Тенчо Попов бил арестуван културно, също като Строс-Кан


Поведението на полицаите в Ню Йорк при ареста на Строс-Кан не се различава от начина, по който се задържат българските престъпници
Цветан Цветанов, вицепремиер

При ареста на бившия главен секретар на Министерството на финансите Тенчо Попов не е имало насилие, напротив - българските полицаи по принцип действат като колегите им от Ню Йорк, които задържаха шефа на МВФ Доминик Строс-Кан. Това каза днес вътрешният министър Цветан Цветанов.


Проверката на МВР не е установила да е имало насилие над Попов. Запис от ареста му обаче показа, че бившият висш чиновник е бил задържан от маскирани, които още с влизането го блъскат във вратата, след това дълго го настъпват по ръката, докато е проснат на пода, а накрая се снимат за спомен от акцията.
Четирима служители, участвали в ареста, са били предложени за дисциплинарно наказание "порицание", но Цветанов цитира чл. 225 от Закона за МВР, според който е минал "преклузивният срок от една година след извършването на престъплението".


Затова порицан ще бъде само един, и то само защото е бил в дълъг отпуск. Той ще бъде наказан заради жеста с вдигнатия палец и снимката за спомен. За Цветанов укорими са действията на полицаите след "проведената реализация, когато вече беше обезпечен обектът".


Вицепремиерът се обърна към всички престъпници: "Моята молба към всеки, който извърша престъпления в страната, е нека, когато има полицейски разпореждания, те да бъдат изпълнявани и аз ви уверявам, че полицаите ще бъдат максимално внимателни, максимално любезни и максимално етични."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK