Орхан Памук пристига днес в София

Орхан Памук ще представи утре в Червената къща последната си книга, издадена на български - "Други цветове"

© Murad Sezer, Reuters

Орхан Памук ще представи утре в Червената къща последната си книга, издадена на български - "Други цветове"Един от най-известните съвременни писатели и носител на Нобелова награда Орхан Памук пристига днес в София по покана на Фондация "Елизабет Костова". Тази вечер турският автор ще бъде в аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски", където ще разговаря с българския писател Бойко Пенчев. Срещата ще започне в 19 ч., а входът е свободен.


Утре Орхан Памук ще получи почетния знак на университета Doctor Honoris Causа, а вечерта от 19 ч. в Червената къща ще има дебат върху последната му издадена у нас книга "Други цветове". Събитието е отворено за посетители, а входът за него е 5 или 10 лв. И за двете срещи е осигурен превод от английски на български.


Орхан Памук е единственият Нобелов лауреат на Турция. Той получава престижното отличие през 2006 г., носител е и на литературната награда "Норман Мейлър". През 2005 г. е определен от сп. "Тайм" като една от 100-те най-влиятелни личности в света.
Основните теми в произведенията му са толерантността, разбирането между различните култури, етноси и религии, противопоставянето и сближаването между източната и западната култура. Повечето от книгите му са преведени на български език и са издадени от "Еднорог". Романът "Името ми е Червен" вече беше преиздаден няколко пъти у нас. 


Орхан Памук е от малкото известни личности в Турция, които публично признават геноцида над арменците от началото на XX век. Той е и първият писател от мюсюлманска страна, който осъжда кампанията срещу Салман Рушди.


В края на март турски съд призна Памук за виновен за оскърбление на турския народ заради думите му: "Тридесет хиляди кюрди са били убити тук и милиони арменци. И почти никой не се осмелява да го признае. Аз го правя", казани пред швейцарския вестник "Тагес-Анцайгер". Делото срещу него беше заведено през 2005 г. от турския юрист Кемал Керенчсиз и от роднини на четирима войници, загинали в бойни действия. Съдът накара писателя да плати 6 хил. турски лири (3800 долара) на петимата.


Съжителството на различните култури в Османската империя и по-късно, в Турската република, са основа за много от произведенията на писателя. Голяма част от героите му, отношенията между тях са заимствани от собствения живот на Памук и неговите близки. Той е роден през 1952 г. в Истанбул, в заможно семейство. Учи архитектура, а през 1977 г. завършва журналистика в Истанбул.


"Писателят е човек, който прекарва години, търпеливо опитвайки се да открие втория, който се намира в него самия...", казва Памук в речта си при получаването на Нобелова награда.


Посещението му в България е част от дългосрочната програма на Фондация "Елизабет Костова" "Литература в 100 лица", която ще продължи до 2019 г. и през тази година организацията ще организира срещи в България с още 14 писатели, сред които Илия Троянов ("Светът е голям и спасение дебне отвсякъде", Рана Дасгупта ("Соло"), Ани Илков. ("Мала АЗиЯ на душата"). 


Още за Орхан Памук и посещението му в София четете по-късно на dnevnik.bg и във в. "Дневник"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK