НАП: Физическо лице е отпуснало заеми за 21 000 000 лева

Данъчните вече правят засечки между декларираните заеми между приятели и роднини.<br />

© Дневник

Данъчните вече правят засечки между декларираните заеми между приятели и роднини.Физическо лице е отпуснало заеми за приятели и роднини в размер на 21 млн. лв., съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП). Това показвали данните от обработените данъчни декларации до 2 май. Най-големият получен заем от физическо лице, от негов роднина или приятел пък е 13.3 млн. лв.


Националната агенция за приходите проверява и 240 българи за разминаване в данните за получени и отпуснати заеми, които вече са длъжни да декларират.


От пресслужбата на данъчните съобщават, че проверяваните са разделени на 2 групи, всяка по 120 души. В първата са хора, които не са декларирали непогасени заеми, но които при предходни проверки и ревизии са оправдавали своите доходи именно с пари назаем от роднини и приятели. Втората категория пък е съставена от граждани, които са посочили в данъчните си документи, че са получатели на заеми, но техните заемодатели не са декларирали подобен факт или има разлика между декларираното от кредитор и длъжник.
Проверки се правят, за да се установи укрит доход, оправдан с обявен в данъчната декларация заем. Освен облагането на недекларирани доходи проверките ще доведат и до глобяването на онези лица, които са пропуснали да посочат в данъчните си декларации получен или предоставен заем. Предвидената по закон санкция е 10% от необявената сума. В хода на проверките е възможно инспекторите да се насочат и към заемодатели на заемодателите, за да проучат произхода на средствата и дали сумите са надлежно декларирани, допълват още от приходната агенция.


Оттам припомнят и свой анализ от 2008 г., според който между приятели са отпуснати 2.7 млрд. лв. в периода от 2001 до 2006 г., ако се вярва на обясненията, дадени от проверяваните лица. Още тогава данъчните съобщиха, че огромна част от тези заеми са фиктивни и имат единствено предназначение да оправдават недекларирани доходи.


В резултат на това през 2009 г. бяха приети законови промени, които задължиха физическите лица, които са получили или дали небанков заем, непогасената част, от който е над 10 000 лв., да обявяват това в данъчната си декларация.


Законът задължи и всички, които са дали или получили заем и остатъкът от него за последните 5 години надвишава 40 000 лв., също да декларират това в данъчния формуляр. Именно разминаванията между тези данни са причината за проверките, които НАП започва.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK