Правозащитници: Акцията на "Атака" е престъпление против правата на гражданите

Правозащитници: Акцията на "Атака" е престъпление против правата на гражданите

© Георги КожуБългарският хелзинкски комитет настоява насилието, извършено от дейци на "Атака" спрямо мюсюлмани - богомолци пред софийската джамия в петък, да бъде квалифицирано от прокуратурата като престъпление против правата на гражданите.


"Граждани са жертвите на това расистко насилие и на тях държавата дължи признание за това и съответна справедливост", се казва в съобщение на комитета по повод съобщения в медиите, че прокуратурата е образувала дела за хулиганство.  


Правозащитната организация приветства намерението на прокуратурата да разследва представители на "Атака" за проповядване на расова или религиозна омраза. "За нас е очевидно, че такава съставомерна пропаганда е налице", се казва в в становището.


Хелзинкският комитет, който още в петък настоя "Атака" да бъде забранена, ако ключовото й участие в инцидента в петък се потвърди, приветства и "заявената готовност на прокуратурата да се поиска забраната на "Атака", след като се съберат необходимите данни за противоконституционно проповядване на омраза". "Не си представяме прокуратурата да не съумее да събере такива данни предвид изобилността и публичността на изявленията, насаждащи омраза, на лидера на "Атака" и негови съпартийци", се посочва още в съобщението. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK