила, дето ще принуди професор да се лиши от приходи, заради качеството на обучението и да почне да къса. След него и потоп.
  Трябва цедилка от сериозни изпити на входа. Или матурите да са по-трудни. Няма страшно, ако някой не си ги вземе. Щом не става за тройка, значи и за висше не става и сертификат за завършен 12 клас, му е напълно достатъчен, наместо диплом за зрелост.

 57. 57 Профил на Дива селянка11
  Дива селянка11
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#49] от "ban":

  Преди години,когато е имало дефицит за ръководни и специални кадри/в соца/ са претупвали етапи от образованието и наистина са приемали във ВУЗ и с осми реално завършен клас по поръчка на държавата и партията. Днес е обратното -всички могат и ще станат висшисти,а оттам ще излезат и тези ,които ще са по-годни за специалности от ПУЦ .

 58. 58 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3950 Весело

  До коментар [#56] от "kodjauzun":

  ...Или матурите да са по-трудни...

  Ха-ха-хааа!

  Вчера, покрай матурата по български, разбрах с огромна изненада, че и сега, за поредна година!, критериите (на колко точки каква оценка се дава) ще се приемат СЛЕД като проверят работите! Т.е. да "нартъкмят" оценките според нивото на учениците. И това за поредна година! И е официална "политика"!

  Ама вие си приказвайте, приказвайте ...

 59. 59 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1245 Неутрално

  До коментар [#57] от "calmal":
  "Преди години,когато е имало дефицит за ръководни и специални кадри/в соца/ са претупвали етапи от образованието и наистина са приемали във ВУЗ и с осми реално завършен клас по поръчка на държавата и партията."-Те такава простотия скоро не бях чел.
  Интересно сам ли я измисли или я чу от некоя мургава гледачка на пазара?

 60. 60 Профил на о. Павел
  о. Павел
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Всеки циганин - висшист! Накрая ще натоварят дипломите на една каруца, ще отидат в гетото и ще ги хвърлят по улиците.

  Прочетете:http://www.veren.org/product.php?b=3922
 61. 61 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  Уважаеми Калмал, това което си написал за съжаление е глупост! Мога да те уверя, че преди около 20-30 години влизането в университет беше доста трудно, а в някои специалности конкуренцията беше страшна. Това беше така, не заради малкия прием, а поради факта, че всеки завършил веднага започваше работа, а повечето имаха и договори за работа със съответните заводи. Верно е, че някои от днешните чл.кор. и академици, които са вече на около 80 години, може и да са били от нар. професорски набори, но това са по-скоро изключения!

 62. 62 Профил на скруч
  скруч
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#8] от "sgasharov":може без да влизаш.само плащаш

  за чиста и свята република-но не с този народ
 63. 63 Профил на Люси Слав
  Люси Слав
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#19] от "popovski31":

  Напълно НЕ съгласна...
  Равен старт ??? За кого?
  За знаещи (положили 12 годишен труд за знания) и незнаещи, които просто искат тапия за висше... Еми за това нямаме свястна икономика (ако оставим назад факта, че ББ и подчинени я съсипаха до край), защото "неуко и просто" влиза и излиза висшист.
  Да не говорим пък в университетите каква я вършат: как се влиза, как се вземат изпити без присъствие, как протичат държавните изпити...
  В крайна сметка замисляйки се, не само желаещите и влезлите в университетите са виновни за хала в който се намираме, а и системата и преподавателите на всички нива.
  Но и този абсурд ще бъде забравен - дай зрелище на народа, пък дано той забрави за глада....

  Люси Слав
 64. 64 Профил на pavtaf
  pavtaf
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#36] от "calmal":

  Ами не съм съгласен, освен за това, че ще му излезе по- скъпо.
  Бил съм във Франция, в един доста посредствен университет, и дори там такива деца не успяваха да прокопсат повече от 2 години, след което се връщаха у нас, където без проблем завършваха.
  Аз не съм завършил, по ред причини (и финансови, и понеже не ме задоволяваше нивото на преподаване) и реших да се самообразовам, чрез учене на езици. И за времето, което щях да прекарам като студент- лентяй, изучих 2 занаята, бачках и събрах малко капитал да се върна в БГ и да започна собствено производство.
  А какво става с децата, за които си говорим? Да, по- кадърните, които са имали желание да учат са си намерили добра работа, независимо дали у нас или в чужбина. Останалите, свикнали с връзкарството, на запад не могат да пробият професионално и остават у нас, я да въртят далаверки на дребно, я някой да ги уреди на мизерна работа, която никога няма да вършат качествено, просто защото нямат нито желание, нито мотивация.
  И следователно времето, което са прекарали в "студенство" е пропиляно, както за тях, така и за обществото- те не са създавали никакъв продукт, нито благодарение на дипломата си, ще създават в бъдеще.

 65. 65 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3950 Весело

  Как работи "системата".
  Инфо от днес

  Башев си купил диплома по право от ЮЗУ
  Кметът на Гърмен платил за тапията 10 бона

  Кметът на община Гърмен Ахмед Башев и бившият председател на ОбС Мурат Адем ще отговарят пред съда за фалшиви дипломи от ЮЗУ "Неофит Рилски" в Благоевград.

  Двамата платили тапиите срещу 10 000 лева всяка, пише в. "Струма".
  Фалшивата диплома за завършено висше образование със специалност "Право" на кмета Башев е преминала през необходимите експертизи, на базата на които досъдебното производство е на финала.

  Има доказателства, че кметът на община Гърмен Ахмед Башев не се е явявал на изпити, не са открити и депозирани молби за отпуск по време на въпросните изпити, твърди изданието.

  Фалшивата диплома на Башев е била прикрепена и към досието му за мажоритарен кандидат-депутат на ДПС на последните парламентарни избори.

 66. 66 Профил на Люси Слав
  Люси Слав
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#60] от "о. Павел":

  Ако има знания и умее - защо не?
  Време е да започне интеграция най - сетне, не само да се говори за нея.

  Люси Слав
 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 68. 68 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  До коментар [#3] от "petkan":
  " С предимство се ползваха децата на активните борци против фашизма, след това бяха децата на работници и селяни, след това турците и накрая ние, които кандидатствахме "на общо основание". "

  Петкане, за активните борци знаем, но не бяхме ли всички ние, "на общо основание" - деца на работници и селяни?
  Ти като не си бил дете на АБПФК, не си бил дете на работници, нито на селяни, очевидно не си бил и от някой малцинствен етнос... ми че какъв си бе?
  Аз като дете с работническо-селски произход си влязох в желаната специалност след успешно издържани изпити.
  Вярно, че бях на косъм, щото ми бяха намалили поведението, но малко преди да завърша ми го възстановиха... та така..
  Че имаше привилегии за някои, имаше, ама ти както си го написал...

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 69. 69 Профил на vloti
  vloti
  Рейтинг: 688 Разстроено

  Благодарение на българските правителства почти всички деца, които имат нещо в главата заминават да учат в чужбина след 2007 г. Нашите университети раздават дипломи на кило на разни тъпанари и причините хич не са , че държавата дава малко пари.

 70. 70 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#69] от "vloti":

  Малко или много са парите е много спорно. Лошото е, че се дават на бройка студент, а компонента качество в цената е с обратен знак. Резултатът е пълна девалвация на дипломите.

 71. 71 Профил на S. Stoykov
  S. Stoykov
  Рейтинг: 796 Весело

  До коментар [#25] от "1984":

  Практиката с този вид "хедхънтинг" е доста развита в западното полукълбо приятел
  Няма нищо лошо в това всички да могат да учат. В много развити страни приема става по документи и всеки влиза да учи. Какъв е проблема? Я хвърлете едно оченце на стратегията 2020 на ЕС и погледнете какъв е таргета за висшисти като процент от населението и вижте резултата на България. Имаме да догонваме и то с много.
  Друг е въпроса, че трябва здрава реформа. Може би най-добрия вариант ще е университетите да се обединят на регионален принцип, както е в скандинавските страни. Модела е доста добър...
  Абе има какво още да се иска

  "A wise man will make more opportunities than he finds."-Francis Bacon
 72. 72 Профил на S. Stoykov
  S. Stoykov
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#54] от "Остап Бендер":

  Много правилно!

  "A wise man will make more opportunities than he finds."-Francis Bacon
 73. 73 Профил на kasabira
  kasabira
  Рейтинг: 402 Весело

  До коментар [#15] от "tur671":
  БРАВО !
  Но така на Боко ще му се скъса репутето ...

  До коментар [#17] от "calmal":
  Навремето за едно място в университет бяха 300 кандидата !

  До коментар [#38] от "calmal":
  И защо на тези " ...лекари ,мед. сестри и инжинери,химични технолози,които решиха да отидат на запад за по-големи заплати..." НИЕ ТРЯБВА ДА ИМ ПЛАЩАМЕ ОБУЧЕНИЕТО, за да робуват на магнатите на запад и да кльопат по-големи заплати ?
  ДЕСЕТ години да работят тук, да си платат по този начин обумението и тогава - по живо по здраво !
  Който не иска да часа 10 години - плаща си образованието изцяло ,заедно с лихвите и се разкарва !!

  "Въобще не ми пука какво са писали за мен, стига да не е истина."
 74. 74 Профил на Дива селянка11
  Дива селянка11
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#73] от "kasabira":

  Нали точно сега се работи по този план,който ще ги задържи тук определен брой години след завършванедокато не си "изплатят" държавната издръжка. А пък може и да ги разпределят централно къде да работят през тези години ,защото сега всичко остава в София и областните градове с цел печалбарсто ,а провинцията и малки населени места са без лекари и сестри. Ако са на платено обучение от самото начало да ходят където искат. Медицината не е образование за бедняци.

 75. 75 Профил на sasvirco
  sasvirco
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Сега няма ясли и детски градини, след 4-5 години ще има проблем с училищата, а в последствие и с университетите. Някой може би решава утрешните (след 10 години) проблеми от днес?.......Как ми се иска това да е причината, но ми се струва , че не е . Но всеки, който има дете м/у 3 и 6 годишна възраст в България...да му мисли.

 76. 76 Профил на kaliopa
  kaliopa
  Рейтинг: 402 Весело

  Летвата трябва да се вдигне не само за студентите, но и за преподавателите, защото и там картината не е цветуща - "подвижни книжарници" с разписана стара или неточна информация, или преписана от лекциите на хора от бизнеса (дори не си правят труда да преименуват фирмите, които са дадени за пример); асистенти, които сменят по 2-3 ВУЗ-а и не могат да напишат и да защитят по една дисертация, но иначе много мотивирани да "израстват" в науката; "доктори", които за 2 г. стават "доценти" - "професори" и написват 60 книги за една година; "акредитиращи лица" назначени на трудови договори в няколко университета, защото са си "свършили работата добре" и т.н., и т.н. Не искам да продължавам, защото ще ви разплача...! Време е г-н С. Игнатов и С. Дянков да си свършат работата и да проверят къде отива народната пара!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK