Вече няма спирачки пред вотовете на недоверие

БСП веднага обяви, че започва консултации за ново гласуване срещу кабинета

Сергей Станишев

© Дневник

Сергей Станишев
Държавата на Бойко Борисов се държи като държава-терорист към хората
Сергей Станишев, председател на БСП

Веднага след като Конституционният съд (КС) се произнесе срещу възможността парламентарното мнозинство да блокира за шест месеца правото на опозицията да иска вот на недоверие, БСП обяви, че започва консултации за гласуване срещу кабинета "Борисов". Лидерът на левицата Сергей Станишев уточни, че този вот ще бъде лично към премиера Борисов, който носи отговорността за цялостната политика на правителството.


С решение от понеделник Конституционният съд заличи текста от правилника на Народното събрание, който забраняваше половин година след успешен вот на доверие за цялостната политика на кабинета да му се иска недоверие. През януари Бойко Борисов получи доверие с гласовете на ГЕРБ и "Атака". Събитието мина на фона на заявките на БСП, че ще търси консултации за вот срещу правителството заради скандала "Тановгейт".
Според правилника на парламента, след като е получено доверие по дадена тема, през следващите 6 месеца тя не може да е повод за обратния вот. Доверието обаче беше за цялостната политика на кабинета "Борисов" и така опозицията на практика не можеше да иска недоверие по какъвто и да било повод до края 20 юли.


Според КС това води до необосновано ограничаване правата на малцинството. В решението си съдът обяснява, че "вотът на недоверие не е само средство за осъществяване на парламентарен контрол и търсене на политическа отговорност, а и възможност в Народното събрание да бъдат поставени на широко обществено внимание съществени проблеми в управлението и политиката на мнозинството". 


"Отваря се възможност за злоупотреба с правото на правителството да иска вот на доверие и така да прегради напълно възможността на опозицията да внася вот на недоверие било по цялостната политика, програмата на правителството или по конкретен повод. Това би довело до диктатура на мнозинството и до ерозия на политическия плурализъм, който е в основата на политическия живот", заключават конституционните съдии.


Според БСП решението на съда е шамар за правителството и премиера Бойко Борисов. "Това е сериозен удар по политическото високомерие и професионалното самочувствие, включително на юристите в ГЕРБ и на правните експерти, които съветват премиера и правителството", заяви Ангел Найденов.


Станишев обяви, че партията му започва тази седмица консултации за определяне на темата за искане на недоверие. За левицата това са видимите провали на управляващите в социално-икономическото развитие. "Да внесат вот на недоверие по тази тема към "социалния си президент", посъветва ги зам.-председателят на групата на "Синята коалиция" Ваньо Шарков. Пред "Дневник" той коментира, че решението на съда е очаквано, но добави: "Няма да участвам в никакви консултации с тези хора."


Зам.-председателят на ДПС Лютви Местан не отговори дали партията му ще внесе искане за недоверие. Каза само, че ще участва в консултациите. След решението на съда, което е очаквано за нас, няма формална пречка за искане на недоверие, въпросът е за конкретни разговори и основания за искането, допълни той.


Лидерът на РЗС Яне Янев, която има петима представители в парламента, заяви пред "Дневник", че ще подкрепи вот на недоверие само ако има гаранции, че ще бъде обърнато парламентарното мнозинство. Другото би било бутафория и буря в чаша с вода, което е несериозно, смята Янев. Според информацията му ГЕРБ подготвяли промени в кабинета в навечерието на президентските избори и един вот на недоверие само можел да стабилизира властта.


Искане за недоверие към правителството могат да внесат 48 депутати. БСП има 40, ДПС - 35, "Синята коалиция" - 14, РЗС - 5. ГЕРБ има 117 народни представители, а шест независими обявиха в декларация, че подкрепят правителството. "Атака", която винаги е била за кабинета, има 20 депутати, а лидерът й Волен Сидеров, който напоследък зачести критиките си към премиера, не коментира ще участва ли в консултации, инициирани от БСП.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK